Isnin, 22 Julai 2019

Selalu ke kena simpul biawak?

assalamualaikum semua, korang selalu tak kena simpul biawak waktu mengandung? kalau aku dulu memang biasa kena.. kali ni agak jarang kena.. sebab kali ni aku banyak jaga apa yang aku makan.. lepas tu aku ambik susu jugak untuk tambahkan keperluan kalsium.. tapi ada la jugak kena simpul biawak tu.. bukan takde langsung.. 


Selalu ke kena simpul biawak?


eh lupa nak bagitau yang aku panggil simpul biawak ni sebenarnya kejang kaki di sekitar betis yang selalu ibu mengandung kena.. ada yang panggil simpul biawak dan ada yang panggil simpul mengkarung jugak.. tak pastilah macamana boleh dapat nama dia tu.. tapi  seram jugak kalau membayangkan ada biawak atau mengkarung kat kaki kan.. hahaha.. 

kalau kena memang merana la.. dua tiga hari jugaklah nak hilangkan kesan sakitnya tu.. kali ni aku nak kongsikan petua nak elakkan kena simpul biawak ni yang aku amalkan.. yang ni yang diajar oleh bidan waktu aku nak bersalin dulu.. bidan tu ajar supaya aku gerakkan ibu jari dalam gerakan ke atas dan ke bawah sampailah rasa kebas dan nak kejang tu hilang sendiri.. aku dah cuba beberapa kali dah.. alhamdulillah memang menjadi la jugak.. cuma kadang-kadang tu bila kena waktu tidur tu yang tak boleh nak elak dah.. 


Losyen panas Cosmoderm


lagi satu aku cuba dengan sapukan losyen panas sebelum tidur.. antara yang aku guna ialah losyen panas dari Cosmoderm.. yang ni paling best la.. sedap je kaki bila nak tidur tu.. satu lagi cara boleh buat jugak ialah pastikan kaki tertutup waktu tidur.. tak terdedah.. samaada pakai stokin atau pakai selimut.. itu je la yang dapat aku kongsikan kali ni.. 

nanti bebila aku nak kongsikan pulak cara aku elakkan bengkak kaki waktu mengandung.. harap dapatlah membantu sesiapa yang memerlukan.. 

Ceritaita 

Sabtu, 20 Julai 2019

FAIR FIT PRODUK CIK EPAL DAN JOFLIAM BERADA DI KARNIVAL 5S LIBRARY UPM SERDANG !


Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua. Berita baik untuk warga Serdang, Bangi, Kajang dan kawasan berhampiran. Korang boleh dapatkan produk FairFit di KARNIVAL 5S Perpustakaan Sultan Abdul Samad UPM Serdang . Nak try rasa, nak dapatkan konsultansi percuma, nak pegang barang face to face jom singgah booth FAIR FIT PRODUK CIK EPAL DAN JOFLIAM BERADA DI KARNIVAL 5S LIBRARY UPM SERDANG !

FAIR FIT PRODUK CIK EPAL DAN JOFLIAM BERADA DI KARNIVAL 5S LIBRARY UPM SERDANG !



FAIR FIT PRODUK CIK EPAL DAN JOFLIAM BERADA DI KARNIVAL 5S LIBRARY UPM SERDANG ! Kami akan berada di sana pada hari Khamis (25 Julai 2019) dari jam 9 pagi sehingga 4.30 petang. 



Selain Fair Fit, produk lain pun ada juga seperti Biobax, Yasin Murah dan macam-macam lagi ! Siap ada HADIAH MISTERI lagi tau ! 


Nak tahu apakah itu? Ha...tu kena singgah booth FAIR FIT PRODUK CIK EPAL DAN JOFLIAM BERADA DI KARNIVAL 5S LIBRARY UPM SERDANG !




