Sabtu, 27 Ogos 2011

bersiaran dari kluang...

salam semua,

sekarang ni aku bersiaran dengan gembiranya dari kluang ni.... terima kasih pada semua yang doakan keselamatan kami dalam perjalanan hari tu... kami selamat sampai kluang pukul 11.30 mlm...

wahhh... laju berdesup2 maxis kat sini.......laju ko... hehe... berbaloi2 dapat free kan... hehehehe... panjang gelak aku tu....

hari ni baru aku leh cite pasal baju raya... sebabnya aku dah selamat beli baju melayu shah dan anak2 sorang sepasang... dan memula susah nak cari kaler matching dengan baju kurung aku pulak tapi sudahnya aku dapat 2 pasang... haha.. selalu camtu tiap kali beli baju raya camtu selalu dapat lebih... tinggal beli baju jalan2 untuk bebudak dgn shah je la.. ummi dah selamat pasal kat rumah ada 3 pasang dah baju yang belum penah pakai lagi... huhu... 5 pasang ko... ngalahkan anak2....

tahun ni kami buat tema kaler merah UMNO adik aku kata... merah menyala2... lama dah berkenan kaler ni tapi takde rezeki je nak beli selalu susah nak cari saiz untuk anak2...

tapi aku malas la nak tayang... tunggu kami pakai raya esok la ye..... 

hari semalam kaami cuma makan keropok lekor kami bawak dari kuantan, kami beli nasi ambeng... pastu kan berangan nak beli murtabak yang best kat batu 4 tu haa,,, pastu sekali dia tak jual la pulak... last2 kami cari murtabak ntah mana2 ntah... ok la... pastu ada pulak tempe gorang cicah sambal kicap.... perrrhhhh... tak yah cakap la nikmat berbuka... ramai2 pulak tu...hari ni punya menu tak pasti lagi... yang penting kami tak makan nasi... simple2 je...

hari ni aku plan nak gi bandar lagi.. nakgi beli susu anak, pampers etc... kalau sempat kang cari baju anak2... tengok la dulu mcamana... ni mak aku dah bising lak suruh masak sarapan untuk cucu dia.. hehe.. ummi dia kan pemalas.... nanti2 la aku sambung  kalau free ye... semangat nak berblog bila line ok je ni...

This entry was posted in

Khamis, 25 Ogos 2011

doakan kami selamat..

salam semua,

petang ni lepas balik kerja kami akan terus ambik anak2 dan balik kampung... esok aku dah start cuti terus sampai 5hb... kami nak balik johor dari malam ni hingga malam isnin untuk berpuasa kat sana...

malam isnin tu balik semula ke kuantan dan akan beraya di rumah mertuaku... malam raya ketiga kami akan balik semula beraya di johor....

jadi tolong doakan kami selamat dalam perjalanan kami nanti ye....

ucapan raya aku akan buat bila dah sampai johor nanti ye... tak pun malam raya la esok...
jaga diri korang bebaik ye....

menu berbuka 24 Ramadhan

salam semua,

semalam aku tak tayang menu berbuka kan? sebabnya aku tak masak pun... kami pegi taman tas rumah akak ipar aku semalam ambik barang kejap lepas tu dia kan ada menjual lauk berbuka dan...
kami pun selamat tapau 2 lauk... ikan patin masak tempoyak dan asam pedas keladi... selamat...

balik tu kami singgah pegi beli roti... dan balik rumah cicah dengan roti je la... senang kan...? mujur shah tak cerewet.. dia yang request menu senang2 ni...

semalam lak konon2 shah ada dapat imbuhan duit raya dari kompeni dia tu aku ingat nak kenen2 sikit2 la... aku ajak dia makan western food kat kedai makan WWWF kat tanjung lumpur tu haaa... sekali dia kata dia kerja malam la pulak... hmmm takde harapan... pastu nak pujuk2 aku siap cakap kita pegi lepas raya je la ye... kalau berbuka ni payah nak bawak anak2 berbuka kat luar... betul gak kata dia tu nanti sudahnya aku yang tak makan sebab dah hilang selera lepas layan anak2 makan...

lepas tu menu terkejut kami terus berubah jadi mee goreng... sebabnya aku teringat ada 2 ekor sotong kat rumah... tauhu, telur, sawi semua ada... cuma beli barang lain je tambah sikit2....

balik kerja semalam aku singgah Tunas Manja beli mee kuning, bebola ikan (anak2 suka ni), tomato je... nak ambik taugeh dia cam tak menyelerakan je aku tengok... pastu terpandang pulak kerang... waah... laju je aku bungkus... sekali masa aku nak timbang tu kan kena beratur kan... seklai ada pulak pakcik ni boleh cross dari sebelah sana hulur kat budak tu... yang geram tu budak tukang timbang tu layan pulak dia... kami yang beratur ni tercengang2 dah....

itu ok lagi masa aku nak bayar pun dia cross line aku sekali lagi... dia bawak troli aku cuma bawak bakul je... boleh dia celah depan perut aku troli dia tu....huuuu.. saje pakcik ni cari orang marah... mujur aku cepat bersabar malas dah nak layan.. orang nak cepat jugak pakcik oiii... tapi kalau kena perut aku semalam memang aku sound dah tu... saya mengandung ni pakcik.. hormat la sikit...sabar ita sabar....

balik2 je aku terus memulakan aktiviti memasak... sekali tengah menumis... aik apasal api ni cam nak keluar cam taknak je... aku tarik tong gas.. sah dah ringan dah.. cepat2 beritahu shah suruh dia beli gas lain... shah dah selamat keluar... tak lama tu tamatlah riwayat api aku tu haa.... padam terus...

aku melepak2 dengan anak2 tengok tv sementara tunggu shah... bahan2 semua aku dah siap dah.. tinggal masuk je dalam kuali... shah balik je.. terus sambung operasi balik... sap sup sap... siap mee goreng aku... selamat... tinggal tunggu berbuka je...

dan ini la hasilnya....


mee goreng dengan kerang rebus bersama daun kunyit..ambik ko dengan periuk2 aku hidang.. senang.. malas nak mengotorkan pinggan..

aku close up sikit...



p/s korang berbuka apa semalam?

