Catatan

Tunjukkan catatan dari September, 2016

Catatan terkini

Kisah Rumah Terbuka Syawal Kami

Imej
Rumah Terbuka kami setelah sekian lama  Assalamualaikum semua, alhamdulillah bulan Syawal dah pun berlalu. Semalam hari terakhir Syawal. Ramai yang masih meraikan sambutan Syawal hingga ke penghujungnya. Syukur jugak tahun ni kita dapat meraikan hari raya Aidilfitri secara meriah berbanding tahun-tahun lepas.  Tahun ni tahun kedua kami raikan hari raya Aidilfitri di rumah sewa kami di Kluang ni. Tiba-tiba pulak tahun ni kami ada kerajinan untuk buat mini rumah terbuka pada hari Sabtu 29 April 2023 bersamaan 7 Syawal 1444. Kenapa namanya mini? Hehe.. sebab jemputannya agak terhad.  Ramai yang kami tak terjemput disebabkan banyak faktor. Salah satunya sebab majlis ditetapkan dalam masa yang terlalu singkat jadi persediaan agak kelam kabut. Senarai jemputan pun main tulis secara rawak je sudahnya.  Asalnya kami nak terima sekumpulan tetamu saja,  tapi bila difikirkan apa salahnya kami jemput je orang lain yang boleh datang jika berkesempatan. Itu yang akhirnya jadi majlis rumah terbuka se

Sesuai ke menonton filem ni untuk kanak-kanak?

Imej
assalamualaikum semua, hari ni aku nak kongsikan sesuatu dengan semua pembaca Cerita Ita.. tentang bagaimana kita nak tentukan samaada filem yang kita nak tonton di mana-mana pawagam atau di televisyen tu sesuai untuk kanak-kanak atau pun tidak... bukan sahaja di tv atau di panggung wayang... korang boleh jugak pastikan semua benda termasuk buku, vcd atau video, youtube, blog, filem, application atau aplikasi yang korang donwload untuk anak-anak tu sesuai atau tidak untuk kanak-kanak... ini merupakan satu langkah yang sangat penting untuk ibubapa tau...  menonton filem sesuai untuk kanak-kanak? kalau aku memang dah lama la aku praktiskan benda ni... sejak dari awal aku nak cuba bawak anak-anak kami ke wayang terutama anak-anak yang berumur di bawah 6 tahun... sangat-sangat kritikal penapisan yang aku buat ni... dan sekarang aku nak kongsikan pulak dengan korang semua... COMMONSENSE korang pernah dengar tak pasal Commonsense? kalau ada yang pernah deng

Dato' Dr. Haron Din Menjawab Persoalan Fikah Harian

Imej
assalamualaikum semua, 30hb ni merupakan hari terakhir bagi kempen Mycybersale di semua jualan online... kalau korang pencinta buku sudah tentunya ikut sama menjeling semua laman web yang menawarkan promosi menarik untuk buku-buku yang korang cari semalam ni kan? dan aku nak kongsikan pasal buku dari Allahyarham Dato' Dr Haron Din yang turut ada dalam promosi buku yang dianjurkan oleh Kedai Buku Online Bookcafe.com.my  . 0 Buku Tulisan Allahyarham Dato' Dr Harun Din Dato' Dr. Haron Din Menjawab Persoalan Fikah Harian apa yang menarik dalam buku ini sebenarnya? pada aku buku ni mempunyai keistimewaan tersendiri kerana terkandung berbagai persoalan fikah harian yang biasanya menjadi tanda tanya kita... dan dalam buku ni ada dijawab dengan penuh jelas dan terang mengenai sesuatu persoalan... jawapannya jugak mudah dan ringkas... isi kandungan aku kongsikan sikit isi kandungan yang ada dalam buku menarik ni... ianya lebih kepada perkara

Segmen Bloglist Oktober Blog Seindahcerita

Imej
assalamualaikum semua, lama dah tak join segmen kan? pagi ni tak kenapa terajin pulak nak join segmen Bloglist dari Blog Seindahcerita ni... tamat esok tau semoga ada harapan tersenarai...

Dapat beli Drypers Murah!

