Catatan

Tunjukkan catatan dari 2010

Catatan terkini

Kedai Keropok Lekor Sedap di Mersing

Imej
Kedai Keropok Lekor Sedap di Mersing Kedai Keropok Lekor Sedap di Mersing - gambar ni kredit google ya Assalamualaikum semua, dulu aku pernah cerita pasal kedai jual keropok lekor sedap di Mersing dalam blog aku ni. Masa tu aku perkenalkan satu kedai keropok kat Mersing la. Bukan kedai keropok lekor popular dan viral di Mersing pun masa tu. Tapi aku cerita sebab dia jual keropok sedap. Kali ni aku nak cerita pasal kedai keropok sedap yang lain pulak. Lokasinya masih lagi di Mersing. Tak berubah ke daerah lain lagi la. Setakat ni kalau dalam Johor ni keropok area Mersing la yang menjadi pilihan kami sekeluarga. Pada kami, keropok daerah lain di Johor ni bukanlah tak sedap, cuma tak menepati selera je. Gambar lama dia, masa ni takde lagi papan tanda kuning kedai dia Ni gambar baru, adik aku ambik dari dalam kereta Kedai Keropok Lekor Sedap di Mersing Eh yang aku cerita ni pasal keropok lekor sedap tau. Bukan keropok keping. Karang ada yang salah faham pulak. Kadang-kadang ada keropok lek

perkembangan terbaru anak2

salam sekali lagi... hari ni sesaja nak tulis 2 entry sebelum memulakan tugas.. tetiba lak ada orang bagitau..esok cuti ek...alamak..kena tulis lelaju ni... abg long: sekarang ni abg long dah mula sibuk main dengan buku..pensel...dulu lagi dah camtu tapi dulu dia tak perihatin sangat lepas main semua sepah2...sampai dah 4 kotak kaler pensel dah tak tau mana pegi...tadi pagi pun siap nangis nak bawak kaler dengan buku...ayah dia malas nak bagi bawak taska takut jahanam nanti...sudahnya cikgu dia kata bawak je la cikgu jaga...sebab dia kata time cuti2 ni ramai kakak2 abg2 yang duduk kat tadika tumpang kat taska..semua orang main dengan buku...dia pun nak gak la... tapi alhamdulillah dia dah leh buat abc ikut garis putus2...rajin lak tu..suka aku... cakap lak, dah leh diajak berlawan cakap..bergaduh mulut...walaupun kekadang ada gak perkataan yang aku masih tak bape nak faham...tapi bagi budak yang berumur 3 tahun 2 bulan baru nak bercakap...perkembangan ini sangat2 ok.. adik: adik

Piala AFF Suzuki

salam semua, walaupun aku x tau apa makna AFF tu dan selama ni tak minat tengok bola...semalam pecah rekod rumah kami tengok bola Malaysia melawan Indonesia...hehe.. macam nak roboh rumah...ye la..kami ni duduk rumah semi-d...sebelah tu orang bujang sewa...gamat ko diorang siap bawak kekawan balik rumah lagi...rumah diorang jangan cakap la kan...rumah kat simpang tu pun rasanya leh dengar bunyi tv diorang...huhu... rumah kami lak..sedang2 saje...nasib baik lak abg long pun sporting lak...semalam off x tengok ultraman... aku pun bukan mengadap benor nye...cuma tumpang2 dengar sambil main masak2 kat dapur... semalam aku buat 2 dalam 1...spaghetti dan makaroni dengan kuah bolognese plus mushrooms... sedap ko...lama x buat...makan lak time hujan2 kan...perghhh....ada yg dah menitis air liur...? bawak la kesat2 ye... ;) cuma sayang sikit pada masa pertama tu channel hilang jap sebab hujan + angin kuat...biasa la astro kan...bayor je mahal... lagi satu tension gak bila gol, pasal orang s

alahai abg long.....