KELEBIHAN FAIR FIT SELAIN MENGAWAL BERAT BADAN DAN SELERA MAKAN


Ha....Fair Fit ini, bukan sahaja mengawal berat badan dan selera makan tau tapi ada banyak kelebihan Fair Fit ini , seperti :-

Kelebihan Fair Fit : Mengawal Selera Makan

Kelebihan Fair Fit : Mengawal Berat Badan

Kelebihan Fair Fit : Mencerahkan kulit


Kelebihan Fair Fit : Menambah Tenaga

Kelebihan Fair Fit : Merawat Kulit

Kelebihan Fair Fit : Membakar lemak


 KEUNIKAN FAIR FIT 



Keunikan Fair Fit 


*Satu-satunya produk istimewa yang menggabungkan teknologi formula untuk putih dan kurus


*Sesuai untuk lelaki dan perempuan




*Tidak perlu bancuh, boleh terus minum. Rasanya macam mana? Masam masam manis ! Sedap !


*Rasa buah dan mengekalkan tenaga sepanjang hari




* Gerenti tiada kesan kembali gemuk selepas berhenti


* Tiada cirit birit, sembelit atau kesan yang tidak menyenangkan


COD Fair Fit: Selected Area


Sampai dah rumah customer

Hadiah bukan omong-omong kosong tau !


 Jangan tunggu lama sangat jom dapatkan Fair Fit dari kami :



FAIR FIT PRODUK CIK EPAL DAN JOFLIAM BERADA DI KARNIVAL 5S LIBRARY UPM SERDANG ! di Perpustakaan Sultan Abdul Samad / Universiti Putra Malaysia... sempena Karnival 5S  :

Tarikh : 25 Julai 2019 (Khamis)
Masa : 9 pagi - 4.30 petang
Tempat : Perpustakaan Sultan Abdul Samad UPM


Pelbagai aktiviti, ceramah, bengkel dan jualan akan diadakan. Korang juga boleh menyumbang pakaian terpakai dan kami akan adakan pengumpulan minyak masak terpakai.



Jumaat, 19 Julai 2019

Fast & Furious: Next-day Delivery for Electronics Purchases on Shopee


Assalamualaikum semua, Shopee Mart which comes with a next-day delivery guarantee via its Shopee24 Express Delivery service, not only features groceries, health and beauty products, but also irresistible electronics deals that you will not want to miss! Popular models of mobile phones, accessories, computer peripherals, home appliances such as the Xiaomi Mi 9 SE, Morgan Rice Cooker and more are available at attractive prices and all with a 100% authenticity guarantee.

Fast & Furious: Next-day Delivery for Electronics Purchases on Shopee


Enjoy additional perks such as a 15-day hassle free return policy, free shipping, 0% Shopee installment plan and also earn Shopee Coins (a Shopee currency) along the way. With Shopee Guarantee, shoppers can have peace of mind when shopping on the platform as Shopee holds the money from all purchases in escrow and only releases the payment to sellers after buyers have confirmed receipt of product. Should the user feel that there are any problems or dissatisfaction with regards to their products, they can request for a refund from our friendly customer service crew.

Put in your order by 2pm (excluding Sunday and public holidays) to ensure that you receive your products the next day or your next shipment will be on Shopee. Presently available for users within Klang Valley, Shopee24 serves to answer the call of consumers for speedy fulfillment when shopping online.

Fast & Furious: Next-day Delivery for Electronics Purchases on Shopee


For further savings from now till 21 July 2019, apply the code SMLEMA5 to receive a RM5 rebate with a minimum spend of RM100.

