Catatan

Tunjukkan catatan dari November, 2017

Catatan terkini

Kedai Keropok Lekor Sedap di Mersing

Imej
Kedai Keropok Lekor Sedap di Mersing Kedai Keropok Lekor Sedap di Mersing - gambar ni kredit google ya Assalamualaikum semua, dulu aku pernah cerita pasal kedai jual keropok lekor sedap di Mersing dalam blog aku ni. Masa tu aku perkenalkan satu kedai keropok kat Mersing la. Bukan kedai keropok lekor popular dan viral di Mersing pun masa tu. Tapi aku cerita sebab dia jual keropok sedap. Kali ni aku nak cerita pasal kedai keropok sedap yang lain pulak. Lokasinya masih lagi di Mersing. Tak berubah ke daerah lain lagi la. Setakat ni kalau dalam Johor ni keropok area Mersing la yang menjadi pilihan kami sekeluarga. Pada kami, keropok daerah lain di Johor ni bukanlah tak sedap, cuma tak menepati selera je. Gambar lama dia, masa ni takde lagi papan tanda kuning kedai dia Ni gambar baru, adik aku ambik dari dalam kereta Kedai Keropok Lekor Sedap di Mersing Eh yang aku cerita ni pasal keropok lekor sedap tau. Bukan keropok keping. Karang ada yang salah faham pulak. Kadang-kadang ada keropok lek

Sambutan Hari Lahir Kakak Husna pertama kali di sekolah

Imej
assalamualaikum semua,  semalam sekolah kakak husna ada buat jamuan akhir tahun.. jadi aku dengan shah rancang la nak bagi dia rasa ada sambutan kat sekolah dengan kawan-kawan.. bukan tak pernah sambut dengan kawan-kawan tapi sebelum ni cuma sambut kat transit je.. itu pun dah agak lama dah.. jadi bersempena tahun ni tahun akhir kakak kat tadika sebelum masuk sekolah rendah nak la bagi dia peluang sambut dengan kawan-kawan sekolah.. hari lahir kakak husna sebenarnya bulan depan.. 11.12.11.. tapi setiap kali nak tunggu tarikh yang betul mesti tak dapat nak sambut dengan kawan-kawan.. jadinya kami nak awalkan la sambutan ni.. Sambutan Hari Lahir Kakak Husna pertama kali di sekolah disebabkan rancangan kami agak mengejut kami cuma beli je kek kat memana kedai yang masih bukak malam kelmarin.. dalam keadaan hujan gerimis malam tu keluar jugak la nak carikan kek untuk kakak.. tapi bila sampai kedai kek tu, rancangan nak beli satu kek tetiba pulak berubah jadi dua kek.. dah bert

Senang menang melalui kempen FPX & WIN !

Imej
Senang menang melalui kempen FPX & WIN ! assalamualaikum semua, baru ni heboh orang cerita pasal jualan 11.11 kan? korang tau tak yang kempen jualan ni masih belum habis lagi di mana-mana kan? haa.. bagi yang tak tau meh aku ceritakan meh.. masih ada lagi jualan berlangsung di sana sini tau.. eh.. lepas tu ada pulak  kempen FPX & WIN dan korang boleh menang hadiah menarik sehingga RM75 ribu termasuk sebuah kereta Perodua Axia tau!  Baca tajuk pun senang menang kan? jadinya nak menang memang sangat senang.. tapi semua orang tau ke FPX tu apa? haa kalau belum meh aku terangkan.. FPX ni ialah Financial Process Exchange atau dalam Bahasa Melayunya, Pertukaran Proses Kewangan.. Ianya merupakan sebuah perkhidmatan pembayaran online menggunakan akaun perbankan internet  secara mudah dan selamat . hadiah Kempen FPX & WIN .. Tak teruja ke tengok hadiah ni? lepas tengok hadiah mesti teruja nak tau macamana nak menang kan? lelagi bila nampak hadiah kereta tu... aku pun

Eh, Luka cepat keringlah dengan Lovera Magic Jelly!