Rabu, 24 Ogos 2011

kami lega sikit...

salam semua,

semalam kami dah selamat ambik kereta yang kami hantar sejak jumaat lepas... kereta tu dah cukup hayat dia mintak diservice...

memula kejadian malam isnin minggu lepas lagi... mas tu kami dalam perjalanan balik dari rumah mak shah lepas berbuka kat sana... sesampai je kat area felda lepar dia dah mula buat hal... tersengguk2 tengah jalan... aku dah cuak dah.. dah la masa tu dah pukul 10 lebih malam... dengan anak2 kecik ni lagi... kalau berhenti tengah2 jalan camne la pulak... doa je dalam hati apa2 pun biar la selamat sampai rumah dulu....

sampai kat bandar dia makin teruk... lagi hati aku risau tak menentu dah ni.. shah bawak gak slow2... anak2 dah tidur dah masa tu... last2 masa nak naik jambatan ke seberang tu sekali dia berhenti atas jambatan... tak larat dah nak naik... shah paksa gak start2 berulang2 kali... enjin dia tak mau hidup gak... aku tak henti2 berdoa... last2 dia hidup balik... shah tekan je minyak sampai lepas jambatan tu... last2 selamat sampai ke rumah dengan susah payahnya... malam tu gak shah call kawan dia mintak pinjam kereta untuk hantar najmi ke hospital esok paginya... dan kereta kami tu esoknya shah tukar plug dan filter petrol.. masa ni je dah abis rm90.... tapi bila start masih camtu jugak...dan malam tu jugak shah gi hantar buah hati kami tu ke bengkel dekat dengan rumah kami...

pagi esoknya budak tu call dia dah service "throttle body" keta tu... serius pertama kali aku dengar benda alah ni.. budak tu mintak duit service dalam rm20 je.. ok kami boleh ambik semula keta tu pada hari selasa...bila shah bawak masa jemput aku kat opis ni dia jadi lagi.. tersengguk2 lagi...letih...

kena hantar balik ke bengkel... sampai situ budak tu check dan cuba tukar throttle body kami dengan keta lain... ok pulak.. sah la memang benda tu yang rosak... budak tu kata yang recond ada dalam rm500-600 harga dia... dia try cari yang second ori pulak... malam tu gak dia call dapat satu harga dalam rm380...
kami terus confirm dengan dia... jadi pasang... tak sanggup tengok buah hati tu sakit lelama...

lepas tu kami ambik balik keta tu hari khamis... dia dah ok.. tapi masalah pulak asap yang berkepul2 keluar dari eksos yang memang dah lama masalah ni jadi... tapi sebab kami kekurangan modal maka dibiarkan dulu la... tapi bila tengok hari jumaat masa jem ni dah makin teruk kami terus buat keputusan hantar hari tu jugak... tak sanggup dah bau asap sampai masuk dalam keta dah.... kali ni bila tanya untuk overhaul diorang ambik dalam rm450 pulak...

kami pun buat keputusan nak hantar jugak... tapi itu la kan... kalau dah masuk hospital memacam penyakit leh jumpa kan... bengkel pun camtu gak la.... bila diorang check je diorang kata pistin ada masalah... waaah... kena tukar pulak... bos tu kata dalam rm750 semua... shah mintak tawar menawar kat diorang.. last2 dapat la rm650...

sudahnya kami akhirnya tersenyum bila JJN2975 kami balik dengan keadaan yang sangat baik semalam.. enjin pun itu bos sudah kasi cat baru.. hehe... bila bawak (aku yang rasmikan dari bengkel) smooth je... takde dah asap kepul2... lega buah hati kami dah baik sikit.. lepas ni nak ganti pulak yang bunyi2 kat belakang tu... itu shah kata dia boleh buat sendiri... nasib baik buah hati aku sorang lagi ni pandai gak pomen sikit2.. jimat duit upah..

ni semua perbelanjaan kami sepanjang seminggu ni untuk JJN2975:
plug + penapis petrol = RM90
throttle body + service = RM400
overhaul + pistin = RM650
total = RM1140..

wah.. cam nak menangis keluar duit tu... ni la pasalnya kami tak beli baju raya lagi... korban untuk kereta dulu...

p/s sorry la ye kalau ada ejaan alat2 ganti tu salah.. aku bukan budak automotif...

This entry was posted in

jam teruk di kuantan...




salam semua,

aku nak tunjuk gambar minggu lepas sebenarnya ni....

masa kejadian ni hari jumaat lepas.... kuantan jammed...! kalau kat sini ini adalah sesuatu kejadian yang luar biasa... memang la selalu kami balik tu kami kena lalu jalan utama di bandar kuantan ni yang menempatkan pasar ramadhan yang paling glamer kat kuantan ni... jalan masjid tu haa... tapi selalunya biasa2 je la... paling lambat pun sampai rumah dalam pukul 5.40 petang kalau bergerak dari opis pukul 5 ptg... cuma sekali je la dulu aku pernah cerita pasal jam teruk tu...

pasal ni la kami selalu suka naik motor je .. cepat sikit sampai... tapi disebabkan shah nak try kereta yang baru je repair kami kena la tempuh jam ni... last2 sampai kat taska anak dah pukul 6 lebih dah... letihnya... sempat aku jeling2... ambik2 gambar.... jalan tu patutnya 3 line je dah jadi 5 line keta dah... paling teruk dalam sejarah ni... sejarah aku duduk sini ler... hehe...

pelik...

salam semua,

semoga kalian semua sihat dan terus segar hari ni ye...

