Catatan

Tunjukkan catatan dari November, 2011

Catatan terkini

Kedai Keropok Lekor Sedap di Mersing

Imej
Kedai Keropok Lekor Sedap di Mersing Kedai Keropok Lekor Sedap di Mersing - gambar ni kredit google ya Assalamualaikum semua, dulu aku pernah cerita pasal kedai jual keropok lekor sedap di Mersing dalam blog aku ni. Masa tu aku perkenalkan satu kedai keropok kat Mersing la. Bukan kedai keropok lekor popular dan viral di Mersing pun masa tu. Tapi aku cerita sebab dia jual keropok sedap. Kali ni aku nak cerita pasal kedai keropok sedap yang lain pulak. Lokasinya masih lagi di Mersing. Tak berubah ke daerah lain lagi la. Setakat ni kalau dalam Johor ni keropok area Mersing la yang menjadi pilihan kami sekeluarga. Pada kami, keropok daerah lain di Johor ni bukanlah tak sedap, cuma tak menepati selera je. Gambar lama dia, masa ni takde lagi papan tanda kuning kedai dia Ni gambar baru, adik aku ambik dari dalam kereta Kedai Keropok Lekor Sedap di Mersing Eh yang aku cerita ni pasal keropok lekor sedap tau. Bukan keropok keping. Karang ada yang salah faham pulak. Kadang-kadang ada keropok lek

korang dah tidur?

salam semua, hari ni bersiaran malam la pulak... sebabnya satu hari ni aku sibuk dengan meeting... alhamdulillah semua dah selesai... esok pulak ada kursus 1 hari lagi.... mungkin tak sempat nak update jugak... korang dah tidur ke? eh apa punya soalan kan.. kalau dah tidur takkan leh baca blog pulak ye? hehe.... sory la hari ni cam bengong sikit la kepala aku ni... kalau aku sempat esok2 aku update cerita hari keluarga tu ye... aku nak join anak beranak tu tidur lak... bye2...

hari keluarga KSSM 2011 part 1

Imej
salam semua, cuti baru ni korang buat apa? kami kat makmal ni ada sambutan hari keluarga kelab kecil makmal kami... walaupun kecil tapi MERIAH!!! sebab aku dapat banyak hadiah... hehe... acara bermula sabtu lepas... aku kena jaga pendaftaran dari pukul 2 hingga 4 petang... disebabkan aku antara orang terdekat maka kami datang awal la sikit.... pukul 1 lebih dah terpacak kat situ.... siap check in semua..... ok kali ni sebab bajet penginapan Sendirian Bhd. maka terpulang pada ahli kelab nak duduk situ ke tidak... cuma makan je boleh sponsor... kelab kecik la katakan.... kami buat sambutan kali ni kat Kempville Beach Resort... alhamdulillah semuanya berjalan lancar dan makanan pun tak mengecewakan.... untuk sesiapa yang nak buat sambutan kat sini ok jugak.... leh la try.... ini pilihan bilik yang ada kat sini.... ada 4 jenis... 1. bilik standard - rm70 cuma ada kipas (katil queen/2 katil single) 2. bilik deluxe - rm 100 yang ni lebih kurang cam standard cuma ada air cond d

update check up 11/2011 kali kedua

salam semua, aku nak menyelit sikit pagi ni... nak buat persediaan untuk meeting esok tapi sempat lagi menyelit kan..hehe... tak kira la lama noo takde entry ni.. cuti tuan dia dengan blog dia sekali bercuti... malam tadi alhamdulillah selamat dah aku siapkan jahit kain bedung untuk anak kat dalam ni... tapi penuh dengan dugaan... semua nak sama sibuk kat mesin jahit tu... yang nak menekan pedal lain.. yang nak pusing2 benang lain.. last2 siap jugak... lega.. pagi tadi dah siap basuh dan sidai.. lepas ni leh siap2 dalam bakul yang sedia ada je la... dan alhamdulillah persediaan dah lengkap dah cuma tunggu kelahiran je ni.... berdebar jugak la hati ni... semua barang2 dengan gerenti letter dah siap ada dalam kereta...risau kalau jadi apa2 dalam masa terdekat ni... harapnya dipermudahkan urusan hendaknya termasuk la urusan anak2 yang berdua tu lagi... sebenarnya aku nak cerita hasil check up hari khamis baru ni... 24/11/11 aku kena gi check up last dengan doktor hari ni... ke

apam kukus... akhirnya aku tergoda....