Imej
selamat malam.. jarang kan aku buat entry memalam? sebab tu la nak kena tulis selamat mlm tu...hehe.... banyak lak entry hari ni ye? pelik? tak yah pelik la... sebenarnya tadi sepupu shah datang ajak dia balik umah mak shah jap, nak ambik barang...dia ajak aku ikut tapi aku malas nak bawak adik jalan memalam...lagi tak sihat budak tu kang...last2 dia tanya hakimi nak ikut tak...abg long excited betul...sebelum ayah dia keluar dia dah keluar dulu dah...siap2 dah pakai selipar...ceh...cepat je kalau ajak berjalan... disebabkan aku dah kena tinggal maka banyak la entry yang boleh ditulis ini malam....hehehe.... kali ni aku nak tulis pasal aktiviti hakimi lak.... sekarang ni dia amat pandai berkawan..kat memana je dia leh ada kawan...aku tak kesah asal dia pandai bawak diri..setakat ni dia takde la pulak aku tengok pukul2 atau buli2 budak lak... tadi lak tak penah hayat ramai bebudak main kat dalam umah aku ni....abg long la yang ajak...yang tak bestnya tu sampai tak nak balik lak...ab

upah bersalin..

Imej
salam semua, hari ni aku lepak dengan anak2 kat umah sebab kena jaga adik... sebenarnya malam semalam kami gi klinik ingat nak ambik nebuliser untuk adik..tup2 doc tu kata tak yah ambik tapi dia nak refer gi spital lak...haah? hospital lagi? panik tau aku dengar... doc tu kata supaya doc kat hospital leh monitor dia sebab dia penah masuk wad sebelum ni...memula dia nak refer KSH lagi la kan...pastu aku jawab lak kami bayar sendiri yang dulu tu doc..bukan apa rasa tak sanggup lak nak melabur lagi rm4k kat situ lagi kan.. huhu yg kat atas nuu aku taip semalam...pastu adik nak susu aku terus tinggal..shah balik keja malam baru dia matikan..sib baik dia nak save draft, kalau tak jenuh nak menaip balik.. hari ni masuk 2 hari aku x keja...selsema batuk adik dah ok sikit...selsema kering...batuk kadang2 je...cuma demam tu ada lagi..sekarang ni aku bagi ubat setiap 4 jam sekali..ni dia dah tidur dah..jap lg kul 10 nak kejut lak bagi ubat demam...kul 12 kang kejut lagi bagi ubat batuk, selsem

aku kena buat???

salam semua, semalam ingat nak buat entry gembira lagi tapi gambar lak x leh nak masuk...x best entry tu kalau xde gambar...so nanti2 la ye.. hari ni aku nak buat entry berkenaan tajuk nun kat atas tu... korang mesti pelik kan? alkisah macam ni ceritanya...tadi ada kwn seopis aku ni haa..dia kesian tengok aku sakit kepala lagi..sampai merah2 dahi belah kiri aku ni aku tekan....sakitnya Tuhan je yang tau...last2 dia mintak nama mak aku..dia send sms kat kawan dia... dah tu tengahari lak dia ajak aku gi kedai makan kawan dia tu.. terbukak la kisah...dia kata ada benda dalam perut aku ni haa...dia tanya aku pregnant ke? cepat aku jawab..takkkkkkk....hehe...sila lihat jawapan aku yang panjang tu konpiden ko... pastu dia kata kalau camtu mungkin betul apa yang dia nampak..ada benda dalam perut aku yang orang hantar...orang tu org opis aku gak.....eh? aku cam pelik la...sapa nak sakit hati dengan aku...shah dah meruap2 dah marah dia...aku still cool je...aku kan cool...hehe... pastu d

migraine

salam semua, aku nak kongsi sikit..sejak hari sabtu baru ni aku dah kena sakit kepala...sakit dia kat belah kiri ni je...sakit nooo...ni pun aku taip sambil terpejam-pejam mata nahan sakit...migraine ke ni? aku tak tau la..tak de pengalaman..tak pernah kena sakit gini...aku makan panadol pun tak jalan..ada gak shah beli ubat tahan sakit tapi aku yang takut nak makan pasal najmi masih menyusu badan kan..semua yang aku makan akan dapat kat dia..nak makan ubat batuk tu macam was-was... aduh..sakitnya..camna nak buat ye?

gambar terbaru...

