Selasa, 30 April 2019

Barangan bayi yang korang wajib ada!

Assalamualaikum semua,  kali ni aku nak cerita pasal barangan bayi yang korang wajib ada tau.. ntah kenapa kali ni feeling macam best pulak nak kongsikan barangan bayi yang boleh manfaat kat semua orang.. walaupun yang takde bayi macam kami ni haa.. hehe.. ada 2 barangan tau yang aku nak share.. Dua-dua barangan bayi best yang wajib ada ni daripada rangkaian produk Littlebean Premium.. Satu tu dipanggil Digital Double Bottle Warmer.. dan satu lagi tu pulak Digital Multi Function Food Processor.. 

Barangan bayi yang korang wajib ada! 


Meh la kita cerita pasal Digital Double Bottle Warmer ni dulu.. kalau disebut bottle warmer mesti korang semua fikir boleh panaskan botol je kan..?  eh a7ku pun sama tau.. memula memang la fikir macam tu jugak.. tapi eh bila dah ada barang ni depan mata.. dan cuba.. laa.. bukan boleh panaskan botol je rupanya.. banyak sangat fungsi lain boleh guna jugak.. nampak sangat la aku ni tak berapa sesuai dah ada baby lagi kot.. haha.. sangat ketinggalan zaman.. 

Littlebean Digital Double Bottle Warmer


Dengan Digital Double Bottle Warmer korang boleh steam botol susu.. boleh panaskan susu dan makanan bayi dan jugak boleh steam buah dan sayuran jugak tau.. bagus sangat untuk sesiapa yang nak cari alat yang ada semua ni dengan LCD Touch Panel je.. ala.. stail panel tekan-tekan je pakai jari.. kelas sangat tau.. yang bestnya korang boleh pre set dulu fungsi mana nak sebelum kita guna tau.. sehingga 15 jam lebih awal la.. best kan?  

kena pulak lagi best bila ada fungsi memori untuk fungsi mana yang korang suka.. senang sangat bila nak gunakan dalam keadaan nak cepat tu kan.. cuma tekan je dan pilih dari memori yang ada.. yang ni boleh guna untuk botol susu yang jenis tinggi tau.. bukan yang rendah je.. sebab penutup dia tu pun tinggi tu haa.. dan boleh masuk 2 botol sekali gus.. 

Littlebean Digital Double Bottle Warmer


untuk tambahkan keterujaan korang, Digital Double Bottle Warmer ni jugak sangat ringan jadi senang la nak bawak bergerak ke mana-mana.. kalau yang jenis travel tu sesuai la nak bawak jenis ni.. pssstt jimat elektrik jugak tau.. aku nak cerita banyak pun malas la.. bagi korang tengok video ni je ek.. bagi "clear" kata orang kampung aku.. hehe.. 



Meh la kita lompat cerita ke barangan bayi kedua yang wajib ada.. Zaman dulu-dulu masa ada baby dulu takde pulak jual bendaalah mudah macam ni.. dulu gigihlah aku rebus atau kukus makanan anak-anak.. tak pun masak dengan slow cooker.. lepas tu gigih jugaklah blend pakai tangan supaya taknak hancur sangat.. sekali bila keluarkan Digital Multi Function Food Processor ni dari dalam kotak.. terus teruja aku bila baca manual tau.. mana taknya hampir semua la yang aku buat secara manual makan masa dua tiga jam kat atas tadi tu dia boleh buat! 

Littlebean Multi Function Food Processor 


mau aku tak kagum kalau macam tu kan?  semua guna satu mesin je.. dia boleh guna untuk stim makanan.. stim buah.. stim sayur.. stim ayam.. stim ikan.. lepas tu korang boleh blend je semua tu dalam mesin yang sama! senang betul la kerja jadinya.. pulak tu panel dia pun sama macam mesin warmer tadi.. stail tekan-tekan je tau.. haha.. moden la sikit kan.. takkan selamanya nak pakai yang pulas-pulas tombol tu haa.. silap-silap terlebih pulas patah pulak tombolnya.. ni macam kes slow cooker aku dulu la ni.. haha.. azab betul.. sampai nak guna pun kena cari player dulu baru boleh pulas.. sedih betul!  hehe..