Imej
assalamualaikum semua, sejak semalam semua kedai online berlumba-lumba membuat promosi jualan online.. sibuk hashtag #mycybersale 2016 di sana sini... dan aku pun tak lepaskan peluang jugak nak cari barang keperluan yang penting untuk anak-anak.. dan yang paling penting selalu aku tengok adalah promosi untuk Drypers dan Susu Dutch Lady la kan... Drypers murah dari LAZADA disebabkan tu aku laju je la klik web LAZADA untuk dapatkan harga promosi untuk Drypers dan susu Dutch Lady... kalau Drypers tu memang berbaloi sangat beli.. tapi kalau susu disebabkan ada bayaran penghantaran maknanya tak berbaloi sangat nak dibeli... dan akhirnya aku pun beli Drypers yang berharga RM89 je la untuk adik Hadi.. cukup la untuk cover sebulan lebih tu...huhu.. alhamdulillah.. rezeki jugak bila dapat barang murah ni... lagi rezeki kalau dpat yang percuma ye tak? dan petang semalam aku dapat mesej dari LAZADA katanya barang aku dah berjaya dihantar melalui poslaju... dan aku jangkaka

Apa yang menarik tentang Filem STORKS?

Imej
assalamualaikum semua, hari nak cerita pasal filem yang sempat kami tonton hujung minggu lepas... filem Storks! sebenarnya pada awalnya kami nak tonton cerita Pete's Dragon untuk claim voucher tiket percuma di Golden Screen Cinemas... tapi disebabkan banyak betul halangan di hari Ahad baru ni makanya plan bertukar semuanya... dan kami akhirnya menonton cerita Storks! STORKS nampak tak gambar preview stork kat panggung pun nampak baby je.. haha kalau tengok gambar pada iklan tu dan preview yang kami tengok di powerscreen semasa menunggu lampu isyarat di lampu isyarat Teluk Sisek hari tu kami cuma bayangkan cerita ni berkisar tentang burung yang buat penghantaran bayi ke sana sini.. haha.. kan ada je cerita dongeng pasal burung ni kan? dan aku tak lupa untuk baca dulu samada cerita ni sesuai tak untuk tatapan kanak-kanak terutama anak-anak yang masih di bawah umur... yelah kalau bukan kita sebagai ibubapa yang kawal apa yang anak-anak tengok siapa lagi yang

Tyzara Shampoo tips bagi Atasi Masalah Rambut Gugur serta Petua

Imej
assalamualaikum semua, apa khabar semua hari ni? harapnya semua sihat la hendaknya... bagi yang suka shopping online tentu bersinar je mata sebab ada #MyCyberSale 2016 hari ni kan... hahaha.. tapi aku bukan nak cerita pasal sale tu pun... kali ni nak cerita pasal masalah yang selalu sangat melanda wanita... terutamanya si ibu-ibu yang sedang menyusukan anak-anak... tapi tak jugak hanya wanita... lelaki pun ramai dah alami masalah yang sama... masalah yang aku nak cerita ni tak lain tak bukan dari masalah rambut gugur! masalah rambut gugur yang menghantui ramai orang korang ada masalah yang sama tak? mungkin sebelum ni ke kan? ke aku sorang je ni? hahaha... macam aku memang la sebelum ni aku tak berapa kisah sangat la rambut gugur ke tak kan... sebab rambut aku memang jenis yang lebat tapi sejak dah beranak ramai ni mula la masalah rambut gugur ni agak merisaukan aku tau... sebabnya jadi kena kerap pulak menyapu lantai rumah.. lagi la sebab kami memang ambik order unt

Nak Susu Segar dan GCTea? Temui kami esok di sini !

Imej
Assalamualaikum semua, dah tengah malam baru sempat tulis entri... ada banyak benda berlaku hari ni... yang tu esok-esok la aku cerita... panjang sangat kisahnya... kali ni nak sambung promosi pasal gambar kat atas ni haa... kami akan berada di majlis ni esok ... insyaAllah kalau takde aral melintang kami akan bawa sekali susu segar legend yang wanted selama ni dan jugak GCTea terlaris di pasaran yang sememangnya banyak membantu pesakit diabetes di luar sana... susu segar berperisa kalau anda rasa nak rasa susu segar berperisa zaman berzaman ni dan jugak boleh rasa GCTea dengan percuma... marilah datang ke majlis yang julung-julung kalinya diadakan ni... nak cerita sikit pasal Majlis Walimaturus Perdana ni... kalau nak tau majlis walimaturus perdana ni bukan yang kali pertama diadakan dan setakat ni menarik ramai pasangan yang berhajat disatukan tetapi tidak mempunyai bajet yang besar tetapi tetap dapat meraikan perkahwinan mereka secara besar-besaran... dihadiri juga

