Catatan

Tunjukkan catatan dari Oktober, 2009

Catatan terkini

Kisah Rumah Terbuka Syawal Kami

Imej
Rumah Terbuka kami setelah sekian lama  Assalamualaikum semua, alhamdulillah bulan Syawal dah pun berlalu. Semalam hari terakhir Syawal. Ramai yang masih meraikan sambutan Syawal hingga ke penghujungnya. Syukur jugak tahun ni kita dapat meraikan hari raya Aidilfitri secara meriah berbanding tahun-tahun lepas.  Tahun ni tahun kedua kami raikan hari raya Aidilfitri di rumah sewa kami di Kluang ni. Tiba-tiba pulak tahun ni kami ada kerajinan untuk buat mini rumah terbuka pada hari Sabtu 29 April 2023 bersamaan 7 Syawal 1444. Kenapa namanya mini? Hehe.. sebab jemputannya agak terhad.  Ramai yang kami tak terjemput disebabkan banyak faktor. Salah satunya sebab majlis ditetapkan dalam masa yang terlalu singkat jadi persediaan agak kelam kabut. Senarai jemputan pun main tulis secara rawak je sudahnya.  Asalnya kami nak terima sekumpulan tetamu saja,  tapi bila difikirkan apa salahnya kami jemput je orang lain yang boleh datang jika berkesempatan. Itu yang akhirnya jadi majlis rumah terbuka se

latest news -check up

Imej
salam semua...hehe..cam ramai je yg baca blog aku ni..perasan hari ni aku nak update sal kandungan dalam perut aku ni haa... tadi pagi aku cam pitam sekejap kat umah, terus ajak shah gi check up hari ni gak..ingat nak tunggu minggu depan ke tak pun bulan depan je tapi tetiba je kena pitam ni kena gi check gak... kebetulan lak shah cuti hari ni terus la aku ajak dia gi klinik desa kg kempadang tu...lepas punch card dan bgtau kat rakan sekerja aku pun terus gi klinik... sesampai kat klinik tu terus ambik no...last2 misi tu tanya dah ada buku? aku kata lum..terus dia kata pulang balik no, ambik je tarikh appointment ni....dia pun sibuk tanya bila last aku period semua then estimate aku punya EDD...pastu dia bg aku tarikh minggu depan 6/11/09 kul 8pg...sambil tu dia tanya sekali dah gi scan kat mana2 ke @ check dgn pregnancy kit..aku kata la yg aku check dgn kit je... tengok korang tu yang aku malas nak gi awal2 klinik kerajaan ni....tengok kan dah disuruhnya aku balik...saje je aku gi tu.

Syukur pada Allah

Syukur pada Allah hari jumaat lepas PM dah umumkan belanjawan 2010, banyak yang dia baca...aku tak larat nak ulas.. dari kul 4 ptg aku dengar siaran langsung dia, sampai dalam keta lak sambung dengar dalam keta... Alhamdulillah, Allah masih mendengar doa hamba dia yang kerdil ni... 3 berita gembira hari tu..  pertama: Pm umum pasal taska kat semua jabatan kerajaan dan kementerian, semua diwajibkan mengadakan taska / pusat asuhan di pejabat masing2.... lega perut aku mendengarnya...sebelum ni dalam entry 'susah hati' aku sebelum ni ada aku cerita yang pasal RTM nak tutup taska dia hujung tahun ni...selepas pengumuman ni, maknanya taska tu tak jadi tutup...  kedua: PM umumkan imbuhan khas RM500 dipanjangkan kepada semua pegawai bergred 41 hingga 54 dan akan dibayar pada bulan disember nanti...alhamdulillah, walaupun tak dapat bonus yang banyak (berbulan2 cam CUEPACS mintak) tapi syukurlah...sekurang-kurangnya masih ada imbuhan...dan masih ada rezeki lebih buat kami sekeluarga... 

