Logo KBBA

Rabu, 29 Jun 2011

mi dah sakit pulak....

salam semua,

tadi aku dikejutkan sekali lagi.... shah call kejap tadi kata akak dia ada call....

dia kata mi dah start tak nak makan minum.... mi atau ummi ni sebenarnya atuk pada shah... mak pada mak mertua aku... dulu sebelum mak pindah rumah baru dan bekerja dia yang jaga mi ni... sekarang mi dijaga oleh bapa saudara shah pulak.... tadi mak dah tak pergi kerja dan diorang semua dah standby kat rumah takut jadi apa2.... mi ni dah berumur lebih dari 80 tahun dah... dah tak berapa sihat sejak kebelakangan ni... dia dah tak kenal orang... tak nampak...tak berapa dengar... dan tak berapa ingat... dia selalu ingat benda yang dah lama2... masa cucu2 dia masih kecik2...

dulu aku memula tunang dengan shah dia masih sihat lagi...masa tu arwah lek (suami mi) pun ada lagi... dia boleh solat..puasa... lepas tu bila arwah lek dah takde dia makin tak sihat... kadang2 meracau pelik2 tengah2 malam... solat pun dah tonggang langang... kiblat ikut suka... al fatihah pun dah tak betul... lepas tu kami bawak dia berubat kat sana sini... kami dapat tau dia ada dapat sesuatu yang diwarisi ntah dari sapa2... tapi masalahnya dia dah tak ingat masa tu... susah nak tanya.... kami semua berdoa supaya Allah sihatkan mi sebelum dia pergi... tak kira la apa pun dia buat masa dia muda dulu....

kami semua tengah standby juga balik bila2 masa dari sekarang ni.... kalau takde apa2 kami akan balik petang ni jugak.... korang tolong doakan semuanya selamat ye....

pertama dalam sejarah

salam semua,

selamat pagi.... rasa segar pagi ni.... walaupun malam tadi 3 kali turun naik katil.... haaa... jangan salah faham lak... fikir biru la tu.... aku tidur atas katil dengan shah.... anak2 tidur kat bawah... takut tergolek... memalam pulak si kecik tu masih menyusu direct kan... jadi bila dia menangis kena la turun bawah pulak.... dah jadi rutin harian pulak dah sejak berpindah rumah ni.... dulu kat rumah lama kami memang berlambak je semua tidur kat bawah.... rumah baru kena semangat dan cara baru pulak la kan....

pepagi ni sempat aku tanak bubur nasi untuk bawak bekal adik kat sekolah... sejak 2 menjak ni dia dah demand nak makan bubur pulak... sebelum ni tak mau kalau disuap pun... dah jemu makan nasi agaknya... sejak gigi dia nak tumbuh lagi 2 batang belah atas tu yang jadi camtu... hari isnin aku buat lauk sardin simple2 cuma tambah asam untuk banyakkan kuah je...lepas tu letak kuah tu atas bubur... gaul2... terus suap kat mulut budak berdua tu... berselera diorang makan.... agaknya sedap kot sardin tu pada tekak bebudak ni... sebenarnya aku tak pernah try pun lagi... ni la pertama kali cuba... dan nampaknya diorang suka...

untuk aku dgn shah pulak aku tumbuk sambal lempoyang dengan ikan bilis + lada kecik... sedap wooo makan dengan nasi panas2.... aku tak pasti la korang tau tak apa lempoyang tu.... rupa dia macam halia sikit... tapi rasa dia lebih berangin dan tak pedar macam rasa halia.... kalau kat kl pasar chow kit banyak jual... murah lak tu... jangan pelik mana aku tau... hehe... aku pernah suruh along aku belikan sebab nak bawak balik kuantan.... kuantan ni payah nak jumpa... orang tak kenal aku rasa... mak mertua aku pun baru kenal lempoyang ni masa jaga aku berpantang ang long dulu... itu pun mak aku bawak khas dari johor... terus dia tanam belakang rumah... sampai sekarang ni nak makan senang... gi je rumah mak mertua aku ambik...
kalau lauk untuk orang pantang biasanya tak letak lada kecik... kami tumbuk lempoyang dengan ikan bilis je... sedap tau makan nasi panas dengan ikan bakar + lempoyang + sawi masak air....marveles... sebab tu aku suka berpantang... leh makan lempoyang hari2...hahaha....

