Jumaat, 20 November 2020

Jalan-jalan ke Melaka - Cendol Kampung Hulu

assalamualaikum semua, meh la kita cerita pasal kami pergi bercuti hari tu walaupun tengah dalam mood PKPB ni kan.. lepas je balik dari mesyuarat di Putrajaya hari tu aku saja la nak tambah masa dengan keluarga terutamanya dengan anak-anak.. jadi kami buat percutian yang tidak dirancang untuk jalan-jalan ke Melaka pulak.. betul-betul tidak dirancang kali ni.. bermula dengan teman ummi ke Putrajaya lepas tu jalan-jalan ke Melaka pulak.. tempah hotel pun terkejut-kejut kaedahnya... huhu..

sorang je model untuk Jalan-jalan ke Melaka -Cendol Kampung Hulu



kami cari hotel yang murah jugak.. di Hallmark Crown Hotel Mallaca.. kali ni ambik 2 bilik supaya lebih selesa.. anak-anak tidur bilik asing.. selesa la sikit sebab bilik kat hotel ni kecik je.. taklah besar mana.. dan harga dia pun ok jugak.. kira harga 2 bilik ni macam harga satu bilik standard di hotel 3 bintang ke atas la.. harga sekali dengan sarapan untuk 2 orang.. oklah tu kan.. cuma musim covid ni sarapan tu dia bagi yang dah siap pek.. rasa pun lebih kurang je la..





hotel ni pun kelengkapan dia basic je.. tv pun bukanlah ada channel canggih-canggih.. tapi alhamdulillah selesa la untuk kami anak beranak tidur.. lagipun kalau dah sampai Melaka ni takkan nak terperap dalam bilik kan?  mesti banyak masa dihabiskan dengan berjalan.. kami duduk sampai dalam pukul 9 lebih macam tu dan terus bersiap untuk berjalan dan check out terus.. 

macam biasa model anak-anak dalam bilik hotel



lepas check out kami terus la memikirkan mana nak pergi di Melaka ni.. disebabkan anak-anak tak puashati dengan sarapan kat hotel tadi tu kami cadang nak terus cari makanan je la.. aku dengan shah pun bukan kenyang sangat pun.. macam biasa aku akan cari tempat yang viral la kat satu-satu tempat.. shah dengan anak-anak biasanya ikut je tanpa banyak songeh.. alhamdulillah syukur jugak semuanya ok je dibawak ke sana sini.. 

lengang betul Melaka masa tu.. kesian peniaga



jadi memula kami buat pilihan nak ke Cendol Kampung Hulu.. selama ni mampu tengok je orang tunjuk kat facebook kan.. jadinya hari ni konon nak terjah la.. tapi bukan apa la.. cuma nak ingatkan korang jugak.. yang nak menjejak makanan viral ni akan disusuli dengan kegigihan yang amat-amat dahsyat ya.. hahaha.. nape aku kata gitu? haa.. pasalnya nak cari parking tu punyalah susah payah.. lepas tu dah dapat parking syukurlah kami berlenggang la ke kedai Cendol Kampung Hulu yang diviralkan oleh orang ramai ni.. kedainya ni sebenarnya berada di sebuah kawasan 'food court' yang  dipanggil Makan Avenue yang berada di persisiran sungai Melaka.. cantik tempat tu.. siap dengan tempat lepak kat tepi sungai tu.. memang kawasan tarikan pelancong la..

Makan Avenue dibuka dari jam 12 tengahari hingga jam 12 pagi



lepas tu satu lagi cabaran bila kami pergi waktu PKPP kan.. musim Covid-19 dengan norma baharu ni kenalah scan suhu setiap orang untuk saringan masuk ke tempat makan.. masa ni dah nampak dah kedai Cendol Kampung Hulu yang berada kat tepi je pintu masuk food court ni.. tapi eh.. ada pulak sekumpulan anak-anak muda remaja yang bermain dengan thermomete tu pulak siap buat main tembak-tembak.. apa punya orang daa.. patutnya sensitif la sikit.. terutama nampak orang lain yang ada anak kecik kat belakang sama menunggu dalam panas terik matahari baru naik tu.. nak main.. kemudian-kemudian je la.. hormat orang lain.. buatnya anak orang tu tengah lapar ke kan.. tak ke haru nanti jadinya sebab nak tunggu korang habis bergurau senda kat situ..

kat meja bulat tu tempat kejadian.. cendol kampung hulu betul-betul kat pintu masuk



ok lah kita tutup kisah bergurau senda.. kita masuk kat dalam kawasan kedai.. rupanya kat area food court ni ada bermacam jenis makanan yang ditawarkan kat sini.. patut la boleh jadi viral.. korang nak makan apa semua ada.. dari nasi campur, nasi lemak, satay, rojak pasembor, cendol, bubur, nasi ayam, makanan western pun ada.. macam-macam la pilihan kiranya.. terkedu jugak memula sampai tak tau nak order apa.. tapi sebab lapar kejap je la memasing dapat makanan.. 