Digital panel


jadi kalau ada yang jenis tekan-tekan macam ni senang sangat la kerja mak-mak pulak kan.. takde alasan kata tak boleh sediakan makanan sihat buat anak anda.. eh bukan mak-mak je.. yang ayah-ayah pun sama.. takde alasan la taknak ringankan tangan tolong isteri tersayang sediakan makanan anak lepas ni.. sebabnya boleh tekan-tekan je haa.. kerja mudah je.. dah la nak guna mudah.. nak cuci pun mudah je.. takyah beria la korang nak angkat sental-sental bekas tu bagai la.. sebab dia ada fungsi auto clean tu haa.. mudah je pun nak basuh..

Littlebean Digital Multi Function Food Processor 


kalau yang jenis nak diet taknak makanan berminyak pun sesuai la ada satu macam ni.. boleh stim atau kukus je semua makanan dalam tu.. bekas dia tu besar tau.. boleh muat kalau isi macam-macam.. dapat makanan sihat je tiap hari.. lepas ni kalau aku masih gemuk aku rela la korang kutuk aku.. pasal dah ada benda alah ni pun masih malas lagi kan.. haha.. aku pasrah ok.. ok azam kurus kekal untuk 2 tahun!  eh lupa.. meh la layan video untuk Digital Multi Function Food Processor ni jugak ya..



kalau korang terasa berkenan dan nak tau sesangat pasal dua barangan bayi yang korang wajib ada ni.. korang boleh je cari info lanjut dari laman web kat bawah ni ya.. 

Childhood Basic Marketing Sdn. Bhd. 


Ahad, 28 April 2019

Masa mandi lebih menyeronokkan dengan CARRIE JUNIOR Bubbly Bar

Assalamualaikum semua, dalam musim panas macam sekarang ni kan.. ada satu tempat yang sangat popular dalam rumah aku.. aku rasa rumah orang lain pun sama la jugak kot.. tempat tu tak lain tak bukan ialah bilik air!  hahaha.. dan tak lain tak bukan aktiviti yang nak dibuat adalah mandi.. hehe.. nikmat tau mandi waktu hari panas.. terasa taknak keluar pun ada.. 

Masa mandi lebih menyeronokkan dengan CARRIE JUNIOR Bubbly Bar


Tapi kalau mandi tak guna sabun yang best pun tak guna jugak kan.. kalau dapat sabun yang best harus rasa nak duduk lama dalam bilik air lagi.. lagipun mandi ni bukan sekadar rutin je kan.. kalau untuk anak-anak.. ia merupakan rutin harian yang boleh memberi manfaat kepada kanak-kanak melalui belaian kasih sayang yang lebih dari ibu bapa dan penjaga.. Masa mandi jugak merupakan masa yang tepat dan berharga untuk mengeratkan hubungan.. Mandi dapat membantu si manja untuk berehat dan setiap sentuhan fizikal memberikan mereka keyakinan terhadap kasih sayang dari ibu bapa.. 

Disebabkan itulah Carrier Junior, sebuah jenama yang dipercayai dalam kelengkapan mandian kanak-kanak memperkenalkan keseronokan masa mandi dengan Carrie Junior Bubbly Bar.  Produk Carrier Junior Bubbly Bar baharu ini memberikan sebuah pengalaman baru yang lebih menyeronokkan di dalam bilik mandi.. Sabun buku mandian baharu dengan hiasan imej 3D CARRIE yang timbul di permukaan sabun hadir dalam 3 warna terang dan menarik iaitu merah jambu,  hijau dan biru sesuai dengan setiap variasinya.. 

Masa mandi lebih menyeronokkan dengan CARRIE JUNIOR Bubbly Bar


Apa yang best sangat Carrier Junior Bubbly Bar ni? Ianya merupakan sabun Gliserin, menjadikannya lebih lembut pada kulit dari kebanyakan sabun.. Gliserin berasal dari minyak tumbuhan semulajadi menjadikan sabun ini mempunyai bacaan pH lebih rendah berbanding sabun lain..  Ia membersihkan sambil memberikan lapisan perlindungan kelembapan, agar kulit kekal lembap.. Gliserin yang terkandung di dalam Carrie Junior Bubbly Bath juga bertindak sebagai humektan, memberikan kelembapan pada kulit lebih lembut..

Suka sangat budak kecik ni.. 

Dalam kotak sabun tu siap ada mainan tau.. 