Don’t miss out on the limited-time only special electronics deals available on Shopee Mart:

Products
Discounted Price (RM)
Retail Price (RM)
202.60
350.00
82.10
111.00
56.70
99.00
68.50
135.00
138
399
285
319
629
849
739
999
480
499
1249
1299

Berat badan aku tak naik-naik!

assalamualaikum semua,  kejap je dah jumpa hari Jumaat balik.. rasa singkat sangat masa.. baru masuk minggu tetiba dah sampai hujung minggu balik.. dalam tak sedar yang dalam perut ni dah berumur 31 minggu dah pun.. rasa macam baru je tau dia wujud.. tau-tau dah 31 minggu.. tak lama dah nak tunggu orang baru dalam keluarga kami.. dalam hati berbunga nak tunggu orang baru tu terasa jugak cuak.. bukan sebab apa pun.. sebab berat badan aku tak naik-naik!

Berat badan aku tak naik-naik!

ni yang agak pelik sebenarnya, selalu tanpa diundang akan naik dan tak reti nak turun-turun.. kali ni dia tak mau naik la pulak.. tapi rasanya memang fenomena biasa bila aku mengandung mesti berat badan makin menurun dari sebelum mengandung.. dah berapa orang anak sebelum ni pun.. aku perati je.. memang macam tu dari anak sulung dulu.. sebab tu lepas bersalin tu memang boleh kurus la.. tapi sekejap benar selalunya.. haha.. bila dah menyusukan anak nafsu makan macam apa je.. mendadak dia naik.. tambah lak kurang bersenam.. lagi la..

kali ni sebelum berisi ni berat badan aku selalunya sampai cecah 71 ke 72 kg.. dah kira berlebihan dah.. tu yang aku gigih buat brisk walk dengan jogging tu.. dengan harapan adalah boleh turun sikit.. tapi memang la boleh turun cuma biasanya ada jugak naik.. haha.. tu yang lemah tu..

berat awal masa 11 minggu - 68 kg



bila dah tau mengandung aritu berat aku turun mendadak jadi 68 kg je.. hilang selera makan yang agak teruk berbulan jugak.. tapi ramai yang tak perasan kot.. cuma aku kurang la berblog dan kurang sangat di media sosial.. boleh mabuk kalau tengok handphone waktu tu.. jadi aku ambik keputusan tinggalkan je la sementara..


yang ni berat waktu 29 minggu - 70 kg


dan sekarang ni masalahnya berat badan aku tak naik-naik pulak.. sejak 2 bulan selepas raya aritu berat masih kekal 70 kg.. dahlah aku ada masalah GDM kan.. lagi la risau.. bukan risau apa.. cuma risau kena tegur dengan Doktor atau Nurse je la..

sekarang ni pun tak boleh nak makan banyak satu-satu masa tu.. bila makan banyak je mula dah perut jadi mengeras.. jadi biasanya akan berhenti sebelum kenyang la..makan pulak bukan boleh kerap-kerap jugak.. jadi apalah daya lagi nak tambah berat badan kan.. Isnin ni akan ada pemeriksaan lagi.. harapnya kali ni ada la naik sikit.. korang ada cadangan ke untuk aku?

Ceritaita

Rabu, 17 Julai 2019

Bila tetiba teringin talam berlauk

assalamualaikum semua, inilah jadinya kalau semua bila tetiba teringin talam berlauk kan.. lepas tu pulak bendanya susah nak cari.. kalau dulu waktu di Kuantan kalau teringin talam berlauk ni boleh la order je dengan Kak Nenny.. tapi waktu tu takde la pulak teringin macam sekarang ni.. saja la memang ujian namanya..

talam berlauk
Bila tetiba teringin talam berlauk


kalau yang kak Nenny buat tu sedapnya lahai.. lembut dan lemak berkrim.. maklumlah yang air tangan pemenang Jaguh Kampung Musim Ke 5 rasanya dulu.. waktu kak Nenny menang dulu tak kenal pun dia lagi.. sekarang ni baru kenal orangnya.. terasa jugak ruginya sebab baru kenal.. sebab semua air tangan dia sedap belaka.. nak-nak laksa pahang dia.. hmm.. terasa-rasa kat tekak ni haa.. eh cerita pasal kak nenny pulak.. padahal nak cerita pasal kuih talam.. haha.. maaf kak..