Jalan-jalan ke Melaka - Cendol Kampung Hulu

Jalan-jalan ke Melaka - Cendol Kampung Hulu

Jalan-jalan ke Melaka - Cendol Kampung Hulu

Jalan-jalan ke Melaka - Cendol Kampung Hulu



kaedahnya kat sini korang kena order kat gerai yang korang nak tu kemudian bayar kat puast pembayaran dan bawa resit tu ke kedai tu balik.. memang la stail food court.. air pun macam tu jugak.. lepas dah order makanan semua.. aku terfikir nak order cendol la pulak.. dah alang-alang sampai kan? order la satu buat syarat.. aku order la cendol durian yang nampak macam sedap.. ok gak la rasa dia.. dia macam ais parut halus lepas tu letak semua isi kandungan cendol dan ditambah dengan durian atas dia.. tapi pada aku memang sedap cendolnya ni.. patut pun boleh jadi viral.. tapi kalau untuk kami satu pun dah sangat cukup sebab bahagian dia banyak..

Cendol Kampung Hulu - cendol durian RM15

aku surh buat thumb up dia buat dua-dua.. bikin konpius la kakak hahaha



tapi satu la yang tak bestnya tempat viral ni kan.. kalau korang berharap nak makan aman damai lepak lama-lama dengan anak-anak agak tak sesuai la.. pasal kejap-kejap dah ada yang tanya.. 'abg dah nak siap ke?'.. peh mencabar betul bila nak makan orang asyik je tanya.. lepas tu dia pakat duduk dekat-dekat meja kau pulak sambil jaga line takut orang lain cross.. hahaha.. kami tengok camni je dah rasa tak selesa dah.. terus suruh bungkus mana patut.. kita gi bawak makan tempat lain je la..

tempat ni baru lagi dirasmikan ni haa..



nah aku belanja korang harga Cendol Kampung Hulu masa aku pergi bulan Julai 2020 aritu.. kalau korang nak gi dah boleh bajet nak beli yang mana..

satu lagi yang terpaling tak best ialah balik makan tu boleh pulak tengok kereta kena saman pasal tak bayar parking.. aiseh.. lupa betul kami pergi tempat orang.. salah kami jugak tak cakna pasal ni.. berebut nak gi cari tempat makan viral punya pasal sampai terlupa cari kupon parking dulu.. jadi korang kalau nak jalan memana pastikan jangan ikut macam kami ya.. kalau kawasan tu ada kupon parking korang sediakan dari awal atau cari kat memana kedai yang jual kupon ya.. sampai sini dulu cerita jalan-jalan ke Melaka kami.. nanti aku sambung kat mana kami pergi lagi ya..

Ceritaita







Rabu, 4 November 2020

‘Choc’ out Gong Cha’s 11.11 Big Drinks

‘Choc’ out Gong Cha’s 11.11 Big Drinks



Malaysians’ favourite bubble tea chain Gong Cha is taking it up a notch with another of its exclusive creations, in partnership with Shopee. This month, be prepared to be knocked off your feet when you try the chocolate-themed Gong Cha 11.11 Big Drink series. This range is in celebration of Shopee’s 11.11 Big Sale that is taking place from now to 11 November.

Check out the Earl Grey Chocolate Smoothie, Chocolate Latte with Coffee and Chocolate Marble which are only available for purchase via the Shopee App from now till 22 November, even after the 11.11 Big Sale has ended! After all, who can say no to chocolate when it is practically everyone’s favourite?

Earl Grey Chocolate Smoothie



The Earl Grey Chocolate Smoothie is made from freshly brewed Earl Grey tea, blended together with bittersweet chocolate for a uniquely fragrant drink. Topped with Gong Cha's famous milk foam, chocolate lovers will surely enjoy this one - a refreshing cold and creamy pick-me-up.

 

Chocolate Latte with Coffee Jelly



Chocolate and coffee lovers rejoice! Here’s a chance to have the best of both worlds in a cup. Witness the union of bittersweet chocolate and coffee-flavoured jelly in a sea of milk. Chew on the addictive jelly while sipping on the rich and creamy chocolate milk to get that extraordinary Mocha oomph!


Chocolate Marble



For those who like to keep it simple, enjoy the distinctive flavour of bittersweet chocolate in creamy milk foam. This makes for a nice and refreshing way to clean the palate after a good meal, especially for those who do not want a heavy dessert.

 

So how do Malaysians get their hands on these drinks?