Carrie Junior Bubbly Bar ini jugak dah diuji secara dermatologi, sesuai untuk semua jenis kulit,  sangat lembut dan tidak mengasari permukaan kulit yang apabila digunakan bersama air,  ia mempunyai kesan yang menenangkan dan juga melembutkan kulit.. Ianya dapat memastikan kulit anak korang sentiasa terhidrasi, ia dapat melembapkan kulit sehingga beberapa jam selepas mandi.. Penggunaannya yang berterusan jugak boleh menjadikan kulit lembut dan gebu.. menyental sabun ketika mandi jugak merupakan terapi yang dapat melegakan tubuh badan.. 

Ni haa mainan dia.. Set Puzzle! 


Ada 3 pilihan aroma buah-buahan untuk Carrier Junior Bubbly Bar ni.. ianya terdiri dari aroma yang paling menarik dan laris iaitu Groovy Grapeberry,  Cheeky Cherry dan Double Milk yang menjadikan kulit sentiasa segar dan bersih.. Carrier Junior Bubbly Bar dirumus khas dengan kandungan istimewa Carrier Junior,  Fruito-E yang merupakan gabungan semulajadi ekstrak buah-buahan yang diperkaya dengan vitamin dan nutrient untuk membantu menyuburkan dan melembapkan kulit.. 

Kini kanak-kanak boleh menikmati lebih keseronokan di dalam bilik mandi kerana Carrie Junior Bubbly Bar boleh didapati di kedai runcit utama, pasar raya,  pasaraya besar di seluruh negara.. sabun buku seberat 100 gm ini berharga RM4.00 (Semenanjung Malaysia) dan RM4.20 (Sabah Sarawak) setiap satu.. 

Ceritaita

Nasi Ayam RM2.90 je?

assalamualaikum semua,  lamanya tak menulis.. mood menulis pun dah tercampak mana ntah.. bukanlah tak menulis langsung.. ada je tulis tapi elok je tersimpan dalam draf je tu haa.. bila nak edit je macam ada yang kurang.. ntah apa dia ntah.. tapi kali ni semangat jugak nak menulis balik sebab nak kongsikan pasal kedai nasi ayam murah kat Kuantan masa kami balik baru ni.. mesti ada yang tak percaya betul ke nasi ayam RM2.90 je? haa.. meh aku cerita meh..

Nasi Ayam RM2.90 je? 


kebetulan waktu kami balik aritu adalah anak yang menyebut nak main ping-pong tapi bila tengok raket yang pernah beli dulu dah rosak pun.. jadi dimintaknya la untuk beli baru.. kami pun asalnya nak cari kat kedai yang murah je la kat sekitar Kuantan tu.. jadi kami cadang nak cari kat kedai Eco Shop.. ala.. kedai RM2 yang popular tu.. eh ke korang tak tau?  kalau korang tak tau memang sahlah kami je la kaki shopping kat situ.. haha

tapi bila sampai je kat kedai Eco Shop tu.. tanya dengan pembantu jualan dia kata dah habis.. kecewa la jugak masing-masing.. disebabkan nak menghilangkan rasa kecewa tu kami pun jalan la ke deretan kedai yang ada di hadapan kedai Eco Shop tu.. eh lupa bagitau ini kedai yang dekat Jalan Gambang tau.. depan sikit tu ada Pasaraya Eng Hong.. 

bila dah berjalan tu mulalah jadi lapar pulak kan.. kebetulan pulak ternampak kedai makan kat deret kedai kat situ.. ada satu kedai ni menarik la pulak pasal dia ada tulis dia jual nasi ayam dengan harga cuma RM2.90.. korang mesti cakap biar betul RM2.90 je kan? Kedai makan ni namanya Restoran Bummbu Nasi Ayam..  ketahuilah bahawa kami pun memula rasa macam tu jugak lepas tu baru la yakin.. 



Nasi Ayam RM2.90 je? 

Tengoklah abg ngah menjeling tu haa.. lambat nau ummi ambik gambar.  haha

gambar ni abg long yang ambik.. nampak aku tak ready tu? 

suasana dalam kedai.. 


dan kami pun cubalah order makan kat situ.. alhamdulillah sedap jugak wei.. berbaloi la dengan harga dia..sebenarnya dia ada la jugak beberapa pilihan untuk orang yang nak nasi lebih banyak atau pakej lebih besar ke.. tapi untuk kami yang set RM2.90 ni sedang elok la.. kenyang la seorang satu set tu.. sedang elok je la.. yang pakej special untuk lebih ayam dan nasi tu harganya RM5.50 dan yang ayam hainan RM6.00..

suasana kedai pun selesa dengan kerusi meja dari kayu pellet.. cantik dan sedap mata memandang..  air yang dijual pun murah-murah je.. jadi kalau datang Kuantan jangan lupa singgah makan nasi ayam kat kedai ni ya..