aku sebenarnya nak cerita kejadian semalam.. aku pelik sesangat... abg long bangun untuk sahur...!
sesuatu yang mengejutkan... kalau bulan puasa yang dulu (masa kami duduk rumah sewa) memang dia selalu join kami bersahur.. tapi masa tu aku tak pelik pasal kami duduk rumah satu tingkat.. kalau kami sibuk2 kat dapur dia dah boleh dengar... sebab tu dia boleh bangun dan join kami pun...

cuma kali ni kami duduk rumah 2 tingkat kan.. dia pulak tidur kat bilik atas dengan abg ngah... sedar2 je bunyi orang bukak pintu dan dia tetiba je ada kat tangga masa shah gi jenguk... sambil sibuk2 tanya ummi dengan ayah buat apa?... aku rasa mesti dia ingat aku sibuk buat kuih raya lagi la tu kat dapur.. hehe.. takde keja lain la ummi ko ni nak oii...

bila aku jawab nak sahur.. boleh pulak dia jawab saya pun nak makan jugak... nak sahur jugak... hahaha.. buat lawak je la... tapi betul tau.. dia memang bersahur tapi bersahur kuih raya aku lagi tu... waaa... makin tinggal sikit dah ni...

mak... tahun ni kuih raya untuk mak tak tau la dapat bagi ke tak.... hakimi ni dah kata semua kuih tu ummi buat untuk dia aje... tak boleh bagi atuk wan dengan mak tok... hahaha... camne tu ek?

Selasa, 23 Ogos 2011

Tiada apa yang menghalang mereka...

salam semua,

aku buka facebook tadi dan ada kawan sekolah lama kongsikan video pasal Somalia ni....

takde apa yang menghalang mereka untuk menghafal al-quran... tapi kita yang hidup mewah dan selalu berada ni..... di mana usaha kita?



p/s kesedaran untuk untuk diri sendiri dan mendidik anak2 juga...

menu berbuka 22 Ramadhan

salam semua,

sekejap je dah 23 Ramadhan kan? masa berlalu memang terasa terlalu cepat sekarang ni... ke aku sorang je yang rasa...

semalam terjalan ke blog Mat Gebu.. tengok2 pulak dia buat tauhu singapore... macam sedap dan berangan la pulak nak try menu tauhu petang semalam....

tapi disebabkan aku tak bape minat dengan sambal kacang jadi menu semalam aku ubah jadi tauhu goreng cicah dengan sambal kicap... cadang nak cari tempe sekali tapi mengecewakan... agaknya puasa2 ni tukang buat tempe cuti kot... bukan tempe yang dalam plastik tu ye... ni tempe yang dalam daun tu... sedap je bau dia kalau yang dalam daun tu... lagipun dia nipis2 sikit kalau nak goreng sedang2 je tak yah nak kena hiris2 lagi... kalau dalam plastik tu rasa dia pun kurang sikit...

alamak cerita pasal tempe pulak dah... balik johor esok harus carik tempe untuk buat goreng cicah sambal kicap...fuhhh... tak terkata sedapnya...

ni nak tayang menu semalam lak... layan je la ye...

sambal kicap tu aku pakai lada merah semua tu yang tak berapa nak hitam tu... tapi rasa pedas gila... balik kang nak modified sikit... aku hiris2 timun bagi tambah best...

p/s serius best kami berjaya abiskan 10 keping tauhu ni makan berdua... huhu..

Isnin, 22 Ogos 2011

ni la projek hujung minggu... puding trifle...

salam semua,

tak habis2 nak menunjuk makanan kalau bulan puasa ni kan....

sebenarnya aku nak menayang hasil projek hujung minggu aku ni haa.... puding trifle.... dah bape kali terbaca kat blog orang tapi takde masa je nak buat... bila ada masa hujung minggu patut la aku buat kan...

macam senang je.....

resepi dia aku reka sendiri... hahaha... jangan percaya ok... aku cuma tau dia pakai kek gulung, castard dan agar2 je (org johor panggil lengkong)....

maka aku beli  kek gulung pandan sebijik... pasal nak nampak cantik warna dia tu.... pastu kastard aku bancuh atas dapur kejap.... dan masak agar2... kat celah agar2 tu aku masukkan buah peach dalam tin...

ni la hasilnya....


macam cantik je kan aku susun peach tu... ngam2 je setin.. alhamdulillah tak membazir....
ni pulak gambar belah dalam dia....

ni la hasil dia... tetiba lak terpikir kalau aku letak kaler hijau kat agar2 tu mesti lagi menawan kan?

sorry ek aku kerat sikit je dan ambik gambar dari tepi ni.. tak clear sangat pun... pasalnya aku cuma nak rasa sikit je... shah tak bape suka benda manis2 ni... aku je kena makan... ni aku buat pun mengenangkan nak balik johor khamis ni... mak aku suka puding ni... lagi la kalau ada kastard dalam tu... mesti leh abis kalau bawak balik kampung....

rasa dia.... hmmm.. untuk bukan penggemar kastard macam aku ni... rasa dia masih sedap... aku buat kastard tu kurang manis sikit...lebihkan manis di senyuman... eh.. eh... tak la lebihkan manis kat agar2 belah atas tu.... pastu ada lak rasa peach yang masam2... kira rasa dia blend la.... sedap... serius ni...korang leh la try.... sekejap je pun penyediaan dia.. tak sampai pun sejam... anak2 belum rasa lagi ni... masa aku potong ni diorang dah tidur...

p/s ada lagi projek hasil nak mengabiskan putih telur belen buat kuih raya ni... aku buat farmbrozen kenari... tapi hasilnya tak bape memuaskan la... lupa snap gambar... esok2 la aku citer ek...

kuih raya kelimaku...

salam semua,

nak tayang gambar lagi ni.... walaupun projek tak berapa nak menjadi....

