Rabu, 24 Oktober 2018

Berjuang untuk cara hidup sihat!

Berjuang untuk cara hidup sihat!

Assalamualaikum semua, kalau ada sesiapa yang mengikuti aku kat facebook dan instagram tentu perasan yang aku semacam ada kegilaan baru.. bukan kegilaan dengan susu eh.. hahaha.. itu susu viral.. lain.. yang ni kan kegilaan tentang cara hidup sihat! Mesti ada yang rasa ntah apa-apa Ita ni.. nak merepek apa ntah tu..

Berjuang untuk cara hidup sihat! 


Sebenarnya aku nak kongsikan dengan korang pasal hobi baru aku sekarang ni.. aku kan dah letak azam awal tahun aritu nak dapatkan sekurang-kurangnya 1 medal untuk larian tahun ni.. tapi bila dah sampai setengah tahun aritu aku mulai sedar yang aku tak mungkin dapat capai matlamat 1 medal tu kalau aku nak jugak ikut acara larian secara biasa.. agak cemburu jugak bila tengok memana kawan-kawan yang mampu buat tu sebenarnya.. 

Tapi apakan daya kan.. aku dah sedar banyak halangan yang berada depan aku ni dan aku jugak sedar orang-orang yang nak berjaya ni kan memang halangan dia banyak.. cewaaah berjayalah sangat kan.. jadi aku kenalah kuatkan semangat.. cekalkan hati dan tukar strategi..  dan aku akhirnya ambik keputusan nak follow seorang kawan kat facebook ni.. dia aktif berlari sana sini.. part tu memang aku kagum la.. tapi yang paling aku suka ialah dia berlari secara virtual..

Abg ngah pun dah rupa Mr Bean dah..


Haa.. dengar virtual tu janganlah korang bayangkan dia tu berlari macam guna alat virtual reality yang Mr Bean guna dalam cerita Johnny English 3 tu haa.. ngek la Mr Bean tu.. berdekah kami ketawa anak beranak dalam panggung tau.. sabar je la.. yang kawan aku ikut ni stail Virtual Run..

Virtual Run ni keadahnya macam kau lari untuk capai target macam dalam larian sebenar yang korang daftarkan.. samada daftar untuk 3 km ke untuk 5 km ke untuk 10 km ataupun untuk 20km.. huhu.. kalau dapat yang hujung tu mau putus nafas dah agaknya.. haha.. lepas tu korang akan diminta untuk habiskan tugasan larian dalam masa yang ditetapkan la.. kiranya kalau larian tu bermula 24 Oktober sampai 27 Oktober korang kenalah habiskan dalam masa 3 hari yang dibenarkan ni.. lepas tu korang kena screenshot bukti larian yang korang buat melalui aplikasi yang dibenarkan sahaja ya.. pastikan baca dengan betul.. rugi je kalau dah buat tapi tak dikira hujung-hujung nanti kang..

ini yang terbaru aku buat kat melaka.. jangan kecam ok! 


Aku pulak sebab baru bermula kan..jadi aku cuma pilih jarak paling selamat iaitu berani ambik yang 3km je la.. itupun kalau ada 1km agaknya muka aku adalah kat situ.. hahaha.. azab wei memula aritu.. rasa macam nak pengsan.. sakit kaki semua la.. padahal aku bukan lari pun.. aku cuma jalan lelaju je.. belum mampu lagi nak lari.. slow-slow kayuh la kan.. yang bestnya bila kau sebagai mak anak 4 suka nak buat aktiviti macam ni.. anak-anak kau pun akan ikut sama tau.. takde la asyik menghadap handphone je sepanjang masa kan..?  tak sihat tu! 

aku dah ada 3 e-badge yeay! 


Itupun aku jalan dapatlah capai paling laju 43 minit.. kira ok la kan untuk 3km je.. pada aku kira pencapaian la tu… korang janganlah pandang aku sehingga jejak ke bumi tu haa.. bagilah can sikit.. huhu.. setakat ni pun aku cuma mampu join virtual run yang free je dulu.. bukan apa.. buatnya aku gi join yang berbayar tetiba aku tak mampu buat tak ke rasa kesal kan.. ecece.. alasaaaan.. pasal buat alasan memang kau ratu sedunia la ita.. haha.. tapi aku dah berjaya buat 3 larian tau setakat ni.. ada la dapat e-badge untuk koleksi.. dan memang target hujung tahun ni aku akan pegang satu medal jugak la walau untuk virtual run ni.. doakan aku ek.. 

tengah berangan gak nak cari kasut dan seluar sesuai untuk berlari ni.. nantilah nak survey!  Eh ada ke yang berminat nak cuba aktiviti sihat macam aku ni jugak? Kalau korang jenis yang malu nak join event lari-lari besar depan orang tu sesuai sangat la ok.. meh sesama kita jayakan dengan virtual run je.. info lanjut korang boleh gi kat www.42race.com ok.. jangan kata aku tak payung pulak ok!

Ceritaita

The Future Star Of Nasdaq ~ Cannis

“The Future  Star Of Nasdaq ~ Cannis”

Cannis continuously invests in the most popular industries, namely the technologies, films, beauty, preventive medicines etc. since early 2018. With the corporation with their strategic partners, they have extended their markets in many South East Asia countries rapidly, becoming the most potential upcoming greatest Star in Nasdaq.

