Catatan

Tunjukkan catatan dari September, 2010

Catatan terkini

Kedai Keropok Lekor Sedap di Mersing

Imej
Kedai Keropok Lekor Sedap di Mersing Kedai Keropok Lekor Sedap di Mersing - gambar ni kredit google ya Assalamualaikum semua, dulu aku pernah cerita pasal kedai jual keropok lekor sedap di Mersing dalam blog aku ni. Masa tu aku perkenalkan satu kedai keropok kat Mersing la. Bukan kedai keropok lekor popular dan viral di Mersing pun masa tu. Tapi aku cerita sebab dia jual keropok sedap. Kali ni aku nak cerita pasal kedai keropok sedap yang lain pulak. Lokasinya masih lagi di Mersing. Tak berubah ke daerah lain lagi la. Setakat ni kalau dalam Johor ni keropok area Mersing la yang menjadi pilihan kami sekeluarga. Pada kami, keropok daerah lain di Johor ni bukanlah tak sedap, cuma tak menepati selera je. Gambar lama dia, masa ni takde lagi papan tanda kuning kedai dia Ni gambar baru, adik aku ambik dari dalam kereta Kedai Keropok Lekor Sedap di Mersing Eh yang aku cerita ni pasal keropok lekor sedap tau. Bukan keropok keping. Karang ada yang salah faham pulak. Kadang-kadang ada keropok lek

Jom jalan-jalan hujung minggu...

salam jumaat semua... sekarang ni tengah waktu rehat...tadi sebenarnya aku cadang nak balik rumah tengahari ni, ingat nak sidai baju yang basuh pagi tadi tapi tup2 hujan la pulak...lebat lak tu...tambahan lak ada sekor beruang nak kena buat post mortem lak...jadinya tak jadi la aku balik...ni tgh lepak2 sambil siapkan report... ni nak cerita kat korang sebenarnya aku nak balik sebab nak kemaskan kain baju nak bawak esok...nak gi mana? mesti ada yang tertanya-tanya kan...hehehe...perasan... aku sebenarnya nak melepaskan hajat kami yang dah lama terpendam...ingat tak entry aku dulu... kat sini.. dan esok kami bakal melunaskan satu hutang ni...kami nak jejalan ke Melaka... homestay pun dah siap tempah...hehehe... sebenarnya kami tak rancang pun nak gi bercuti ni...akak ipar aku punya idea la ni...anak dia buat rombongan sekolah dan dia ajak kami join berkonvoi beramai2..mulanya dia ajak balik hari..aku x bape setuju..alang2 pegi biar puas hati kan? ni nak jalan2 sekejap je mana leh.

gambar 1 Syawal 1431H

Imej
salam semua, hari ni hari pertama aku naik keja setalah bercuti lebih seminggu..bukan balik kampung lelama pun cuma lepak lelama dekat rumah dengan dua orang hero tu je.. k banyak keja kena bereskan ni..cuma nak tepek gambar 1 hari raya je ni haa..k layan... keluargaku tercinta tak ready ni adik beradik perempuan..aku ikut sapa? adik beradik lelaki...godang2...hahaha.. pssttt...perhatian hanya 2 yang dah dimiliki..

coklat birthday

Imej
salam semua, selamat hari raya...hari ni aku cuma nak update gambar coklat birthday yang aku janji aritu...gambar raya nanti2 la aku apdate kalau sempat yek... ni la coklatnya...tarra...yang 2-3 biji hilang tu buat2 tak tau je la ye....dah kena ngap...hehehe...

kuatkan semangatku...Ya Allah..

salam, mesti korang cam suspen baca tajuk entry ni kan? entry ni sebenarnya pasal penyusuan susu ibu pada adik...alhamduillah setakat hari ni aku masih leh bagi susu ibu setiap hari pada adik... bulan ramadhan pun dah hampir sampai penghujungnya...tapi alhamdulillah setakat ni pengeluaran susu cuma terjejas sikit je...dan aku masih mampu membekalkan sekurang-kurangnya 4 x 3oz botol sehari ke taska untuk adik..itu pun kena bantu dengan susu formula lagi...aku harap sangat2 menjelang umur adik 6 bulan aku boleh bagi adik sepenuhnya susu ibu...insyallah...Kau kuatkan lah semangatku Ya Allah... setakat ni kadang2 semangat aku sedikit pudar...bukan apa..kadang2 bila baca blog org lain yang mampu pam lebih dari 5oz sekali pam membuatkan aku sedikit cemburu dan patah semangat...tertanya jugak dalam hati nape susu aku tak semewah diorang... tapi aku tetap tak putus asa...aku beli macam2 untuk tingkatkan pengeluaran...hari ni sampai satu lagi tambahan...super shield plus... kalau ada antara

update adik n abg long

salam semua, kali ni nak cite lak pasal abg long dan adik... memula cite abg long dulu..tadi gi klinik hantar adik cucuk tp aiseh lupa lak nak timbang berat n ukur tinggi abg long...nanti la kat umah ummi ukur sendiri ek..hehe...boleh camtu? skrg abg long dah pandai cakap macam2...walaupun masih pelat2 lagi n kekadang bunyi pun x sama macam maksud dia...macam kalau nak mandi dia akan cakap nak mati....wah..memula panik gak pastu siap dia demo tarik besen adik tu nak bawak bilik air baru la aku faham...hahaha...nak mandi rupanya... sekarang ni kalau mandi dah senang sikit tapi kena la korban besen adik sebab dia nak berendam dalam tu...pastu aku tinggal je dia...kejap2 kang kena tanya ..dah abg long?...mesti dia jawap...num agi...hehehe...lum lagi la tu... dia dah pandai bahasakan diri dia abg long walaupun sebutan dia masih jauuuuh dari bunyi sebenar..hehehe....nak tau apa dia sebut...abg nong...dan kekadang jadi anong....alahai..boleh je la nak oii... kalau memanggil lak ni satu

