Catatan

Tunjukkan catatan dari Oktober, 2013

Catatan terkini

Kedai Keropok Lekor Sedap di Mersing

Imej
Kedai Keropok Lekor Sedap di Mersing Kedai Keropok Lekor Sedap di Mersing - gambar ni kredit google ya Assalamualaikum semua, dulu aku pernah cerita pasal kedai jual keropok lekor sedap di Mersing dalam blog aku ni. Masa tu aku perkenalkan satu kedai keropok kat Mersing la. Bukan kedai keropok lekor popular dan viral di Mersing pun masa tu. Tapi aku cerita sebab dia jual keropok sedap. Kali ni aku nak cerita pasal kedai keropok sedap yang lain pulak. Lokasinya masih lagi di Mersing. Tak berubah ke daerah lain lagi la. Setakat ni kalau dalam Johor ni keropok area Mersing la yang menjadi pilihan kami sekeluarga. Pada kami, keropok daerah lain di Johor ni bukanlah tak sedap, cuma tak menepati selera je. Gambar lama dia, masa ni takde lagi papan tanda kuning kedai dia Ni gambar baru, adik aku ambik dari dalam kereta Kedai Keropok Lekor Sedap di Mersing Eh yang aku cerita ni pasal keropok lekor sedap tau. Bukan keropok keping. Karang ada yang salah faham pulak. Kadang-kadang ada keropok lek

Gaya Si Comel Berhari Raya 2013

Imej
assalamualaikum semua, mencuba diri di saat terakhir... Tempoh 12  September 2013 - 31 Oktober 2013 Syarat Penyertaan Letak banner contest di sidebar blog anda dengan link ke entri ini Link  BabyIbu     dala m bloglist anda Membuat entri mengenai contest ini diblog anda Dalam entri itu, upload satu (1) gambar si comel anda bergaya dengan berbaju raya (berbaju raya = baju kurung/baju melayu)  Jika anda mempunyai beberapa orang anak, satu entri untuk  setiap anak Sila nyatakan nama si comel dan umurnya - Pertandingan terhad kepada si comel berumur 1 hari hingga  6 tahun. Dalam entri tersebut pastikan anda mention dan link ke  penganjur BabyIbu     dan juga semua penaja - rujuk di bawah (no link back will be disqualified) Bila dah siap, tinggalkan link entri anda di  entri ini . Pemenang akan dipilih oleh juri yang dilantik. Semua keputusan adalah muktamad. gambar pertaruhan ialah.... Gambar Abg long....masa raya Aidilfitri tahun ni... Nama : Ahmad

Gaya Si Comel Berhari Raya 2013

Imej
assalamualaikum semua, mencuba diri di saat terakhir... Tempoh 12  September 2013 - 31 Oktober 2013 Syarat Penyertaan Letak banner contest di sidebar blog anda dengan link ke entri ini Link  BabyIbu     dala m bloglist anda Membuat entri mengenai contest ini diblog anda Dalam entri itu, upload satu (1) gambar si comel anda bergaya dengan berbaju raya (berbaju raya = baju kurung/baju melayu)  Jika anda mempunyai beberapa orang anak, satu entri untuk  setiap anak Sila nyatakan nama si comel dan umurnya - Pertandingan terhad kepada si comel berumur 1 hari hingga  6 tahun. Dalam entri tersebut pastikan anda mention dan link ke  penganjur BabyIbu     dan juga semua penaja - rujuk di bawah (no link back will be disqualified) Bila dah siap, tinggalkan link entri anda di entri ini. Pemenang akan dipilih oleh juri yang dilantik. Semua keputusan adalah muktamad. gambar pertaruhan ialah.... Gambar Abg Ngah....masa raya Aidilfitri tahun ni... Nama : Ahmad

Gaya Si Comel Berhari Raya 2013

Imej
assalamualaikum semua, mencuba diri di saat terakhir... Tempoh 12  September 2013 - 31 Oktober 2013 Syarat Penyertaan Letak banner contest di sidebar blog anda dengan link ke entri ini Link  BabyIbu     dala m bloglist anda Membuat entri mengenai contest ini diblog anda Dalam entri itu, upload satu (1) gambar si comel anda bergaya dengan berbaju raya (berbaju raya = baju kurung/baju melayu)  Jika anda mempunyai beberapa orang anak, satu entri untuk  setiap anak Sila nyatakan nama si comel dan umurnya - Pertandingan terhad kepada si comel berumur 1 hari hingga  6 tahun. Dalam entri tersebut pastikan anda mention dan link ke  penganjur BabyIbu     dan juga semua penaja - rujuk di bawah (no link back will be disqualified) Bila dah siap, tinggalkan link entri anda di  entri ini . Pemenang akan dipilih oleh juri yang dilantik. Semua keputusan adalah muktamad. gambar pertaruhan ialah.... Gambar Adik Husna....masa raya Aidilfitri tahun ni.. Nama : Nur Sy

aduh..saje je kan?