Dah ada air!

yahooo...dah ada air...kul 5 pg tadi aku gi bilik air, terasa nak bukak paip...terus air keluar dengan lajunya...alhamdulillah...air dah ada...cepat2 aku tadah, penuhkan tong dalam bilik air, baldi semua... bila balik bilik shah tanya, asal lama noo kat bilik air tu...saje tadah air takut kang esok pepagi tetiba lak dia takde lagi..kan naya tu...biar berjaga2 kan? aku rasa ada air ni pun sebab aku tepon JBA semalam kot...hehe... mesti diorang takut aku report kat TV3 ke surat kabo ke....ha..ha...tak ke susah diorang nak menjawab tu....sedangkan sidang akhbar dia kata cuma 1 hari je, selasa dari kul 7.30pg sampai kul 11.30 mlm je... meh aku cite apa berlaku semalam... kul 5 ptg semalam aku tepon JBA buat kali kedua...selepas beberapa kali tulis no bz...baru la dapat...kali ni lelaki lagi yg angkat..suara dia serius je...letih jawab phone kot... ni antara dialog aku dgn staff JBA tu: aku;"saya ni nak tau kedudukan masalah air sekarang ni, sampai bila sebenarnya air takde ni encik?&q

alhamdulillah

alhamdulillah...hari ni masuk hari kedua aku dah leh makan nasi...semalam try beli kat kantin JKr kat depan nu... semalamnye menu : nasi, ikan tongkol masak singgang sekali timun dan sayur petola masak air...leh makan tapi tak abis... hari ni punya menu: nasi, asam pedas tp aku cuma ambik bendi je dan cendawan + lobak...dan hari ni abis... syukur...aku pun dah tak teruk mabuk cam sebelum ni...nak bangun pun tak larat..sekarang ni dah leh berfikir secara waras dah..hehehe... cuma kalau malam2 badan ni semua rasa cam sengal2 je...mungkin anak kat dalam ni tengah menyerap kalsium dari badan aku kot... perut lak? nampak dah macam naik sikit tapi tak pasti la sebab ada baby dlm tu...sebabnya selama ni pun perut ni cam bon**t sikit... ni ayat aku dgn shah semalam masa aku berbaring... "bang, perut ita ni dah nampak naik sikit kan bang" "eh, bukan perut tu cam bon**t sikit ke dulu pun" hmm...no komen... lg satu yg jadi keraguan sekarang ni bila waktu sesuai kita mula check

air takde

pagi ni dah masuk 3 hari air takde kat umah aku... hari pertama: kami tak tau pun takde air sebab tak perasan orang bagi pengumuman kat radio...ye la diorang pun satu bagi pengumuman kat Radio Malaysia Pahang...sapa la yang nak dengor channel tu...cuba la lainkali tepek la banner kat mana2 ke...buat beso2 biar semua orang nampak...buat konsert leh lak abiskan duit untuk bannner...hish..marah tul aku... dijadikan cerita kami selamat mandi pagi dan air yang ada cuma dalam tong merah kat dalam bilik air aku je... sesampai je tempat keja, semua org tanya...umah doc ada air ke? musykil aku dengar soalan tu...aku dengan konpidennya jawab ada la...baru la aku tau rupa-rupanya diorang nak matikan bekalan hari tu...cisss...tak sempat aku nak menadah air lain pun..tp hati aku dah sedap sikit sebab diorang kata cuma sampai kul 11.30 mlm je... hari kedua: shah bangun tidur kul 2 pg buat susu anak.. aku tanya dia "ada air bang" dia jawab "ada, tp baru nak kuar kot cam kotor je"

Baby Update

Imej
Hello rozita262! 8 weeks pregnant If you could see your baby this week you'd see that his fingers and toes are emerging, his eyelids practically cover his eyes and his embryonic tail is just about gone. Of course, it's still too early to tell whether you're having a boy or a girl because the telltale parts aren't visible yet, but go ahead and play the guessing game. Many mums-to-be say they have an inkling early on - and often they're right!

Gambar raya

Imej
korek punya korek...tak dapat la gambar raya kami tahun ni...bulan syawal pun dah nak sampai penghujung dah ni...tak pe la..aku update gambar tu untuk raya haji lak la ye...disebabkan kami akan beraya dengan baju yang sama lagi...save budjet... ni je la gambar raya yang lulus untuk tatapan umum.... gambar hakimi dgn baju raya di pagi raya pertama...(kat umah mak tok) setiap kali orang beraya dia pun sama sibuk...hehe...(kat umah tok abah)