pagi ni pulak kami dikejutkan...aku bukak mail box... tengok ada bil elektrik... wah.... nak tau berapa? RM15 je tau.... pertama kali kami leh dapat pengecualian bayaran bulanan.... alhamdulillah... syukur... tapi tu la... baru je nak masuk 2 minggu duduk kan... tapi yang penting pertama kali tak kena bayar... selalu kalau kat rumah lama yang kecik tu pun paling kurang RM25 bil.... saje je nak bagi terlebih RM20 supaya kena bayar kan.... apa pun aku bersyukur.... astro kami pun masih tak berfungsi lagi... ingat nak potong je la... abg long pun ok je takde astro... kami pun macam dah biasa dah tengok tv yang ada tu je...

lagipun astro dah nak naik lagi kan.... rasa tak rugi kot kalau potong.... tengok la nanti macamana....

Selasa, 28 Jun 2011

muncul semula

salam semua,

aha.... aku dah balik... sebenarnya hari ahad lagi aku dah balik tapi semalam cuti lagi luruskan lengan2 yang dah kejang dan lutut2 yang dah longgar kan.....

alhamdulillah kenduri berjalan dengan lancar dan baik dan selamat..... bukan kenduri je selamat... makanan pun sama selamat... alhamdulillah  tak banyak yang membazir.... kalau nak kata tak membazir tu membohong la sangat kan... kalau dah nama buat kenduri kendara ni mesti ada yang membazir..... tapi bagus la yang dibuang pun masih tak melampaui batas....

mungkin sebab kali ni abah buat masakan kampung je kot jadinya semua lebihan pun dengan senang hati diterima oleh jiran tetangga... senang diorang nak panas-panaskan buat lauk esok lusa kan....

menu masa hari rewang tu kami buat keladi masak asam rebus dan kacang goreng + hati + pedal dan sambal belacan... hari kenduri pulak lauk ayam goreng, daging masak kurma, masak lemak nangka dengan kaki ayam, asam pedas keladi, sayur goreng jawa, ulam tenggek burung, ikan masin bulu ayam dan sambal belacan.... amboi banyaknya lauk kan..... letih woo nak ngabiskan... terliur? tu la sapa suruh tak datang.... orang dah jemput kan....? memula aku ambik lauk tu tak nampak nasi dah... lauk je penuh pinggan... hahaha.... dahsyat tuan rumah ni mengalahkan jemputan....

hari kenduri tu kami diduga hujan yang agak lebat dari pukul 11 lebih pagi tu sampai lebih kurang jam 1 lebih... lepas tu hujan mula turun renyai2... memula2 macam susah hati juga takut lauk tak habis kalau hujan terus sampai petang.... alhamdulillah Tuhan sudi mendengar doa kami hujan berhenti selepas tu selepas shah dan alang bertungkus-lumus menjadi kontrator jalan secara tiba-tiba sebab nak tutup lopak kat tengah laman rumah abah...

semuanya berlangsung dengan baik walaupun tak berapa nak lancar.... yang pentingnya semua dah selamat.....

p/s gambar macam biasa la ye.. aku letak entry gambar je nanti....pssstttt i beli baru dengan tudung baru tau untuk majlis ni...hehe... excited!