Imej
assalamualaikum semua, hari ni macam nak tergugat je iman tengok... tadi terpandang email news dari LAZADA ... ingatkan sale macam biasa je.. sekali terpandang lagi... waaaa... sampai 50% tu....aku tak pernah beli dengan lazada ni.. so tak tau kisah... kalau dengan ZALORA.com.my tu pernah la jugak... malas nak cerita... korang layan la gambar ye.... sale at lazada   ini yang agak mengugat tu.... nombor satu : sale at lazada nombor dua: sale di lazada   nombor tiga: sale di lazada   aaaaaaadoiii... penimbang digital murah tuuuuu..... duit..duit...di mana kau duit....? duit..duit..hutang ku berbukit....duit...duit... p/s malam ni sambung projek biskut dan cheesy merry..sesiapa nak sekali order.. meh la...kat Koleksi CikTa

Wordless Wednesday # 45

Imej
assalamualaikum semua, kematian itu pasti akan tiba... hanya luahan perasaan di pagi rabu   p/s sibuk menyiapkan semua kerja sebelum hilang dalam jangkamasa yg agak lama...

Hukum Berurut dalam Islam dan Ungkep ubi kayu

Imej
assalamualaikum semua, apa kabar korang hari ni? harap semuanya sihat-sihat je la ye... tengok tajuk kat atas tu macam takde kaitan je kan... tapi sebab aku nak cerita dua benda satu masa... kira ok je la ye... aku terasa macam sakit belakang pulak dua tiga hari ni... banyak duduk masa buat biskut kot... terasa nak cari tukang urut la... dapat urut satu badan ok gak kan? eh sesiapa yang tau hukum berurut dalam Islam ni ye? meh la kongsikan... ini yang aku dapatkan dari pembacaan.. Apakah pandangan Islam terhadap rumah urut dan khidmat urut yang dijalankan? Perkara pertama adalah hukum asal kepada menyediakan khidmat urut. Secara asasnya, hukum asal mengurut dan menjalankan khidmat urut adalah harus kerana membantu orang yang memerlukan. Tetapi dengan adanya penawaran-penawaran lain yang bercanggah dengan nilai Islam maka ia menjadi haram. Apabila wanita mengurut lelaki atau sebaliknya, ia melibatkan hukum aurat dan pergaulan lain jantina dalam Islam. Sebagai

Nasi Lemak Seringgit..

Imej
assalamualaikum semua, alhamdulillah hari ni dapat lagi menghirup udara segar.... bersarapan dengan nasi lemak seringgit hari ni... harga masih kekal... (ucap sambil senyum manis...senyum je manis... gula kurangkan ye...) Nasi Lemak    p/s sesiapa nak selit order untuk cheesy merry dan biskut untuk hari jumaat ni meh la sms/calling2...

Florenta Cookies @Almond Cookies @ Biskut Almond Florenta

Imej
assalamualaikum semua, lamanya tak sempat nak update blog...rindu betul dengan blog.. ok..jom cite aktiviti kami minggu ni..hari ahad ada rombongan sekolah abg long ke petrosains dan aquaria..pastu kami singgah menumpang tido kat rumah along aku kat Sentul.. hari isnin kami dah ambik cuti sesiap..jadi free bawak la anak jalan-jalan naik lrt..nanti aku cerita semula ye sekali dengan gambar baru menarik kan? pastu hari rabu kami ke salak tinggi pulak sebab aku meeting dari khamis sampai jumaat..dan kami selamat sampai rumah jam 2 pagi tadi.. mood nak ke mana-mana terus merundum dan cuma rasa nak buat projek sendiri je kat rumah..belek-belek resepi ternampak pulak resepi yang aku salin dari blog Masam Manis..teringin nak cuba dari raya hari tu lagi tapi tak sempat..famous biskut ni.. mari kita tengok resepi dia.. Almond Cookies (ihsan dari blog kak Azlita Aziz) susah nak masuk link..update dari hp..akan letak kemudian.. Bahan-bahan 200gm tepung florenta 200gm badam h

Wordless Wednesday # 44

Imej
assalamualaikum semua, Di Stesen LRT Bandaraya  p/s tak sempat nak update..petang ni gi salak tinggi meeting sampai jumaat..

Cabutan bertuah dari Firefly?

