Catatan

Tunjukkan catatan dari Januari, 2010

peknen..

Imej
sekarang dah nak masuk 23 minggu dah usia kandungan aku ni...alhamdulillah...dah selamat melalui fasa pertama dan sedang melalui fasa kedua lak... dah masuk fasa kedua ni selera makan macam dah kurang banyak la..aku dah tak bape terliur dengan apa2 dah...cam dulu tu nak siput segala kan..sekarang cam kalau dapat dapat la kalau tak pun takpe...sungguh ni.. cam hari ni pun aku sarapan horlick susu je..tengahari lak singgah umah akak ipar..dia buat sup ayam..aku cuma jamah setengah senduk je..itu pun tak ambik pun isi ayam..aku ambik part kaki dengan kentang je..cam muak je tengok isi ayam tu..shah pun naik risau...selalu aku la beria2 sangat nak makan macam2 kan...? tu yang agaknya berat tak naik2 tu..hish kalu aku cakap mesti org tanya aku ada ambik pil vit B co tak? mesti la ambik..tp dah xde selera nak buat camne kan..? balik kang nak ajak shah singgah east coast mall jap, beli sushi..teringin lak..semalam sebenarnya kami dah gi tp sebab dah hujung2 xde la yang aku nak tu...ala ya

waaaa...aaahh..ngantuknya...

fuh..hari ni aku gi keja x bape nak semangat sebab mengantuk yang teramat... ni baru je lepas makan ubi goreng dgn air horlick susu..dapat la segor sikit...pasni lak ada meeting..cam boleh terlelap je aku ni..nasib baik ahli meeting cuma 4 orang, kalau tak harus melayang... sebenarnya yang jadi mengantuk sangat ni ada 3 sebab...pertama pasal anak bujang kesayangan aku tu la....dia kena batuk2 start semalam lagi..tapi semalam tak serius sangat...ada la terjaga 2-3 kali je..pastu aku tepuk2 elok je tidur balik...tapi semalam jadi makin teruk..siap nak termuntah lagi tu...aku pun sapu la minyak balm kat dada, belakang dan tapak kaki dia..baru la leh lena kejap2..sian dia..hari ni shah kata nak bawak gi klinik lepas keja..tu yang bersemangat je dia gi sekolah tu..pelik aku apa la yang dia suka sangat gi jumpa doc tu...? sebab kedua lak, semalam kan tangan kiri aku ni kena cucuk..aku lak kalau tidur suka sangat mengiring belah kiri..tapi semalam cam jadi tak selesa la sikit...asyik kena

flower..

Imej
test ni aku try buat kat facebook tadi...dan jawapannya bunga kegemaranku...wah..bestnya... Your Birth Flower Test January: Carnation Carnation is the birth flower for people who are born in January. The Carnation symbolizes deep love, a friend in need, distinction, beauty, and fascination. If your birth flower is Carnation: You are a sensitive person. You are very protective towards your family and friends. You are very ambitious and aim to achieve big things in life. You are a very helpful friend.

check up ke 7

lepas tolak check ke 6 yang lepass aku gi spital tu kan...maka ini adalah check up ke 7 aku sepanjang kehamilan ni... check up ni buat kat klinik desa kempadang jek..aku gi daftar kul 8.06pg...gi check air kencing semua...selepas kena marah pasal terlupa nak hantar copy klinik masa gi klinik gambut aritu...huhu..betul2 lupa la..nak buat camne kan..? pastu timbang..check hb..dan check perut...pastu aku kena cucuk kancing gigi lak...masa dia cucuk tu aku dah ngeri2 dah tau...ye la aku kan takut dengan jarum tu ha...tapi misi tu buat ok..tak sakit pun cuma lengguh2 je...skrg ni pun tak hilang lagi lengguh tu... shah dgn adik ana dah berasap tunggu kat dalam keta..aku dah pesan suh hantar adik dia dulu tapi dia gak yang nak tunggu...last2 aku keluar dah kul 9.30pg..berdezap-dezup dia bawak mengalahkan formula one masa nak hantar hakimi dgn adik dia...hahaha..hakimi lak masa kat umah aku tanya nak ikut ummi ke ayah dia jawab ayah..tak la aku mandikan dia..last2 masa aku nak masuk klinik

fuh...santai...

