Catatan

Tunjukkan catatan dari Mac, 2010

Catatan terkini

Kedai Keropok Lekor Sedap di Mersing

Imej
Kedai Keropok Lekor Sedap di Mersing Kedai Keropok Lekor Sedap di Mersing - gambar ni kredit google ya Assalamualaikum semua, dulu aku pernah cerita pasal kedai jual keropok lekor sedap di Mersing dalam blog aku ni. Masa tu aku perkenalkan satu kedai keropok kat Mersing la. Bukan kedai keropok lekor popular dan viral di Mersing pun masa tu. Tapi aku cerita sebab dia jual keropok sedap. Kali ni aku nak cerita pasal kedai keropok sedap yang lain pulak. Lokasinya masih lagi di Mersing. Tak berubah ke daerah lain lagi la. Setakat ni kalau dalam Johor ni keropok area Mersing la yang menjadi pilihan kami sekeluarga. Pada kami, keropok daerah lain di Johor ni bukanlah tak sedap, cuma tak menepati selera je. Gambar lama dia, masa ni takde lagi papan tanda kuning kedai dia Ni gambar baru, adik aku ambik dari dalam kereta Kedai Keropok Lekor Sedap di Mersing Eh yang aku cerita ni pasal keropok lekor sedap tau. Bukan keropok keping. Karang ada yang salah faham pulak. Kadang-kadang ada keropok lek

dah beso dah dia..

cite kali ni pasal hakimi lagi...nak update semua benda tentang dia setakat hari ni... sekarang ni hakimi dah pandai kayuh beskal sikit2...jenuh gak nak mengajor dia ni..mana taknya..selalu xde masa nak belajar...umah sekangkang kera je..jadi nak berbeskal dalam rumah x leh la...nak berbeskal kat luar lak kena tunggu hari cuti atau cuaca elok je...cian kat dia.. pandai sangat main bola dah sekarang ni..siap leh bawak keluar bola dan ajak abang2 sebelah rumah tu main sekali dengan dia..hehehe.. dah pandai sangat berkawan dan melindungi diri dari kena buli...bagus tul tang tu...aku suka sangat sebab dalam ramai2 yang selalu memain tu dia yang paling kecik.. dah selalu sangat tepuk2 perut aku tegur adik dia kat dalam tu...tapi kekadang salah lak tepuk...tertepuk yang belah atas lak...hahaha... berat still maintain 11-12kg, tak berubah2...cuma tinggi selalu aku lupa nak ukur...tapi memang dia dah tinggi banyak dah cuma berat tu aku rasa sebab dia ni terlampau aktif kot.. makan lak? a

barang yang berangan nak beli..

Imej
ni semua list barangan yang kami berangan nak beli...tah bila ada duitnya pun entahlah...aku doakan semoga Allah murahkan rezeki kami anak beranak untuk dapatkan benda2 ni semua...huh...sungguh materialistik... yang ni untuk aku... 1. netbook...sebenornya x kisah la apa brand pun janji netbook...notebook yg ada ni terlampau la beratnya nak membawak ke sana sini... 2. camera digital baru...yang leh terus ambik gambar dari microscope..untuk kegunaan keja sekali la ni... 3. peti ais beso...nak buat stok susu..insyallah... 4. mesin basuh auto...senang nak basuh toto... yang ni lak list untuk shah.. 1. DSLR camera...ni semua setelah gara2 menggunakan kamera along la ni...tapi along pakai canon..dia kata dapat nikon pun jadi la... 2. PSP...dah lama dia ngendeng2 nak beli ni...mana la kita ada duit bang oiii.... 3. GPS...senang abang nak bawak kami jejalan nanti kan...x la asyik sesat je... eh...bila tengok2 cam list aku lak yang banyak sikit kan...hehehe...adat la tu

check up minggu ke 30

disebabkan aku dah lupa ni check up ke berapa dan malas nak menyelak2 muka2 yang lepas2 tu aku tulis je la macam tajuk kat atas tu ye... pepagi lagi tadi aku dah kerah shah bangun awal...sebabnya? aku dah berpuasa sejak semalam dan x larat la nak tunggu lelama kat klinik tu sambil menahan lapar semata-mata nak buat 2nd MOGTT kan...siap aku ajak lagi anak bujang aku tu mandi sekali...amatlah senangnya...kalau tak nak mandi pagi? macam2 alasan dia...kejap la..nanti la...ummi dulu la...ni sebab nak teman ummi gi klinik cepat je dia...suka sangat kalau sebut nak gi klinik..tah apa yang best tah agaknya...sampai malam tadi pun dah mengigau2 dia siap nangis2 sambil sebut ummmi kenek...aik? nape lak ek...agaknya dia mimpi aku x bawak dia kot...dia kena tinggal tu yang nangis2 tu...hehehe...silap aku gak saja suh dia tidur awal semalam sambil aku kata kalau nak ikut ummi gi klinik kita kena tidur awal...sebenornya aku dah x larat nak ngadap dia main game dora kat laptop tu lagi dah...kalau ik

hamburger versi ita..

