Catatan

Tunjukkan catatan dari Julai, 2017

Untunglah ada teknologi

Imej
assalamualaikum semua, lamanya tak update blog ni sejak dah sampai ke sini.. banyak sangat masa terluang dihabiskan dengan menjelajah Korea ni terutama bandar Seoul.. banyak sangat cerita nak diceritakan sejak hari pertama di sini..  pocket wifi tapi pasal pengalaman berada di sini tu aku akan bercerita dari hari ke hari, insyaAllah.. pengalaman yang agak best untuk dikongsikan bersama.. mana tau berkesempatan untuk sekali lagi melawat negara Korea ni, jadi boleh jugak benda yang ditulis tu dijadikan panduan nanti.. hari ni adalah luang masa sikit sementara berada di Hanok Village yang agak sunyi ni untuk update blog.. kebetulan pulak site visit kami akan mula lambat sikit pagi ni dalam jam 9 pagi jadinya adalah masa sekejap untuk menulis..  sepanjang 10 hari dah berada di sini aku beesyukur sangat masih lagi berjaya hubungi keluarga terutama suami dan anak-anak hampir setiap hari.. semuanya sebab adanya teknologi di zaman ni yang sangat membantu.. alhamdulillah..

Persiapan ke Korea : Aktifkan Kad ATM

Imej
assalamualaikum semua, aku belum cerita lagi pasal salah satu persiapan aku nak ke Korea ni kan.. yang ni memang sangat penting.. penting bukan sebab aku banyak duit tapi sebab aku tak berapa nak ada duit sebelum pegi.. tukar duit pun cukup-cukup je wei.. aku nak cerita pasal aktifkan kad atm atau kad kredit sebelum melancong ke luar negara.. aktifkan kad atm di luar negara sebelum ni aku ingat macam taknak buat atau tak perlu je kot nak buat.. bawak duit cukup-cukup dan belanja mana ada je la.. tapi bila tengokkan keadaan jadual yang dah diberi melalui email.. rasanya akan ada banyak hari yang makan malamnya tak disediakan..  antara alternatif kami ialah beli makanan yang senang nak dipanaskan untuk makan.. macam pek Brahim atau megi.. yang tu nanti la aku ceritakan.. kalau tak sempat pun aku sambung balik Korea kang cerita.. lepas tu ingatkan beli barang-barang sikit je la untuk cenderahati.. tapi tetiba pulak bila tukar duit rasa macam.. abislah kalau tak cukup kat

Cabaran baru bermula!

Imej
assalamualaikum semua, masa terasa singkat sangat sejak akhir-akhir ni.. tetiba dah sampai hari rabu minggu kedua bulan Julai.. memang terasa sangat tetiba dah hujung tahun.. setiap hari ada je benda yang tak terjangka berlaku.. cabaran baru bermula! dan pagi nanti akan tambah lagi satu lagi perkara yang tak terjangka berlaku.. Aku mula bertugas di klinik! seram sejuk pun ada dah rasanya ni.. maklumlah lama benar pengalaman berada di klinik tu dah aku tinggalkan.. bertahun-tahun dah bekerja di makmal dah rasa sangat sebati dengan makmal walau banyak benda lagi yang masih dalam peringkat belajar.. tapi siapa sangka tetiba banyak pulak perkara yang berlaku pada bulan lepas dan bulan ni yang akhirnya menyebabkan aku terpilih untuk menyertai team untuk bertugas di klinik haiwan jabatan..  secara peribadinya aku rasa sangat teruja sebab dapat peluang untuk asah balik kemahiran yang dah berkarat.. (padahal bukan ada kemahiran klinik sangat pun.. kikiki.. ).. tapi aku tak

Persiapan ke Korea : Jam Qiblat Sensor F&A Watch

Imej
Persiapan ke Korea : Jam Qiblat Sensor F&A Watch assalamualaikum semua, pagi ni aku nak sambung kisah persiapan aku untuk ke program pembangunan eksekutif di NHI Korea nanti.. tarikh kami sepatutnya jalani latihan ialah pada 17 Julai 2017 ni tapi kami akan berlepas awal dari tu lagi..  Persiapan ke Korea : Jam Qiblat Sensor F&A Watch banyak jugak persediaan yang kena beli sebab aku kan mana pernah lagi ke luar negara sebelum ni.. tak pernah lagi dapat rezeki nak jenguk negara orang dan alhamdulillah kali ni berpeluang.. jadinya korang bertabah je la ya bila tengok entri blog pra pemergian je dah bersusun.. hahaha.. tu belum entri blog dah pegi lagi tu.. kekeke..  ok.. ok.. kali ni aku nak cerita pasal jam kiblat yang aku sediakan untuk trip kali ni.. jam ni memang best la.. sebab dia boleh berfungsi sebagai jam tangan biasanya yang agak sporty dan bergaya sambil.. haaa yang ni best nak cerita.. ianya berfungsi untuk mengingatkan waktu solat 5 waktu d