Imej
salam semua, sebelum balik ni aku nak update jugak apa yang aku buat malam semalam.... semalam lepas balik shopping sakan dan berjalan2 sampai penat, kami balik ke rumah... aku dah pesan siap2 dengan shah sebelum tu suruh dia beli mauripan... sampai2 rumah je terus aku godeh2 tepung.... anak2 sibuk duduk keliling tanya apa ummi nak buat... last sekali bila aku letak je pewarna rose kat dalam acuan... terus ada yang tanya "ummi nak buat kek strawberry saya ye?"...huhu sangat mencabar.... sebenarnya aku buat apam kukus je pun... bukan best sangat pun.... tapi tekak rasa teringin nooo lepas tengok kat blog faiz aritu.... cuma selepas kecewa takde kelapa semalam aku buat keputusan cuma masak apam dia dulu... balik ni kang nak cari kelapa lagi... wah boleh camtu ye.... hehe...belasah je la... korang layan je la gambar aku ni ye.... kenapa aku buat warna merah? pasal anak aku suka strawberry... jadi kena ada ala2 strawberry la ni... hehe... psikologi tu nak pikat

hari keluarga kelab..

salam semua, banyak yang aku nak cerita tapi sekarang ni tengah sibuk pasal hari keluarga kecil-kecilan kami yang berlangsung esok dan lusa... cerita kalau sempat aku masukkan ok... harap-harap semuanya berjalan lancar la hendakNya... amin...

Jalan-jalan kat Esplenade Tanjung Api..

Imej
salam semua, kali ni aku nak tunjuk gambar kami jalan-jalan kat tanjung api minggu lepas... kami dah 2 kali jalan sini... pertama kali dulu masa malam... tak ambik gambar masa tu.. anak2 pun macam tak puas hati sebab tak nampak ikan... termasuk la ummi dia sekali sebenarnya...hehe.. menumpang nama anak... kali ni kami pergi petang lepas balik kerja.. menyinggah kejap... tapi sampai2 je abg ngah dah tertidur... terpaksa la aku menunggu dalam kereta... shah gi bawak abg long jalan-jalan... suka abg long dapat tengok ikan... ok kita layan gambar yang aku snap dari dalam kereta ni je la ek... kat bot sini la orang kata banyak bebudak remaja lepak buat maksiat lewat2 pagi... kami tak pernah nampak pun...huhu.. elak la pergi waktu tu... tak bagus untuk anak2 wei...  shah bawak abg long turun kat jeti...   dekat dengan masjid... bagus!  ramai orang bawak anak jalan2.. dan orang memancing...  abg ngah yang tertidur atas riba aku...  bersungguh2 dia bercerita pasal tengok ikan...

Malaysia menang emas bola Sukan Sea ke 26..Tahniah!

salam semua, ceh hari ni semua orang cerita bola kan? tak ek? aku je... hehe... aku bukan peminat tegar bola pun sebenarnya kami sekeluarga ni bukan peminat bola sangat pun... shah je kadang2 gi main futsal... kalau dia ajak aku ikut pun haram aku nak... tapi dek kerana semangat sebab negara kita yang main bola semalam... kami terjerit2 kat rumah.. hehe... abis yang kecik ni pun sibuk sama... macam la dia faham sangat... abg long je yang tak bape minat... dia sibuk main dengan bot kertas yang aku buatkan... sekali ummi dengan ayah jerit menang2! abg long senyum je... ceh rasa cam senyum perli la pulak... tapi aku takde la mengadap terus kan... semalam lepas masak mihun goreng kami makan barungadap tv... perut dah kenyang kan layan tv lagi best... tapi biasalah dah sampai hujung2 ngandung ni asyik nak terkucil je... ngulang gi tandas je la kerjanya... nasib la bola tu selalu ada siaran ulangan kan... tapi serius aku marah betul dengan Indonesia ni... masa nyanyi lagu kita awal2

zoo taman teruntum..

Imej
salam semua, sebelum balik ni nak cerita aktiviti kami sampai anak2 penat petang semalam... kami jalan2 tempat rekreasi free kat kuantan ni... mana lagi kalau bukan zoo teruntum... aku suka pegi sini... walaupun kaki ni penat berjalan namun ku gagahi jua demi anak2... cewah... korang layan gambar je la ye...  banyak kawasan dah berwajah baru... cantik!  leh bagi rusa makan tapi kena bayar...  tak pasal kena pau RM1 beli kacang tu..  suka dapat kacang... mula tu nak senyum pun payah pasal ayah dia kata kena bayar kan.. tak payah..  abg ngah tarik kemas tangan dia... takutttt...  berani... takut.. takut...  antara binatang yg ada...  ni memang selalu ada.. tak yah jemput2 pun...  hasil kerja keras yg kat atas nuuu.... sekali dapat lepas... laju je dia... p/s gembira kalau tengok anak2 gembira...

lauk betik muda... dan tukang rasa...