semalam aku terbaca satu blog ni dia cite semua pasal makanan...best tul kalau ada mas yg banyak dan leh masak cam dia...sebab terbaca blog ni aku pun terbaca la satu entry yang cite sal hamburger ni...cam best je tengok dia buat...balik-balik keja je semalam aku korek2 peti ada la baki daging kisar masa buat spaggeti dulu..pastu carik lak telur...ada...terus aku gentel2 la daging + telur + tepung + garam + lada sulah...kalau ikut resepi asal memacam kena masuk tapi disebabkan mak buyung yang teringin nak makan gak ni, tenyeh je la apa yang ada kan... korek2 peti lagi jumpa lak cheese keping2 tu...aku pun tiru la letak kat belah dalam dia...dan setelah digodeh2...maka jadilah 4 keping hamburger yang xde cheese dan 3 yang ada cheese...memula cam tak confident je nak try tapi bila dah jadi dan aku hidang kat shah...dia siap leh kata lagi...kita buat lagi lainkali ye ummi...kita buat kat umah mak masa kita balik johor nanti...wahh...apa maknanya tu kekawan?...hehehe... ok gambar aku x s

Puasa sekejap..

sejak minggu lepas aku perasan ada benda pelik sikit dengan aku ni..memula aku ingat sebab lambat makan... last..last minggu ni baru perasan...nak tau apa dia? AKU TAK LEH NAK MAKAN BENDA PEDAS2! waa...baru aku perasan...masa minggu lepas shah rerajin lak masak nasi goreng kampung...dengan lada dia...wallaaa..x yah cakap la..pedas giler..tapi sebab masa tu aku makan dah lambat jadi aku ingat aku muntah2 balik dalam kul 11mlm camtu sebab makan lambat la kan...tetiba minggu ni kena lagi lak...sampai 2 kali.. sekali masa hari selasa aritu lepas balik kursus pengurusan jenazah..masa tu mmg diorang ada buat roti jala cicah kari..kari dia x pedas mana pun tapi aku memang takleh makan dah kot... sekali lagi masa makan kelmarin..aku masak ikan masak pindang (kata org johor)@ singang (kata orang pahang)...aku letak la lada sebiji2 dalam tu tapi tak potong sebab hakimi nak makan sama...aku cuma ambik sebatang je lada tu buat ulam sambil makan nasi..sudahnya kul 2 pg aku terlahak2 kat dalam ta

mari kita kongsi petua..

Imej
salam semua, korang ingat tak entry aku yg ni ala....ada aku cite sal aku bawak halia masuk tidur tu... ni yang nak cite ni...setelah lebih kurang seminggu halia tu bertaktha kat kepala katil aku maka malam tadi terjadi la kejadian simpul biawak yang sangat tak diingini tu berlaku... memula masa aku dgn shah tukar cadar semalam...mulut mak buyung ni la dah macam sang kelembai lak...masa tu shah terlanggar halia tu sampai jatuh kat bawah katil..lalu terkeluar la ayat dari mulut aku...penat ita ready halia tu kan bang..sampai nak kering dah..tak lak kena simpul biawak tu lagi...  hah..sekali ko sehari lepas aku cakap...terus kena lak..masa kena tu dah dekat nak subuh dah..aku leh dengar orang beratib kat masjid pepagi tu...bila kejang je kaki aku..sepantas kilat aku capat halia kat atas kepala katil aku tu..tapi terjatuh lak kat bawah katil..mengagau aku mencari..kaki dah start kejang2 ni..terus aku apply cam akak opis aku tu ajor..aku gosok-gosok halia tu kat kaki aku...alhamduli

lepak jap..

