Catatan

Tunjukkan catatan dari Januari, 2014

Catatan terkini

Kedai Keropok Lekor Sedap di Mersing

Imej
Kedai Keropok Lekor Sedap di Mersing Kedai Keropok Lekor Sedap di Mersing - gambar ni kredit google ya Assalamualaikum semua, dulu aku pernah cerita pasal kedai jual keropok lekor sedap di Mersing dalam blog aku ni. Masa tu aku perkenalkan satu kedai keropok kat Mersing la. Bukan kedai keropok lekor popular dan viral di Mersing pun masa tu. Tapi aku cerita sebab dia jual keropok sedap. Kali ni aku nak cerita pasal kedai keropok sedap yang lain pulak. Lokasinya masih lagi di Mersing. Tak berubah ke daerah lain lagi la. Setakat ni kalau dalam Johor ni keropok area Mersing la yang menjadi pilihan kami sekeluarga. Pada kami, keropok daerah lain di Johor ni bukanlah tak sedap, cuma tak menepati selera je. Gambar lama dia, masa ni takde lagi papan tanda kuning kedai dia Ni gambar baru, adik aku ambik dari dalam kereta Kedai Keropok Lekor Sedap di Mersing Eh yang aku cerita ni pasal keropok lekor sedap tau. Bukan keropok keping. Karang ada yang salah faham pulak. Kadang-kadang ada keropok lek

cutikan saya..

assalamualaikum semua, semua orang masih kerja dan bersekolah ke esok? atau dah ada yang bercuti? abg long masih kena sekolah esok..ada pengagihan bantuan persekolahan RM100 esok... aku pun masih kena keja... shah je off esok.. jadi dia kena kemas baju nak bawak balik kampung... hahaha... hari ni jem teruk kat kuantan ni... shah lambat ambik aku.. kena ambik abg long dulu... kesian pulak kalau dia lama-lama kat transit... takde kawan kat situ...aku kat opis sorang-sorang takpe.. kunci pintu terus buat kerja kat dalam ni..aman je... pelik kan tajuk kat atas tu? ini cerita dialog ibu dan anak lagi la macam biasa... cerita di malam isnin... abg long : ummi... aku : ye sayang... ada apa? abg long : ummi cutikan saya je la ye... aku : kenapa pulak? abg long : ummi cutikan saya la... kita balik kampung... jumpa atuk...saya dah rindu atuk... aku : laaa...mana boleh..abg long kena sekolah... minggu ni sekolah kejap je..lepas tu cuti.. baru kita balik kampung jumpa atuk

Wordless Wednesday # 51

Imej
assalamualaikum semua, kemuncup potong rumput... kelassss... p/s meeting mode... zzzzz...

Sambutan hari lahir dan Gold Coast Morib

Imej
assalamualaikum semua, pagi ni ada rasa sikit stress... jadi mari kita tulis satu entri dulu.. sebenarnya aku nak cerita pasal sambutan hari lahir aku yang 35 pada 3 Januari 2014 lepas... dan lama kan baru nak cerita?... jangan risau sebab ada cerita yang lagi lama pun aku akan tulis jugak sebab tak sempat nak update... dijadikan cerita kisah sambutan ni dibuat kat Gold Coast Morib.. sebabnya aku la yang berhajat... dari tahun lepas berangan... nak tempah waktu hari lahir aku tak kena pulak hujung minggu... nak tempah masa hari jadi shah pulak ada pulak program lain... ada je halangan dia... tapi setiap sesuatu tu ada hikmahnya.. mungkin halangan tu jadi sebab taknak kami terlibat dengan benda yang bahaya ke kan? nauzubillahiminzalik... jadi setelah dirancangkan sebulan sebelum tu aku dah sesiap booking dah... nak tempah senang je... korang boleh gi kat website dia... Gold Coast Morib pastu aku bukak la kat web tu check tarikh yang aku nak book tu... pastu korang klik k

kata abg long...

Imej
assalamualaikum semua, lamanya tak menulis kat sini...rasa kekok la pulak... hari ni cuma nak kongsikan dialog antara aku dengan abg long masa minggu kedua abg long naik sekolah.. @ zoo johor.. (bila nak ada entry ni?) kisah 1: abg long : ummi, nanti ummi jual la apa-apa kat sekolah saya.. aku : sekolah mana ni? abg long : sekolah tempat saya mengaji tu la... aku : sekolah agama? abg long : haaa.. ye la... aku : laaa... ummi nak jual apa? abg long : ummi jual la apa-apa... aku : apa-apa tu macamana? abg long : ummi jual la kuih ke... lempeng ke... apa-apa la.. aku : laaa..kenapa ummi kena jual pulak?..kat situ kan dah ada orang yang jual kan? abg long : memang ada tapi takpe la..ummi boleh je jual..  aku : bila la masa ummi nak berjual nak.. ummi kan kena keja lagi... abg long : (sengih je...) kisah 2 : pagi tu aku tengah susun cheesy merry tempahan orang ke dalam peti... abg long : haaa... ummi jual yang macam ni la.. aku : nak jual ka

Hidangan tersedap di dunia

Imej
assalamualaikum semua, meh layan sarapan roti sandwich kangkung belacan.. Resepi Roti Sandwich Kangkung Belacan Bahan - bahan : Roti potong Sayur kangkung goreng belacan Keju keping Cara-cara : 1. letakkan sayur kangkung dia atas kepingan roti. 2. letakkan kepingan keju. 3. tutup dengan kepingan roti lain. 4. sedia untuk dimakan.