The Future  Star Of Nasdaq ~ Cannis

          
Cannis’s Chief Executive Officer Dato Dr. Azman Ching also stated that their partnership are not limited to latest technologies, such as the digital technology, huge database, artificial intelligence, but also with filming, high tech agriculture , preventive medicines and beauty industries. He looks forward to the strategic corporation with said industries in winning users’ entrustment and enhancing the users’ end seamless O2O experience. 

App Download and Users’ Spending Set a New History-breaking Record. The third quarter of year 2018 has been the most profitable season for the App Stores. The comprehensive app download amount in said season on App Store and Google Play has exceeded more than 29 billions, 10% increment as compared to the past. While the globally consumer spending has reached nearly 20 billion US dollars, an increment of 20% in comparison to the same season in the past, both set a new historical record. 



Analysing the App categories under increments of downloads,  games, entertainment and video broadcasting App have been the most downloads and are found as the factors. The strong performances of the two latter types of Apps show a general demand of market for creative contents. Overall, the third quarter of year 2018, App Store and Google Play both had historical higher downloads and consumer spendings. This fully demonstrated the market trend of an App, which continues to rise depending on the popularity of smartphone usage, providing a non-stoppable spendings and considerable development potential.

Cannis focuses on the fastest-growing industries, providing an integration platform, creates a powerful 7-in-1 function. Virtual world meets entity O2O Mode Cannis App not only incorporates innovative functions every month but also invest huge funds on offline trending industries, hoping to connect offline customers’ overall spending flow with online databases, so as to start building the O2O model, letting the front-end marketing promotions, on-and offline member streamings, and back-end goods delivery services become smoother.

In terms of member diversion, Cannis members are applicable for both online and offline discounts, including any purchases at Cannis’s strategic partners’ retail stores. Online points can be used to make discounts, helping consumers to save money. Participating in a series of Cannis-designed competitions also allow members to win grand prizes through sharing.



The Chief Operating Officer of Cannis, Mr. (Yang Zhi Wei) stressed that the platform will actively carry out comprehensive layout for online and offline services, so that the physical store is no longer restricted by the size or regional restrictions of the space. Through the mode of Cannis e-commerce and preferential shopping, the merchants information can be passed through at the lowest cost to a precise targeted market, therefore maximising the advertising effectiveness Cannis Strategic Partners.





Strategic partners present on the day include EMPRO’s Professor Dr Coco Alex Yeoh , Producer of Da Motion Production House, Encik Along; Creative Director of  Speed Notion(凯优影视控股有限公司), Miss Bo Bo, President of  (LongTV) Longvision Media Sdn. Bhd  Mr Chis Yen, Managing Director of Weber PDT Cancer Treatment Health Wellness Centre Prof. Madya Dr. Martin E. Roberts, Chairman ,CEO and President of MAS Capital Inc(名资股份有限公司), Mr. Aaron Tsai and Korea Cancer Rop Co.Ltd CEO Dr. DNA Mr Janning Lee.

The Honorary Consul of the Slovak Republic, Tan Sri Datuk Sri Ong Tee Keat said that Cannis has a keen sense on trend development. Through big databases analysis, they accurately learn the real needs of consumers. The rich ethnic culture in Malaysia also helps enlarging the business to the world, attracting future strategic partners. Whether in the media marketing or development strategies, their performances have been remarkable. 

Cannis is the world’s first integrated app that provides consumers with this wide range of App services, live broadcasting, e-commerce, discount shoppings , social networking, short videos, games and payments, can all be found on Cannis App. Cannis is convinced that having Malaysia’s diverse ethnic groups and culture as the starting point, it is easier to expand from South East Asia to the rest of the world. For more information, please visit http://cannis.app.

Ceritaita

Isnin, 22 Oktober 2018

Aku pun ada keyboard comel la!

Assalamualaikum semua,  aku nak cerita pasal keyboard comel yang semua orang tengah sibuk ni.. keyboard dan mouse untuk telefon android.. dan aku pun nak bagitau yang aku pun ada keyboard comel tu la ! eh nak eksen jugak.. hahaha.. 

Aku pun ada keyboard comel la!


aku beli dah 2 minggu jugaklah.. dah guna dan tau ok baru la boleh cerita dengan korang.. masa tu aku cuma tengok je kawan-kawan blogger beli tak terfikir la nak beli pun.. tapi lelama eh.. macam senang gak kan kalau ada satu macam tu.. senang bawak ke hulu hilir dan tak perlu nak usung laptop lagi.. oh.. tipikal orang perempuan kan.. haha.. pantang tengok orang ada benda comel-comel dan best ni.. 

sekali aku tengok kat Shopee aritu harga dia murah jugaklah.. bila kira-kira termasuk pos cuma dalam RM32++ je tau.. haruslah terpedaya.. tapi yang aku order ni kena tunggu dia pos dari China la.. pada aku tak lama sebab cuma ambik masa dalam 7 hari dari tarikh aku order..  cepat kan? 

yang hitam terus  boleh laras ikut hp korang ya


alhamdulillah kira mudahlah jugak nak guna.. macam hp aku ni Vivo V5 kan.. entah bila nak tukar.. cuma perlu cucuk kat port micro usb yang selalu kita guna untuk cas handphone tu kan.. dan on kan setting dekat OTG je.. lepas tu... tarraaa terus boleh guna tau.. cuma dia ada la sikit kelemahan.. terutama bila kau nak tulis blog direct kat Chrome tu.. sebab bila kau pusingkan hp tu melintang dia punya keyboard asal tu memenuhi ruang bawah tu sampai tak nampak kat mana nak tulis..  kena la klik button back baru hilang.. 