kali ni aku buat biskut dahlia... resepi dia aku tiru yang biskut semperit punya tu....

ni gambar dia masa belum bakar...


nampak cantik je kan....?

sekali aku dah bakar... ni la pulak kejadiannya...


adeh... dia melepek la pulak.... terhangus pulak tu... puas aku godeh2 suhu dia bagi ngam...

tapi yang penting rasa dia best kan.... hehe...

p/s biskut nestum dan oat tu sedap bebenor la... tak leh nak makan sikit2... sempat tunggu raya tah tak ni...

menu berbuka 21 ramadhan

salam semua,

pepagi dah nak tayang makanan kan... hehe.. nak buat camne...  masa ni la free sikit.. jap lagi nak buat result ni...

semalam kami berbuka simple2 je kat rumah... eh ada ke kami makan yang berat2 selama ni... hehe.. tapi seronok tau berbuka kat rumah ni.... hari2 berbuka kat rumah dan masak sendiri... walaupun penat sikit tapi berbaloi2 bila tengok family bersungguh2 makan... sejuk je hati tengok... penat pun hilang ke mana tah...

ok ni menu kami berbuka semalam..


tu dia... mee bandung segera.... 

aku guna pes segera mee bandung adabi je... selalu pakai yang pes kat giant tu... tapi puas dah mencari tak jumpa jugak maka beli la yang pek adabi kecik2 tu... kurang sikit rasa dia.. tak kaw mana pun... untuk makan kami anak beranak ni kena pakai sampai 4 pek kecik.. tu pun kurang kaw lagi...

itu pun aku dah top up dengan udang, sotong, telur dan daging serta air rebusan dia nak bagi kaw... tapi yang penting licin.... hehe.. senang nak basuh periuk...

yang hitam2 kat mangkuk sebelah tu adalah daging masak kicap dgn black pepper... konon2 masak untuk sahur... tetiba ko tak terbangun lak sahur tadi... waaa.. sedihnya... nasib nasi aku tak masak lagi.. kalau tak mesti sedih tengok nasi tu...

pertama kali ni tak sedar sahur... sedih lak rasa... semalam adik merengek je.. kami tidur2 ayam je... shah lak gi tindih hp aku kat bawah badan dia dan tak sedar hp tu berbunyi kul 4 pg... takde rezeki kita la nak sahur kan bang....

Sabtu, 20 Ogos 2011

kita memang tak belajar dari pengalaman orang lain kan?

salam semua,

sebenarnya post ni dah lama aku nak postkan, sejak aku ternampak beg tangan kat dalam bakul motor seseorang masa nak pegi kerja.... dan aku pun pernah postkan entry ni... Sama-samalah kita fikir2kan..

dan 2 hari lepas pulak aku dapat snap gambar ni masa tunggu traffic light...



kenapa la kita pernah belajar dari kesilapan orang lain? ke memang kita dah selalu biasa buat benda yang kita biasa buat hari2 sampai kita tak sedar kadang kala perkara tu boleh membahayakan nyawa dan harta benda kita...

gambar yang aku tunjuk kat atas tu bukti orang kita masih sambil lewa... cuba tengok dompet kat poket dia tu... kalau aku jadi penyeluk saku pun aku sapu... rezeki tu beb... dapat banyak ke sikit ke... ada aku kisah? janji ada kan....

sama2 la kita renungkan... jangan dah jadi mangsa ragut baru nak menyesal...

kebakaran di Yayasan Pahang?

salam semua,

ni cerita basi sebenarnya.... tapi tajuk best kan?

memula aku bagi korang tengok gambar ni dulu.... dan amaran... entry ni banyak gambar... hahaha...



pasal apa banyak gambar? pasal shah sanggup berhenti untuk isteri paparazi dia ni ambik gambar dulu... hehe... ok la tu ada cerita untuk blog kan?

ni gambar masa aku balik sebelum jumaat...







yang ni pulak kawasan kejadian masa nak balik opis semula jam 2.15 petang tu.....






seram kan tengok api tu... macam boleh jejak kat rumah aku je tu.... tak jauh dah tu... tak sampai pun 2km...
api ni sebenarnya dah wujud sejak hari  khamis petang jam 6.30 petang la lebih kurang camtu... masa aku sibuk2 masak untuk berbuka, dengar bunyi2 siren bomba... sambil tu aku ada gak nampak asap hitam berkepul2 dari belakang dapur aku...

tapi perhatian ye... ini bukan Yayasan Pahang yang terbakar tapi kawasan hutan kat area depan Yayasan tu je... tempat tu dah dilapangkan untuk projek pembangunan... entah2 sengaja bakar kot... entah la... yang penting kesian aku tengok ahli bomba tu sibuk padamkan api masa orang sibuk berbuka... sampai tengahari panas2 pun diorang masih menghadap api tu lagi.... respek kat diorang yang bertugas bermati2an.... aku balik petang jumaat tu dah tinggal asap2 je kat tanah kawasan tu... bagus kerja diorang!

kuih raya keempatku...

salam semua,

cuti2 ni menjadik lagi program kuih raya kan... aku suka!!!

kali ni aku nak tayang kuih keempat aku pulak....

ni dia......