Imej
malam tadi shah bawak kami makan kat Santai ...fuh cam best jek...sebenarnya dah lama dah aku merengek kat dia nak makan kat santai tu tapi selama ni dia kata nanti la dulu..nanti la dulu..sampai dah naik panjang dah muncung aku ni ha... ye la dok kuantan ni dari 2004 lg..pastu pindah kb jap pastu pindah balik kuantan..sampai anak dah nak 3 tahun pun haa..tak penah sekali pun jejak santai tu...hehe mesti korang pelik kan apa la yang best sangat kat santai tu yang aku sibuk2 sangat kan..jawapan aku ntah..aku pun tak tau...tapi kan kalau aku balik umah selalu la aku nampak keta penuh je kat parking dia tu..cam sedap je kan makanan dia tu...maka semalam shah gagahkan diri gak la nak ke santai tu...hehe...tu pun disebabkan aku ngandung tau..kalau tak entah ler... aku siap cakap kat dia lg tau yang ni kan kira cam pre-anniversary dinner kita la kan bang...sbb anniversary kita tu jatuh bulan 6 dan masa tu ita tgh pantang..mesti la tak leh nak makan2 camtu kan...hehe..bijak tak aku? jad

kek buah kukus

Imej
kali ni kita cite resepi lak ye..hujung minggu lepas aku baru je beli kukus baru..jadi sekarang ni tgh gila nak mengodeh resepi yang melibatkan kukus.. pertama yang aku buat puding karamel..ikut resepi officemate..dan akhirnya menjadik..cuma cikgu suh kukus 20 min...aku lak gi buat 30 min..sbb lupa la..hehe..cam keras sikit la tp yg penting anak bujang aku tu kata sedap..hehe.. pastu aku try lak buat kek buah kukus..yg ni aku siap amik gambo ko..sebabnya..dia jadi teramat2 ler gebu..sebelum ni aku try pakai oven..dia jadik sedap gak tp..cam keras dan kering sikit... tapi satu ler kebaikan pakai oven..buah2 tu cantik je sekata sbb masak kejap je kan..kalau pakai kukus ni paling kurang pun kena kukus 3 jam..bila tgk2 je buah2 semua pakat dok kat bahangian bawah je...lainkali aku kena bukak tgh2 masak tu untuk taruk sebahagian lagi buah kot..hish..x reti betul..al maklumla kan orang baru belajo...tapi success tul..aku buat hari ahad..senin dah licin dah..shah dok ngulang2 je..harus

update..ONE TEAM

sebelum ni kan aku ada story mory dgn korang pasal club ni kan? aku try lagi survey2 pasal diorang ni tapi takde sapa pun yang tau..pelik kan..? takkan duit leh dapat belas2 riban leh sorok2 je kot...? sungguh mencurigakan kan..kan? yang aku nak update kat sini ialah status shah..hehe..dia tak jadi masuk...alhamdulillah..lega bebenor hati aku ni..hilang dah rasa hati yang gundah gulana tu.. ni aku nak cite apa yang jadi ye..semalam petang balik keja aku try la risik2 dengan shah..dia setuju ke join kelab di atas tu..sebenarnya aku teramat takut nak tanya..takut sangat2 kalau dia kata YA..waaa..mau menangis aku nanti... ini la dialog ringkas kejadian: ita: abg jadi ke masuk kelab one team tu? shah: tak sbb syg x setuju...(fuh lega ko..) ita: abis tu kawan2 abg tu xde ke tepon2 lg? shah: ada gak..(senyap) ita: diorang ckp apa? (sungguh2 nak tau ko) shah: diorang kata suh bawak syg sekali masa perjumpaan dgn diorang..biar syg dengar sendiri...pastu abg ckp lg..korang x kenal bini

aduh...sakitnya...