Imej
salam, entry ni nak letak gambar baru je... gambar ni terbaru tuan punya blog yg diambil oleh abg long...nice photographer kan? hehe... yg ni lak abg long lepas kena potong rambut senget dengan apek kedai gunting...dulu apek tu gunting ok tau..kali ni dia dah x bape nampak dah kot...ni je gambar yg ada...susah betul nak snap muka dia skrg ni... ni lak gambar adik...baju biru tu sebelum dia masuk spital...yg baju meroon tu dia dah kuar spital...yg baju biru tua tu terbaru...kantoi tengah berhempas pulas nak capai milo...

Mail ikan bakar

Imej
salam semua, malam semalam kami makan seafood...tak jadi lak nak gi SR...tekak aku ni teringin noooo nak makan seafood lak...kami gi la kat Mail Ikan Bakar...dekat gak dengan umah...kalau dari umah kena u turn sikit la tapi disebabkan kami keluar gi beli botol susu baru kat najmi so balik tu leh la menyinggah... citer sal botol susu ni nak tau sebab apa aku tukar...dulu dia pakai brand 1st year yg ada 2 lapis tu..tapi sejak cikgu lama berenti..berkakah botol tu bila balik ke rumah aku tengok...ngeri...tu yang buat keputusan tukar botol lain tu..kali ni ambik botol MAM tapi aku tukar puting safety first yg wide neck..alhamdulillah tadi dah try dia ok je... eh sambung balik citer sal seafood tadi...restoran Mail Ikan Bakar ni kalau dari bandar sebelah kiri jalan kat simpang sebelum masuk ke tanjung lumpur... ni kali kedua kami gi sini...masakan dia tip top gak la..dulu kami try tomyam dgn ikan bakar..aku suka tomyam dia.. kali ni kami ambik ikan bayang merah buat stim halia, ket

crocodile rock

salam semua, baru2 ni kami penah nak try makan kat sini tapi tak jadi...hehe..sebab segan tempat tu cam xclusive sangat ler... dahtu kami take away je la... restoran ni dekat je dgn umah kami ni ada la dalam 10 minit kot.. dia serve western food... so menu yg kami try bawak balik ialah lasagna dan signiture pizza dia sunset delight kot nama dia..tah tak ingat... komen?...hmmmm...pizza jauh lg sedap dari pizza hut... lasagna dia sedap lagi yang secret recipe kot...tekak aku rasa la ye...hehe... harga lak...hmm...cam mahal sikit...pizza tu dlm rm26 kot...lasagna dia dah lupa lak harga dia... gambar sorry ye xde sebab lapar sangat dan licin sebelum leh ambik gambar..hehe... sebut2 lasagna ni...cam nak meleleh lak air liur...harus singgah kat SR balik ni kang....hehe...

rezeki..

salam semua, 2-3 hari ni asyik cerita berita baik je kan...? hehe..alhamdulillah.. pepagi tadi aku ditahan oleh staf kewangan kami..alhamdulillah...bulan ni dapat duit untuk tanggung keja...lega.. dapat la cover duit untuk wad najmi ari tu.. nak tau bil dia bape? wad 5 hari 4 malam termasuk rawatan untuk outpatient dia selama 3 hari adalah...rm4722.95...boleh tahan kan? fuh..anak punya pasal...tapi kami puashati adik dah sihat...lainkali nak try KMC lak la..hehe..

welcome our new family member

salam semua, hari ni aku excited nak cite pasal ahli baru keluarga kami... mesti korang semua teka aku preggy lagi kan?....hehehe...tettt....salah... sebenarnya anak sedara baru...anak along aku... dia dah letak nama pun...Ra'ees Izz Wa'ie bin Mat Yazid sedap kan nama dia..tapi terbelit lidah aku nak nyebutnya...ni anak sulong lelaki dia tau..dia dah ada 2 anak perempuan...alhamdulillah ada lak rezeki lelaki...leh kawan dgn najmi sekolah esok..hehe..gambar ada dlm hp ni haa...x leh nak upload la pulak..lainkali ye.. tapi ada masalah sikit la...dia ada G6PD...ada sesapa ada pengalaman x? apa pun tahniah long!