hari ni bos bgtau audit lusa ditangguhkan..leh la lepak2 kejap..hehehe... ari jumaat baru ni aku gi melawat mak kawan yang disahkan kena kanser peparu..masuk tu makcik tu sihat walafiat sementara nak tunggu doc bg ubat kemo...smlm petang aku dapat berita lak yang mak dia dah kritikal, tak sedarkan diri...cam terkejut gak..jadi tengahari tadi kami gi melawat dia ramai2 kat wad..memang betul makcik tu dah koma..cam tak caya je...macam tu sekali kesan kemo ye..kesian makcik tu...apa2 pun aku berdoa semoga Allah panjangkan umur makcik dan semoga dipermudahkan segala urusan makcik..amin... minggu lepas gak ada berita yang tak berapa mengembirakan..seorang lagi rakan setugas dipindahkan...akak ni vet senior kat lab kami ni...dia sorang je G44..jadi lepas ni takde la G44 lagi..kena tunggu je la sapa yang dihantar ke sini lak... hujung minggu lepas lak kami balik kampung shah kat pekan...abang ipar shah gi cari udang galah..dapat sampai dekat 3kg gak la....habis kami buat goreng je...best t

tempat yang aku berangan nak pegi

Imej
kali ni terlebih rajin lak...aku nak listkan tempat yang aku berangan nak pegi...yg penting kena simpan duit bebanyak dulu la kot... ok kita tengok carta kita ni ye.... pertama aku berangan nak gi honeymoon kat sini tp tak sanggup lak nak tinggal hero sorang tu kan... kedua tahun lepas kami dapat gi sarawak ingat tahun ni nak gi sini lak... ketiga lama dah tak gi..sejak zaman sekolah... keempat tahun lepas dah pegi tapi duit ciput je..banyak tak dapat nak beli.. kelima pun dah pegi tahun lepas..tapi sebab gi ikut rombongan..sangat la tak puas hati...nak pegi sendiri gak.. keenam ni sebab berangan nak main salji kat oversea tak kesampaian kan...

cite hakimi

pagi ni cam malas lak nak buat keja...semuanya gara2 mengantuk...semalam aku terjaga kul 2.30pg sampai la kul 5pg baru leh lelap mata..pastu nak bangun lak lg..terkebil2 sesorang... alhamdulillah...kat kuantan ni dah mula hujan...semalam pagi ada la hujan tak sampai 5 minit...pastu pepagi buta hujan lagi dlm kul 3pg tu..selebat-lebatnya..lega sikit.. pagi ni pun cam mendung gak bila kuar umah tadi..ni dah gerimis je..pastu berenti dan mendung lg...harap2 cuaca yang baik ni berterusan..amin.. hakimi lak..semalam start demam...ni semua gara2 shah la ajak minum ABC kat kedai sepupu dia..aku malas la nak bising kan..last2 hakimi demam dgn batuk lak..sian anak aku tu..asal baru nak sihat je sakit balik...mana la dia nak naik berat badan kan.. dah semalam aku jelum kepala dia dgn kain basah sampai dia tertidur...tetiba kul 2.30pg tu duduk tercacak lak sambil panggil ummi...ummi...oh ye...dia dah pandai sebut nama aku dengan jelasnya sejak seminggu yang lalu...kalau tak dia panggil cam cite

salam semua

lamanya tak update entry apa2 kat sini....bukan malas tapi kesibukan melanda...2-3 minggu ni aku akan sibuk menghadap ISO sahaja... ni pun curik tulang jap nak update blog ni... secara ringkas je la ek... last week bln lepas along aku dtg lg ke kuantan...huhu..diorang semua ni kemaruk memancing...busy gak la hujung minggu aku tu... lepas tu aku kena gatal2 start dari tangan sampai ke seluruh badan...letih menggaru... sampai sekarang ni x hilang2 lagi...mak aku suh balik ambik air penawar...dia takut aku tertegur tapi aku rasa sebenarnya aku x tahan dengan cuaca panas kat kuantan sekarang ni...kepanasan melanda...kekadang sampai 36 degree tu...wah...kalau dok kat umah tetengah hari...kami dah macim cacing kepanasan je rupanya...hakimi? langsung terus pakai pampers je sekeping...aku kalau leh nak berkemban je dlm umah...tapi apa kan daya kan...tak sanggup buruk bebenor rupanya nanti... aku sangka sbb cuaca ni bukan apa bila panas kita berpeluh kan? dah tu mcm2 la bakteria yg leh hidu

Catatan popular daripada blog ini

Tok Aman Bali Beach Resort Kelantan

Resepi Pau Gebu yang sangat lembut

Resepi Mudah Apam Kukus