Imej
salam semua, sabtu baru ni aku balik kampung mak shah... ada kenduri arwah 7 hari... tetiba lalu pulak kat tepi rumah ternampak la betik muda kat celah2 pokok tu... apa lagi dah terliur la pulak... terasa2 dah macam kat tekak... mintak shah tolong ambikkan... semalam lupa pulak betik tu duduk dalam kereta... bila dah petang baru teringat... jadinya jadi lauk kami malam tadi la pulak... korang biasa makan tak ye? mak aku selalu buat masa aku kecik dulu... aku suka tau... lembut je rasa dia bila dah masak... maka malam tadi ditemani oleh abg ngah yang asyik kena tegur jangan usik tu aku mengupas dan mencincang betik tu... aku buat pakai pisau je.. sagat takde kat rumah ni... bila masa nak beli ntah.. hasilnya jadi camni.... ni pulak ramuan rahsia untuk menumis... hehehe... takde rahsianya pun.. bawang putih, bawang merah, lada kering, halia dan kunyit je pun...lupa aku taruk udang kering sikit... ni pulak masa tengah masak... tumis.... campur betik tu... letak air si

kain bedung...

Imej
salam semua, entry kali ni bukan nak menunjuk2 ye.. aku bagi entry khas buat sahabat yang tanya macamana nak buat kain bedung untuk baby... baru ni aku ada cerita kan yang aku nak beli kain untuk buat kain bedung anak kat dalam perut ni.. dan kain tu dah selamat pun aku beli... kali ni ada kelainan sikit... kalau dulu masa abg long aku jahit kain cotton putih je buat kain bedung... masa abg ngah aku guna abg long punya je... masa tu musim panas jadi tak risau sangat kain tak kering.. tapi masa adik dia ni kena musim hujan kan... jadi kena la spare banyak2 sikit... barut pun aku beli lagi 1/2 dozen... kali ni yang kat mydin tu jual saiz besar sikit dari yang aku beli masa abg long dulu... yang dulu tu kecik je... masuk 3 bulan dah tak muat dah... kat mydin harga barut tu baru RM11.90 je.. berbaloi beli dari buat sendiri...hahaha.. dasar pemalas kan...? ini lah contoh kain yang aku beli baru ni... cantik tak? puas aku memilih... harga dari RM4.50 terus turun RM1 pasal lama

Alhamdulillah.. berita baik untuk guru2..

salam semua, terbaca tajuk dalam salah satu akhbar online bertarikh semalam... alhamdulillah.. sekurang2nya lepas bebanan yang satu ni kan... dan terjawab persoalan... untuk guru2 : selamat terus meneruskan kerjaya yang suci murni ni... dan terlalu istimewa... meh baca kat SINI...

banjir lagi hari ni... waa...

salam semua, pagi ni kami kecoh serumah.. hehe... takde la kecoh sangat pun... kecoh sikit je pun... sebabnya abg long terbabas pulak kencing kat tempat tidur hari ni... aku pelik jugak... agaknya sebab hujan sepanjang malam tadi agaknya... dah la dia tidur sampai ke kawasan abg ngah.. terkencing la pulak... tak pasal2 mengangkut tilam keluar pulak hari ni... kalau ikutkan dia dah kami aturkan kencing sebelum tidur semalam... tapi nak buat camne kan nak jadi.. redha je la... malam ni kalau tilam tak kering kena la diorang tidur atas toto je jawabnya... dah la hari ni cuaca maca suram je ni... ntah2 sampai petang agaknya... buat sahabatku adak... tahniah bermula langkah pertama... cabaran memang besar... huhu... aku ni pun abg long setiap sejam aku tanya... kalau lupa setiap 2 jam... tapi disebabkan dia dah putus botol susu jadi aku tak risau sangat... malam langsung la aku tak kisah.. (tu yg boleh terbabas tu)... anak2 semua setakat 2 orang ni aku dah train bila umur setahu

sejuk hati tengok...