berbuka di padang MPK 1 Kuantan

Imej
yang ni lak cite masa bulan posa gak...kami ambik kesempatan berbuka kat padang MPK (selepas aku paksa shah..haha..siap nak merajuk2 lagi tu).. bukan apa tau..setahun sekali je dapat merasa suasana camni...meriah...hakimi lagi suka sangat2 sebabnya sementara kami makan2 dia leh sibuk berlari2 kat padang tu...hehehe...yang penting impian jadi kenyataan...mekasih bang.... Masjid Sultan Ahmad Shah 1 Kuantan, Pahang closed up bazaar ramadhan berhadapan masjid dan padang MPK huhu...sibuk tengok apa tu.... muka balik keja tak mandi lagi..hehe... menu kami hari tu... nasi ayam (aku dan hakimi punya) nasi beriani (shah punya)

khemah baru

Imej
gambar ni lak masa baru dapat khemah baru...siap aku gaduh2 lagi dgn budak skynet tu...hahaha...ye la cuba korang pikir ye..ada ke patut bila aku call barang aku dah sampai lum budak tu leh jawab...akak tunggu je la...jap lagi sampai la tu...dengan nada suara yang...alahai...pikir pun buat aku marah la...padahal masa tu dah kul 5 ptg dah...dan aku pun nak balik dah...x kosa nak nunggu...aku pun tunggu la sampai kul 5.30ptg...aku call dia tup2 dia marah2 lak kata aku x angkat phone masa diorang call..aik bila lak diorang call..rupanya salah phone no...lagi la aku angin...asal diorang x call org yg hantar dan sahkan no phone aku...cerita pun sudah bikin aku naik angin dah...nasib baik bila anak aku suka khemah ni..terus hati aku sejuk macam air batu..hehe... cak! nampak hakimi dalam tu? habis semua permainan nak angkut bawak masuk, nampak scoop kat dalam tu...nangis2 kat kedai sebab nak beli scoop tu...sebabnya dia penah bancu

service tayar keta dan baca buku

Imej
post ni patut lama dah aku tulis tp dah selalu terlupa nak bawak kamera..hari ni baru teringat...jadi aku upload la semua gambar di samping cerita2 di sebalik gambar tu ye... gambar ni aku ambik masa kami gi buat balancing tayar keta sebelum raya hari tu...hakimi nangis2 sebab tak bagi tokey tu bawak keta kami...lucu betul... sungguh2 dia menangis siap menitik2 air mata tu....kali kedua tokey tu bawak dia leh siap babai2 lak lagi...hahaha...dia ingat orang tu nak ambik terus kot...macam2 anak umi sorang ni... gambar yg ni lak masa dia tengah khusyuk baca buku dia....aku suka gambar ni sebabnya dia jarang nak buat macam ni...

in the womb - video yang mesti korang tgk

jom share kawan2....

Jumpa Azie

Imej
hari sabtu gak Azie, member masa matrik dulu datang umah gak...kira cam meriah hujung minggu kat umah aku...tp sorry la zie aku tgh mabuk..x leh nak masak best2 kat ko...cian ko, balqis dgn adik ko cuma makan keropok je...kuih raya lak shah lupa nak hidang... terima kasih bebanyak sudi datang umah aku yek....gambar aku upload esok sbb lupa bawak kamera... haa...ni aku upload gambar azie dgn anak dia lak...thanks azie sbb sudi datang.... ni gambar mak dia dah ready.... haaa...ni baru balqis nak senyum....cantik tang kening dia tu...

Andak datang rumah!

Imej
hari jumaat lepas, andak adik aku yang no4 tepon kata nak dtg umah....alamak..rumah aku cam tongkang pecah daa...kalau dia dtg sorang2 je aku tak kisah la tapi dia bawak tunang dia, masne sekali sebab masne ada program kat kompleks belia kuantan... sekali lagi la shah jadi mangsa keadaan, kena kemas umah...sory ek bang..menyusahkan abang lagi...nasib baik dia gerak dari kl dah petang sikit so sampai sini dalam kul 11 lebih la..sempat la shah terkejar2 kemaskan rumah...aku lak? tak larat dah nak berdiri pun...letih badan ni...dah 2 minggu x makan nasi...x selera langsung tengok nasi...tu yang macam xde tenaga kot... hari sabtu lak andak ajak makan kat tanjung lumpur..dia nak belanja ikan bakar...memula aku kata biar dia pegi dgn shah je..aku x larat nak bau2 orang memasak kat situ semua...x lalu langsung...tapi andak beria2 no mengajak...lepas maghrib aku lak muntah2 teruk..habis semua keluar sampai xde apa yang tinggal agaknya dalam perut ni...lepas muntah cam rasa segar sikit so leh l