aiskrim buatan tangan

Imej
salam semua, hari ni aku nak cite sal eskrim yg dah lama aku buat...sebelum najmi masuk wad lagi.. resepi dia aku dapat dari kawan sek lama dulu..awa..mekasih awa..memang sedap! nak try? pakai susu segar 445ml..aku pakai yg dutch lady punya botol bulat kecik tu (450ml).. pastu letak coffeemate yg bungkus kecik 250gm letak 2 sudu gula.. diorang suh letak esen vanilla tapi aku x letak..aku x suka..buat kek pun aku selalu ngelat...hehe.. pastu korang godak guna mixer atau blender..aku try buat kat kg benda ni pakai mixer mak aku..x menjadik sbb kurang power..berjam aku mix x jadi2.. pakai blender aku x try lg..

live dari spital...

Imej
salam semua, hari ni secara live dari Hospital Pakar Kuantan...semua anak2 dah tidur...so boleh la menaip entry jap kat blog..ceh..macam ramai sangat lak anak kan..kekeke...alamak hantu game dah bangun lak..sah jap lagi dia nak main game lak ni...jap ye nak bg ummi abiskan entry ni dulu ye... hari ni dah masuk hari keempat kami kat sini...adik dah makin ok dah leh minum susu dan ketawa2..kalau tak cam kesian sangat rupa dia.. semua org tanya nape kami tak gi Hospital Besar/HTAA..jawapan aku senang dan pendek je..aku serik dengan pengalaman masa abang long dan adik masa umur 3 hari dulu..jadi-jadi la... kat sini kami ambik bilik single..room 112..boleh tahan harga bilik dia rm160 sehari lum masuk makan lagi...makan kami beli kat luar je...jimat sikit...bil entah berapa tah..tapi tawakal je la...anak punya pasal..keja kuat2 kalau bukan untuk anak utk sapa lg kan? memula aritu dpt bilik 4 org sebilik tapi susah nak control abg long, asyik keluar masuk je..dah la aku nak kena jaga

dah pandai macam-macam

salam semua, hari ni nak curik masa jap cite sal adik najmi. sekarang ni adik najmi dah pandai macam2...dia dah boleh memusing 360 darjah...golek2..meniarap...golek2 balik...wah...advance betul! dia dah leh guling2 sampai turun dari tilam gulung yang besar tu. sebenarnya tilam gulung ni kitaorng beli khas memang untuk adik belajar meniarap dan guling2..alhamdulillah nampaknya digunakan sepenuhnya oleh najmi..hehehe.. adik pun dah pandai makan..memula aku try masa umur dia 5 bln setengah aritu tapi dia tak pandai lagi..siap menyembur2 makanan tu keluar lagi tu..masa tu aku try bagi bubur beras kisar je, xde tambah apa2..lepas tu kami gi giant beli biskut untuk budak kecik makan tu.. memula aku try sama gak menyembur..tetiba hari sabtu baru ni, sesaja la mlm tu aku try bagi..siap patahkan 2 biskut tu taknak membazir...last2 ambik ko abis 2 keping biskut sudahnya..hehehe...pandai anak ummi...yang tumpah kat napkin dia cuma sikit2 je..semua masuk terus..bagus2.. adik pun dah pandai juga

dah november?