Makan Steamboat murah dan sedap di Kuantan

Imej
Makan Steamboat murah dan sedap di Kuantan  assalamualaikum semua, nak kongsikan cerita kisah kami makan steamboat murah dan sedap malam tadi kat bandar Kuantan ni.. sebelum ni sebenarnya dah lama macam teringin nak cuba.. bila lalu je kawasan masjid besar tu memang akan ada la tersebut.. satu masa nanti kita makan kat sinilah.. Makan Steamboat murah dan sedap di Kuantan dan semalam tercapai la impian nak makan kat steamboat murah dan sedap kat depan masjid besar atau Masjid Sultan Ahmad Shah Kuantan ni.. aku rasa semua orang kenal kot bila sebut masjid ni.. masjid ni sangat terkenal bila sampai bulan puasa.. sebab apa tau? sebab orang berebut nak makan berbuka kat Padang MPK yang berdekatan dengan masjid ni..betul-betul sebelah masjid la kiranya.. aku pun pernah la sekali pergi merasa berbuka di Padang MPK ni masa tahun 2009 dulu.. kalau tengok muka aku punyalah lain masa tu...hahaha... kalau nak tau steamboat yang murah aku cakap ni asalnya berjualan di Carboot di

Buah Mata Kucing kegemaran kami

Imej
assalamualaikum semua, semalam baru je lepas tengok orang post gambar pasal pesta durian kat JB.. masa dibuat pesta tu pulak tarikh dijangka aku akan balik dari perjalanan jauh.. memang tak merasa la jawabnya.. bestnya kalau dapat pergi.. aku memang dikirakan hantu durian.. pernah dulu mabuk-mabuk sebab terlampau banyak makan durian.. haha.. tapi disebabkan durian payah nak cari kat sini dan agak mahal jadi kami beli mata kucing la sebagai ganti.. buah mata kucing kegemaran kami walaupun sebenarnya kejadian buah mata kucing dengan durian sangatlah tak sama tak ianya jugak dari kelompok buah-buhan tempatan yang tetap menjadi kegilaan ramai.. termasuk kami sekeluarga.. dan semalam kami sempat la singgah balik dari beli pasir untuk kucing kesayangan kami kat rumah tu.. ada ternampak pulak orang jual buah kat tepi jalan.. orang tu jual buah mata kucing dengan buah manggis.. lokasinya betul-betul berhadapan dengan Hospital KPJ Tanjung Lumpur tapi di seberang jalan yang menghala

Persiapan ke Korea : Cenderahati di Galeri Tenun Pahang DiRaja

Imej
Persiapan ke Korea : Cenderahati di Galeri Tenun Pahang DiRaja assalamualaikum semua, kejap je dah masuk bulan Julai dah pun.. rasa macam baru je tau pasal keputusan temuduga untuk program NHI ke Korea ni bulan lepas.. tup-tup dah masuk bulan Julai dah pun.. dan tak sampai dalam 2 minggu lagi aku akan ke Korea.. macam tak percaya pun ada jugak rasanya ni..  Persiapan ke Korea : Cenderahati di Galeri Tenun Pahang DiRaja Galeri Tenun Pahang DiRaja aku kan dah janji dengan korang nak update setiap aktiviti yang berkenaan kan aritu? sebelum ni aku dah cerita pasal passport ..  jadinya aku teruskan jugak dengan ceritakan agenda perancangan aku dalam persiapan ke Korea ni jugak.. antaranya yang paling penting di sana nanti akan ada peluang untuk bersama dengan keluarga angkat seperti dalam tentatif program yang dirancangkan.. jadinya aku dah rancang nak bawak sesuatu sebagai kenang-kenangan untuk family angkat tu nanti..  aku ada la rancang beberapa idea.. conto