Ceritaita

Rabu, 24 April 2019

9 ways to beautify your home

Assalamualaikum all, there are many properties for sale in Malaysia recently, such as properties in Flora Damansara. If you have just recently gotten a new house yourself and you are planning to renovate your house, this article will show you some general guidelines for beautifying or renovating your home. Before you begin the renovation, you need to know there are 2 options available for you to choose from: 

1. Engage in an interior design and the interior design manages the entire process starting from design all the way until you move in; 
2. Self manage by engaging with contractors and various service providers. 

9 ways to beautify your home


If you are opting for option to where you would like to self manage the entire process, this article will guide you through. Here are the guidelines for you to follow when it comes to beautifying your home.

1. Design and planning
Make an Excel worksheet to jot down the ideas you have, the costing from different suppliers and advices you get from your family and friends. Having an Excel worksheet will definitely keep the process smooth and easy, especially when it comes to comparing ideas or costing.

In addition, it is important to set a realistic budget for your renovation to prevent you from overspending or getting a huge renovation loan. You definitely do not want to overspend and regret only when it comes to payment. That will then be too late.

There are many design website on the Internet that you could have a look and get some inspiration or ideas, such as Pinterest or Qanvast. These websites will show you different renovation ideas from paint color to bedroom designs and types of lighting and furniture used. 

After you have identified with the style and design you prefer for your living room, dining room, kitchen, bathrooms and bedrooms, you can then start discussing with your service providers with what you would like to achieve. Do however bear in mind that you might not achieve 100% similarity to the pictures you see on the Internet as they might not have the same length and width, area and height. 

There are many contractors available in Singapore, so make sure you do your research before you engage in one.Engage in the one that you are most confident with in their workmanship.

2. Demolition and hacking
If you plan to restructure your house, make sure you double check with your contractor on whether any demolition or hacking work is allowed in your premise. An experienced contractor will then be able to give you some advice on what can be done and what cannot be done.

3. Electricity, plumbing and air conditioner
Any shirting in electrical points, pipes and air conditioner trunking should be done as early as you can before the massive renovation work starts. Air conditioner trunking should be done earlier and the air conditioner units can be installed much later.

Furthermore, you will also need to decide on whether do use a storage tank heater, electric heater or gas heater when it comes to water heater at home.

4. Masonry and flooring
There are a few areas in your house that you might wish to build kerbs at, such as the main entrance door, toilet area and the kitchen entrance door. 

If you wish to have a change in the floor tiles, the cost of it would go from $6,000 onwards, depending on the material and size of your home.

5. Windows and grills
There are many types of windows: top hung, casement or sliding. You could choose to soundproof your windows and tint the glass as well to prevent heat from entering and blocking the noise. As for window girlls, it is mainly for child safety purpose. 

6. Painting and wallpaper
Choosing the right paint, the right color makes a huge difference. Using the right paint can instantaneously revive and brighten your initially dull looking unit. Hence, choose a color that will brighten up your unit or a color that adds a touch of liveliness for your unit. Nobody wants to come back to a place where it further brings down the already-tired-from-work mood. Make sure to use only good quality paint as well to protect your home and will certainly last you a few years. If you are unsure of which color to choose, you can always ask for advices from the stores, as most stores offer a wide variety of colors for you to choose from and they will be able to advise you on the matching of the color that suits your house theme.

You could also opt for having wallpapers it is a cheaper option to nice and creative painting. Moreover, it is easily changeable if your tastes ever change in the future. 

7. Ceiling works
You could install false ceiling to your home to beautify the place. You could choose to install false ceiling at your living area, foyer area and the bedrooms. Different ceiling work such as lighting holders or L Box could give a different classy effect to your home. 

8. Carpentry works
You could do some carpentry work on your kitchen cabinets, TV consoles, false ceilings, doors, feature walls, wardrobes, bed frames and the tables at home. Do your research and look for a carpenter with good workmanship. If you are using the same design and material for your whole house, you could try to negotiate for a better price with your carpenter as the material will be cheaper when it is ordered in large quantity. 

9. Cleaning up
You are now one step closer to moving in to your dream house. After the renovation is done, it is time to clean up the mess left behind. You will need to engage with some cleaning service and disposal service to dispose all the renovation debris, and do clean up your house, including a chemical wash.