semalam lepas balik keja aku singgah beli brg2 nak masak..beli terung, udang semua... last2 balik umah aku masak spagetti je..versi melayu nye yang pedas2..hehe..kalau x pedas shah x leh telan lak.. dah siap semua lepas maghrib kami makan beramai2..lepas tu dlm kul 8.30 shah kuar sbb ada kawan dia ajak minum...aku lak lepak kat umah dgn hakimi..dia pakat nak pasang cd..sejak kami beli vcd gao ranger la ni..24 jam asyik la ngadap benda tu je..bangun pagi pun suh pasang gak...huh..aku sampai naik hafal dan dialog dia dalam cite tu...bila aku ajuk je..."selagi dendam seribu tahun tidak terbalassss..selagi itulah saya akan menganasss..." siap senyum2 lagi anak bujang aku tu...dia ingat ummi dia minat gak ler tu..layankan je la...tgh layan2 tgk vcd dia tertidur.. aku lak...tgh menahan asyik nak sendawa je..rasa nak kentut tp x lepas...puas aku teran2 masa kat tandas xde gak kesannya... last2 aku malas nak layan bior je la...menjelang kul 10 aku dah rasa cam x sedap perut...adu

tak sedap hati..

hari ni hati aku sungguh gundah gulana...aku tak tau nak luah kat mana tah lagi..tadi aku dah story sikit kat akak kat opis ni haa..dia dah dengar aku ingat dah leh tenang sikit..pastu aku cite lak kat faiz..dia lum respon lagi...tp mekasih ye faiz sbb sudi mendengar dan membaca luahan hati aku ni... cite dia sal shah la.. gini citenya..hari sabtu lepas ada la member dia called kata ada perlawanan bowling tp kawan dia tak pandai main, nak mintak shah gantikan..memula aku x nak ikut..malas la nak lepak2 kat bowling tu tgh2 mengandung ni..lain la kalau aku leh main sekali kan...? hehe..mau terus kena tahan wad sampai beranak esok... tapi hati aku rasa x sedap..jadi aku kata aku nak ikut..ye la mana tau..kot2 kata je main bowling tp risau gak kalau bowling ke lain lak nanti kan? untuk keselamatan aku pun ikut ler..plus adik ipar aku lak nak cari baju tuk amali dia..sampai je kat bowling tu dah dekat kul 8 dah..diorang janji nak start kul 7..gila ke maghrib2? aku dah bising dah..sampai

sambungan..

hari ni aku baru naik keja...puas dah aku bersilat dgn hakimi sepanjang percutian mc aku selama seminggu...wah...letih woo..memacam dia suh aku buat..main puzzle la..melukis la...buat roket la..huh..memang x leh rehat..kalau doc kat spital tu tau harus dia tahan aku terus seminggu x bagi balik... tapi ada satu perkembangan hakimi yang aku sangat2 suka..dia dah pandai lukis bulat...kalu aku kata lukis circle je..dia leh terus buat...wah mengagumkan...walaupun bulat dia tu ada la lekak lekuk sikit..dan kekadang jadi lonjong..tp ok la...pada umur dia masuk 2 tahun 9 bulan, dia dah pandai buat circle...ni semua jasa baik game leapster tu la..dia dah kenal shape..alhamdulillah..tak sesia aku beli.. eh cite sal hakimi lak, aku sebenarnya nak cite sal spital aritu...sekali la ek...hehe sebenarnya hari minggu sebelum tu aku buat heavy cleaning kat umah aku, mengemop, mengemas dan mcm2 lg la...sebabnya adik ipar aku nak dok dgn aku..takkan nak bg dia tgk umah aku yang macam sarang tikus tu k

rehat..

Imej
hari ni dah 2 hari aku dok umah dgn hakimi...ni pun x leh nak update byk sgt..anak bujang aku sorang ni cam x bagi peluang kat ummi dia nak rilek2..memacam jenis permainan dia ajak aku main.. sebenarnya hari selasa aritu aku kena masuk spital sehari..boring tul! sebabnya aku kena bleeding sampai 2x hari tu..dulu2 cam ok je dia kuar cam jalur je tapi hari tu dia kuar fresh blood terus...tu yg aku cuak tu.. k la ptg2 ke mlm2 nanti ke aku update cite kat spital ek..ni nak bawak hakimi dgn ummi dia mandi sekali..pastu nak masak jap..

akhirnya...