The Gong Cha e-drink series can only be purchased via the Shopee App, and redeemed at all Gong Cha outlets nationwide. Get the Shopee x Gong Cha 11.11 Big Drink series exclusively on Shopee through the Food & Services Vouchers in-app portal from now to 22 November.

Fans can enjoy the Earl Grey Chocolate Smoothie at an introductory price of RM12 while the Chocolate Latte with Coffee Jelly and Chocolate Marble can be enjoyed at RM10. Save more when you purchase the drinks at 50% off this November on these special dates: 7, 8, 11, 15 and 22. Enjoy 30% coins cashback with no min spend and earn up to 500 Shopee Coins when you complete your purchase with Shopeepay.

Additionally, users who use ShopeePay to pay for their Gong Cha orders at physical outlets stand a chance to receive RM4 cashback when they spend a minimum of RM10. This offer is valid till 31 December 2020.

What are you waiting for? ‘Choc’ it out at  https://shopee.com.my/gongcha-shopee-series


Ceritaita


Nestle PRE SALES 11.11 , 11.11 DOUBLE DIGIT SALES, REVLON & KELLEN MUNOZ SALES

Assalamualaikum semua, korang sihat hari ni? Dah makin banyak kawasan yang kena PKPB lepas pengumuman semalam kan? Kalau masa PKPB ni semua pergerakan akan jadi terhad.. maklumlah nak keluar rumah pun kena hadkan berapa orang je yang boleh dalam satu rumah.. pada aku aktiviti yang paling ketara terkesan adalah membeli-belah.. yelah.. biasa kita gi pasaraya atau keluar beli keperluan mesti nak angkut anak-anak sekali kan? Tapi kita tak boleh pulak nak bawak keluar anak-anak bila dah PKPB.. semuanya kena duduk rumah.. korang setuju tak?


Nestle PRE SALES 11.11 , 11.11 DOUBLE DIGIT SALES, REVLON & KELLEN MUNOZ SALES

Nestle PRE SALES 11.11 , 11.11 DOUBLE DIGIT SALES, REVLON & KELLEN MUNOZ SALES

Tapi sekarang ni membeli-belah kat rumah pun dah boleh dah dengan adanya platform pembelian online macam PG Mall.. PG Mall https://pgmall.my/?Source=Blogger&BloggerID=700 ni dah ada sejak 2017 lagi dan satu-satunya platform e-commerce tempatan yang berada di Malaysia.. dan menjadi platform e-Commerce nombor 1 di Malaysia.. yang uniknya PG Mall menggunakan konsep ConsuMerchant dalam platformnya yang membolehkan pelanggan mendapat manfaat dari setiap transaksi yang dibuat.. PG Mall telah disenaraikan di tempat ke 3 teratas di dalam laporan dari Iprice di https://iprice.my/insights/mapofecommerce/en/ .. dan lagi best PG Mall ni menerima pelbagai cara pembayaran.. contoh macam kat gambar bawah ni..

 

 

Lagi best bila dah masuk bulan November ni.. aku rasa ramai yang tunggu tarikh istimewa 11.11 kan? Eh tak tunggu? Ala rugi la kalau korang tak tunggu.. sebabnya kalau kat PG Mall ni tak terkecuali jugak akan buat jualan bersempena 11.11 ni tau.. Cuma yang lagi bestnya.. jualan bukan hanya pada 11.11 je tapi akan berlangsung dari 1 November sehingga 11 November 2020.. yeay! Ada banyak hari untuk shopping!



Antara jenama yang akan mengadakan jualan 11.11 di PG Mall ni ialah:

Nestle Pre-Sales 11.11




Semasa jualan 11.11 di PG Mall ni, Nestle Pre-Sales 11.11 menawarkan potongan sehingga 50% tau.. dengan tawaran potongan RM25 dengan perbelanjaan minima RM80 je.. tapi korang kena cepat tau sebab ianya terhad hanya untuk 1000 unit pertama saja! Lambat melepas la jawabnya.. korang kena guna kod masa nak check out tu nanti ya.. guna kod ni : NESTLE20 .. pastikan korang masukkan kod untuk dapat diskaun dan.. ada dan lagi.. boleh menang hadiah misteri pada 100 tempahan pertama.. haa.. nampak tak kenapa kena buat pembelian awal? Boleh berpeluang untuk memenangi Milo Plus Fibre percuma dan juga Maggi Hot Cup Tomyam.. best kan? Eh ada lagi.. boleh dapat penghantaran percuma dengan setiap pembelian RM80 ke atas ok.. klik je link ni kalau nak terus ke promosi menarik ni.. https://pgmall.my/Nestl%C3%A9-Online-Store-1

      

Khind Pre- Sales 11.11

 