Imej
assalamualaikum semua, minggu yang tersangat sibuk... ada sesiapa yang rindu? hikhikhik.. perasan je kan? ok... tadi pagi kami dah selamat melapah 3 ekor lembu dalam kejadian gotong royong perdana kat opis ni... Gotong royong Korban  alhamdulillah selesai sebahagian dimasak gulai kawah yang sangat sedap... wah... terasa lagi kesedapannya tau.... sehingga menjilat gusi la kiranya...sorry gambar tak ada ye... lapor bebenor... tak sempat nak ambik gambar sudahnya... sebenarnya pagi tadi dalam kami tengah sibuk bergotong royong tu sampai la satu kes... dan sudahnya sebelum Jumaat tadi kami melapah seekor anjing pulak... syukur.. semua selesai on time dan staf boleh balik solat Jumaat... petangnya datang pulak lagi 2 ekor ayam dijangka keracuanan... alahai kesian... ayam pun nak diracun.... mujur ada staf yang baik hati tolong tapaukan makanan dari kenduri untuk kami makan tengahari tadi... syukur.. semoga Allah bagi segala kebaikan kepadamu..amin... dan petang ni baru a

Salam Aidiladha buat semua

Imej
assalamualaikum semua, dah lama tak update kan? banyak hal yang menghalang...anak-anak tak sihat..kereta rosak..dan yang paling utama line tak bape nak molek.. hari ni kugagahkan jua menaip untuk ucapan hari raya untuk semua terutama pada sesiapa yang kot-kot la merindui...cewaaaah...hehehe... aku akan cerita nanti pasal adik husna tak sihat ni...dan cerita kereta kami yang rosak tu..tapi simpan dulu la.. untuk hari ni sempena hari raya ni...aku nak bagi korang terutama yang tak balik raya layan gambar ketupat dan lepat dulu la ye..ada yang marah ke? ala rilek la..kalau rasa-rasa marah korang kecutkan dulu blog ni..pastu bila agak-agak dah sejuk marah tu sambung baca ok.. hehe.. p/s nama je cuti nak beraya kat kampung tapi tetap takde feel nak raya sebab diserabutkan dengan hal keja sejak hari Sabtu..leceh betul kan? susah-susah berenti je la ita... Published with Blogger-droid v2.0.10

dalam perjalanan

Imej
assalamualaikum semua, kami gerak lambat dari rumah tadi..dah dekat pukul 12 baru nak gerak..itupun lepas selesai bagi biskut lagi 9 balang pada jiran kami dila..terima kasih dila..ini order kedua dila lepas order malam semalam 18 balang..alhamdulillah rezeki kami yang diberi olehNya... ada jugak rezeki untuk orang kampung ni.. sekarang ni kami baru je melepasi bandar mersing..jangkaan lagi 1 jam akan sampai rumah mak abah..inshaaAllah.. doakan perjalanan kami selamat ye.. p/s ada lagi yang melepak kat karaoke kat warung dalam jam ni? hmmm..tepuk dada tanya iman.. Published with Blogger-droid v2.0.10

Sambal Hitam dan Adik Husna

assalamualaikum semua, semalam aku pegi ke PWTC, Kuala Lumpur... ada program Lab Asia 2013... alhamdulillah banyak perkara bermanfaat yang dapat dari sana... dan dapat juga berkenalan dengan pembekal yang boleh beri keperluan yang kami perlukan selama ini... alhamdulillah... urusan kami dipermudahkan.. hari yang sama aku bangun seawal jam 4 pagi menyiapkan tempahan biskut dari jiran....dan dari Kuantan kami gerak jam 7 pagi berhenti sarapan nasi ulam di gambang  dan masa makan tu terpandang la sambal hitam pahang.. terus sambar satu yang besar sekali... masa beli tu memang teringat kat shah je la dia suka makan... tapi rasanya agak pedas dan kering... ikan bilis pun tak ditumbuk.. bercerai-cerai dan berketul-ketul... sayang pedas dan masam dah ok..cuma rupa tu agak kurang menarik... dan akhirnya kami tiba di PWTC jam 10.30 pagi... pusing-pusing cari parking je dah hampir setengah jam akhirnya kami dapat juga menapak ke dewan yang cantik tu... kami abiskan masa 3 jam lebih berpu

Wordless Wednesday # 43

Imej
assalamualaikum semua, aci tak nak letak entri WW lagi hari ni... haha...layan je la.. cerita nanti ok... Chilled Strawberry Cheesecake  p/s rasa macam kena buat blog satu khas untuk gambar je kan... WM, WT, WW, WTH, WF, WS, WSU... hahaha...ada pulak kang terselit makna macam tak best je...

Wordless Wednesday # 42

Imej
assalamualaikum semua, SUARA - dia hilang pulak dah.... (sumber google)   p/s suara dah hilang entah ke mana.... alhamdulillah..baru ditarik satu nikmat dah rasa begitu susah...hmmm...