susah hati

kali ni lak aku tengah susah hati sal hakimi... minggu lepas cikgu dia kata taska dia tu nak tutup bln 11 nanti...alasannya RTM nak buat cafe kat situ...alahai...pening kepala aku dibuatnya...mana la aku nak hantar hakimi ni...nak hantar kat tadika bestari kat spital tu cam ramai budak2...risau kena buli je...nak hantar taska azid belakang spital tu lagi la pulak...cam sardin dah kat situ... ingatnya bila aku dah ok sikit nak survey2 mana2 yang leh hantar...sian kat dia...risau lak aku..kalau aku tak ok sampai bulan 11 @12 nanti camane ek? dia lak kena hantar sekolah baru...kalau dia buat perangai taknak gi sekolah? aduhai....harap2 tak la jadi macam tu....

takde tajuk

salam semua... kali ni aku saje je nak layan mabuk2 aku ni sambil menaip kat keyboard ni ha...sebab tu entry kali ni takde tajuk... hari ni alhamdulillah aku berjaya menghabiskan air susu secawan dan 2 keping kuih keria...harap2 jangan keluar semula sudah la..tak larat dah aku...semua orang cakap aku dah pucat...mana tidaknya dah masuk 2 minggu aku x makan nasi....lapar? Tuhan aje yang tau tapi selera tak de langsung...nak sebut makanan pun x bape nak larat...letih tul... hari ni ada jamuan raya lagi..kali ni bghn industri lak buat, semalam kat state pahang...diorang siap call bgtau menu supaya aku leh pilih apa yang aku leh makan....alahai...baiknya hati kawan2 aku...tapi nak buat macamana selera mematikan semuanya...hari ni lak diorang bgtau "ada mee sup dr. , dr. x leh makan mee sup?" tima kasih la kawan2 tapi aku dengar nama makanan pun macam nak keluar balik dah apa yang aku telan tadi...nak ngabiskan kuih keria singgit 4 bji ni pun seksa... semalam lak ada lak datang ka

Kuih Cincin - terima kasih asmah!

Imej
salam semua, 2 hari semalam aku cuti...sekarang ni tengah mabuk teruk...lebih teruk dari masa mengandungkan hakimi dulu..kalau dulu aku x leh makan nasi je sampai 3 bln pastu leh makan roti dgn lauk je...pas 3 bulan ok je makan nasi..tapi kali ni..semua x leh makan...masuk je..dalam 15-30 minit..habis semua keluar balik..letih tul...pagi ni gagahkan jugak badan nak gi keja...kalau ada kes pun aku mintak tolong dengan orang je tolong buat...x larat bila bau benda2 busuk2...wangi2...alahai...teruk betul... minggu lepas aku teringin sangat nak makan kuih cincin dr sabah...alhamdulillah ada kawan yang baik hati poskan kuih cincin papar dari labuan...buat asmah : terima kasih yang tak terhingga aku ucapkan...tak tau nak balas macamana budi baik ko... ni buah tangan yang ku tunggu2... walaupun dah hancur tapi tetap sedap...

Sambungan berita gembira..

Imej
sebenarnya dah lama aku nak post entry ni tp sbb aku dah terlink blog ni kat facebook..macam segan lak nak letak entry yg bukan2 dan gambar2 yg agak sensor...so ari ni aku godeh2 facebook dan dapat camne nak deletekan link dia...hahaha...akhirnya aku leh aktif menulis balik... so untuk entry pertama setelah aku berjaya keluarkan blog ni dari facebook...ialah sambungan berita gembira yg aku penah story mory dengan korang sebelum ni.. aku rasa gambar ni dah cukup menerangkan apa dia berita gembira tu kan? tengok2...dua line kuar tu...memula aku tunjuk kat member aku, ada ke patut dia kata gambar ni gambar penyapu....ceh... pesanan penaja : gambar agak kabur kerana menggunakan hp dan dalam toliet ni takde lampu...hahaha... so sekarang ni aku tengah kena morning, evening, night (aku rasa cam setiap masa je) sickness yg agak teruk...aku terpaksa kurungkan diri setiap masa dlm bilik opis dan kalau kat umah lak shah la yg jadi mangsa keadaan...nak buat macamana kan bang...sabo je la...

Catatan popular daripada blog ini

Tok Aman Bali Beach Resort Kelantan

Resepi Pau Gebu yang sangat lembut

Resepi Mudah Apam Kukus