mouse pun nyala tau.. kelasss


apa pun aku puashati la beli.. senang pulak tu nak ganti guna..  kalau korang nak beli boleh gi kat Shopee .. aku rasa lebih murah dan cari seller ni jugak ya..  cepat!  https://shopee.com.my/homemall.my/1298891386?version=4d470a0293f8ccde7959703f19322dbd .. ada pelbagai pilihan untuk korang pilih.. ada banyak design.. good luck untuk kebolehan menahan nafsu untuk tengok yang lain.. eh.. haha

Ceritaita

Ahad, 21 Oktober 2018

Resepi Terung Goreng Tempura

Assalamualaikum semua,  hari ni nak kongsikan resepi dengan korang.. lama betul dah tak tulis resepi kan?  maklumlah semenjak dah berpindah ni kadang-kadang cuma sempat masak dengan ligat.. nak ambik gambar pun lupa tau kekadang.. maklumlah area KL ni sesaknya yang amat.. bila sampai rumah tu cuma mampu masak dengan pantasnya sebab memikirkan anak-anak dah lapar.. jadi masak apa dapat dan sampai lupa ambik gambar sudahnya.. 

Resepi Terung Goreng Tempura 


tapi kali ni aku nak kongsi resepi yang aku buat untuk sarapan minggu lepas je ni.. Resepi Terung Goreng Tempura.. ini kali pertama aku cuba walau selalu pun sebenarnya kawan-kawan kata sedap.. tapi aku tak pernah pulak terfikir nak cuba.. entah kenapa pulak pagi aritu aku boleh tetiba hiris terung dan siapkan tepung untuk goreng..  haha.. mehlah kita kongsikan resepi terung goreng tempura yang senang dan sedap ni.. 


Resepi Terung Goreng Tempura 


Bahan - bahan
Tentulah guna terung.. hiris nipis-nipis dalam 1/2 cm camtu.. 
Tepung goreng ayam bestari pedas (2 sudu penuh) 
Tepung goreng ayam bestari original (1 sudu penuh) 
Air secukupnya
Minyak secukupnya 

Cara-cara 
1. Satukan 2 jenis tepung dan bancuh dengan air secukupnya. 
2. Panaskan minyak. 
3. Celup terung dalam bancuhan tepung dan goreng. 
4. Goreng hingga garing, angkat dan toskan. 
5. Ok boleh makan dah.. nak makan macam tu pun boleh.. makan dengan sos atau sambal kicap pun boleh.. 

Aku aritu makan macam tu je.. gabungan tepung tu sedap makan macam tu je tak payah cicah pun dah berasa.. bayangkanlah luar tu ranggup tapi dalam tu terung yang lembut dan cair dalam mulut.. pehhh.. memang menguji iman kalau korang sedang berdiet.. haha.. 

Ada kawan yang cadangkan bila dah goreng tu cuba makan dengan mee kari.. rasa mee kari akan lebih umpphh.. tapi aku belum la pernah cuba.. maklumlah.. yg tempura ni pun baru pertama kali cuba.. gua mana ntah aku duduk selama ni.. hahaha.. kesian betul.. terasa tetiba jadi ulat dalam batu.. bertabah je la.. 

lainkali kita boleh cuba goreng peria,  goreng bayam.. goreng sayur yang lain pulak.. haha.. mementang baru keluar dari batu.. sibuk tau ulat ni nak makan macam-macam.. hehe.. jomlah cuba resepi senang ni.. 

Ceritaita

Sabtu, 20 Oktober 2018

Ultimate Tips to Choosing Business Grand Opening Flowers

Ultimate Tips to Choosing Business Grand Opening Flowers 


Choosing the right Official Opening Flowers to send for business grand opening day can be a big challenge. Aside from the fact that the opening day is a grand event requiring extravagant flower stand, it is also essential that the flowers should be well-thought of. The Online Flower Delivery Singapore that you send should be in appropriate color and designs, as well as in prompt delivery just in time for the celebration. There are many things to consider, too, when sending flowers as gift and the Florist can help you on this matter. Here are the ultimate tips to choosing Congratulations Flowers from the florist in Singapore:




Know the theme of the business.

First thing to consider and know before selecting flower stands is to know the theme of the business, especially the celebration. Associated to themes are the motif of the event, the business’ main goal, favorite types of flowers of the recipient, style of the party, and more. Sending a florist delivery of beautiful flower stands will still be a flop if it is not complimenting the celebrations.

Know the appropriate presentation.

The next thing to know is the different designs for flower stands available at the florist shop. The design to choose should be appropriate for the cheerful celebrations or for a successful grand opening day. The presentation of the flower arrangement is very important when choosing the right gifts, whether you choose to send a flower stand in two or three tier or you prefer to have the special arrangement in a large ceramic vase or container.




Know when to deliver the flower stand.

The florist offers express delivery and same day flower delivery of any flower stands. If you are sending your gift today, know what options are available for the delivery. Based on the time of the opening or on the time of celebration, it is best to have the most reliable florist who can help you choose a schedule for the flower delivery. 

Know the options for flower bouquets and arrangements suitable for the event.