 

biskut lagi... dan biskut kali ni ialah biskut oat choc chips... aku copy resepi dari blog kak UMMI ZAIHADI... kak ummi mekasih ye... tapi sekali lagi sukatan main agak2... hahaha... nak buat camne kan... orang bajet yang buat kuih ni... nak beli timbang malas nak cari... hehe.. janji jadi je kan...
yang ni pun aku tambah gak... aku letak coklat cip lebih buat tenyeh kat biskut nestum pagi tadi tu....
lagi satu aku pakai oat bukan oat segera tapi oat biasa2 je yang kena masak punya... yang sebijik2 tu.... cam ok je.... cuba je la kan... rasa sekali lagi kena tunggu berbuka ye...

tapi tester dah selamat dah beberapa keping ni... diorang kurang sikit sebab makan biskut ni kenyang kot... aku ikut adunan kak ummi tu lebih kurang leh dapat dalam 70 biji... ok la sedang2 besar sikit dari duit 50 sen... aduh... budak kecik najmi ni sibuk panjat belakang aku... asyik salah tekan je dah  ni.... ok aku nak berhenti dan tidurkan dia dulu... mana tau leh ada projek kelima lak kan... hehe... gigih ko ita!

kuih raya ketigaku....

salam semua,

haa.... hari cuti2 ni aku nak tayang hasil kerja lepas subuh tadi kat korang..... hehehe... jangan jeles aaaa.... tarra kuih ketigaku....



percubaan ni berjaya pun sebab budak2 berdua tu bangun lewat sikit hari ni... diorang bangun je aku dah siap tengah bulat2kan je kuih ni.... hehe takleh la nak mengacau sangat kan....

biskut ni diberi nama BISKUT NESTUM.. aku ambik resepi kat myresepi... tapi aku godeh2 sendiri gak... pasal macam biasa la kan.. tak pakai timbang... sekali lagi main agak2... tak apa tah rasa dia.... nanti dah berbuka aku update ek.. tapi bebudak 2 orang ni suka je... kat myresepi tu takde letak kismis tapi aku adjust letak gak... saje nak abiskan stok kismis yang masih banyak.... tapi tak yah letak lagi ok kot sebab biskut tu jadi pecah2 pulak.... adeh....  apa pun menjadik dah kuih raya yang ketiga ni... pasni ada projek gak lagi tau....hehe...

Jumaat, 19 Ogos 2011

alhamdulillah... rezeki lagi...

salam semua,


bulan ni aku rasa memang bulan rezeki lebih agaknya... bulan2 lain tu dapat gak rezeki tapi tak berlebih2 la kan....  rezeki korang pulak ada berlebih2 ke? kalau ada leh gi sumbang kat SINI...... kali ni ramai orang nak bagi rezeki lebih dan alhamdulillah aku terima dengan hati terbuka.... tak cukup tapak tangan... tangan anak2 aku berdua tu aku guna untuk tadahkan....

aku dapat hadiah lagi... alhamdulillah murah rezeki orang yang bagi tu... terima kasih la ye EQ... esok2 buat contest yg senang2 pulak ye... yang ni payah nooo nak menang... ramai adik2 yang terror belaka mengedit gambor...

dan inilah hasilnya.....


jadilah kan..... syukur...

Khamis, 18 Ogos 2011

perkembangan najmi 15/8/2011

salam semua,

kali ni aku nak cerita pasal perkembangan adik najmi pulak eh abg ngah la.....

buat masa ni najmi tengah gigih berlatih berjalan... asyik nak berjalan je kerja dia... sampai bangun2 tidur, tengah mamai2 tu pun nak berjalan lagi.... walaupun masih baru lagi tapi dia dengan eksyennya mula menyepak bola sekali... hehe... cute je tengok dengan bergoyang2 badan masih ada hati nak sepak bola tu....

pada 15/8/2011, hari isnin baru ni kami bawak abg ngah pegi rutin check up pasal kekurangan darah dia hari tu... sekarang ni doktor bagi setiap 3 bulan sekali... kami punya appointment pukul 11.00 pagi... shah kan keja kat hospital tu jadi aku suruh dia masukkan dulu kad najmi dalam kotak pukul 11pg sebelum kami pergi ambik abg ngah kat taska...

sesampai kat situ je kami terus ke belakang untuk ambik darah... rutin abg ngah setiap 3 bulan....

ni muka dia masa sampai... aku ambik kat taska dia tengah sedap tidur...


tengok tu sempat main gelungsur lagi....

lepas tu kami pun terus ambik darah.... syukur dia tak menangis pun... merengek sikit je masa jarum tu keluar dan masuk je.... kali ni kena ambik sampai 5 tiub kecik tu.... kesian abg ngah....

ni muka lepas ambik darah pulak....



happy je muka bila pujuk dengan gelungsur ni... hehe...

lepas tu kami tunggu nak timbang pulak.... timbang kali ni berat abg ngah naik lagi.... 9.8kg... alhamdulillah... tinggi pun dah 75 cm dah... saya dah tinggi! cuma ukur lilit kepala je 44.5cm... dari last check up doktor kata macam rendah sikit untuk umur dia tapi sebab dia aktif dan takde masalah jadi doktor tak kisah sangat....

lepas tu ada staff nurse panggil terkejut jugak aku memula... ingat dah leh masuk jumpa doktor tetiba dia kata doktor tak cakap ke kena ambik darah seminggu awal sebelum appointment? laaaa..... aku betul2 lupa la... ada kot doktor cakap... cuai betul!.... apasal la tak tulis kat mana2?..

pastu nurse tu kata takpelah kalau dah lupa...

lama sikit aku tunggu dapat jumpa doktor tapi masalahnya keputusan darah pulak tak siap lagi... lama la menunggu dalam bilik doktor pulak... shah yang pergi hantar darah tu pun tak balik2 lagi... bila dia balik dia kata mesin kat tingkat 1 ada satu je.. yang lain rosak... terpaksa pergi ke bangunan lama pulak... kesian kat dia kena jalan jauh2... demi anak  kan bang?...

lepas tu bila doktor tengok bacaan darah abg ngah.... masih sama macam dulu... cuma kali ni HB dia naik sikit... dah 10.8... tapi sel dia masih kecut dan kecik... kalau term perubatan dia panggil microcytic dan hypochromic... kalau term penuh dia microcytic hypochromic anemia... dalam veterinar pun ada term yang sama...

dan aku tahu risiko dia....

lepas tu doktor pun terangkan kemungkinan untuk penyakit Talasemia..... yang ni aku kurang tau... dan doktor bagitau selagi dia punya HB tidak di bawah 7.0 ke bawah dan dia tak memerlukan pemindahan darah sehingga 3 tahun... insyallah abg ngah akan ok... dan kemungkinan besar dia cuma pembawa Talasemia sahaja.... Ya Allah jauhnya lagi masa nak jejak 3 tahun tu.... sebarang kemungkinan boleh jadi....

buat masa ni aku cuma boleh doakan yang terbaik untuk adik.... semoga abg ngah sentiasa sihat ye nak....

tak mau sedih2 jom layan video ni..... 


p/s abaikan rumah yg macam tongkang pecah tu ye....waaa... ummi pemalas....

