Catatan

Tunjukkan catatan dari September, 2018

Catatan terkini

Kedai Keropok Lekor Sedap di Mersing

Imej
Kedai Keropok Lekor Sedap di Mersing Kedai Keropok Lekor Sedap di Mersing - gambar ni kredit google ya Assalamualaikum semua, dulu aku pernah cerita pasal kedai jual keropok lekor sedap di Mersing dalam blog aku ni. Masa tu aku perkenalkan satu kedai keropok kat Mersing la. Bukan kedai keropok lekor popular dan viral di Mersing pun masa tu. Tapi aku cerita sebab dia jual keropok sedap. Kali ni aku nak cerita pasal kedai keropok sedap yang lain pulak. Lokasinya masih lagi di Mersing. Tak berubah ke daerah lain lagi la. Setakat ni kalau dalam Johor ni keropok area Mersing la yang menjadi pilihan kami sekeluarga. Pada kami, keropok daerah lain di Johor ni bukanlah tak sedap, cuma tak menepati selera je. Gambar lama dia, masa ni takde lagi papan tanda kuning kedai dia Ni gambar baru, adik aku ambik dari dalam kereta Kedai Keropok Lekor Sedap di Mersing Eh yang aku cerita ni pasal keropok lekor sedap tau. Bukan keropok keping. Karang ada yang salah faham pulak. Kadang-kadang ada keropok lek

Bila aku ambik giliran mengasuh adik hadi?

Imej
assalamualaikum semua,  semalam kan aku cuti.. lepas tu seharian la dengan adik hadi.. adik hadi ni biasanya dia memang akan duduk berdua dengan ayah dia kat rumah.. syukurlah jugak dapat la kami berjimat part yuran mengasuh tu kan.. boleh tahan jugaklah yuran mengasuh di KL ni aku survey hari tu.. biasa kalau dia duduk dengan ayah dia tu, dia tak berani sangat buat yang bukan-bukan.. tapi hari ni bila aku ambik giliran mengasuh adik hadi.. ambik memacam dibuatnya..  Bila aku ambik giliran mengasuh adik hadi?  memula semalam dia mintak kebenaran nak main basikal dalam garaj.. kat luar tu dah mula hujan rintik dah masa tu.. aku bagi la sebab dalam garaj je kan.. pagar pun tak bukak masa tu.. boleh dengar pun dia main sorang-sorang kat luar tu.. lepas tu aku tak dengar dah suara dia.. senyap je.. hish tak sedap hati la aku.. aku jenguk ke luar dia dah mula main gosok polisterine yang ada dalam kotak peti ais tersadai kat tepi pagar rumah ni.. dari sehari ke sehari nak buang

Pasta Goreng Lada Hitam Yang Sedap!

Imej
Pasta Goreng Lada Hitam Yang Sedap!  assalamualaikum semua,  hari ni aku masak pasta goreng lada hitam yang sedap untuk sarapan.. dah banyak kali aku cuba masak macam ni kat rumah ni.. dah alhamdulillah anak-anak suka nampaknya.. dah la senang masak pasta goreng lada hitam yang sedap ni.. bahan pun tak banyak..  Pasta Goreng Lada Hitam Yang Sedap!  jadi aku ingat nak kongsikan la resepi pasta goreng lada hitam yang sedap ni.. dah la sedap.. cepat pulak tu.. aku bagi resepi ikut macam yang aku buat je ya.. kalau korang nak tambah apa-apa dalam tu boleh je.. macam sotong je.. udang ke.. daging ke.. boleh je.. kut korang la.. eh sayur pun kalau nak tambah boleh ya.. aku terfikir gak tadi kalau tambah brokoli mesti lagi sedap.. tapi disebabkan pagi buta malas la nak fikir.. aku masak je apa yang ada kat dapur dan senang.. hehe..  Resepi Pasta Goreng Lada Hitam Yang Sedap Pasta Goreng Lada Hitam Yang Sedap!  Bahan-bahan Pasta - Angel hair (direbus dulu dan ditosk

Menarik rezeki?

Imej
assalamualaikum semua,  hari ni aku cuti.. adalah masa ambik anak-anak dari sekolah.. ada hal sikit kena uruskan.. shah pun dapat la meniaga air kelapa laut sekejap hari ni.. kalau tak shah cuma boleh meniaga di hari Sabtu dan Ahad je.. sebab masa tu je aku ada kat rumah.. oh lupa nak cerita pasal shah dah meniaga air kat sini.. tetiba nak cerita pulak lepas tengok rancangan Tanyalah Ustaz di TV9 tadi pasal menarik rezeki.. ada juga dikongsikan doa tadi.. Doa mohon rezeki tidak putus..  menarik rezeki?  shah meniaga air buat masa ni macam sambilan je la.. sambil uruskan anak-anak dan meniaga pau gebu.. alhamdulillah adalah sumber rezeki lain kami jugak kat sini.. syukurlah.. kena belajar tanamkan rasa syukur setiap hari.. syukur sebab kami masih ada pekerjaan.. syukur sebab ada keluarga yang sanggup menerima seadanya susah senang kami selama ni.. syukur kami masih boleh bagi makanan,  tempat tinggal dan pendidikan buat anak-anak walaupun tidak semewah orang lain..  ken