For the grand opening day, you can have all the best options when you send Flower Delivery. You can choose to be simple but elegant by sending a lovely bouquet or a hamper of gifts for everyone to feast on during the celebrations. You can also choose the most extravagant design of floral arrangements in 4 feet high and the celebrant will appreciate your effort and thoughtfulness.

Ceritaita

Latihan terbaik yang pernah aku ikut!

assalamualaikum semua,  aku ni baru je balik dari bengkel latihan ni.. Leadership Training kat Melaka Bandar Bersejarah.. alhamdulillah banyak betul belajar sepanjang berada kat training ni.. memang sangat bertuah rasanya terpilih dalam kursus ni.. 

Latihan terbaik yang pernah aku ikut! 


bukan macam latihan yang biasa-biasa yang kita cuma duduk dan dengar dari persembahan power point macam biasa.. tapi ianya lebih kepada kelas yang sangat aktif.. kami diberikan bermacam tugasan yang memerlukan bukan hanya kemahiran berfikir tetapi jugak memerlukan kerjasama dari semua ahli pasukan.. bukan tu je.. kami jugak diminta menulis sendiri point penting yang kami perolehi dari latihan yang dijalankan mengikut sesi dengan bantuan fasilitator.. Tuan Hj. Tajudin sangat bagus dan mahir dengan kerjanya.. dia sememangnya dilahirkan menjadi jurulatih yang sangat bagus!  aku percaya takde seorang pun peserta yang rasa menyesal walau terpaksa bekerja pada hari Sabtu selepas habis kursus ni.. 

antara permainan minda yang digunakan.. best! 


buat aku pulak yang merupakan orang baru kat IMR ni pun dapat peluang untuk kenal rakan sekerja dengan lebih rapat.. alhamdulillah sangat aku hargai peluang ni.. dengan peserta yang sangat sporting dalam semua tugasan yang diberikan memang sangat membantu kelancaran aktiviti di sepanjang latihan.. 

semoga ilmu yang kami dapat dari latihan ni dapat membantu kami untuk sama-sama memajukan IMR menjadi lebih baik.. dan aku berharap akan ada peluang untuk ikuti latihan seperti ni jugak di masa akan datang.. syabas buat penganjur! 

Ceritaita

Jumaat, 19 Oktober 2018

Positive Effects of Sending 99 Roses Bouquet

Positive Effects of Sending 99 Roses Bouquet

Sending the gifts of flowers yields positive effects. If you want to greet someone you love so much, the Flower Delivery is sure a lovely gift that provides tons of benefits not only to the person receiving it but also to everyone who gets inspired of the gesture. If you want your gifts to be memorable, allow the Florist Singapore to help you pick the best design suitable to the occasion or to the message you want to convey. Here are some of the significant positive effects of giving 99 Roses:



Provides Inspiration

Receiving a hand bouquet that has 99 Red Roses will definitely provide inspiration to your wife or to the woman you love. The large bouquet of Roses in red colors and in 99 pieces of stems is inspiring enough to uplift her mood and her spirit. With the florist delivery of such beautiful bouquet on occasions, it is a thoughtful gesture to inspire and make her smile.


Brightens the day

No matter what occasion she is celebrating, your gift of 99 Roses will definitely turn her day into a brighter one. The florist in Singapore knows which color and type of Roses to arrange if you want a customized bouquet to brighten up her day. 


Makes her happy

Another benefit a bouquet of 99 Roses provides is happiness. You can plan the delivery of flowers to surprise her at the office or on your date. The online florist will be your buddy for this plan to make it well-executed according to your requests and instruction. 



Fall for you even deeper

With the gift of romantic 99 Roses bouquet, your girl or woman will fall for you even deeper. The love that you are trying to convey through the bouquet is clear enough to be recognized, thus encourage her to respond in such a romantic way, too. Choose an appropriate gift item to add to this romantic bouquet at the flower shop.


Strengthens intimate connections

When you send her a bouquet that consists of 99 Roses, whether in red or pink or white color, or the color that she likes best, you are also strengthening your intimate connections. As the flower bouquet symbolizes romance and passionate desire, it surely does aflame the love you share together. 
The Flower Delivery Singapore of 99 Roses bouquet offers several benefits. Instead of choosing other material things to give, choose the gift of flowers and turn everything positive.

Ceritaita

Selasa, 16 Oktober 2018

Ubat gigi Spiderman ke Princess?

Assalamualaikum semua, azam masuk setiap bulan ialah nak tulis blog setiap hari tapi apakan daya.. walau Allah bagi masa sama je untuk semua orang iaitu 24 jam sehari tapi tanggungjawab setiap orang tu berbeza-beza kan.. jadi jangan pernah pertikaikan kalau ada orang yang perlukan masa yang lebih untuk sesuatu perkara.. kerana beban setiap orang tu tak pernah sama.. 