Rabu, 22 Jun 2011

tinggal sekejap ye...

salam semua,

malam ni aku nak balik kampung.... sabtu ni ada kenduri kan.... jadi aku nak tinggal pesan ni.... aku mungkin tak online kalau kat kampung... sibuk dengan kenduri.... nanti kang kalau aku bukak laptop semua sedara kata aku berlagak pulak kang.... hehe.... ceh alasan baik tu.....

sebenarnya kat rumah mak aku sana payah noooo line tenet ni nak ok... paling ok pun bukak facebook je... lelain... haram.... kalau blog... header tu je keluar... nyampah nak tunggu.... sempat abis bateri kalau menunggu.... al maklum la mak aku duduk kat bawah gunung belumut.... ala2 cerita orang tua di kaki gunung tu ... bezanya aku takde la jerit2 suruh abah aku kerja kuat macam anak dalam cerita tu.... lagi pun abah aku tak lah menebang balak macam orang tua dalam cerita tu jugak.... meh la datang kampung aku.... boleh gi mandi gunung sekali tau... setau aku free je lagi skrg ni.... hehe... mana nak dapat tempat masuk free kan.... boleh bawak anak beranak famili ramai2... makan... korang singgah makan kenduri rumah mak aku.... kami plan masak sayur kampung beb... perrrgh... kecur dah air liur ni... mak aku dah cakap... lauk rewang kita makan keladi masak asam pedas.... dengan sambal lempoyang.... terasa kat tekak kan?

masa lauk kenduri lak.... ayam aku x tau diorang nak masak apa tapi ada sayur nangka plan masak lemak.... ada sambal belacan  khas yg aku taja khas dari tanjung lumpur ni.... meh datang reramai ye.... psssttt... kalau nak dtg bgtau tau... bukan apa takut takde lauk kang... sian pulak korang....

jadinya aku akan berehat buat sementara waktu ye kekawan.... insyallah umur panjang dan ada rezeki kita jumpa lagi.... mana tau kan kalau line sana dah ok aku akan bersiaran dari sana.... ok jaga diri semua.....

Selasa, 21 Jun 2011

ada tragedi tau...

salam semua,

korang dah baca dah entry aku semalam.... ala yang ada gambar bebanyak tu.... nyampah kan tengok..hehe... saje je bagi korang rasa kemeriahannya.... biar sampai biru mata hitamku... hahaha....

kalau yang belum baca leh gi SINI....

sebenarnya aku nak cerita... ada tragedi sebelum mengambil gambar reramai tu.... memula... tragedi oktober... takde la tu saje bagi gimik... sebenarnya tragedi anak bujang sulung aku tu haa... dia pakat merajuk pulak pasal kamera kecik dia tak bawak... sebenarnya adik ipar aku pinjam tapi kami malas nak bagitau dia... dia merajuk pasal semua orang ada kamera... tu yang dia tak wujud masa gambar reramai tu....

tragedi kedua pulak.... hampir2 berlaku pelamin angan adikku musnah tau..... korang nak tau apsal? nampak tak kat gambar tu aku duduk celah2 abah dengan alang aku.... memula andak aku duduk kat tempat aku berdiri tu.... pastu aku dengan konpidennya jalan kat tepi tu nak ke belakang nak menyelit sebelah dia.... sekali kau... aku terpelecok kat tepi pelamin tu.... aduhai... terus aku menyorok kat belakang tiang bunga yang paling tinggi tu... nasib baik tiang tu kuat nak tampung berat aku yang ala2 peserta rancangan The Bigger Loser Astro je ni...

andak aku pulak yang ada kat tepi tu terkejut tengok aku menyusup dari belakang... terus dia gelak2 sakan... dia siap kata tu ayat menusuk kalbu.... "patut andak tengok tiang bunga ni goyang2..." ciss nak kata aku gemuk la tu....

tapi betul korang.... nasib baik aku tak jatuh hari tu... kalau tak sah2 aku call shah suruh ambik aku kat belakang pelamin dan kami balik terus dah... tak toleh2 lagi la jawabnya.... malu ooooo......

moral: lain kali tengok mana tempat kita nak jalan tu dulu... jangan main redah je...