CAROUSELL PARTNERS BOOST E-WALLET, POSTCO, TO DELIVER A MORE CONVENIENT EXPERIENCE TO MALAYSIANS

Imej
CAROUSELL PARTNERS BOOST E-WALLET, POSTCO, TO DELIVER A MORE CONVENIENT EXPERIENCE TO MALAYSIANS Carousell Malaysia, one of the world’s largest and fastest growing classifieds marketplace is making it even easier to buy and sell on the marketplace. Carousell has teamed up with strategic partners, Boost and PostCo, to address payment and logistics across Malaysia. CAROUSELL PARTNERS BOOST E-WALLET, POSTCO, TO DELIVER A MORE CONVENIENT EXPERIENCE TO MALAYSIANS Boost, a homegrown e-wallet that allows payment without the hassle of cash, and PostCo, a logistics company that delivers parcels through its network of more than 1,000 locations which include cafes, pharmacies and stores, inked a cross-promotional partnership deal with Carousell in August. The promotion includes Cashback Rewards for purchases made on Carousell with Boost, as well as a special delivery rate for Carousellers who choose the delivery option via PostCo. “This is a stepping stone for Carousell

Resepi Kek Marble Tanpa Telur

Imej
Resepi Kek Marble Tanpa Telur assalamualaikum semua, baru ni aku ada cuba buat kek.. setelah sekian lama dah oven aku kat rumah tu tak berasap.. akhirnya aku cubalah buat sebiji kek.. eh tipu pasal adunan tu banyak aku buat dalam 2 loyang jadi adalah 2 loyang kek marble tanpa telur aku.. macamana boleh terfikir nak cuba resepi kek marble tanpa telur ni?  Resepi Kek Marble Tanpa Telur cerita dia macam ni.. aku teringin sangat nak bakar kek... tapi biasalah kalau kita buat kek paling-paling kurang pun nak guna 2 biji telur.. kalau kek marble yang sedap tu pun kena guna 5 biji telur.. jadinya aku ni tengoklah berapa biji je telur yang ada stok kat rumah masa tu.. alangkah kecewanya hati bila aku tengok cuma ada 2 biji je telur.. ni karang kalau shah nak guna untuk buat pau gebu dia lagi la takde telur kang.. dahlah masa tu dah kira tahap malas nak keluar rumah cari barang dah kira level tertinggi dah.. jadinya aku ambik keputusan jomlah kita bakar kek marble tanpa telur..

WD-40® adds 5 more to its Specialist Series!

Imej
We all know different tasks call for different tools. This is especially true for some tough or delicate jobs, which require products that are specially designed for specific applications. Realising this, WD-40® introduced WD-40® Specialist line of products in 2011. Specifically formulated to meet the specialty task needs of professional end-users, these products will help technicians get their specific jobs done more efficiently. To catch-up with the evolutions of Science & Technologies, WD-40® adding 5 new solutions to its WD-40® Specialist line, to complete your maintenance needs. Below are the 5 new additions to the WD-40® Specialist family. Check them out to see if your job or task, requires the help of a Specialist! WD-40® SPECIALIST FOOD GRADE SILICONE SPRAY Specially designed for food industry handling application and food processing, this forms a colourless, odourless, non-staining film that lubricates and protects surfaces like plastics, ru

Beriadah di Hari Malaysia

Imej
assalamualaikum semua,  semalam cuti kan?  hari ni pun rezeki cuti jugak sebab cuti umum semalam jaruh hari ahad.. dapat la cuti bonus lagi.. korang buat apa je hari cuti macam ni?  kalau aku hari cuti macam ni biasanya memang masa dengan keluarga je la.. kalau dulu masa duduk Kuantan,  kami akan guna kesempatan cuti panjang ni untuk balik kampung tapi ni dah duduk KL ni kena fikir panjanglah nak balik kampung terutama di tengah bulan.. al maklumlah bila nak bawak rombongan ni banyak perlaburannya.. jadi cuti kali ni kita beriadah di Hari Malaysia! Beriadah di Hari Malaysia kebetulan pulak kami pun baru je lagi tinggal kat KL ni jadinya macam banyak la tempat nak kami tinjau dan tengok.. masih dalam proses nak sesuaikan diri lagi dengan kawasan sekitar.. anak-anak dengan sekolah baru.. aku dengan tempat kerja baru..  shah dengan tempat niaga baru.. banyaklah yang kami kena ubah dan cuba sesuaikan dengan persekitaran baru.. banyak jugak pengorbanan yang kena kami buat rupan