Ubat gigi Spiderman ke Princess? 


tapi hari ni aku bukan nak cerita pasal kerja dan masa pun sebenarnya.. saja bagi intro untuk tulis dalam blog.. pasal macam dah lama takde mood membebel dalam blog ni kan.. rasa macam suram la pulak kan.. hari ni sebenarnya aku nak cerita pasal ubat gigi.. bukan pasal review ubat gigi pun.. ubat gigi atas tu pun bukan ditaja.. tapi beli sendiri tau.. hehehe.. 

kisah ni pasal abg ngah dan ubat gigi.. kisah ni jadi pada minggu lepas.. masa tu aku terima mesej dari cikgu anak-anak di sekolah.. pesannya berbunyi macam ni.. :

CERAMAH KESIHATAN GIGI DAN LATIHAN MEMBERUS GIGI
SASARAN : MURID TAHUN 1 - 6
( KECUALI TAHUN 4)
Tarikh : 9hb Okt 2018
MASA : 8.30 - 9.40
PERALATAN YG PERLU DIBAWA: *BERUS GIGI & CAWAN PLASTIK*

*jangan tanya kenapa tahun 4 tak terlibat pasal aku pun tertanya-tanya tapi malas nak tanya cikgu.. huhu.. 

bila dah dapat mesej seperti di atas tu.. maka kami fikir cuma perlu bawa berus gigi dan cawan je la kan.. gigihlah berpesan dengan anak-anak untuk sediakan semuanya.. alhamdulillah masing-masing berjaya bawak tanpa lupa.. ubat gigi taklah pulak kami bawak masa tu.. pasal biasa kalau ada program berus gigi perdana macam ni memang akan ada ubat gigi yang akan dibekalkan.. lupa pulak ni dah pindah sekolah baru kan.. ntah sama ke tidak ntah.. 

balik dari sekolah hari tu abg ngah, kakak husna sibuk buat liputan harian.. macam biasa la.. ada je kisah harian bebudak ni.. haruslah bertabah dengar cerita ni.. kali ni kakak husna mengadu.. 
"Doktor gigi bagi ubat gigi tapi dia bagi ubat gigi pedas tau ummi! " 

ok perhatian para doktor gigi dan misi gigi.. harap faham yang tak semua anak-anak berusia begini boleh bertoleransi dengan ubat gigi berpudina ok.. harap perihatin.. orang dah bagi ubat gigi free lagi mau demand.. hukhukhuk.. melampau kau ita oii!  haha.. 

abg ngah pulak ada kisah lain.. siap berbisik dia datang kat aku tau.. 

Abg Ngah : Ummi... nak tau tak? (sambil bisik) 
 

Ummi : Tau apa?  (bisik gak)  .. ini petua dengan anak.. kau layan je la ikut apa yang dia nak dan suka.. haha.. 
 

Abg Ngah : Tadi kan ada gosok gigi kat sekolah kan?  (masih perlahan tonenya) 
 

Ummi : Aah nape?  Cikgu marah ke tak bawak ubat gigi? (negatif noo mak kau nak oiii.. nasib badanlah) 
 

Abg Ngah : Taklah.. doktor bagi ubat gigi tadi. tapi kan ummi.. (masih cuma berbisik) .. doktor bagi ubat gigi Princess tau.. warna pink lagi tau.. hehehe (ketawa slow sekali tau.. 
 

Ummi : Ala ok apa janji ada ubat gigi.. 
 

Abg Ngah : Saya dah cakap dengan kawan saya tau.. Saya ada jugak ubat gigi macam ni tapi yang Spiderman.. tapi yang ni Princess pulak.. (masih ketawa lagi) 
 

Ummi : Ala sama je kan isi dia.. luar je gambar lain.. 
 

Abg Ngah : mana boleh.. lain la lelaki dengan perempuan tau ummi.. perempuan macam adik una boleh la guna yang Princess.. saya lelaki takkan nak guna yang Princess.. hahaha.. (ketawa lagi besar) 

Abg Ngah memang tak pernah la tak menghiburkan.. itulah keistimewaan dia dalam keluarga.. tapi aku selalu pegang apa pun kelebihan atau kekurangan anak jangan sesekali kita jadikan alasan untuk kita pilih kasih.. terus rasa nak petik ayat dari surah bersempena nama abg ngah..  Ahmad Najmi.. 

An-Najm 53:21


Petikan daripada Al-Quran: An-Najm (53:21)
أَلَكُمُ ٱلذَّكَرُ وَلَهُ ٱلْأُنثَىٰ
Alakumu alththakaru walahu alontha
Patutkah kamu membahagi untuk diri kamu sendiri anak lelaki (yang kamu sukai), dan untuk Allah anak perempuan (yang kamu benci)?


Semoga semua anak-anak kita dalam redha Allah jua di mana pun berada.. amin.. 

Ceritaita

Ahad, 14 Oktober 2018

Bila dah cuba susu Fernleaf UHT

Bila dah cuba susu Fernleaf UHT

Assalamualaikum semua,  baru ni aku ada upload gambar lembu bertukar jadi sudu kat Instagram dan facebook kan?  hehe.. saja bagi teaser sebab nak cerita pasal kebaikan susu.. kalau kat rumah kami ni susu memang antara barang dapur yang wajib ada.. takde benda lain takpe janji ada susu UHT dalam kotak yang 100% Mmmmm sedapnya.. tapi kali ni kami teruja pulak bila dah cuba susu Fernleaf UHT.. 

 
Bila dah cuba susu Fernleaf UHT


Maklumlah bebudak ni apa saja mesti nak guna susu.. kalau abg ngah tu bila ada kotak susu dalam peti yang belum buka lagi pun tak jadi masalah kat dia.. mesti pandai je dia bukak.. macam baru ni la.. tau-tau je dah ada kesan susu kat mulut.. tapi bila kita tanya.. eh.. pandai pulak tak mengaku minum tu.. bila kita tanya lagi dia dah senyum-senyum..  ini semua mesti sebab tak tahan godaan 100 % susu segar dari New Zealand ni.. hehehe.. 