salam semua, aduh tetiba je tengok kalender dah november ye? rasa cam x cukup je masa sehari-hari..letih betul.. aku ada banyak keja nak kena cover...lepas balik bersalin aritu staff yang selalu tolong tulis result on maternity leave pulak...nak tak nak kena la taip sendiri..melambak2 lak tu..sampai sekarang ni pun masih melambak atas meja ni haa... pastu tetiba je kena pegang jawatan quality manager untuk ISO 17025...waa..sakit jiwa... banyak tul nak kena settle... mana lagi dengan masalah anak tak sihat masa tu...sekarang ni alhamdulillah najmi dah makin sihat.. ni aku update cite anak2 dulu ek.. abg long: abg long dah makin sihat...baru je baik demam selsema n batuk, tinggi dah 98cm, cuma berat je yg macam tak naik2..still 11.9kg..cian anak aku dah mcm org somalia dah kurusnya.. mana tak nye...makan apa pun tak nak..puas dah aku masak/ beli macam2 kat dia... kalau kat sekolah lagi la dia x makan..dia ni ada masalah sikit kalau ada kawan dia ingat main je...tu yang susah...camne

Aduh..bersawang sudah...

salam semua, lama betul tak update blog ni kan...sangat2 sibuk dengan tugas seharian...waaa...sangat letih... nanti-nanti la kalau free akan ku update cerita-cerita kami ok...see u..

Jom jalan-jalan hujung minggu...

salam jumaat semua... sekarang ni tengah waktu rehat...tadi sebenarnya aku cadang nak balik rumah tengahari ni, ingat nak sidai baju yang basuh pagi tadi tapi tup2 hujan la pulak...lebat lak tu...tambahan lak ada sekor beruang nak kena buat post mortem lak...jadinya tak jadi la aku balik...ni tgh lepak2 sambil siapkan report... ni nak cerita kat korang sebenarnya aku nak balik sebab nak kemaskan kain baju nak bawak esok...nak gi mana? mesti ada yang tertanya-tanya kan...hehehe...perasan... aku sebenarnya nak melepaskan hajat kami yang dah lama terpendam...ingat tak entry aku dulu... kat sini.. dan esok kami bakal melunaskan satu hutang ni...kami nak jejalan ke Melaka... homestay pun dah siap tempah...hehehe... sebenarnya kami tak rancang pun nak gi bercuti ni...akak ipar aku punya idea la ni...anak dia buat rombongan sekolah dan dia ajak kami join berkonvoi beramai2..mulanya dia ajak balik hari..aku x bape setuju..alang2 pegi biar puas hati kan? ni nak jalan2 sekejap je mana leh.

gambar 1 Syawal 1431H

Imej
salam semua, hari ni hari pertama aku naik keja setalah bercuti lebih seminggu..bukan balik kampung lelama pun cuma lepak lelama dekat rumah dengan dua orang hero tu je.. k banyak keja kena bereskan ni..cuma nak tepek gambar 1 hari raya je ni haa..k layan... keluargaku tercinta tak ready ni adik beradik perempuan..aku ikut sapa? adik beradik lelaki...godang2...hahaha.. pssttt...perhatian hanya 2 yang dah dimiliki..

coklat birthday

Imej
salam semua, selamat hari raya...hari ni aku cuma nak update gambar coklat birthday yang aku janji aritu...gambar raya nanti2 la aku apdate kalau sempat yek... ni la coklatnya...tarra...yang 2-3 biji hilang tu buat2 tak tau je la ye....dah kena ngap...hehehe...

kuatkan semangatku...Ya Allah..

salam, mesti korang cam suspen baca tajuk entry ni kan? entry ni sebenarnya pasal penyusuan susu ibu pada adik...alhamduillah setakat hari ni aku masih leh bagi susu ibu setiap hari pada adik... bulan ramadhan pun dah hampir sampai penghujungnya...tapi alhamdulillah setakat ni pengeluaran susu cuma terjejas sikit je...dan aku masih mampu membekalkan sekurang-kurangnya 4 x 3oz botol sehari ke taska untuk adik..itu pun kena bantu dengan susu formula lagi...aku harap sangat2 menjelang umur adik 6 bulan aku boleh bagi adik sepenuhnya susu ibu...insyallah...Kau kuatkan lah semangatku Ya Allah... setakat ni kadang2 semangat aku sedikit pudar...bukan apa..kadang2 bila baca blog org lain yang mampu pam lebih dari 5oz sekali pam membuatkan aku sedikit cemburu dan patah semangat...tertanya jugak dalam hati nape susu aku tak semewah diorang... tapi aku tetap tak putus asa...aku beli macam2 untuk tingkatkan pengeluaran...hari ni sampai satu lagi tambahan...super shield plus... kalau ada antara