Anda mempunyai kemampuan lebih? mari sumbangkannya di SINI!

salam semua,

pepagi tadi sempat singgah baca blog orang lain kejap.... antaranya cerita pasal kebuluran di Somalia.... sedih hati bila tengok video yang ditayangkan... tak sampai hati nak tengok sampai habis...

bagi korang yang nak menderma boleh berbuat demikian dengan menyumbang ke akaun yang dikelolakan oleh Islamic Relief Malaysia (IRM) memula tadi aku nak bagi link web dia tapi web ni dah kena hack pulak... jadi cuma link Facebook je yang boleh aku bagi...

ni no akaun yang boleh digunakan:

MBB : 5621 4270 8704
Cimb: 1259 000 804 058
kalau boleh masuk web dia boleh derma online lagi....

semoga kita boleh bantu sedikit sebanyak orang2 Islam yang memerlukan....

tetiba pulak aku teringat kat lirik lagu ni:

Heal The World
Make It A Better Place
For You And For Me
And The Entire Human Race
There Are People Dying
If You Care Enough
For The Living
Make A Better Place
For You And For Me....







p/s sedih bila membayangkan ada seorang kanak2 Somalia meninggal setiap 6 minit!



kuih raya keduaku....

salam semua,

aku ni sebenarnya tengah mengetest maxis wifi yang diorang bagi free aritu sebelum gi keja.... ok la nampak laju je.... nak tengok youtube pun ok je...lajuuuu... hehe... mekasih la bagi free ye...

kali ni aku naktepek gambar projek semalam... gigih ko aku buat... memula start dah dekat pukul 11 malam dah... terpaksa start lewat pasal nunggu abg ngah tidur.. letih aku... mesti korang tanya nape aku tak buat siang je masa cuti kan? jawapannya sebab nanti aku sendiri terliur camne? kang termakan sapa nak jawab.... hehe... benarnya nak tunggu bebudak tu tidur... kalau malam diorang tidur lama sikit...

ok aku nak tunjuk kuih projek aku tu... resepi aku ambik dari myresepi je... tapi disebabkan aku takde timbang aku agak2 je la... nasib baik jadi... huhu...

ni gambar sebelum masak....


dan  ni pulak gambar lepas masak....

 bagi sapa yang tak kenal lagi ni la kuih semperit.....
cam best je kan.... memang best.... ranggup je... dan abis licin pun 2 mangkuk kecik yg aku reserve kat anak2...alhamdulillah.... memang takleh nak jadi usahawan camni....

Selasa, 16 Ogos 2011

penukaran duit raya sekitar kuantan untuk 2011...

salam semua,

aku baru je masuk opis ni... keluar gi bank rehat tadi.... abis semua bank aku jelajah......

cerita dia pasal nak tukar duit raya la ni...

korang mesti pelik kenapa aku berkobar2 tahun ni kan? sebabnya ialah dah 2 tahun aku asyik terlepas je nak tukar duit kat bank tu haaa.... kesian bebudak asyik dapat duit lama (edisi korek tabung punya)....

tahun dulu tu aku pesan dengan abang aku kat kl... mujur kl ada lagi... dapat la duit baru....
tahun lepas lak langsung tak sempat memana dah pun....

tahun ni pulak memula aku cadang nak kirim je dengan adik aku kat kl nuuu..... last2 tadi tergerak lak nak gi jenguk bank..... jadi aku leh keluarkan senarai untuk orang kuantan yang nak pergi tukar duit tu ye.....

Maybank (jln bank) - belum start lagi... 18hb ni baru start... diorang ni kena pakai borang..masa kalau tak salah dari pukul 10-12.30 tghari je...
Cimb ( depan mega) - belum start jugak... 18 hb ni baru ada... yg ni sistem dia aku tak tau....
Bank Rakyat (depan masjid) - belum start... dia tak cakap bila...
Bank Islam (depan masjid) - dah mula tapi limit hari ni dah abis... dia suruh aku datang esok... (eh bukan esok cuti ke? apadaaa....)

Bank lain2 - aku tak sempat tanya..... wah tekak kering jalan masa panas2 ni beb....

sudahnya keputusannya tadi aku terus bank in kat akaun adik aku je la.... kami balik sebelum raya jadi sempat la packing lagi... harap2 la ada... korang dah tukar ke?

"Segmen makan kuih raya bersama cik paro!"

salam semua,

disebabkan tajuk dia pun makan kuih raya... aku seru supaya membayangkannya ketika raya sahaja ok....
ini juga nak mengelakkan dari puasa korang terbatal sebab korang dah start nak korek tin biskut tu haaa...... Tuhan nampak tau!

aku terjumpa segmen ni masa tengok2 dashboard semalam lagi tapi aku tak sempat nak buat.... jadi aku carry forward hari ni la....

segmen ni dari blogger CIK PARO ...

senang je segmen dia.... cuma suruh jawab 3 soklan je ni haa...

~kuih raya apa yang menjadi kesukaan korang?
 kuih kegemaran aku ialah kuih kacang/mazola yang mak aku buat...
~Mengapa ia menjadi kesukaan korang?
sebab ia lembut dan cair di mulut tapi tidak di tangan... fuh... tak leh nak bayang...
 
dan
~Kuih yang wajib ada di ruang tamu rumah korang?
ala aku tak kisah pun.... janji ada kuih masa orang datang...
 
 
korang yang nak join meh klik sini.....
klik banner kat bawah tu la...