Selamat Hari Lahir abang...8/9/10

salam semua, ini entry khas untuk hari lahir cik abang aku...Selamat hari lahir buat abang ye...cantik sangat tarikh hari ni kan....semoga dipanjangkan umur (leh jaga kami2 ni), dimurahkan rezeki(nak support kami2 ni)....dan dikurniakan kesihatan yang baik hendaknya..... apa yang aku bagi sebagai hadiah? tarra....aku bg 2 present... 1. chocolate....pesan kat nurul....cantik dan sedap...sampai abang pun sayang nak makan kan...? 2.cheese tart...pesan kat ida...lum rasa lagi baru sampai tadi...kang kita makan sesama masa buka ye bang... gambar nanti aku bluetooth kat netbook ye..kabel ada problem lak ni...aiseh... kek...? ita buat esok ye bang....aci tak?

selamat hari raya

Imej
salam semua.. aku rasa hari ni mesti ramai yang dah nak balik kg..diam tak diam dah tinggal 2 hari lagi nak raya kan? alhamdulillah tahun ni insyallah aku leh posa penuh...yeay! aku lak malam raya baru leh balik..shah kena keja lagi khamis ni..kena la tunggu dia dulu...sempatlah aku nak masak 2 buku kek coklat dulu sebelum balik..satu untuk mak mertua (pasal aku singgah umah dia dulu) dan 1 lagi untuk keluargaku di johor...insyallah..kalau sempat la..mana nak kemas baju lagi..mana nak layan 2 hero tu lagi...hmmmm... raya tahun ni kami semua sambut kat johor lak...ikut giliran kan..sebenarnya mak mertua aku dah bagi hint2 dia nak suh raya dengan dia tahun ni...tapi maap bebanyak ye mak..kami dah sain perjanjian sebelum kawin dulu...kami kena gilir2..baru adil..raya kedua lak kami balik sini sebab raya ketiga tu shah dah kena keja... sempena hari baik dan bulan baik ni aku nak mintak maaf sekiranya ada terkasar bahasa dalam menulis selama ni...dan segala yang ter..ter..tu la..harap d

salam pg jumaat... Pak Lim Nasi Arab

salam pagi jumaat semua... hari ni opis ni nampak lengang sikit...mungkin dah ada yg cuti agaknya...minggu depan lagi la pulak kan..mesti sunyi sepi punya la... hari ni aku nak cite macam2... pertama, semalam petang kami gi berbuka kat luar...kat restoran Pak Lim Nasi Arab kat Jalan Beserah...alhamdulillah sedap dan mengenyangkan...kami ambik set talam dengan 2 ketul ayam panggang dan kari kambing dan juga sejug air mangga... yang paling aku suka nasi abis licin dan abg long pun suka sangat makan..dia makan dengan bersungguh2...cuma yang tak best kami lupa bawak kamera so takde la gambar ye...cite kosong je... ada lagi satu yang tak best, harga dia mahal sangat la..semua kat atas tu RM43..yang aku tak puashati tu dalam menu tulis set talam tu cuma rm28.90 tetiba shah bayar lak jadi rm38.90...mana yg betul agaknya tah..tapi korang tau je la shah tu main bayo je..bukan dia nak tanya2 pun...takpelah kan halalkan je la dah selamat masuk perut pun...eh..eh...tah2 dah kat usus pun haa

tahan ke tak ye..?

salam semua, hari ni aku rasa teramat letih sangat2...sebabnya? aku tak sedar pagi tadi untuk bangun sahur...sedar2 je najmi menangis nak susu..tengok2 jam dah kul 5.40 am..hah? apa lagi...terus aku kejut shah suruh niat je la...nak capai apa2 pun dah tak sempat dah... ni dah masuk kali kedua kami tersedar lambat camni...sekali dulu tu pun najmi gak yang kejut..tapi masa tu dalam kul 5..ok lagi la sempat la panaskan apa yg patut.. sebenarnya malam tadi kami gi belanja jap kat carrefour..balik lambat gak..pastu aku pam susu jap..tengok2 jam dah kul 12 lebih..tidur..kena bangun lak sebab aku paksa najmi susu direct dari aku semalam...memang la ada adegan jerit2 tu kan..biasa la kena paksa...sampai menitis2 air mata dia ko..sian lak aku tengok tapi nak buat camne kan..mata aku ni haa tak larat nooo nak gi pam tu.. jadi kul 4 tu aku baru je habis susukan najmi, ingat nak baring2 jap dalam kul 5 baru bangun ke kan...sesedo anak dah nangis je..sib baik aku tak nangis sama...kunci jam pun t

Catatan popular daripada blog ini

Tok Aman Bali Beach Resort Kelantan

Resepi Pau Gebu yang sangat lembut

Resepi Mudah Apam Kukus