Isnin, 20 Jun 2011

perkembangan adik...

salam semua,

korang jangan terkejut tau aku buat marathon pulak hari ni.... saje je lepas geram... bape hari ni tak dapat menghadap blog ni.... hari khamis aku busy sikit.... jumaat pulak ada lawatan Puspanita gi Kuala Gandah.... sehari tak masuk opis.... eh... korang kalau nak gi kuala gandah tu boleh la pergi sekarang ni dah cantik tempat dia... berubah benar dengan 2 tahun lepas.... lagi satu pergi la sebelum diorang letak harga tiket... yang aku dengar2 macam mahal je tu... kitaorang pun macam nak gi bulan depan je... sebelum dia letak harga kan... hehe... dasar kedekut betul...

aku dah lama tak cerita pasal adik najmi kan? dah lupa daratan dah ummi dia sejak 2 menjak ni.... lagi la bila excited nak masuk rumah lagi semua lupa... hehe... sorry la ye....

adik kami ada bawak untuk check up kat hospital macam biasa setiap 3 bulan.... kalau sesiapa yang dah lupa boleh baca cerita adik yang lepas2... adik ada masalah kekurangan darah yang kami masih tak tau punca dia.... buat masa ni doc tak nak buat ujian talasemia walaupun dia suspect kuat penyakit ni... sebabnya alasan doc darah adik masih bercampur dengan darah aku lagi... keputusan mungkin tak tepat.... setakat ni doc tak risau sebab dia membesar sama macam bebudak lain seumur dengan dia aje....

sebab tu doc bagi tarikh temujanji lagi 3 bulan lagi.... adik dah selamat pun inject vaksin untuk setahun haritu... alhamdulillah tak demam.... molek je dia.... harap2 terus-terusan molek sampai bebila.... korang doakan la ye....

eh cite pasal adik dah setahun aku lupa wish happy birthday kat 2 hero kecik tu..... abg long cukup 4 tahun pada 17 April lepas.... adik najmi lak cukup 1 tahun pada 21 Mei lepas.... sekejap je dah besar anak2 ummi..... semoga anak2 ummi dapat membesar dengan sihat dan jadi anak2 yang soleh ye nak...... amin...

pindah rumah dah...

salam semua,

aku nak buat pengumuman ni... penting tau... mulai sekarang ni kami dah pindah alamat rumah... secara rasminya kami sudah berkampung di Bandar Putra.... bagi kawan-kawan yang sudi nak datang... nak jengah... sila-sila la ye.... tapi calling2 dulu ye... takut la datang tak serupa rumah nanti kan.....

dah 2 malam kami tidur kat situ.... anak2 alhamdulillah... tidur ngigau sikit2 je... maklum la rumah baru... yang paling suka abg long la... menjerit2 happy dia dalam rumah.... buat masa ni kami layan radio dan vcd je sebab astro shah pasang tu tak mau jugak bagi sikit pun signal dia.... saje je nak duit la tu.... nampaknya terpaksa la kami membayar jugak pada orang tolong pasang.... sunyi dah bape hari ni.....

abg long dah tak nak balik rumah sewa kami lagi... dia kata tak nak duduk rumah kecik.... abg long nak duduk rumah besar aje.... tidur pun dia tak bagi aku tidur sekali kat toto dengan dia dan najmi... dia suruh aku naik atas katil dia kata aku tidur kat toto nanti toto dia tak muat.... huh.... macam lah besar sangat ummi dia ni....

adik pulak..... penakut.... hehe.... tak pernah duduk rumah besar dari rumah sewa yang lari sana sini pun masih boleh nampak ummi dia.... tetiba je bila pindah, ummi hilang kat dapur sekejap..... hilang balik kerusi kejap dah nangis....apa la anak lelaki sorang ni.....