This entry was posted in

wah.... ni entry terkejut punya....

salam semua,


dah ramadhan ke 16 dah kita kan...? sekejap je masa berlalu..... macam tak percaya pun ada... rasanya macam baru je mula puasa... tetiba dah sampai tengah2 pulak...

tapi bukan sebab tu aku terkejut.... tapi sebab entry dari blogger ni haa..... Ben Ashaari...
aku dapat promosi free dalam entry dia... hehe... teruja ko.... mekasih daun keladi en. ben... lain hari tolong buat lagi ye.... ;)

i like!!!!!!

patutlah pepagi tadi aku bukak email... berderet ada komen dari entry aku yang lepas..... Cerita pasal budak hilang .... aku blur gak ... kenapa ye..? lepas tu aku ada kes... nak jawab komen pun tak sempat lagi.... pegi selesaikan semua kes kemudian baru aku check blog dan aku perasan kat kotak pesanan tepi tu ada tertulis ni...:





p/s untuk pengetahuan semua, budak yang hilang tu sebenarnya dah dijumpai beberapa jam sebelum entry itu dikeluarkan... dimaklumkan melalui komen di bawah entry... apa pun terima kasih pada semua atas keperihatinan anda...
This entry was posted in

'UCAPAN AIDILFITRI: DARI SAYA UNTUK EQBALZACK'

salam semua,

entry ni nak menyahut seruan dari blogger EQ untuk buat ucapan aidilfitri untuknya...

wah.. nak mengasah bakat sikit.... lama dah tak tulis surat ni...

ok ucapannya aku dah siap2 tulis atas kad maya ni ha...... en EQ sila baca sendiri ye.... ;)


dan untuk yang nak join pulak boleh klik kat banner bawah ni ye.......


Isnin, 15 Ogos 2011

alhamdulillah... rezeki lagi...

salam semua,

pepagi ni singgah kat blog Ayu (Citarasa Rinduan) sekejap... tau2 je dari ayu nama untuk GA en Ady Budika dah keluar.... sesaja la gi situ tengok2 kot ada rezeki ke kan....

akhirnya ternampak pulak ni....


dan tengok pulak sapa pemilik no tu ye kawan2....


alhamdulillah.... GA pertama yang aku menang setakat ni.... walaupun tak rajin buat GA entry ni...
mekasih ye en Ady Budika...


Jumaat, 12 Ogos 2011

kuih raya pertamaku...

salam semua,

dah tengahari dah ye... baru sempat nak update blog... rehat ni ingat nak lepak2 je la... ngantuk nooo mata ni...

sebelum tu nak tayang sikit gambar ni haa....


tu dia dah mari dah..... mood raya ni kawan2... hehe....

kuih makmur yang aku buat malam minggu lepas..... hasil kerjasama bersama anak bujang tersayang tu la... sapa lagi kalau bukan abg long.... aku saje je buat comel2... senang anak2 nak masuk mulut...

aku buat kuih ni lebih kurang pukul 9.30 malam  gitu la... masa ni adik dah selamat tidur depan tv.. shah kena ot... abg long pulak leka tengok tv....

tetiba bila aku start blend kacang tu alih2 dia dah ada kat dapur pulak sambil buat pertanyaan baik punya.... "ummi buat apa tu?".... jangan tak faham ada maksud tersirat di situ.... hahaha... aku je yg faham kot....

tak lama je lepas 5 minit dia dah selamat duduk bersila depan aku sambil pegang sudu tepung bersedia untuk "menolong".... dan sudahnya kerja yang boleh siap lebih awal akhirnya aku terpaksa siapkan sampai pukul 12.30 tengah malam... tahan pulak tu mata dia...

aku tak kisah yang benda2 lain dia buat cuma kesah bila dia sesaja je pegang kuih tu kuat2 lepas dah golek2 atas topping dia.... ayat dia paling aku tak tahan... nak marah pun rasa tak patut.... dia kata "alamak terpecah pulak kuih ni..." sambil slow2 masuk mulut dia.... waaaa.... kalau korang nak cakap apa masa tu...

menjelang entry ni ditulis dah selamat dah separuh balang kuih aku tu..... mana taknya hari ahad tu lagi dah datang kat aku sambil mintak kuih... ayat memujuk dia pulak..."ummi, mana kuih saya buat semalam?.... saya nak.... aduh... sakitnya perut saya ni ummi..... saya lapar la..."
aku pulak rasa nak jegil2 mata je kata... "lapar makan nasi la...apa pulak nak makan kuih?"

dugaan betul.... mana la ummi ni boleh nak jadi usahawan kalau camni....

Khamis, 11 Ogos 2011

menu berbuka dan shopping raya.. edisi khas punya..panjang ni wooo..

salam semua,

lama kan tak update... busy sikit la sekarang ni... lagipun bulan puasa ni macam nak kurang bercakap2 kot.. jadi cuma banyakkan membaca dan terus jadi kurang menulis...

hari ni aku nak tunjukkan kat korang edisi menu berbuka aku beberapa hari yang lepas yang aku dah terlepas banyak tu... letih la nak taip bebanyak... aku rangkumkan sekali je la ye.....

menu ahad lepas kami makan roti jala... pasal buat banyak sikit dan kami berbuka kat rumah mertua aku... akak ipar bawak lauk pauk dia.. aku bawak roti jala cicah kari daging je la... ok la tu kan...
gambar tak ambik la pulak....sorry ek...