Lempeng, masakan paling mudah tapi sedap

Imej
assalamualaikum semua,  pagi ni nak cerita pasal makanan untuk makan malam semalam.. bila aku tanya semua semalam,  memasing kata taknak makan nasi.. jadi emak ni macam biasalah kena jadi terlebih kreatif.. bukan kreatif apa pun.. cuma kreatif memikir menu gantian nasi.. ok akhirnya aku buat keputusan untuk buat lempeng,  masakan paling mudah tapi sedap!  Lempeng,  masakan paling mudah tapi sedap sebenarnya nak buat lempeng ni cuma perlukan 3-4 bahan je.. ini resepi paling mudah yang biasanya ada kat rumah semua orang.. nak buat pun cepat je.. nak habiskan pun cepat je.. hehehe.. jadi apa kata kita kongsikan resepi lempeng, masakan paling mudah tapi sedap ni! Resepi Lempeng Mudah Bahan-bahan Tepung gandum Garam Air sejuk / air panas (tambah sikit untuk lembutkan lempeng - tak letak pun takpe)  Minyak - sesudu atau dua Cara-cara Tuang air dalam tepung yang ada garam.  Kacau menggunakan wrisk dan kalau nak blender pun boleh. Kacau rata dan seb

Giveaway : Let's Be Beautiful by Ana Suhana

Imej
assalamualaikum semua,  dah lama dah tak join contest atau giveaway rasanya kan.. apa kata hari  ni kita join Giveaway: Let's Be Beautiful by Ana Suhana jom!  sebab syarat dia mudah je mehlah kita join..  hadiah dia nampak menarik tu tau.. ada 3 set skincare untuk dimenangi.. mana tau kali ni ada rezeki pulak ke kan.. asyik payah je nak menang contest sekarang ni.. jom korang join sama! sesiapa nak join syarat dia cuma follow blog Ana Suhana,  follow IG dan buat post di blog dengan tepekkan je banner.. mudah kan? sesiapa nak join boleh klik banner tu ya..  Ceritaita

Kat mana nak beli atau renew domain?

Imej
assalamualaikum semua, asal masuk bulan 9 je aku dah mula susah hati.. pasal domain aku akan tamat jangka hayatnya setiap bulan 9 setiap tahun.. mula la masa tu memikir kat mana nak beli atau renew domain.. dan soalan tu bermain di fikiran terutama bila kau dah takde duit nak renew pun.. susah hati woo.. mana nak korek duit nak renew domain? Tapi setiap kali tu ada je rezeki.. jadi korang jangan risau sangat la kalau kena berbelanja sedikit untuk berblog ni.. insyaAllah ada je rezekinya.. Kat mana nak beli atau renew domain? - sumber google mesti ada yang tertanya-tanya kan.. apa pentingnya domain ni? kalau nak jadi blogger tegar kata orang tak sah la kalau takde domain sendiri.. tapi bukanlah bermakna aku nak cakap yang takde domain sendiri tu tak tegar.. ada je yang tegar dan masih menggunakan blogspot tu haa.. takde salahnya pun.. tapi kalau bagi aku ada domain sendiri ni macam sesuatu pencapaian.. ini bagi diri aku sendiri la ya.. bukan orang lain.. orang lain tu aku ta

Ceritaita dengan Real Fresh Skin Detoxer dari Althea

Imej
Ceritaita dengan Real Fresh Skin Detoxer dari Althea  Assalamualaikum semua,  aritu ada aku upload gambar barangan dari Althea sempena birthday Althea yang ketiga kan? Meh la aku cerita sikit apa je dalam kotak Althea yang cantik tu.. tapi tak best la kalau nak cerita kotak cantik tapi tak tunjuk apa ada dalam dia mana lah best kan? Tapi kali ni aku nak tunjuk dengan muka aku sekali la.. Ceritaita dengan Real Fresh Skin Detoxer dari Althea.. Ceritaita dengan Real Fresh Skin Detoxer dari Althea  Sebenarnya aku ni jenis orang kalau tak guna lagi sesuatu benda tu aku tak berani la nak promosi.. tapi kali ni aku dah guna dah.. memang aku suka sangat tau Real Fresh Skin Detoxer ni..  sangat sukaaaa… sebelum aku guna ni aku ingat semua detoxer yang orang iklankan tu sama je.. rupanya ada beza berdasarkan kandungan dia tau.. jadi jangan belasah guna je macam aku sebelum ni..  Rose Macam Real Fresh Skin Detoxer dari Althea ni ada 2 jenis..  yang kaler pink ni Rose.. ka

Catatan popular daripada blog ini

Tok Aman Bali Beach Resort Kelantan

Resepi Pau Gebu yang sangat lembut

Resepi Mudah Apam Kukus