semalam 2 beradik tu pakat tidur siang.... lama pulak tu.... macam pelik pulak kami tengok... selalu nak suruh tidur pun susah.... sudahnya aku dengan shah bukak projek kerat kain langsir.... jangan tak caya aku cuma beli langsir sliding door je tau.... yang bilik kami pinjam mak punya.... kira ambik terus la tu... hehe.... yang bilik lain tu la aku baru kerat2.... tape putih lak tak beli... hari ni nak beli jap... esok2 boleh jahit.... huhu... jangan tak caya tau.... (silap-silap sampai balik dari kampung esok masih lum jahit lagi)

hari rabu ni kami nak balik kampung pulak.... shah hantar aku dengan anak2 balik dulu karang dia balik hari jumaat pulak.... dia tak dapat cuti....
ooo... lupa pulak nak bagitau.... mak aku nak buat kenduri kahwin adik aku.... kalau korang senang leh la datang rumah mak aku ye.... ni aku jemput sungguh2 tau bukan memain..... alamat ni haa.... no 262, jalan enggang, felda kahang timur, kluang, johor..... kalau sesiapa yang ada kelapangan boleh la luangkan masa ok...
This entry was posted in

gambar majlis pernikahan dan persandingan Uda

salam semua,

lama kan aku tak update... mesti korang dah rindu kan? hehe....... perasan lak.... sebenarnya baru ni aku baru je download avast antivirus free kat tenet ni...pastu tetiba lak takleh nak bukak mozilla... pelik gak aku... rupa-rupanya sekali dia block daaa.... ni aku pun baru je tau cara macamana nak buat.... aku disable avast tu sekejap... boleh la surf tenet jap... huh... payah betul....

eh..eh... lari tajuk lak... dah macam luahan perasan pulak....

ni sebenarnya aku nak tepek gambar uda masa nikah dan kahwin hari tu... ehsan dari along aku... good shot bro... nak part time photographer ke? leh direct kat aku.. nanti dia bagi komisen sikit.... hehe....

sebenarnya aku tak daya nak copy kat sini.... klik kat link facebook je la ye.....

klik sini... GAMBAR UDA...

 kat sini aku letak yg selected je... boleh gitu?











Selasa, 14 Jun 2011

panda kalahkan 2 merak... biar betul....

salam semua...

wah... 2 hari yang sangat busy... wei semalam aku ada janji nak letak entry petang kan.... huhu... sesory yek.... aku x sempat nak buat la.... ada kes berlambak2 la.... hari ni pun ada lagi...  jap lagi aku nak gi keluar jap cari langsir untuk rumah lak....

korang pelik ke tengok tajuk kat atas tu?

jangan pelik lak.... aku kena demam kungfu panda 2 ni.... memana je ingat panda kiut tu.... hehe...

semalam dengan hari ni lak kebetulan kes yang datang pulak burung merak ko... semalam warna putih... hari ni yang cantik warna-warni pulak.....

korang nak tau apa aku cakap dengan staff aku... ? aku kata belum buat postmortem lagi aku dah tau nape merak tu mati.... semua blur je tengok muka aku... sah diorang tak tengok cite panda tu lagi kan? aku cite kat shah pulak sesenang je dia jawab.... dah tau dah... kena hempap dengan kapal dia kan... hahaha..... korang faham tak? ke blur gak macam staff aku ni?


hehe... moralnya jangan percaya bulat2 apa orang cakap tau.....selidik dulu.... bye..bye....

Isnin, 13 Jun 2011

lamanya....

salam semua,

lamanya tak bersiaran..... rindu dengan korang semua la.... sorry ye busy sikit dua tiga menjak ni....
khamis lepas baru balik dari puspanitapuri putrajaya... ada forum bersama SAMM....

waaa..... nanti-nanti la ye aku update lagi.... ni petang kang nak buat kes kejap...meh kita rehat dulu jom...