In conclusion, beautifying your home on your own is not too difficult of a job, as long as you monitor closely to the work done by different service provider. Most importantly, they are definitely affordable as compared to engaging an interior deisgn  that would break your bank account.

Ceritaita

Sabtu, 20 April 2019

Citarasa Nostagia Ramadan Buffet di Summit Hotel Subang USJ

Assalamualaikum semua, ramai yang dah cerita pasal buffet Ramadan.. sana sini la meriah.. tahun ni kami berpeluang jugak merasa Ramadan buffet di hotel.. aku anggap rezeki family anak ramai ni jugak la.. sebabnya kalau orang dengar je anak berderet yang nak dibawak sekali tu mau gerun semua nak sediakan meja.. hahaha..

Citarasa Nostagia Ramadan Buffet di Summit Hotel Subang USJ

Citarasa Nostagia Ramadan Buffet di Summit Hotel Subang USJ


Dan tahun ni rezeki kami di Summit Hotel Subang USJ pulak.. hidangan “Citarasa Nostalgia” Ramadan Buffet di Summit Hotel Subang USJ menggamit selera kami tau.. sebabnya terdapat banyak hidangan yang menggamit nostalgia.. tentunya sebab dihidangkan dengan makanan tradisi  bermacam juadah.. ada lebih dari 200 jenis hidangan la untuk semua pengunjung.. kira memang berbaloi kalau datang ni..








Antara makanan yang dihidangkan ialah Satay Raja Alang.. tak sah la kan kalau takde satay.. Briyani Kasih Bonda, sup Gear Box yang popular.. kalau bulan puasa dan raya ni memang antara hidangan yang orang nak cari la kiranya.. tu belum lagi termasuk hidangan asam laksa dan mee jawa lagi tu.. Ada jugak murtabak dan Roti Kirai.. haa mana yang tak tau rupa roti kirai tu wajib datang.. haha.. kalau belah-belah Johor rasanya memang dah glamer dah nama roti kirai  ni.. belah-belah negeri lain aku tak pasti la pulak..





Bukan hanya hidangan tradisi yang akan menambat selera pengunjung tapi jugak ada tarikan lain macam Kambing Panggang, Kentang Lenyek dengan krim.. eh dengan bermacam jenis pencuci mulut pun ada la termasuk ABC.. ada jugak hidangan kerabu yang bermacam jenis tentunya memecah selera korang nanti.. eh lupa.. kalau yang jenis tak makan berat.. nak makan sambil lepak-lepak tu.. Yong Tau Fu pun ada tau.. 









Semua ni dimasak oleh kumpulan Chef yang diketuai oleh Ketua Chef Sakya, yang berpengalaman lebih dari 26 tahun dalam bidang masakan.. pastinya mereka tak akan mengecewakan pengunjung nanti.. Sementara korang makan tu pulak boleh jugak mendengarkan irama dari kumpulan Ghazal yang dijemput khas.. memang terbaik la.. tenang je sambil makan..



Summit Hotel Subang USJ akan mengadakan promosi Early Bird Promotion kepada semua yang menempah sebelum 5 Mei 2019 pada harga istimewa iaitu RM68 nett bagi dewasa dan RM40 nett bagi kanak-kanak.. harga sebelum promosi adalah RM88 nett untuk dewasa dan RM40 nett untuk kanak-kanak.. Promosi Ramadan Buffet bertemakan “Citarasa Nostalgia” ni akan berlangsung dari 6 Mei 2019 sehingga 2 Jun 2019 sahaja ok! Jadi sila rebut peluang ya!

Ada juga promosi bilik di sepanjang bulan Ramadan ni.. iaitu pengunjung hanya perlu membayar RM188 sahaja bagi penginapan semalam bersama dengan pakej bersahur untuk 2 orang.. menarik kan? Untuk tempahan berkumpulan atau lebih dari 50 orang boleh juga hubungi Summit Hotel Subang USJ untuk maklumat lanjut.. Pastinya hidangan Ramadan Buffet bertemakan “Citarasa Nostalgia” ni akan mengingatkan korang kepada hidangan nostalgia korang satu ketika dulu.. 




Untuk maklumat lanjut mengenai tempahan dan lain-lain boleh rujuk di bawah ni ya..:

Summit Hotel Subang USJ

Hotline : 03-8023 3000 ext 3021 


Ceritaita