Imej
assalamualaikum semua,  korang biasa tak terluka tangan sikit-sikit? ala macam tersagat ke.. atau terseret kat mana-mana sampai melecet.. kadang-kadang kaki pun kena.. kalau ada anak-anak kecik lagi la selalu kena.. kadang berlari sana sini dan jatuh.. melecet kaki tangan.. hish kalau kemalangan kecik macam ni memang biasa sangat jadi kalau ada anak kecik kan.. Eh, Luka cepat keringlah dengan Lovera Magic Jelly!  jadi kalau kena macam tu apa korang buat? biasanya kita akan ambik sesuatu la untuk sapu-sapu kat tempat luka tu kan.. sebenarnya ada 2 sebab kenapa kita buat macam tu sebagai orang tua.. ni kalau aku la ni.. aku akan buat tu sebab pertama nak tenangkan anak-anak.. kedua sebab nak luka tu tak melarat.. dan biasanya bila sapu tu memang anak diamlah dari menangis.. tapi sayangnya luka dia tu kadang lambat sembuh.. haa yang part ni la buat hati mak kadang gundah gulana tau.. mana taknya asal tengok je luka teringat kisah anak tu jatuh.. gitulah perasan mak-mak ni

Aiman Tino keluar jenama baju sekolah sendiri pulak!

Imej
assalamualaikum semua, ini cerita pasal artis pulak tetiba.. pasal aku kagum betul dengan orang yang pandai merebut peluang macam ni.. aku teringin jugak nak jadi macam tu tapi selalunya asyik la gagal.. kena ambik semangat Aiman Tino ni jugak la nampaknya..  Semalam aku terbaca pasal penyanyi Aiman Tino tu buat baju sekolah jenama dia sendiri.. Bro Framestone yang tulis dalam blog dia..  malamnya aku bercerita la dengan anak-anak..  Ummi : Abg long, nak tau tak Aiman Tino penyanyi tu kan dia buat baju sekolah long..    Abg long : Baju sekolah apa ummi?    Ummi : Baju sekolah jenama dia la.. jenama Aiman Tino..  Sweet Aiman gitulah bunyinya..    Abg long : Wah.. ye ke ummi? Mesti ramai budak sekolah nak beli tu nanti..    Ummi : aah.. pandai kan dia cari duit?   Abg long : berapa dia jual baju dia tu ummi?  Ummi : Harganya RM21.90 kot rasanya.. Abg long : Bale.. (keluar bahasa orang Pahang 😄) Mahal jugak..  Ummi : Aah tapi sayang dia jual ka

Menyesal baru kenal Tasneem Naturel Balm!

Imej
assalamualaikum semua, ni aku nak ceritakan kejadian minggu lepas.. bila bungkusan berisi Tasneem Naturel Balm sampai ke tangan.. dijadikan cerita sebab banyak keja kat tempat kerja hari tu aku buat keputusan nak bukak kat rumah.. walaupun memang tak sabar sebenarnya nak bukak waktu tu.. aku pulak kalau jumpa balm apapun macam jadi habit mesti nak cium bau dia.. haa.. siapa sama macam aku? haha.. tak mengaku pulak dia.. Tasneem Naturel Balm eh sambung cerita.. bila dah sampai rumah apa lagi berebut la cari gunting nak tengok apa isi kat dalam kan.. di sini la bermulanya sebuah cerita.. hahaha.. macam biasalah drama kat rumah ni.. sambil dikerumuni oleh 4 orang pembantu cilik yang sama nak berebut pegang gunting.. pegang bungkusan.. huwaa.. macam apa dah aku tengok..  "Haa.. ini adik punya kan... kan ummi?", Adik Hadi bersuara.  "Ala.. ada banyak kan ni?  Akak nak satu la adik", Kakak Husna pulak berbunyi. "Habis tu abang punya mana?", A

Catatan popular daripada blog ini

Tok Aman Bali Beach Resort Kelantan

Resepi Pau Gebu yang sangat lembut

Resepi Mudah Apam Kukus