Rabu, 8 Jun 2011

welcome back!

salam semua,

kejap je dah hari rabu ye? pejam celik pejam celik dah berganti hati... berganti minggu... berganti bulan... lama dah tak update blog ni... baru ni kan aku ada cakap kat korang semua yang aku balik kampung kan.... hujung minggu yang agak meletihkan.... memang sebenarnya bulan ni bulan yang meletihkan... bulan ni la kami sebok nak uruskan rumah dan pemindahan barang2 rumah.... bulan ni sebok jugak beli semua persiapan untuk rumah baru kami.... bulan ni juga sama sibuk untuk persiapan pernikahan dan majlis menyambut menantu kat rumah mak abah kami di johor... letih sangat2 setiap minggu ada program dah plan... bukan setakat setiap minggu tapi setiap hari la....tapi apa nak buat kan hidup mesti diteruskan.... dan perancangan yang dah dirancang pun kena sama berjalan seperti yang dirancang....

cerita pasal nikah... alhamdulillah adik aku, uda yang selama ni kami kenal sebagai orang yang pendiam dan susah nak bergaul akhirnya sah menjadi suami orang dengan satu lafaz akad nikah..... lega kami semua.... jangan tak caya bila dengar uda yang nak nikah makcik aku pun sama tak tidur malam... susah hati... diorang semua kenal uda macamana... dengan sedara mara pun dia tak riuh macam adik beradik lain... tapi alhamdulillah Allah permudahkan segalanya.... gambar ada dalam laptop la.... esok lusa aku letak gambar je tanpa story mory ok... bagi meriah sikit.....

dengan berbaju putih berseri pengantin selamat dinikahkan di Surau Taman Manis Kulaijaya pada jam 10.30 pagi.... kami tak ada masa akad nikah tu sebab kami bergerak bersama rombongan mewakili pihak pengantin lelaki dari kluang jam 1 tengahari.... yang ada masa akad nikah cuma adik2 aku... alang dan acik serta abah je...tapi kami dapat tengok proses pernikahan melalui video yang alang dah rakamkan... resah uda sebelum akad tu... dah la imam datang lambat sikit, asalnya akad nak dijalankan pukul 9 pagi... cuaca pagi tu hujan renyai2... dua kejap2 gosok hidung nak hilangkan resah... lepas je selamat akad... hilang terus resah uda... kami semua pun sama lega.... lepas stress uda sepanjang malam....

segak pengantin lelaki dan cantik pengantin perempuan....acara seterusnya berarak dan bersanding jam 2.30 petang... perjalanan dari kluang ke kulai tak jauh mana.... kami sampai di masjid kulai jam 2.15 petang... ngam2 sampai ke rumah pengantin bila pengantin nak berarak... masih lagi dalam hujan renyai2.... ada 4 tol sebelum sampai ke pelamin... memula tu tol orang lelaki... ramai lak tu... pasal dah lama sangat abah gi tolak je pengantin suruh ke depan... huhu... lepas... tol kedua... ada orang tiup wisel pulak dengan deretan semua pakai baju jersi.. ceh dah macam main bola pulak dah.... lepas gak lepas kena pau.... tol ketiga.... haaa... yg ni golongan makcik2.... acik bagi satu je pek duit suruh diorang kongsi2.... last2 kena bagi gak sorang satu... pun lepas.... tol terakhir... mak andam... ceh mak andam ni kan takde senyum langsung tau.... masam je muka.. dah la kena bayar mahal.... dia siap mintak tu tol dia seratus... ceh..acik saje bagi rm10 dia pulang balik ko...cett.... fee dia je dah rm2700 tau.. 2 persalinan je tu... payung berkarat...baju kot pun tak gosok... cehh... sempat aku kutuk mak andam lagi tu....maaf la ye...

dah siap semua tu.... kami makan2 dan tengok pengantin potong kek dan kami balik.... letih jugak la.... sampai rumah dah pukul 7 malam pasal kami singgah kat bandar dulu beli paip...