update adik n abg long

salam semua, kali ni nak cite lak pasal abg long dan adik... memula cite abg long dulu..tadi gi klinik hantar adik cucuk tp aiseh lupa lak nak timbang berat n ukur tinggi abg long...nanti la kat umah ummi ukur sendiri ek..hehe...boleh camtu? skrg abg long dah pandai cakap macam2...walaupun masih pelat2 lagi n kekadang bunyi pun x sama macam maksud dia...macam kalau nak mandi dia akan cakap nak mati....wah..memula panik gak pastu siap dia demo tarik besen adik tu nak bawak bilik air baru la aku faham...hahaha...nak mandi rupanya... sekarang ni kalau mandi dah senang sikit tapi kena la korban besen adik sebab dia nak berendam dalam tu...pastu aku tinggal je dia...kejap2 kang kena tanya ..dah abg long?...mesti dia jawap...num agi...hehehe...lum lagi la tu... dia dah pandai bahasakan diri dia abg long walaupun sebutan dia masih jauuuuh dari bunyi sebenar..hehehe....nak tau apa dia sebut...abg nong...dan kekadang jadi anong....alahai..boleh je la nak oii... kalau memanggil lak ni satu

Selamat Hari Lahir abang...8/9/10

salam semua, ini entry khas untuk hari lahir cik abang aku...Selamat hari lahir buat abang ye...cantik sangat tarikh hari ni kan....semoga dipanjangkan umur (leh jaga kami2 ni), dimurahkan rezeki(nak support kami2 ni)....dan dikurniakan kesihatan yang baik hendaknya..... apa yang aku bagi sebagai hadiah? tarra....aku bg 2 present... 1. chocolate....pesan kat nurul....cantik dan sedap...sampai abang pun sayang nak makan kan...? 2.cheese tart...pesan kat ida...lum rasa lagi baru sampai tadi...kang kita makan sesama masa buka ye bang... gambar nanti aku bluetooth kat netbook ye..kabel ada problem lak ni...aiseh... kek...? ita buat esok ye bang....aci tak?

selamat hari raya

Imej
salam semua.. aku rasa hari ni mesti ramai yang dah nak balik kg..diam tak diam dah tinggal 2 hari lagi nak raya kan? alhamdulillah tahun ni insyallah aku leh posa penuh...yeay! aku lak malam raya baru leh balik..shah kena keja lagi khamis ni..kena la tunggu dia dulu...sempatlah aku nak masak 2 buku kek coklat dulu sebelum balik..satu untuk mak mertua (pasal aku singgah umah dia dulu) dan 1 lagi untuk keluargaku di johor...insyallah..kalau sempat la..mana nak kemas baju lagi..mana nak layan 2 hero tu lagi...hmmmm... raya tahun ni kami semua sambut kat johor lak...ikut giliran kan..sebenarnya mak mertua aku dah bagi hint2 dia nak suh raya dengan dia tahun ni...tapi maap bebanyak ye mak..kami dah sain perjanjian sebelum kawin dulu...kami kena gilir2..baru adil..raya kedua lak kami balik sini sebab raya ketiga tu shah dah kena keja... sempena hari baik dan bulan baik ni aku nak mintak maaf sekiranya ada terkasar bahasa dalam menulis selama ni...dan segala yang ter..ter..tu la..harap d