Bila tetiba teringin talam berlauk

disebabkan talian hajat untuk order tu nun jauh di mata maka terpaksalah aku cuba buat sendiri kali ni.. jadi tak jadi tu cerita lain la kan.. kita cuba dulu.. dan aku pun cubalah.. dan akhirnya jadi walaupun rasanya ada ke laut sikit.. mungkin sebab terlebih kukus agaknya.. takpe lain kali kita dah boleh agak nak kukus berapa lama..

aku ambik resepi talam berlauk ni dari blog Yatiememories.. terima kasih yatie atas perkongsian resepinya.. ada jugaklah aku olah untuk sesuaikan dengan bahan yang ada kat rumah ni.. 

Bila tetiba teringin talam berlauk


Resepi Talam Berlauk

Bahan-bahan

2 cawan tepung gandum
6 sudu besar tepung jagung
6 cawan santan ( aku guna 3 cawan santan kotak Ayam Brand tambah 3 cawan air)
1/2 sudu camca kecil garam 
2 biji telur

Cara-cara

1. Semua bahan atas ni satukan dan tapis. 
2. Masak adunan atas dapur dengan api kecil sehingga berwap selama 3 minit.
3. Masukkan dalam loyang (10 x 10) yang dah disapu dengan minyak dan dialas dengan plastik. (aku guna loyang 8x8)
4. Kukus adunan selama 30 minit. 
5. Keluarkan adunan dan letakkan inti, daun sup dan daun bawang.
6. Biarkan sejuk dan boleh dipotong.

Bahan-bahan untuk inti

200 gram daging kisar
2 biji kentang (dipotong dadu - aku tak letak)
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
1 ulas bawang putih (dipotong dadu)
3 sudu rempah kari ayam/daging (aku guna rempah kari daging Baba's)
2 biji cili merah dibuang biji dan dicincang
1/2 batang lobak merah yang diparut
Garam dan bahan perisa secukup rasa
2 sudu besar minyak masak

Cara-cara memasak inti

1. Tumis bawang besar dan bawang putih.
2. Masukkan isi daging kisar dan kacau sehingga masak.
3. Masukkan rempah kari dan kacau rata.
4. Masukkan semua bahan lain dan sedikit air.
5. Biarkan sehingga daging masak.
6. Biarkan sejuk untuk ditabur ke atas adunan talam.

Pada pendapat aku resepi ni dah cukup bagus dan sedap, cuma kalau boleh lainkali aku nak gantikan santan tu dengan santan segar untuk rasa yang lebih berlemak.. dan masa kukusan tu nak kurangkan sikit sebab talam tu macam keras sangat sampaikan inti atas dia tu tak berapa nak melekat... atau ikut tips blogger masakan lain bagi iaitu asingkan sikit adunan talam tu untuk titiskan atas inti semasa kukuskan inti dengan adunan talam buat kali kedua..

takpe.. masakan ni memang konsep dia kena cuba banyak kali sampai menjadi.. kalau tak jadi jangan putus asa.. yang kali ni bukanlah tak jadi sampai tak boleh makan cuma tak berapa berlemak dan lembut macam yang aku selalu makan.. agak keras sikit.. dan lapisan talam tu agak tebal sebab aku guna loyang yang lebih kecik.. lainkali mungkin kena kurangkan adunan.. nipis sikit lagi sedap kot.. tapi anak-anak tetap sukalah.. alhamdulillah..