cantik pelamin serba biru.... tapi kan ada cerita best di sebalik pelamin tu... nasib aku tak jatuh tersungkur kat pelamin uda hari tu... kalau tak pelamin anganku musnah la jawabnya... serius korang aku dah terpelecok kat tepi pelamin tu... nasib la ada tiang pemegang... kalau tak sejarah la hari tu..... terus aku call shah suruh ambik aku dari jalan belakang lepas tu agaknya... huhu... seram nak pikir...
This entry was posted in

Jumaat, 3 Jun 2011

duit melayang2...

salam semua,

lambat nak update hari ni.... pagi yang sangat sibuk... lepas program baca yassin tadi ada pulak ceramah dari Ustaz Abdullah... ustaz ni cerita pasal benteng diri dari pengaruh syaitan... lebih kurang camtu la tajuk dia...

kandungan dia lebih pada perubatan islam.... banyak yang ustaz ni kongsikan dalam ceramah dia... terutama petua untuk mengawal penyakit darah tinggi dan kencing manis... senang je petua dia... satu sudu cuka nipah dan satu sudu madu asli campur dalam secawan air... minum setiap pagi.... mesti korang risau mana nak cari cuka nipah ni kan.... aku pun dah risau gak memula.... ye la memikir yang ada kat mana2 sekarang ni pun cuma cuka tiruan je pun... mana leh buat ubat... tambah sakit lagi ada...

last2 ustaz tu cakap diorang ada bawak stok cuka dan madu sekali... bersyukur aku dengan.... dan seterusnya pagi yang sibuk bersambung dengan sesi membeli barangan yang dikeluarkan oleh MORAPIS EDAR ni.... habis semua aku borong.... wah... bukan untuk aku semua ni ye... untuk orang tua kesayangan kat kampung tu.... kesian mak dah makan macam2 ubat dah sekarang ni... harap2 segala usaha kami dapat kejayaan...insyallah...

harga dia tak lah mahal mana pun... cuka tu ustaz tu kata cuka nipah yang dah direndam dengan tanah liat selama 80 hari... dan seterusnya dibacakan dengan ayat2 al quran untuk menyembuh... sebotol dalam 600ml gitu cuma rm10 aje... madu pulak rm60.. pun dah dibacakan dengan ayat al Quran...korang boleh beli online jugak kat sini... MORAPIS EDAR...

selepas habis sesi membeli tu kesibukan di sambung pulak dengan mesyuarat puspanita...habis mesyuarat dah 12.45 tengahari... aku dah kebulur dah time tu....balik rumah pulak... shah gi sembahyang aku jadi jaga tunggu orang pasang autogate kat rumah baru... ni free tau termasuk dalam pakej masa kami beli rumah....sudahnya aku pening kepala sampai skrg ni... panas ooo kat luar tu....

eh ok lah shah dah sampai aku kena balik awal nak balik johor terus pas mandi2 balik ni.... lusa nak kena hantar adik aku nikah kat kulai lak.... hari isnin aku cuti so mungkin selasa baru aku leh update.... sehingga itu jaga diri korang bebaik ye....babai....
This entry was posted in

Khamis, 2 Jun 2011

ayah marah nanti...

salam semua,

korang dah makan tengahari atau dah minum petang? aku? belum habis dari tadi.... shah belikan roti canai telur tapi makan separuh dah tak selera dah camne.... ni haa... ada kat sebelah dah aku banjirkan dengan kuah kari lak tu... kejap2 lagi la abiskan... aci camtu?


ni cerita semalam lagi... masa aku tengah sibuk melayan wife kawan shah berborak semalam... abg long datang dekat aku... ummi... saya berak la...

aku pun dengan selamba suruh dia gi naik atas mintak tolong ayah dia basuhkan dengan alasan sapa nak jaga adik najmi kan... hehe... mak pemalas ni...