Giveaway 3D Gold StemCell Serum My Beauty Herbs Di Mialiana.com

Imej
3D GOLD STEMCELL SERUM MY BEAUTY HERBS Adakah anda ingin kulit wajah bebas tanpa jeragat, parut dan pori-pori terbuka? Adakah anda inginkan kedut di muka hilang sedikit demi sedikit dan anda inginkan semua masalah kulit muka hilang dengan hanya satu rawatan yang tidak melibatkan kos yang mahal?  3D Gold Stemcell Serum akan menjadi jawapan atau solusi untuk permasalahan anda. PARUT JERAWAT, JERAGAT yang mula berkampung di muka dan yang sudah berkerak, KEDUT di muka yang menjadi teman apabila usia semakin bertambah adalah penyebab hilang keyakinan diri untuk bersosial. Jangan biarkan masalah ini menghantui anda setelah sekian lama anda berada di dalam dilema dan malu bertemu janji. Kini My Beauty Herbs mengembalikan kejelitaan anda tanpa perlu melakukan laser dan kos-kos perubatan yang mahal. Beralihlah kepada 3D Gold StemCell Serum yang bakal mengubah kulit muka anda dari biasa menjadi luar biasa…Sangat hebat dengan hanya calit-calit merecik... Wow... " Penya

Baby Stroller Idaman Quinny Zapp Xtra 2 Baby Stroller

Imej
Baby Stroller Idaman Quinny Zapp Xtra 2 Baby Stroller Sedang mencari Baby Stroller terbaik untuk si kecil anda? Serius... memang rambang mata kalau kita survey baby stroller ini. Ada pelbagai jenama yang ada di pasaran. Nak pilih yang sesuai bukan senang. Selain kita pilih jenama, kita juga pilih kualiti supaya stroller tersebut boleh tahan lama dan selamat. Apa yang penting bayi kita selesa dan selamat. Itu adalah matlamat penting dalam pemilihan stroller bayi. Diharapkan para ibu jangan ambil ringan perkara ini. So.... di sini saya nak review satu baby stroller yang paling top di kalangan ibu-ibu yang baru menimang cahaya mata. Jenama Baby stroller ini boleh saya katakan adalah top list di dalam senarai jenama baby stroller yang ada di luar sana. Baby Stroller yang saya perkatakan ini adalah Quinny Zapp Xtra 2 . Yes, jenama Quinny memang tidak asing lagi. Dalam banyak-banyak model. Model Zapp Xtra 2 adalah diantara model yang mampu milik berbanding model Quinny yang lain. Mode

Ilmu untuk dikongsi

Imej
assalamualaikum semua, semalam ada komen menarik kat blogger dashboard masa aku semak komen-komen yang masuk... ecece.. macam banyak sangat komennya kan... hahaha... komen ciput je tapi tetap kena tapis... alasan nak tapis? pasal pernah dapat komen yang pasti kau boleh terkujat baca dan kesannya sampai tak boleh tidur malam sebab memikirkan wajarkah entri itu dipadam terus dari alam maya... tapi sekejap je aku rasa macam tu... bila dah lama-lama aku rasa ada je orang akan dapat manfaat dari blog aku atau dari entri yang aku tulis... dan tak semua orang akan setuju dengan apa yang orang lain cakap... baca komen yang panjang lebar kedua tu... di entri INI dan semalam bila aku baca komen macam di atas ni... aku rasa aku dah capai sedikit dari matlamat yang aku nak... kalau tak dpat capai semua pun atau tak dapat capai sebahagiannya pun aku rasa dan puashati bila ada orang boleh tolong aku untuk capai matlamat yang sedikit tu... antara matlamat aku buat blog di awal

Kejadian tak dijangka : Kening hilang!

Imej
assalamualaikum semua, baru ni kan aku ada cerita yang kami nak balik kampung di Johor kan...? alhamdulillah... hajat nak balik kampung jumpa mak abah dah tertunai... diselangi beberapa adegan mencuit hati dan jugak perasaan... Doa angah semoga abah mak terus sihat insyaAllah... amin... Kakak husna @ Nur Syafiah Husna cerita pasal abah belum dapat keizinan dari tuan punya badan nak cerita... masih tersimpan kemas rapi di dalam dada... tunggu kebenaran baru tulis draf... apapun kali ni bukan nak cerita pasal abah... tapi nak cerita pasal budak perempuan comel di gambar atas tu... ada kisah menarik tau... kalau sesiapa yang belum kenal lagi siapa budak comel ni... meh aku kenalkan dulu... budak ni namanya Nur Syafiah Husna atau lebih senang kami panggil dia kakak husna... tapi kalau masa dia mengada-ngada nak perhatian tiba-tiba tukar nama jadi adik husna... hehe.. harap bertabah la... sebelum ni kakak lebih selesa dengan rambut panjang ala princess kata dia... ni se

Catatan popular daripada blog ini

Tok Aman Bali Beach Resort Kelantan

Resepi Pau Gebu yang sangat lembut

Resepi Mudah Apam Kukus