Imej
salam semua, malam tadi shah kena ot jadi kami tinggal 3 beranak kat rumah... aku masak  maggi je bagi anak2 aku makan.. zalim kan...? abis tu tak de idea dah nak makan apa... tambah pulak dengan abg long terkencing bila aku tengah baca yassin... waa.. tak memasal kena mop lantai... padahal aku baru je tanya dia nak kencing tak sebelum tu tapi dia kata taknak... cabaran betul... abg ngah pulak bila abg long masuk bilik air dia pun sama sibuk gak... nak main air... macam2 perangai anak2 ni... bila aku suap je maggi kat mulut memasing... abg ngah la paling sibuk... baru masuk kat mulut dia.. telan terus sebut... "nak..." hehe.. nak lagi la tu... abg long tak bape nak makan sebab petang tu dia dah abiskan biskut chipsmore banyak keping jugak.... lepas2 makan... diorang main2... ceria je rumah.... layan je la gambar diorang 2 beradik  ni... coming soon ada 3 pulak... mesti lagi riuh kan?  nasib dua orang budak ni tak besar mana..  penumpang dah sampai...  jauh la

hasil daging korban...

salam semua, lupa nak tunjuk kat korang hasil dari daging korban sumbangan tempat kerja aku minggu lepas.... ada la dapat dekat 1/2 kg dagingnya... alhamdulillah rezeki kan... diorang agih hari isnin lepas tapi aku tak naik keja lagi masa tu... ada wakil yang tolong simpan dalam peti ais kat tempat keja ni.. dapat la merasa... masa nak bawak balik tu tak plan pun nak buat apa2... memula macam nak rebus je buat kuah mee bandung tapi last2 tak jadi pulak... aku tukar plan... balik dari keja hari rabu baru ni aku terus tengok2 apa yang ada kat dapur... tengok dalam peti ada santan beku... pastu cuma takde kentang je.. pastu mintak shah belikan kejap kat kedai... lepas maghrib aku start busy kat dapur ditemani abg ngah yang sama sibuk nak potong bawang... nak main beras... waaa... part ni yg buat aku lemah nak masak ni... last2 aku siap masak dah dekat pukul 10 dah... makanya kami makan malam pukul 10 lebih... hahaha... kesian shah dengan anak2 tunggu...nasib la kan... isteri

kadangkala kita memang perlu sangat bersyukur kan?

salam semua, hari ni aku macam rasa bersalah pulak lepas komen kat salah satu status FB kawan aku masa sekolah dulu... sorry ye kawan... aku bukan sengaja nak melukakan hati2 guru di malaysia ni sebab aku memang menghargai sangat jasa guru2... tak termasuk la cikgu aku yang suka pilih kasih masa kat sekolah dulu... ooo.. cikgu tu sampai sekarang masih ingat kat aku tau... hehe... pasal aku selalu tak buat kerja rumah dia tanda protes... hehe... jahat aku ek.. cikgu tu puas dah denda tapi aku degil... lupakan je la kisah cukgu tu tapi terima kasih juga dia sudi ajar aku masa tu... ceritanya tadi aku terbaca status kawan aku kat FB tu la... dia ada tulis senarai tugas yang guru2 buat... aku suka tu sebab ada orang yang memang tak nampak atau buat2 tak nampak apa yang cikgu buat hari2 tak tak menghargai langsung jasa guru... tapi maaf ye kawan2 aku terpaksa membuat komen supaya kalian menghentikan komen2 yang akan akhirnya membuat orang lain lebih tidak hormat dengan kerjaya korang

bila adik dah jadi abang...

Imej
salam semua, pagi ni sihat ke semua? aku macam nak kena demam je ni... perasan la kan... cuma rasa tak sedap tekak je ni... kering je... nak telan benda pun macam payah je... nak kena batuk kot... anak2 baru je baik batuk... jangan kena masa dah bersalin dah la... perit je rasa macam masa abg long dulu... nak makan ubat batuk anak menyusu pulak.... haaa.. baru je aku sebut dah batuk dah pun.... alhamdulillah moga terhapus dosa2 kecil dengan penyakit ni... hari ni aku nak tepek gambar abg ngah masa kat rumah baru2 ni... buku pun terbalik.... apada... macam2 gaya dia mengaler... yang penting tengok tangan dia tu... aku rasa abg ngah ni kidal la... dia lebih suka guna tangan kiri kalau buat apa2... puas ajar tangan kanan.. makan pun kalau tak tukar dia guna tangan kiri... adeh...  ni pulak gambar dia tidur dalam kereta taknak kena pegang tau... aku tarik atas riba pun dia tak nak... p/s macam ni agaknya bila adik dah jadi abg kan? pandai je bawak diri...

Catatan popular daripada blog ini

Tok Aman Bali Beach Resort Kelantan

Resepi Pau Gebu yang sangat lembut

Resepi Mudah Apam Kukus