 

Eh.. ada jugak jualan barangan elektrik ya.. jangan cakap takde pulak.. ni Khind buat jugak jualan Khind Pre-Sales 11.11 tau.. jualan dia cuma hari ni je tau.. paa 5 November 2020.. jadi korang kena cepat tau.. banyak potongan diberi.. contoh macam Khind Mini Food Chopper ni haa.. Cuma RM55.99 je selepas potongan sebanyak lebih 70% tau yang ni.. berbaloi sangat.. aku ada sebiji lebih kurang macam ni kat rumah.. sangatlah membantu untuk kerja-kerja di dapur.. eh.. nak tengok barang lain boleh pergi je terus ke link ni https://pgmall.my/Khind-by-Costplus-Online-1




G2000 Pre-Sales 11.11




Ada potongan RM20 dengan pembelian minima RM80 dengan guna kod G2000DAY





Korang pernah dengar pasal G2000? Haa… kalau belum ini masa nak kenal.. elok sangat kalau kenal waktu dia buat promosi GS200 Pre-Sales 11.11 .. G2000 ni adalah tempat untuk korang cari baju-baju formal untuk pakaian pejabat.. yang pasti cantik-cantik la semua.. macam seluar lelaki kat atas ni.. smart je tengok model tu pakai kan? Yang ni dapat potongan sehingga 50% ya.. haa.. ambik.. separuh tu.. siapa nak bagi? Kalau korang berminat tunggu jualannya esok ya.. hanya pada 6 November 2020 je tau.. boleh pergi terus ke link ni.. https://pgmall.my/G2000-Malaysia-Official-Store-1


11.11  sales

 


 

Yang ni yang paling best tau.. 11.11 sales ni hanya pada 11.11 je..boleh dapat sehingga 11 % diskaun dengan pembelian serendah RM11 je tau.. tapi korang kena masukkan kod diskaun ni masa check out ya : 1111.. jangan lupa pulak.. lupa rugi.. boleh dapat penghantaran percuma sehingga RM4.. jadi pastikan korang tanda sesiap tarikh ni dalam kalender korang.. 11.11 Sales PG Mall!

 




 

Revlon Store Launch



Haa… yang ni kalau orang perempuan memang paling suka la ni.. sesiapa yang tengah sibuk nak cari barang hantaran untuk orang perempuan pun sesuai sangat la tengok Revlon Store Launch ni.. perasmian kedai Revlon di PG Mall.. apa je yang ditawarkan? Diskaun sehingga 50% tau.. haa.. separuh tu.. berbaloi! Ada pembelian hot deal pulak untuk produk komestik untuk mata, bibir, muka dan rambut.. haa… kira dia cover semua la ni.. harga hanya dari RM22.43 je tau.. korang pergi la ke link ni sendiri kalau tak percaya..  https://pgmall.my/REVLON-Official-Store-1

 

Kellen Munoz Store launch



Bukan satu kedai elektrik yang buat jualan sempena 11.11 ni tau.. tapi DUA.. hahaha.. DUA.. sebut sambil nyanyi-nyanyi.. suka sangat la tu.. tapi korang yang tengah survey barang elektrik tu boleh la usha.. yang Kellen Munoz Store Launch ni kira perasmian pembukaan kedai Kellen Munoz Official la.. ada banyak barangan letrik untuk kegunaan dapur.. semua barangan ada potongan sehingga 70 % ya.. harga dari RM57.99 je tau… aku berkenan betul bila tengok Air Fryer dia macam kat bawah ni..  warna merah cantik gila.. dapat potongan 78% pulak tu dengan harga cuma RM179 je korang.. ehh.. cerita banyak pun tak guna cepat la pergi tengok kat link dia kat sini https://pgmall.my/KELEN-MUNOZ-Official-Store-1

 



 

Walaupun 11.11 tu lama lagi tapi korang tak payah tunggu lagi la.. boleh mula shopping mulai sekarang tau! Kalau terlepas jangan kata aku tak bagitau pulak nanti.. haha.. Tunggu  apa lagi !!! JOM Checkout PG Mall sekarang !

 

Maklumat Lanjut

 

LAMAN WEB RASMI

https://pgmall.my/?Source=Blogger&BloggerID=700

FACEBOOK RASMI 

https://www.facebook.com/PGMallMalaysia/

INSTAGRAM

https://www.instagram.com/pgmall.my

TELEGRAM

https://t.me/pgmallofficail001

 

#PGMall #onlineshopping #shopping #MalaysiaNo1ecommerceplatform #ecommerceplatform

#Shopnow #Shoponline #1111sales #11doubledigitsales #Nestle #Khind #G2000

#Kellenmunoz #Revlon

 

 Ceritaita