Kursus lagi..

assalamualaikum semua, hari ni aku sibuk dengan kursus internal audit ISO.. esok pun ada lagi.. mesti korang nak kata kerja dengan kerajaan ni asyik kursus je kan.. nak buat macamana..kursus ni kitorg dah rancang sejak tahun lepas lagi..dan akhirnya alhamdulillah terlaksana jugak.. tapi bila dah kursus bermakna masa nak berblog terhad...dan aku dah semakin tak sihat..dah mula batuk-batuk sejak Sabtu..ini makin teruk dan suara pun dah hilang...kesian anak-anak tak dapat dengar suara ummi dia.. tadi pun adik husna siap bawak pamplet ada gambar tunjuk kat aku suruh bacakan..alahai anak.. badan pun dah rasa sengal-sengal je ni..macam nak demam pun ada.. dah amalkan minum air kayu manis dengan madu..alhamdulillah bagus untuk batuk tapi suara pulak yang makin tak ada.. nak tau petua legakan batuk dengan air kayu manis? senang je..ada blogger ajar dulu.. caranya rendam kayu manis dalam segelas air panas..biar dia suam-suam baru letak sesudu teh madu..kacau dan minum..buat je bila ter

Ketupat segera dan sup kambing dan Ekspo Buku Islam 2013 Kuantan Pahang

Imej
assalamualaikum semua, lama cerita ita tak berupdate minggu ni kan? maaflah..betul-betul sibuk minggu ni..dari isnin ada mesyuarat..rabu dan khamis ada kursus...dan hari jumaat pun ada kursus di Salak Tinggi...sesiapa yang membaca entri sebelum ni pasti tau kan? semalam pulak sibuk seharian dengan order biskut dan anak-anak...tapi sempat aku sediakan juadah ringkas untuk sarapan pagi, makan tengahari dan terus sampai ke makan malam...pelik ke? hahaha...tak pelik la untuk kami ni...juadahnya ialah ketupat segera dan sup kambing.. mudah kan? anak-anak lagi suka benda yang simple macam ni..jadi lebih baik penuhi selera anak-anak dari buat yang grand-grand tapi anak-anak tak makan pun... semalam kami sempat gi tinjau Ekspo Buku Islam Pahang di Kuantan Parade..sebenarnya ekspo tu dah mula lama dah dari 27 September 2013 lagi dah mula dan akan habis esok 6 Oktober 2013.. aku cuma sempat berkunjung semalam je dengan shah dan anak-anak...alhamdulillah ekspo tahun ni lebih besar dari tahun

Khas Untuk Semua di Salak Tinggi

Imej
assalamualaikum semua, tak sempat nak cerita panjang ni... kami nak bergerak ke Salak Tinggi ni... cuma nak maklumkan pada semua yang berada di Salak Tinggi... ada jualan istimewa Koleksi CikTa di Salak Tinggi... aku akan berada di Hotel Youniq dari malam ini sampai esok pagi... dan berada di Makmal Kesihatan Veterinar Salak Tinggi untuk seminar pada hari esok sepanjang hari... jadi kalau ada sesiapa yang nak dapatkan cheesy merry boleh dapatkan esok ye... ada promosi ni... beli 3 saiz S cuma RM10 sahaja... meh dapatkan sebelum terlambat... stok terhad ye... dinasihatkan booking awal untuk pastikan stok untuk anda ada.... ok...layan gambar dulu.... Berwajah baru...dengan sudu comel...  siap untuk dibawa jalan jauh...  sorry ye...cuma ada satu je edisi khas...  p/s doakan perjalanan kami selamat pergi dan balik ye... terkejut dengar ada sahabat yang kemalangan pagi tadi... takziah ye niza... semoga semuanya dipermudahkan...

Tak sempat lagi..

Imej
assalamualaikum semua, dah malam baru dapat jengah.. hari yang agak sibuk..pepagi lagi dah kena meeting tapi disebabkan aku yang jadi pengerusi maka meeting abis awal...hahaha... bukan apa tau...sejak dua menjak ni asyik meeting je manjang...naik letih dah otak ni... dah tu kat facebook sibuk pulak tu tayang-tayang artikel yang bertajuk "mesyuarat melembapkan otak"... huhu...baca tajuk pun dah seram kan? lagi la untuk orang yang selalu kena meeting ni..kalau boleh habis dalam sejam dua je takpe la kan...ini berjela-jela..sampai terlebih waktu makan..waktu rehat semua la... kalau macam tu bukan melembapkan otak je tau...tapi makin basah terus dah...aku yang dengar ni memang cuak la...lagi la otak aku ni dah rasa macam basah-basah sikit kan...kalau meeting teruuuusss je...mau lebih dari lembap agaknya...jadi tak produktif langsung la jawabnya... tapi mujur aku ada terapi yang berkesan sekarang ni.. KOLEKSI CIKTA dan malam ni aku dah siapkan order jiran terdekat kat rum

Catatan popular daripada blog ini

Tok Aman Bali Beach Resort Kelantan

Resepi Pau Gebu yang sangat lembut

Resepi Mudah Apam Kukus