Abg Ngah - budak paling suka minum susu


Ya la selama ni bebudak ni tengok iklan kat tv je pasal kebaikan susu dan kesegaran susu segar Fernleaf dari New Zealand.. kebetulan pulak kat rumah ni memang kami minum susu Fernleaf yang untuk keluarga tu.. jadi memang tentulah bila tengok yang Fernleaf UHT dalam pek sedia untuk diminum ni lagi teruja la diorang kan.. ada 2 jenis pek yang disediakan pulak tu.. yang kecik saiz 200 ml dan yang pek besar 1 liter.. ada dalam versi coklat,  low fat atau rendah lemak dan full cream atau penuh krim.. kami selalu memang akan ambik yang full cream atau coklat je la.. walaupun hakikatnya aku patut minum yang rendah lemak.. hahaha.. 


Fernleaf UHT 100% susu dari New Zealand 


New Zealand adalah antara negara yang terkenal dalam industri tenusu..  Ini sebab New Zealand mempunyai tanahnya yang subur,  kadar hujannya yang baik dan cahaya matahari yang banyak amat sesuai untuk penanaman rumput segar yang khusus bagi pembiakan lembu tenusu.. kira memang mereka terkenal dengan kepakaran menghasilkan rumput segar dan membela lembu secara bebas di padang ragut yang luas dengan cuaca dan air yang bersih tanpa sebarang penggunaan penggalak susu..  tapi memang betul pun kan.. kalau badan tak stress lagi banyak susu segar dapat dihasilkan.. 


Lelagi bila tengok iklan kat TV tu tunjuk gambar lembu hitam putih yang sangat comel tu kan.. tetiba dapat pulak lembu comel tu mendarat kat rumah kami.. tapi malangnya kena postmortem dengan vet pulak.. hee.. dah la memang lama dah kami teringin nak ke New Zealand ni.. dapat berangan-angan dengan susu dari sana pun jadi la kan?  hahaha... 


bekas aiskrim DIY untuk buat aiskrim susu Fernleaf UHT


masa dapat tu pulak kebetulan kami ada bekas aiskrim yang baru je kami beli.. terus teruja nak guna untuk buat aiskrim Fernleaf UHT coklat! Layan je la video kami bukak bungkusan dan buat aiskrim ni.. 




jadi mak-mak ni kita kena jadi ekstra kreatif untuk anak-anak tau.. ni pun kira cadangan la untuk ibu-ibu yang ada masalah anak yang susah nak minum susu.. cubalah pelbagaikan cara ok.. macam anak-anak kami kat rumah ni biasanya takde masalah nak minum susu jadi taklah risau sangat.. memang biasa pun anak-anak guna susu untuk makan dengan bijirin sarapan.. bulan puasa pun itulah menu diorang ni untuk sahur.. alhamdulillah bertahan lagi lama dari makan nasi.. dan bila dapat kit sekali dengan straw cantik macam ni lagi senanglah kerja mak-mak macam aku nak bagi anak minum susu.. tengok je la gelagat anak-anak ni.. siap ada yang masam muka dan tak puashati lagi tu tak dapat giliran minum dengan straw comel.. hahaha.. 


Sedepa muncung kakak.. haha

kakak dah senyum.. adik pulak masam

tak dapat masuk straw dalam mulut.. bendera pun jadi 😆

Lepas ni insyaAllah kami akan gunakan Fernleaf UHT jugak.. lebih mudah berbanding susu tepung Fernleaf sedia ada tu.. Tinggal buka dan tuang je.. senang keja mak.. hehehe.. Tambahan pulak bila aku tau Fernleaf UHT ni dihasilkan dari susu segar yang dihasilkan secara semulajadi oleh lembu tenusu yang terjaga rapi serta diberi kebebasan meragut.. tau tak yang tak semua lembu tenusu diberi makan rumput? tapi berlainan di New Zealand yang mana 90% dari masa meragut rumput pada hari cerah digunakan oleh lembu tenusu di New Zealand ini untuk meragut secara bebas..  best kan? Bila dah bebas macam tu,  susu yang dihasilkan mempunyai sumber makanan semula jadi dengan kalsium yang mudah diserap dan digunakan oleh badan.. bukan tu je.. ia juga mengandungi banyak nutrien penting lain seperti protein yang berkualiti tinggi,  vitamin A dan juga vitamin D.. mana taknya.. bila lembu tenusu dipelihara secara semulajadi dan bebas.. tak mustahil jugak akan menghasilkan susu secara semulajadi dan berkhasiat yang berkualiti tinggi.. 



Susu Fernleaf UHT bersama aiskrim susu coklat Fernleaf UHT

Itu belum lagi nak cerita pasal reputasi penternak lembu tenusu di New Zealand lagi.. Dengan pengalaman lebih daripada 140 tahun dalam perladangan tenusu,  kira boleh dikategorikan sebagai pakar tenusu dah ni.. mereka juga sangat berdedikasi untuk memastikan kualiti tertinggi dalam setiap peringkat pengeluaran susu daripada air yang bersih,  rumput segar yang berkualiti tinggi hinggalah ke produk sedia untuk diedarkan kepada pengguna.. hebat kan?  Rasa bangga jugak bila dapat minum susu segar yang penuh dengan 100% manfaat terjamin dari New Zealand ni.. yang lagi bagus tu sebab Fernleaf UHT ni berada dalam kotak mudah untuk diminum.. memana pun boleh dapat khasiat susu segar dari New Zealand.. korang tak teringin ke nak cuba sekali? 