Imej
tarra...hahaha...hari ni aku senyum lebar...tambah lak..bukan takat senyum je..dah sengih lagi...sebabnya...yang di atas tu la.. aku dah dapat makan siput sedut! wah berjaya akhirnya... walaupun bukan masak asam pedas dengan keladi yang macam aku idam2kan..tapi kira ok la tu...muncung2 mulut aku makan lunch tadi..fuh lega.. anak dlm perut ni pun sama gak sibuk nyedut kot..sebab aku rasa dia tak berenti bergerak sepanjang aku makan tadi...ke dia suh ummi dia berenti atau dengan kata lainnya dah2 la tu ummmi oiii.... hari ni letih sikit sbb semalam tak tidur lena, hakimi kena muntah2..tah apa hal tah...lupa lak nak tanya cikgu dia apa yang dia makan semalam.. sudahnya pepagi ni gi opis lambat sebab antar dia gi klinik dulu...cam biasa la kan dia ni memang suka sangat jumpa doc..sesampai je dah nak ajak masuk bilik doc tu..sib baik leh saborkan dia..kalau tak buat malu je..masuk bilik doc lak terus2 duduk atas kusi, bukak2 mulut..bukak2 baju semua...hahaha...dia dah leh baca apa d

update rumah future kami..

Imej
entry kali ni khas nak masukkan gambor je..layan.. ni gambar dr depan dia ni lak gambar kat pintu masuk dia ni lak gambar store kasut yang sedang dibuat..besor kan? ni lak gambar ruang tamu..p/s sila abaikan makcik dgn anak dia kat tgh tu ye.. ni lak gambar dry kitchen dan korridor atas ni lak family area, kat bawah tu gambar atas area ni.. yang ni lak master bedroom dan permandangan dr bilik ni.. yang ni gambar dr belakang umah..abaikan lagi makcik tu ye..

cemburukah aku?

aku ada satu cite la nak kongsi dengan kekawan...kekalau korang sudi dengar dan komen la kan.. ni cite sal cikgu si hakimi ni kan...masa kami hantar taska lama dia dulu..ada la sorang cikgu yang start jaga dia dari dia dah umur setahun lebih kalau tak salah aku la..sebelum tu ada sorang je yang tetap, yg lain semua tukar keja je..sampai la 2 orang ni berganding...aku ok je dgn cikgu2 ni semua as long as dia jaga anak aku dengan baik la kan...kita bg nama la cikgu ni ye..yg sorang cikgu A dan sorang lagi cikgu J. sampai la sebelum puasa hari tu, cikgu A berhenti secara tiba2..ada masalah family katanya..sedih gak sebab cikgu tu paling bagus, dia start jaga hakimi dr mula umur dia 6 bulan lagi tanpa merungut...tinggal la cikgu J ni bersama2 pengganti2 yg kejap2 tukar je kejanya..seperti yang ramai kenal, suami aku, shah memang ramah dengan semua orang..kalau orang tak kenal mesti orang kata dia ada apa2 dengan orang tu..tapi dah sifat semulajadi dia camtu nak buat camne kan... dijadik

menangis lak..

hari ni hari kedua hantar hakimi gi taska baru dia..semalam kan aku ada icte yang dia excited sesangat kan..? balik semalam pun dia ok je...aku jemput terus je meluru nak masuk kat keta, tak menyempat pun nak salam cikgu dah..aku pun angkat beg dan jalan...masuk2 je keta nak susu...haa..cite pasal susu ni ada kes gak ni..semenjak 2 menjak ni asyik nak berkepit je dengan aku..lagi la bila aku saje je tunjuk perut aku sambil sebut2 nama adik...skrg ni kalau dlm keta nak tidur atas riba ummi, nak susu atas riba ummi...semua la atas riba ummi..nasib baik kat rumah dia tak buat perangai..kalau tak..hmmm entahlah...mau kopak peha ummi ni nanti agaknya...bukan aku merungut pasal apa pun..cuma kusi keta tu dah la sempit..kena la aku bersila sebab nak riba dia..perut aku ni lagi haa...kalau kusi tu cam sofa so good tak pe la jugak... tapi kalau kat umah lak, dia suka noo memanjat atas bahu la..atas belakang la..yang paling aku tak tahan dia naik atas kaki bila aku lipat kaki masa baring..mest