Ceritaita

Selasa, 16 Julai 2019

Fenomena Gerhana Bulan Separa 17 Julai 2019

assalamualaikum semua, lama dah tak dengar pasal gerhana bulan kan? biasanya kami terlepas jugak nak tengok gerhana bulan ni sebenarnya.. sebab ianya selalu berlaku pada waktu awal pagi atau lewat malam.. masa tu biasanya dah tidur je pun.. itu belum lagi bila cuaca tak berapa mengizinkan untuk tengok.. tapi tahun ni diberi lagi peluang untuk tengok gerhana bulan.. walaupun bukan gerhana bulan penuh tapi masih ok lagi la kalau nak tengok.. aku terbaca tadi pasal fenomena gerhana bulan separa 17 Julai 2019 ni kat laman web rasmi Jabatan Mufti Selangor.. tu yang tau tu..


Fenomena Gerhana Bulan Separa 17 Julai 2019 - photo kredit laman web rasmi Jabatan Mufti Selangor


mulanya cari info pasal fenomena matahari istiwa ni.. lepas tu ada pulak terbaca pasal fenomena gerhana bulan separa ni lepas tu.. yang menariknya kat laman web rasmi ni ada dikongsikan sekali cara untuk menunaikan solat gerhana.. info yang sangat bagus la ni kan.. sebab bukan semua pun orang ingat cara nak tunaikan solat sunat gerhana ni.. lagipun bukan selalu pun peristiwa gerhana ni jadi pun..



Tarikh : 17 Julai 2019
Fasa awal penumbra                      :           02:43
Fasa awal umbra                             :           04:01
Kemuncak gerhana                       :           05:30
Fasa akhir umbra                             :           06:59
Fasa akhir penumbra                      :           07:17

Ini sedikit info buat sesiapa yang berminat nak saksikan sendiri fenomena gerhana bulan separa 17 Julai 2019 ni.. ada jugak dibuat solat sunat ni di masjid atau surau-surau.. kena tengok info la mana yang ada buat berserta dengan khutbah sekali.. kat bawah ni pulak aku kongsikan cara solat sunat gerhana yang juga dikongsikan oleh Jabatan Mufti Selangor.. semoga bermanfaat ya buat semua..
Info dari Jabatan Mufti Selangor

Ceritaita

Peluang menentukan arah kiblat pada 16 Julai 2019

assalamualaikum semua, hari ni semua umat Islam di Malaysia ada peluang menentukan arah kiblat pada 16 Julai 2019.. sebabnya hari ni akan ada peristiwa istiwa' iaitu peristiwa di mana matahari berada tepat di atas kaabah.. peristiwa macam ni julung-julung kalinya berlaku.. dan hari ni kita berpeluang sekali lagi untuk tetapkan arah kiblat di rumah ataupun di pejabat.. 

Peluang menentukan arah kiblat pada 16 Julai 2019 - kredit gambar Mufti Wilayah Persekutuan

waktu yang disarankan adalah tepat pada pukul 5.28 petang waktu Malaysia.. tapi untuk ini korang perlu dulu menetapkan jam yang korang guna tu mengikut waktu tepat berpandukan SIRIM Malaysia dulu ya.. ada caranya.. korang boleh hubungi talian 1051 atau boleh juga layari laman web untuk masa ni di WAKTU SIRIM.. dengan tu baru korang boleh tetapkan arah kiblat mengikut masa yang ditetapkan.. 

lepas tu macamana pulak caranya nak tentukan arah kiblat yang betul ni?

Cara menentukan arah kiblat :

1. Cari objek tegak seperti tiang atau tingkap atau pintu rumah yang disinari cahaya matahari.

2. Lepas tu perhatikan bayang objek tu pada jam 5.28 petang.

3. Buat unjuran garis lurus objek tersebut menghala ke arah matahari.

4. Garisan yang terhasil adalah menunjukkan arah kiblat yang sebenar. (boleh juga rujuk gambarajah untuk lebih permahaman).

Kredit Jabatan Mufti Negeri Selangor


peluang ni selalu ada setiap tahun tapi selalunya memang tak pernah la dapat nak buat kat rumah pasal waktu tu la waktu kita tengah balik kerja.. lainkali kena ambik cuti la baru dapat buat rasanya kan.. 

Ceritaita