menu hari isnin pulak aku buat kacang phool... saje je nak menerai... orang kata sedap...
tapi la kan... tekak aku ni tak bape nak terima kot... cam tak bape nak masuk... sebab kacang tu kan rasa dia tak lemak2 manis... aku rasa cam kosong je... hahaha... memang dasar tak pandai makan kacang2 omputih  ni kot... kalau selalu ada yang kat hotel masa breakfast tu pun aku tak pernah ambik...

ni gambar dia... layan la ek....



dan tentulah kena ada air sirap pembuka selera kat sebelah tu kan.... eh..eh... ke aku je yang masak tak sedap benda ni.... hahaha... entahlah labu.....eleh dalam pada tak sedap tu abis gak 1/2 buku roti kecik tu....hehehe...

pastu menu sahur kami hari selasa tu makan lauk sardin dengan kentang.... fuh berpeluh2 aku makan... feberet ni wei... gambar takde jugak.... aiseh... nak buat camne kan... ngam2 je nak sahur tu aku habis masak... karang aku ambik gambar bagai kang tak sempat nak bersahur lak...

pastu petang tu konon2 nak celebrate la dah abis audit kan... nak makan kat luar sesambil nak beli baju raya anak2 la konon.... sekali kami makan apa tau... petang tu kami hadap roti dengan belen lauk sardin paginya tu... dah settle isi perut semua.... kami meneruskan perjuangan ke East Coast Mall.... tengok2 baju2 kat Padini dan FOS... ada  sale tapi tak la sampai gila... tak beli apa2...

kami ke tandas pulak pasal abg long nak melepas hajat... dia ni kalau jalan selalu lepas hajat dia tau... maka aku kata kalau lepas hajat kat satu2 tempat selain rumah kita kita serasi dengan tempat tu... agak dia ni memang serasi dengan pusat membeli belah kot... hehe...

lepas tu perjalanan diteruskan pulak ke Bata pasal kami tengok ada sandal budak lawa... dah siap bagi abg long try2 dah... siap je try2 sekali nak cari saiz... adeh boleh budak tu cakap camni... " kak, tinggal yg display ni je kak... lain dah takde"... aku belek2 bawah sandal tu ada lampu2 sekali yang satu macam segan2 je nak keluar... yang sebelah lagi pulak segar mugar... pelik lak kan... jadi kami buat keputusan tak payah beli.. kita cari kat Bata lain... nasib abg long ok... senang deal dengan dia ni.. kat kaki pun boleh tanggal... sudahnya sekali lagi tak beli apa2....

last2 kami gi la ke Mama Chop & Papa Grill.... tak pernah try makan sini... saje nak try sedap ke tak...


shah kata dia tak lapar dah... mana taknya kami dah makan sungguh2 kat umah tadi.. hehe...habis sardin aku ko.... last2 kami order 1 set black pepper lamb chop, mushroom soup dan fries je....
nak tau apa kesudahannya....? tak yah try la sini... tak berbaloi... tak sedap... dah la lamb tu alahai...tulang je beso... isi... buat celah gigi je... soup dia fail.... macam rasa sup tulang letak cendawan je... kami rasa 2-3 sudu je... membazir je order... fries tak yah cite la... mcm fries biasa goreng kat rumah... takde yang spesel pun... so korang tak yang pegi ye...

tapi layan gambar lagi ye....


ni gambar lamb chop dia... sorry ek dah selamat kena chop dah....


ni pulak muka orang tak puas hati kena bayar mahal... semua kat atas tu termasuk air lemon tea (2), milo ais dengan mangga... RM38++.... shah bayar sambil bebel2... " ni ummi la ni yang nak sangat makan kat sini".... alahai bang lainkali kita makan kat Santai je la kan....

ni lak muka2 perlakon tambahan dia... mesti ada ni wei....



lebai kecik ni pakai kopiah raya dia yang baru  je beli kat tingkat bawah EC Mall ni..... bersemangat pak lebai makan.... ;)

pastu kami balik je rumah dalam keletihan... satu pun tak dapat... ceh....

ni pulak cerita hari semalam... kami plan nak berbuka dengan meriahnya hari ni... sekali lagi bukan dengan masakan aku ye kawan2... kami gi beli kat sini....


tu dia... ayam golek tu.... kalau kat kuantan @ pahang ni orang tak panggil ayam golek... diorang panggil ayam pusing.... dulu aku memula cakap ayam golek masa baru kawin... mampus kena gelak guling2 dengan shah.... lagi la aku suka buat muka comel (ceh perasan) sambil sebut golek..golek...golek... baru kawin ko cute la kot masa tu... hehe....


jenuh dah shah tunggu... siap boleh calling2 lagi tu... aik..call sapa tu bang???? i dalam keta ni...

ayam ni boleh tahan gak harga dia... tahun ni dia naik RM22 seekor.. fuh...mahal kan... fikir sekali setahun je... kalau tak mujur nak beli... kedai pakcik ni bersebelahan dengan kedai Pak Soh Sata kat Tanjung Lumpur... kalau dari Kuantan belah kiri...  tak jauh dari Tunas Manja tu haa... disebabkan parking kat depan Pak Soh Sata tu maka macam terpanggil2 dengan Pak Soh tu nak suruh beli dia punya keropok lekor... aku pun belilah barang 2 batang... RM1.20 sebatang...

hasil dia.... tarra....


aku bagi close up ayam sikit... saje je tak bagi dia kerat2... nampak LAGI BEST kan...?

sayang aku tak tunjuk gambar ending dia....hehe... licin ko... berbaloi2... memang sedap ayam dia ni... patut ramai sanggup beratur.... tapi kuah dia kami tak makan... pasal rasa macam cuka sikit2... kami makan dengan sos je....
keropok tu pun tak mengecewakan... sedap wei... itu pun pasal aku yang goreng kot...hehe... nasib aku beli 2 batang... kalau satu je tadi mau tak cukup... huhu... dasar selera besar....

nanti aku sambung sesi shopping semalam lak ye.... gi solat dulu jom...

p/s korang berbuka apa hari ni?