Ceritaita

Sabtu, 13 Oktober 2018

Tak payah sekolah!

Tak Payah Sekolah! 

assalamualaikum semua, semalam pagi waktu dalam kereta, adalah sesi ceramah sebab anak-anak lambat nak ke sekolah.. kira pagi semalam ngam-ngam sampai sekolah pukul 7.30.. ada jugaklah beberapa kali sebelum ni terlambat jugak sampai kena ambik nama dan denda kutip sampah kat padang sekolah.. selalu gak aku ni bebel.. kalau asyik lambat je baiklah tak payah sekolah! 

Tak payah sekolah! 


tapi eh boleh pulak ada dialog kat tempat duduk belakang masa tu.. dialog apa tau? haaa... dialog macam ni..

Ummi : Esok-esok tak payah sekolahlah kalau asyik lambat je... tau tak sesiapa yang lambat ni nanti cikgu denda? 
Abg Ngah : Tau... saya pun pernah kena denda.. aritu kena denda pungut sampah kat padang.. lepas tu ada sekali kitorang kena bacakan Rukun Iman.. 
Ummi : Denda baca rukun iman? Tau jawab tak? 
Abg Ngah : Tau... abg long bacakan semua sekali.. saya dengan adik una ikut je.. tapi saya dah ingatlah.. Rukun Iman ada 6 kan ummi?  
Ummi : Betul la tu... apa dia? 
Abg Ngah : Beriman kepada Allah, Beriman kepada Malaikat, Beriman kepada Nabi dan Rasul, Beriman kepada Kitab, Beriman kepada hari akhirat, Beriman kepada Qada` dan Qadar kan? 
Ummi : Betul la tu... jadi ni sukalah kena denda? 
Abg Ngah : Suka jugak.. rilek je pusing-pusing padang..  
Ummi : haa.. kalau nak gi sekolah setakat nak pusing padang baik takyah sekolah.. duduk je rumah.. tak pun pilih je apa kerja nak buat kat rumah tu..
Semua senyap kat belakang waktu... tetiba.. 
Kakak Husna : Saya nak duduk rumah buat kerja.. saya nak basuh pinggan.. awak nak buat kerja apa? (dia tanya abg ngah dia pulak) Tak yah kita pegi sekolah kan? 
Abg Ngah : Saya malas la buat apa-apa.. nak tidur je.. hehe

Aku jadi speechless tau masa ni.. kau rasa apa patut aku cakap?

Dalam hati masa tu dah berdoa je la... Ya ALlah kau bagilah kesabaran yang tinggi dalam membesarkan anak-anak ini ya Allah... terus ummi rasa sakit kepala tau... huwaaaaa...

Ceritaita


Ahad, 7 Oktober 2018

Makan-makan di Pak John Steamboat & BBQ IOI City Mall Putrajaya

assalamualaikum semua,  lama dah tak cerita pasal kami keluar makan sekeluarga kan.. ada je tapi selalunya aku update kat facebook.. buat masa sekarang ni nak tulis blog macam terhad sesangat.. apa nak buat kan.. dan bertukar tempat kerja yang baru ni banyak benda baru kena belajar.. dan banyak masa kena korbankan jugak.. nak luangkan masa mengisi hobi menulis nan satu ni pun macam tak sempat jadinya.. tapi hari ni aku nak jugak tulis buat ingatan peristiwa yang jarang-jarang berlaku dalam hidup kami anak beranak.. semalam kami makan-makan di Pak John Steamboat & BBQ IOI City Mall Putrajaya! 

Makan-makan di Pak John Steamboat & BBQ IOI City Mall Putrajaya

bersemangat anak-anak bila sebut nak makan kat steamboat.. walaupun memasing ni bukan tau apa pun steamboat tu sebenarnya.. hahaha.. acah-acah tau sudah.. mulanya agak nak lari la plan.. sebab plan nak datang makan-makan di Pak John Steamboat & BBQ IOI City Mall Putrajaya ni dalam pukul 12 tengahari.. sekali tu boleh pulak abg ngah dan kakak husna dapat surat dua hari sebelum tu kata ada kem bestari solat kat sekolah pada hari yang sama..  ok mak dia terus jadi panik jugak bila terbaca tulisan besor-besor cikgu siap bold tulis kedatangan 'WAJIB'! mau tak panik kan.. kami dah elok plan semua.. 

yeay kami dah sampai! 


bincang punya bincang kami hantar gak bebudak ni gi sekolah kemudian ambik awal je la.. alhamdulillah pihak sekolah bagi keizinan akhirnya.. mudahlah urusan kami semalam.. dan kami akhirnya berjaya makan-makan di Pak John Steamboat & BBQ IOI City Mall Putrajaya! yeay! meh aku cerita apa je yang best kat sini jom.. 

Pak John Steamboat & BBQ

ada bermacam menu tau ada kat Pak John Steamboat & BBQ ni tau.. yang best semuanya segar!  part ni yang paling penting kalau kita nak makan steamboat kan.. tak mau la bila sesedap makan balik rumah lepas tu perut meragam pulak.. azab rasanya kalau jadi macam tu.. kat sini dah la segar.. dapat la pulak kelas A dalam penyediaan makanan.. jadi tak perlu ragu-ragu kalau nak masuk makan lagi dah.. cuma mulakan dengan bismillah.. hehe.. 