Saya Nak RM300 Angpow Daripada Nile.com.my

Imej
assalamualaikum semua, lama tak join giveaway kan? jom mencuba nasib... kalau aku dapat duit RM300 tu... aku nak buat bayar hutang... apa gelak-gelak?.. serius ni tau.. sesiapa yang nak join boleh ke blog lyssa ni ... atau klik gambar kat atas tu ok... keputusan boleh tau kat sini..   http://www.nile.com.my/page.php?cd=87 Tamat pada 21/1/2014 jam 12pm ok.... p/s doakan la aku menang ye... entry morib tu esok2 @ petang ni aku tulis ok... adoiii.. tak menyempat...

Wordless Wednesday #50

Imej
assalamualaikum semua, alhamdulillah rezeki di pagi rabu..

Mulakan harimu dengan doa

Imej
amin....

Wordless Wednesday # 49

Imej
assalamualaikum semua, burger homemade peanut candy p/s mood penat...jadi kena upload gambar makanan...boleh gitu?

Sekodeng abg long di waktu rehat

Imej
assalamualaikum semua, lama tak menulis... kami bercuti rehat yang tak berapa nak rehat hujung minggu lepas... tapi alhamdulillah anak-anak seronok.. esok aku cerit apasal tu ye... hari ni kita cerita pasal kisah mengintai abg long waktu rehat dia tadi... al kisahnya hari jumaat lepas abg long kata dia kena "pau" dengan budak besar yang dia tak kenal... dengan sedih dia bagitau... abg long : ada budak besar datang sergah saya ummi... lepas tu dia mintak satu ringgit dengan saya... saya cuma ada 2 ringgit aje...   aku : laaa... nape abg long tak bagitau cikgu?   abg long : cikgu jauh...tengah rehat jugak..   aku : abg long lari pegi jumpa cikgu la...   abg long : tak boleh la ummi (nada dah sedih) nanti saya jumpa cikgu dia dah hilang macamana?   aku : abg long bagi dia jugak ke?   abg long : saya bagi la... dah dia kata kalau saya tak bagi dia nak belasah saya... alahai anak..... hari kedua dah kena buli... ada sambungan cerita sedih la... abg long

Jalan-jalan sempena Hari Ulang Tahun..

Imej
assalamualaikum semua, malam ni in Shaa Allah kalau takde aral melintang kami akan memulakan perjalanan sempena menyambut ulangtahun aku yang ke 35.... wah dah 35 dah kau ita... alhamdulillah.. bersyukur banyak dapat capai umur ni... dan semoga makin banyak kebahagiaan dikecapi... terima kasih pada semua yang sudi ucapkan Selamat Ulang Tahun tu jugak ye... tak terbalas dah di facebook dan di mana-mana... terima kasih ingatan kalian pada diri ini... terharu... hukhukhuk...(hadiah takde ke? ;) ) meh tengok ke mana perjalanan kami bermula malam ni.... our journey from tonight... membelah semenanjung lagi U...hehe.. doakan kami pergi dan pulang dengan selamat ye.... p/s sambutan kali ni best disertai dengan family along... yeay!... cuma risau ada jangkaan banjir gelombang kedua pada 6 Januari 2014 ni? semoga semuanya dipelihara Allah hendaknya..amin..

lagi... anak 3 tahun ditinggal di dalam kereta?

Imej
assalamualaikum semua, di pagi yang barakah ni... hujan turun tak berhenti di Kuantan ni... sekejap lebat.. sekejap renyai... alam seperti menangisi permergian seorang anak yang baru nak mengenal erti hidup... kisah yang berlaku di awal tahun 2014 di Kuantan ini semoga jadi pedoman pada semua terutama yang bergelar Ibu Bapa supaya jangan berulang di masa akan datang... pilu rasanya hati membaca cerita seperti ini... walaupun sedia maklum keluarga lagi merasai beban rasa bersalah sampai bila-bila... diharap selepas ni ada pihak yang sudi supaya keluarga seperti ini dibimbing dari segi kaunseling menangani musibah ini... supaya mereka..terutamanya ibu bapa lebih kuat mengharungi kehidupan demi anak-anak yang tinggal... mari kita baca kisah di sebalik cerita sedih ini... Kakitangan Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA) membawa keluar mayat Muhammad Ariff. dari sumber berita harian Budak mati ditinggal 9 jam dalam kereta Kuantan: Seorang kanak-kanak lelaki berusia tiga tahun l

Catatan popular daripada blog ini

Tok Aman Bali Beach Resort Kelantan

Resepi Pau Gebu yang sangat lembut

Resepi Mudah Apam Kukus