taska baru

hari ni aku start hantar hakimi gi taska baru dia kat belakang hospital HTAA..ramai gak bebudak kat situ.. hari ni gak hakimi start bawak beg tarik gi sekolah..ayah dia la yang sebok2 nak beli sebab dia kata senang nak masuk semua baju..susu dalam beg tu..ala tak mahal mana pun..rm19 je..yang penting ada gambor ben 10 kat beg tu..huh hantu ben 10 betul! keluar je rumah tadi kena berdukung sebab kejut2 tak mau bangun..last2 lepas angkut bantal, game semua masuk keta dia ok lak..leh baca doa sampai habis hari ni..selalu tak tunggu abis dah amin dah.. berenti beli kuih kat hakimi jap..kuih biasa kegemaran dia..donat.. dia pun makan sambil tunggu nak sampai sekolah..dari kelmarin aku dok sibuk2 cakap dengan dia nak gi sekolah baru..dia ok je..sbb masa hari khamis aku try survey2 aritu pun dia dah nak masuk terus..haha..ada ke patut camtu? cuma mak dia je yang x bape confident..ye la bebudak ramai terbela ke anak aku tu nanti.. tapi hari ni lepas nampak je sekolah baru dia terus simpan

selamat bertambah umur!

Imej
semalam genap umur aku 31 thn...yeay dah lepas 30 dah..hehe..gembira? ceh tipu la tu sebenarnya tengah terkejor2 nak cukupkan 5 anak sebelum umur 35 ni..huh..berazam dahsyat tu..bukan apa..senang kalau nak sambung belajo lepas2 tu..tak la mikir nak terberanak lak nanti kan...hehe...semangat2... hari ni aku amik cuti..pasalnya..hakimi akan ku hantar ke sekolah baru start minggu ni tp cam tak confident je nak hantar sbb sekolah tu ramai sesangat budaknya..ada lebih 30 org kat situ...cam sedih lak hati aku nak antor..ye la selama ni cuma ada tak sampai 15 org kat sekolah lama dia..huk..huk..aku lak yg sedih..tp esok kena lak gak hantar kat situ sbb yuran dah bayor pun... semalam shah kuar minum dengan kawan dia pastu dia suh aku tunggu sampai dia balik, dia janji balik dalam kul 10mlm gitu..tunggu punya tunggu dah sampai habis semua siri CSI aku tengok...tetiba lak hakimi ngamuk2 dalam bilik...aku pujuk lagi tambah ngamuk dia cakap nak ayah..aku bior je dia nangis2 dalam bilik..bukan

Spectra 3 breast pump for sale! HOLD DULU

salam semua, ini adalah sticky entry tau...cite baru scroll bawah ye... aku nak jual pam spectra 3 aku yang baru je aku guna 2 bulan...perhatian ini pam susu ye..bukan keta spectra ye... ni spec. dia ok: Nama pam: Spectra 3 Jangka usia digunakan: 2 bulan Sebab nak jual: tak sesuai la untuk aku..lebih prefer yang manual..senang... kelebihan: siap dengan accessory untuk double pumping dan bersih SPECTRA 3 SPECIFICATION Suction strength(mmHg) 0 ~ 260 Suction cycle (Cycles/minute) Approx.29(50Hz)/35(60Hz) Dual pumping options Available Suction settings Adjustable Power source Ac adapter Electric 230V/50/60Hz Weight(kg) Approx. 1.4 set pam ni mengandungi: 1 pam elektrik spectra 3 2 breastshield set (with standard to wide neck converter) -botol xde sbb aku masih guna. 2 tube 2 spectra membrane 2 tube filter (yg ni aku beli asing2) 1 bottle stand gambar nanti aku letak k....dan harga aku nak let go ni cuma RM280 je tau...yang ni tak termasuk kos pos