Socialize

Follow my blog with Bloglovin

Rabu, 11 Ogos 2010

late entry

salam semua,
yg aku nak post ni semua entry yg aku dah lama taip dlm phone cuma x sempat nak upload dlm ni je...k layan ye...

27.7.2010
salam semua,
hari ni merupakan tarikh keramat yg amat menyedihkan bg aku. Sebabnya? Hari ni aku start bg susu formula utk najmi. Sedih yg amat. Masa aku taip entry ni pun menitis air mata aku. Sory ek ter'emo' pulak. Tp aku mmg sedih sgt2 sbb aku harap sgt boleh susukn najmi sepenuhnya sampai 2 thn. Tp baru 2 bln aku dah tak mampu.

Korang mesti nak tau kan apa sebabnya. 2 perkara ni yang buat aku ambik keputusan terpaksa bg susu formula jugak. Pertama ingat tak masa najmi masuk wad sebab demam aritu. Masa tu susu badan aku xde tp aku paksa anak aku hisap sampai dia demam. Aku cuma top up dgn susu formula sikit je.
Kedua, berat bdn dia x naik2 dari lahir sampai sekarang. Dan darah pun tak cukup.
Dan aku rasa sebab utama semua tu jadi pasal dia 'TAK CUKUP SUSU'. Satu hakikat yg aku tak sanggup terima. Malah sebabkan aku rasa sedih yg teramat sangat.

Mesti ada antara korang yg akan kata perasaan aku je tu. Semua tu mungkin sbb perkara lain agaknya. Ye mungkin, tp aku amat pasti. Walaupun t*t*k aku ni amat semangat tp mungkin mmg takde rezeki aku nak bg susu bdn pd anak2 agaknya. Skrg ni kalau najmi isap dgn tak sama je, abis kuat pun leh dpt 2 oz je. Tu pu dah lebih 1/2 jam aku perah. Teruk kan? Aku terpikir gak sebab semangat sangat sampai salur2 susu tu leh tersumbat. Sebab lepas urut dulu baru leh aku ada byk susu sikit tp tak la byk mana sampai leh bengkak2. Kalau najmi menyusu pun sampai 1 jam kdg2. Payah gak nak dpt dia sendawa. Tu tanda dia x cukup susu.
Kesian najmi jadi mangsa ego aku. Mana nak ada darah kalau makanan x cukup. Ni bukti gambar masa dia kuar spital. Masa ni dia minum susu campur. Yg sblh tu lepas 5 hari. Nampak kan perbezaan dia. Tang pipi dgn lengan tu. Aku baru try bg dia susu formula tadi. Bukan bg semua tp aku campur dulu. Pagi tadi aku bg dia susu badan dulu pastu lepas mandi semua aku bg dia susu perah 3oz pastu aku top up dgn susu formula 1.5oz. Berderap dia sendawa. Kesian anak aku. Skrg dia tgh tido lena. Bising2 pun takpe.
Ya Allah..apa yg aku fikir selama ni. Aku dera anak aku dlm sedar. Kesian dia. Maafkn ummi ye nak. Ummi terlalu ikutkan ego ummi aje. Ummi lupa ketentuan Tuhan Yg Maha Esa. Tak dapat rasa nak hentikan airmata yang mengalir ni. Rasa kesal..terkilan..mcm2 aku rasa..aku amat bersyukur kerana Dia dah bg aku masa 2 bln yg amat2 berharga bg merasai nikmat jadi ibu yg menyusukan anak sendiri. Alhamdulillah..terima kasih Ya Allah.

Tp apa jadi pun insyallah aku akan cuba pam susu bdn selagi terdaya. Esok aku akan cuba hantar najmi ke taska. Aku nak try selang selikan susu perah dengan susu formula. Harap2 takde masalah. Dah aku nak tengok perkembangan dia dlm seminggu dua ni. Minggu dpn leh hantar dia timbang n check darah tengok mcmana.

6.8.10
Hari ni kami hantar adik najmi ke klinik. Mulanya ingat nak gerak awal tapi biasa la kan, siap itu ini..tetiba tengok jam dah kul 9 pg lak..dah tu abg long lak lapar, singgah mkn jap kat kg derhaka. Sudahnya sampai klinik kul 10pg. Tgk appointment adik mmg kul 10pg. Sampai je terus tunggu nak masuk bilik doktor. Tapi bila dpt masuk doc suruh buat blood test dulu kat klinik pesakit luar lak. Awal2 aritu x cakap mcm tu pun. Kalau x senang kami terus gi sana dulu. Gi la buat blood test lak. Resultnya darah merah adik makin kurang lg. Susah hati betul kami dibuatnya. Kami pusing semula klinik jln gambut, timbang berat dan ukur bdn adik lg sekali. Alhamdulillah berat adik dah naik. 3.8kg, lilit kepala dah 38 cm, dada dah 35cm. Tak sia2 ummi kunci jam setiap 3 jam utk bg adik susu, walaupun masa tu mulut adik tertutup rapat. Pastu doc tu bg appointment dgn paedeatric isnin ni.

8.8.10
salam semua,
aku nak cite kat korang, skrg ni aku dah jumpa cara mudah nak update blog aku. Caranya ialah dgn cara menaip entry kat handphone ni dulu pastu aku send je kat netbook. Senang kan? Jd aku dpt la buat entry utk hari2 walaupun aku masukkn ke blog 2-3 entry sekali gus. Ni pun aku leh menaip sambil menyusukan najmi plus sambil tengok tv...hehe..

K, memula kita cite sal rutin najmi dulu ye. Buat masa skrg ni najmi aku hantar ke taska jadi ni jadual dia kalau aku keja: 6.00am: aku akan susukan dia dulu. Pastu aku bg dia tido jap.
6.45am:aku mandikan dia
7.15am:hantarkan ke taska sambil susukan dia.
7.30am-6.15pm:tinggal kat taska.
6.15pm:ambik dari taska, aku susukan dalam keta sampai kat umah.
Sampai kul 7pm:susu sampai dia puas.
7pm-9pm:main2 dengan dia.
9pm: menyusu dan tido.
12am,2@3am,5@6am:kena kejut dia bangun untuk susu.

Gitu la rutin dia hari2. Semenjak aku buat rutin mcm ni, baru la berat badan dia ada perubahan sikit. Susah gak kalau budak suka tidur je kan, nak menyusu pun terlampau la rajinnya. Lagi 1 dia paling tak boleh kalau aku suakan puting aku ni kat dia. Dia malas je nak bukak mulut, jadinya aku kena pam dulu dlm 1@2oz masuk botol. Senang sikit nak tonyoh2 kat mulut dia kan..hehe..bila abis tu baru dia bukak mata sebab tak cukup, baru dia leh minum direct. Jadinya skrg susah sikit nak buat stok susu memalam ni. Tapi takpe yang penting aku leh susukan dia lagi..itu pun dah lebih bersyukur dah. Cerita menarik lain

0 Luahan Ikhlas: