Catatan

Tunjukkan catatan dari Februari, 2018

Catatan terkini

Kedai Keropok Lekor Sedap di Mersing

Imej
Kedai Keropok Lekor Sedap di Mersing Kedai Keropok Lekor Sedap di Mersing - gambar ni kredit google ya Assalamualaikum semua, dulu aku pernah cerita pasal kedai jual keropok lekor sedap di Mersing dalam blog aku ni. Masa tu aku perkenalkan satu kedai keropok kat Mersing la. Bukan kedai keropok lekor popular dan viral di Mersing pun masa tu. Tapi aku cerita sebab dia jual keropok sedap. Kali ni aku nak cerita pasal kedai keropok sedap yang lain pulak. Lokasinya masih lagi di Mersing. Tak berubah ke daerah lain lagi la. Setakat ni kalau dalam Johor ni keropok area Mersing la yang menjadi pilihan kami sekeluarga. Pada kami, keropok daerah lain di Johor ni bukanlah tak sedap, cuma tak menepati selera je. Gambar lama dia, masa ni takde lagi papan tanda kuning kedai dia Ni gambar baru, adik aku ambik dari dalam kereta Kedai Keropok Lekor Sedap di Mersing Eh yang aku cerita ni pasal keropok lekor sedap tau. Bukan keropok keping. Karang ada yang salah faham pulak. Kadang-kadang ada keropok lek

Akhirnya Shopee jadi tempat cari dapur baru!

Imej
assalamualaikum semua, minggu ni semua laman web shopping online tayang promosi sempena hari gaji..  tak kurang jugak kawan-kawan yang tunjuk hasil dapatan belian masing-masing..  haha.. aku pulak kebetulan dapur yang kami guna selama hampir 7 tahun lamanya tu dah mintak berehat.. abis runtuh dah tungkunya.. jadi aku ambik peluang jugaklah nak cari pengganti.. jadi secara tak langsung akhirnya Shopee jadi tempat cari dapur baru!  Akhirnya Shopee jadi tempat cari dapur baru!  kalau ikutkan kami nak je repair dapur yang ada kat rumah ni untuk berjimat.. tapi apakan daya rasanya memang dah tak mampu lagi dah nak bertahan dapur tu.. ni pun kami tengah fikir apa nak buat dengan dapur lama.. sayang pulak kacanya masih utuh.. cuma tungku je yang tak dapat nak ditolong lagi.. dapur lama tu ada 3 tungku,  2 tungku besar dan satu tungku kecik kat tengah-tengah.. yang dah runtuh tu yang 2 tungku besar kat tepi dua-dua tu la..  yang dah runtuh tu bukan tungku keliling tu tau.. tepi

Hilangkan masalah kulit gatal dengan Glow Gelenggang

Imej
Hilangkan masalah kulit gatal dengan Glow Gelenggang assalamualaikum semua, pernah dengar tak orang guna ubatan tradisional untuk buat rawatan harian? baru ni pun aku ada peluang gunakan produk yang diadun dari bahan tradisional, khasiatnya sama je dengan menggunakan bahan tu secara tradisional.. cuma kaedah yang digunakan lebih mudah.. produk yang aku guna ni boleh hilangkan masalah kulit gatal dengan Glow Gelenggang.. Hilangkan masalah kulit gatal dengan Glow Gelenggang nama pun unik kan? Glow Gelenggang.. ini bersempena bahan asas iaitu daun gelenggang yang digunakan dalam menghasilkan produk ni.. aku ada jugak berbual dengan abah dan mak masa balik kampung aritu pasal produk ni.. Produk Glow Gelenggang Aku : Abah, angah ada bawak balik sabun dengan minyak ni.. Abah : Sabun apa?   Aku : ni haa abah.. Glow Gelenggang.. dibuat dari daun gelenggang.. (sambil menunjukkan produk Glow Gelenggang)   Abah : wah bagus ni... pandai orang-orang sekarang y

Ujian RBPT untuk ternakan, penting ke?

Imej
assalamualaikum semua,  lama dah tak cerita pasal kerja kan? sebenarnya bila cerita pasal kerja aku jadi tak tau nak ceritakan pasal apa.. apa ye yang patut tulis? sebab kebanyakkan hal kerja ni adalah sulit.. bukan sulit apa la pun kan.. tapi bila kerja melibatkan hak orang lain ni pada aku macam ada kekangan pulak bila nak menulis.. Ujian RBPT untuk ternakan,  penting ke?  kalau ikutkan tahun ni aku ada bermacam kisah nak tuliskan pasal kerja.. sebabnya aku dah terlibat dengan aktiviti pembedahan di klinik veterinar jugak.. yang tu secara sambilan la ya bukan kerja hakiki pun.. ada la jadual yang ditetapkan setiap minggu.. dan biasanya waktu aku bertugas tu tak banyak pun kes sebab aku sendiri yang mintak macam tu.. maklumlah dengan pengalaman aku sebagai vet di klinik aku rasa aku tak mampu nak handle.. tambahan pulak kerja hakiki aku sebagai vet di makmal.. banyak masa agak terbatas la.. walaupun hakikatnya orang akan cakap vet kat makmal ni macam takde kerja je rupa

Nikmati 18% Pulangan Tunai sempena Kempen Hari Gaji Shopee dari 26 hingga 28 Februari

Imej
Nikmati 18% Pulangan Tunai sempena Kempen Hari Gaji Shopee dari 26 hingga 28 Februari 2018. assalamualaikum semua, haa.. siapa kat sini suka shopping kat Shopee?  baik ngaku..  hehehe pasal boleh geng dengan aku.. tadi pun aku selamat terima cerek letrik.. murah dan berbaloi la beli.. harga kat luar dekat RM50 jugak tu.. aku dapat dalam harga lebih murah.. eh tu nanti aku cerita kat entri lain la.. kali ni aku nak kongsikan berita baik bagi pengunjung tetap Shopee..  berita yang patut korang tau..  Nikmati 18% Pulangan Tunai sempena Kempen Hari Gaji Shopee dari 26 hingga 28 Februari rasanya ramai dah tau yang Shopee, platform e-Dagang terkemuka di Asia Tenggara dan Taiwan akan melancarkan Kempen Hari Gaji dari 26 hingga 28 Februari 2018 - satu inisiatif yang didorong oleh tabiat membeli-belah pengguna dalam tempoh penerimaan gaji. Pengguna Shopee boleh menikmati pelbagai tawaran hebat dan potongan harga sepanjang kempen ini, termasuk pulangan tunai sebanyak 18% berb

Tips untuk jimatkan masa melipat baju

Imej
assalamualaikum semua,  hari ni aku tetiba je terfikir nak tulis pasal tips untuk jimatkan masa melipat baju.. walaupun aku sekarang ni dah jarang sangat lipat kain baju tapi aku tetap jugak rasa nak kongsikan dengan korang tips untuk jimatkan masa melipat baju..  mana tau korang boleh cuba pulak tips ni nanti-nanti kan..  Tips untuk jimatkan masa melipat baju Tips untuk jimatkan masa melipat baju: 1. Pastikan korang dah sesiap asingkan baju waktu korang sidai dan angkat. Biasa kami buat kalau baju biar dia sama dengan kelompok baju je,  kalau seluar biar dia dengan geng seluar je, kalau spentot pun biar sesama geng dia je.. jangan campur adukkan kalau tak nanti susah nak pilih-pilih kain mana dulu masa nak lipat. Nampak tak betapa tips nombor satu ni sangat penting?  2. Boleh je korang sidaikan sekali baju korang tu sesiap dengan hanger atau penggantung baju.. jadi boleh jimat masa kan nak melipat.. cuma gantungkan saja..  hehehe..  3. Bahagikan baju yang dah

Carian Dalam Talian di Platform Shopee Meningkat Sebanyak 32% Sempena Perayaan Tahun Baharu Cina

Imej
assalamualaikum semua, s empena perayaan Tahun Baharu Cina akan datang ini dan trend e-Dagang yang semakin popular di Malaysia, Shopee; platform e-Dagang terkemuka di Asia Tenggara dan Taiwan, telah menyaksikan peningkatan sebanyak 32% dalam jumlah carian produk di Shopee dalam kalangan rakyat Malaysia sepanjang tempoh perayaan ini. Sejak pelancaran Kempen Wang Bersama Shopee pada 15 Januari yang menawarkan potongan harga sehingga 90% dan hadiah kemenangan berjumlah lebih daripada RM1 juta, semakin ramai rakyat Malaysia memilih untuk membeli-belah di Shopee dalam membuat persiapan sempena Tahun Baharu Cina. “Aktiviti membeli-belah selalunya meningkat semasa musim perayaan, dan Tahun Baharu Cina tidak ketinggalan. Tahun ini, kami menyedari lonjakan dalam bilangan carian dalam talian di Shopee apabila kita menghampiri Tahun Baharu Cina, yang menunjukkan peningkatan trend pengguna yang memilih untuk membeli-belah secara dalam talian bagi musim perayaan. Ini petanda baik yang

Diuji cirit birit dan muntah-muntah

Imej
assalamualaikum semua,  aku baru balik dari kampung malam tadi.. ingatkan dapat masuk kerja pulak hari ni tapi tanpa diduga diuji pulak dengan sakit.. Diuji cirit birit dan muntah-munta.. aku mula rasa angin sepanjang malam dan tak boleh tidur.. mula jam 4.30 pagi pulak aku mula berulang-ulang ke tandas.. sampai ntah dah berapa kali dah sampai aku dah tak daya nak berjalan lagi dah..  Gctea dikala diuji cirit birit dan muntah-muntah  perut memulas-mulas dan pedih.. Allah.. tuhan je la yang tau sakitnya.. buang air kecil dengan besar dan sama laju sampai sama je dah gayanya.. siap dengan pakej muntah yang dah tak tau nak keluarkan apa lagi isi dalam perut.. rasa lembik la.. sampai terduduk dalam bilik air tadi.. letih..  aku memang tak pedulikan apa-apa lagi dah sejak pagi tadi.. dengar anak-anak sibuk kat rumah sebab masih cuti sekolah pun cuma mampu dengar je la dari dalam bilik..  merasa lunch on bed hari ni shah je yang uruskan semuanya.. mujur la shah ada..

Travel Totebag by Ana Suhana

Imej
assalamualaikum semua, lama dah tak join memana contest atau giveaway kan? teriba tadi nampak Ana Suhana ada buat giveaway.. hadiah menarik pulak tu.. giveaway travel totebag bg Ana Suhana..  Travel Totebag by Ana Suhana sebabnya aku nampak giveaway ni simple je.. cuma follow blog Ana dan Ig Ana je yang memang dah lama aku buat.. dan dah sedia buat lama dah.. cuma tak sempat je nak blogwalking sejak akhir-akhir ni..  sesiapa nak join boleh pergi ke blog Ana Suhana ya.. giveaway ni akan berlangsung dari 11 Februari sampai ke 28 Februari 2018 ni..  jom join reramai! Ceritaita

Sukan DVS 2018 dalam kenangan

Imej
assalamualaikum semua, aku baru je balik dari sukan jabatan yang baru je berakhir hari Selasa baru ni.. setelah kami pulun berlatih batu seremban sebelum ni sehinggalah sukan DVS atau Department of Veterinary Services yang banyak meninggalkan kenangan.. meh la aku ceritakan cerita di sepanjang sukan DVS kali ni.. sebab yang tahun 2016 tu aku tangguh-tangguh sampai terus tak tercoret kenangan pada waktu tu.. Sukan DVS 2018 dalam kenangan sukan kali ni dianjurkan di Kelantan.. satu lagi negeri di Pantai Timur.. kami di Pahang ni telah disediakan bas yang disumbangkan oleh SUK Pahang.. bas baru lagi tu.. MB pun belum rasmi katanya.. alhamdulillah rezeki kami dapat berjalan dengan bas baru.. eh sebelum tu kami ada hari pengumpulan untuk penyerahan watikah dari Pengarah Negeri untuk membawa amanat negeri untuk berjuang di Sukan DVS kali ni.. penyerahan diadakan pada hari Khamis.. siap dengan sesi ambil gambar semua wakil sukan kali ni.. selepas tu, kami bergerak dari Ibu

Catatan popular daripada blog ini

Tok Aman Bali Beach Resort Kelantan

Resepi Pau Gebu yang sangat lembut

Resepi Mudah Apam Kukus