Kategori A tu


tengok je la pilihan makanan yang ada.. ada dihidangkan jugak nasi dan pilihan mee dan lauk siap masak untuk sesiapa yang kata "ala.. makan steamboat je.. mana kenyang".. haa.. untuk korang menu tambahan macam ni sesuai sangat tau.. dah la banyak pilihan sedap pulak tu..

pilihan nasi dan pelbagai mee serta lauk siap masak


lepas tu pilihan makanan laut dan makanan siap perap pun ada banyak sangat sampai rambang mata jadinya kami kat situ.. bebudak ni lagi la.. semua nak diambik sampai terpaksa buat syarat.. makan satu-satu dulu.. ye la memang kat sini korang boleh ambik ikut suka semua yang disediakan tapi kenalah beringat kalau tak habis kan dah membazir.. membazir tu amalan siapa?  syaitan kan? jadi.. katakan tidak kalau ada cubaan bersahabat dengan golongan ini.. 

pilihan makanan laut yang segar


tengoklah daging perap tu.. sedapnya


kakak sibuk pilih nak yang mana


untuk pencinta sayur macam aku ni bila tengok pulak pilihan sayur dia tu.. terus mata aku keluar tanda love la.. ala.. takde pulak icon nak pilih.. hehehe.. aku tulis ni korang sila bayangkan ya.. 

tengoklah pilihan sayur dia yang banyak ni.. 


bukan tu je.. yang daging lembu dan kambing premium pun korang boleh dapatkan dari kaunter di dalam tau.. ada jugak abalone.. sedap betul.. aku yang menulis ni pun terasa nak mengences mengenangkan kesedapan semalam.. macam nak gi ulang makan balik bebila nanti la.. aku bagi korang layan video la.. hehe.. 



bebudak ni pun memasing pandai bakar daging dan guna chopsticks waktu makan.. tak sangka aku tau.. haha.. senang kerja mak dia.. makan je anak-anak ada masakkan.. lepas ni nak try steamboat lagi tu dah rasa best la sikit.. 



abg long pandai guna chopsticks 

abg ngah pun pandai pakai chopsticks.. kagum aku

kakak tukang masak aku tukang makan.. haha

ada jugak pencuci mulut macam sagu gula melaka kuih muih, aiskrim dan abc..  anak-anak kami memang takde lain la.. kat aiskrim je diorang dah ulang duapuluhempatkali..  hahaha.. pengsan tau.. takde muka lain asyik diorang je.. 

abg ngah dah sibuk masa ni.. saya nak ini!  haha
tak sah kalau takde ABC kan

yang lagi best tu air korang boleh minum je berapa banyak pun.. percuma dan layan diri je.. ada banyak pilihan pulak tu.. dahlah kawasan dia sangat luas.. sesuai la kalau nak buat majlis raikan apa-apa kat situ.. semalam pun ada yang siap sambut harijadi kat situ.. anak-anak aku sama sibuk tepuk tangan.. hehe.. meriah la kalau korang pun berhajat nak buat birthday party kat sini.. 


pilihan kuah sup


eh lupa nak bagitau.. ada 5 pilihan kuah yang korang boleh pilih kat sini tau.. ada tomyam,  sup yang bermacam jenis macam kat atas ni.. kami piluh tomyam dan miso soup.. dua-dua sedap! 

Harga dan lokasi

ini harga yang terbaru ya

buat korang yang nak datang sini meh aku kongsikan harga dan lokasi Pak John Steamboat & BBQ ni.. harga bagi dewasa ada terbahagi waktu korang nak gi.. waktu makan tengahari harga murah sikit dari makan malam.. RM32.90 ++ untuk dewasa dan RM16.45 ++ untuk kanak-kanak.. dari pukul 12 tengahari hingga 5 petang tau.. lepas dari tu harga dia lain pulak..  itu untuk harga makan malam dari jam 5 petang hingga 10 malam.. RM42.90++ untuk dewasa dan RM21.45++ untuk kanak-kanak..  untuk hujung minggu harga sama dengan yang untuk makan malam tu.. eh ada student ke yang baca ni?  untuk korang harga lagi murah tau.. RM27.95++ untuk makan tengahari dan RM36.45++ untuk makan malam.. tapi harga ni tak terpakai untuk hujung minggu tau..  jeles aku.. nak sambung belajar la macam ni.. 

yang aku bulat merah tu.. 


lokasi dia pulak terletak kat Ground Floor di IOI City Mall.. aku ada kongsi ni haa.. peta yang lagi mudah nak faham.. dekat je dengan The Symphony tu.. dah makan boleh lepak-lepak sini pulak.. 

eh lupa nak bagitau.. korang kalau nak lagi best sebelum datang buat tempahan dulu tau.. bukan apa.. takut datang-datang nanti tengok tempat penuh.. tak ke kecewa kalau jadi macam tu.. untuk maklumat lanjut korang boleh hubungi alamat dan hotline kat bawah ni ya..  selamat makan-makan! 

Alamat : Pak John Steamboat & BBQ 
GE 11, Ground Floor,  IOI City Mall,  Putrajaya



Instagram : Pak John Steamboat 

Hotline : 0389571128

Ceritaita