salam pg jumaat... Pak Lim Nasi Arab

salam pagi jumaat semua... hari ni opis ni nampak lengang sikit...mungkin dah ada yg cuti agaknya...minggu depan lagi la pulak kan..mesti sunyi sepi punya la... hari ni aku nak cite macam2... pertama, semalam petang kami gi berbuka kat luar...kat restoran Pak Lim Nasi Arab kat Jalan Beserah...alhamdulillah sedap dan mengenyangkan...kami ambik set talam dengan 2 ketul ayam panggang dan kari kambing dan juga sejug air mangga... yang paling aku suka nasi abis licin dan abg long pun suka sangat makan..dia makan dengan bersungguh2...cuma yang tak best kami lupa bawak kamera so takde la gambar ye...cite kosong je... ada lagi satu yang tak best, harga dia mahal sangat la..semua kat atas tu RM43..yang aku tak puashati tu dalam menu tulis set talam tu cuma rm28.90 tetiba shah bayar lak jadi rm38.90...mana yg betul agaknya tah..tapi korang tau je la shah tu main bayo je..bukan dia nak tanya2 pun...takpelah kan halalkan je la dah selamat masuk perut pun...eh..eh...tah2 dah kat usus pun haa

tahan ke tak ye..?

salam semua, hari ni aku rasa teramat letih sangat2...sebabnya? aku tak sedar pagi tadi untuk bangun sahur...sedar2 je najmi menangis nak susu..tengok2 jam dah kul 5.40 am..hah? apa lagi...terus aku kejut shah suruh niat je la...nak capai apa2 pun dah tak sempat dah... ni dah masuk kali kedua kami tersedar lambat camni...sekali dulu tu pun najmi gak yang kejut..tapi masa tu dalam kul 5..ok lagi la sempat la panaskan apa yg patut.. sebenarnya malam tadi kami gi belanja jap kat carrefour..balik lambat gak..pastu aku pam susu jap..tengok2 jam dah kul 12 lebih..tidur..kena bangun lak sebab aku paksa najmi susu direct dari aku semalam...memang la ada adegan jerit2 tu kan..biasa la kena paksa...sampai menitis2 air mata dia ko..sian lak aku tengok tapi nak buat camne kan..mata aku ni haa tak larat nooo nak gi pam tu.. jadi kul 4 tu aku baru je habis susukan najmi, ingat nak baring2 jap dalam kul 5 baru bangun ke kan...sesedo anak dah nangis je..sib baik aku tak nangis sama...kunci jam pun t

gambar terbaru anak2..

Imej
salam semua.. entry kali ni versi gambar lak... meh layan gambo terbaru anak2 aku ye...

FADHILAT ZIKIR ASMAUL HUSNA

salam semua, sempena bulan ramadhan ni elok la kita banyakkan berzikir kan? jadi kali ni aku nak kongsi benda2 kat bawah ni ye... FADHILAT ZIKIR ASMAUL HUSNA Dari Abdullah bin 'Amr r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda: "Sampaikanlah pesanKu biarpun satu ayat..." Dari Abu Hurairah r.a. bahwa Nabi s.a.w bersabda:"Sesungguhnya Allah mempunyai 99 nama, iaitu 100 kurang satu. Siapa yang menghafalnya akan masuk syurga." dari Sahih Bukhari. 1. Allah 2. Ar-Rahman - Maha Pemurah 3. Ar-Rahim - Maha Penyayang 4. Al-Malik - Maha Merajai/Pemerintah 5. Al-Quddus - Maha Suci 6. As-Salam - Maha Penyelamat 7. Al-Mu'min - Maha Pengaman 8. Al-Muhaymin - Maha Pelindung/Penjaga 9. Al-‘Aziz - Maha Mulia/Perkasa 10. Al-Jabbar - Maha Pemaksa 11. Al-Mutakabbir - Maha Besar 12. Al-Khaliq - Maha Pencipta 13. Al-Bari' - Maha Perancang 14. Al-Musawwir - Maha Menjadikan Rupa Bentuk 15. Al-Ghaffar - Maha Pengampun 16

Catatan popular daripada blog ini

Tok Aman Bali Beach Resort Kelantan

Resepi Pau Gebu yang sangat lembut

Resepi Mudah Apam Kukus