abg long dengan takut berjalan sampai kat tangga tapi bila sampai je kat tangga dia pun berhenti... dia kata:
ummi.... nanti ayah marah nanti... korang nak tau masa dia cakap ayat ni... mata dia siap jegil2 (korang tau ke apa jegil ni? org johor ckp ni... biasa org panggil beliakkan mata) lagi kat aku tau... ye la nak lakonkan ayah dia marahkan...

tapi aku buat tak tau je... dan berkata: ala.... abg long tanya dulu kat ayah... sambil cakap mintak tolong ayah...

dia pun naik la ke atas.... sampai atas aku tak pasti apa perbualan 2 beranak ni.... tapi yang pastinya budak kecik tu turun bersama laporan bergini:

haaa.... kan saya cakap tadi.... ayah marah kan.... sambil sekali lagi dia jegil2 mata kat aku tau.... baru aku tau orang marah memang kena beliakkan mata ek?

alahai anak bujang aku.....

bila aku balik rumah tanya shah apa dia cakap.... sebenarnya dia suruh anak bertuah dia tu tunggu kat bawah je dulu... kat atas tu lecak dia takut jatuh... mesti dia cakap dengan nada tinggi tu... tu yang dia ingat marah... hehe...

p/s utk shah: tu la abg selalu marah anak.... anak nak tanya pun dah takut dah....

Update rumah part 5

salam semua,

haaa... ni cerita hari ni.....

malam semalam kami nak pergi basuh rumah....  nak dijadikan cerita shah bercerita kat opis dia... tetiba pulak ada 2 orang kawan opis dia nak join.... shah pun bagi la tau petang semalam.... aku macam biasa bila ada orang nak datang rumah mula la kelam kabut fikir nak hidang makanan apa.... biasalah kan orang perempuan....

memula fikir nak beli je mee kuning dan bahan sikit2 aku masak mee goreng je... tapi tak jadi sebab bila aku baru je fikir belum pun cakap apa2 dengan shah aku dah mula rasa loya macam nak muntah dah... jadi kensel... pening kepala kami nak jamu apa kat orang dan last2 kami terus call Pizza Heart Corner kat Jalan Beserah... order pizza je la... kami ambik 3 keping pizza... tuna, super heart dan spicy chicken...diorang bagi kami free 1 air botol besar... ok la tu...

sementara nak tunggu order pizza tu kami gi singgah kat ECM jap pergi beli donut Big Apple pasal dah janji lama dengan abg long.... dia nak yang berry2 je... tapi mestilah kan mak dia tumpang sekaki dengan donat coklat dan kuaci tu... best2... tumpang rezeki anak... ni untung ada anak tau... kalau aku je kata nak makan mesti shah suruh pergi esok lusa je... hehe....alang2 ada orang nak datng shah suruh beli yang 12 punya set tu...

balik tu dah lepas maghrib kami pergi bersiap dengan bawak semua peralatan dan baju bersih untuk semua ahli ni.... kami pun pergi ke rumah baru kami dengan semangat nak membasuh... sampai2 je shah terus call kawan2 dia yang kata nak datang tu.... korang nak tau apa cerita? yang sorang kata tengah dating dan yang sorang lagi kata pulak kena pergi hantar ikan masin.... wei.... ni pizza aku 3 butir ni sapa nak tolong abiskan wei....

tak lama tu sampai la sorang kawan dia tu yang duduk dekat2 rumah dengan wife dia dan anak diorang yang kecik... kami makan2 dulu sebelum buat kerja... luak la separuh je dari 1 pizza... anak2 bantai makan donut je... aku dah frust dah.. kalau tau tak yah beli banyak2 camni...

sudahnya plan aku nak membasuh tak jadi pasal kena layan wife kawan shah tu... shah dengan kawan dia tu yang basuh akhirnya... itu pun diorang cuma basuh tingkat atas je... tingkat bawah shah kata tunggu orang siap buat dapur semua baru kita basuh...

akhirnya kami tapau je pizza dengan donut tu kat kawan shah ni suruh dia bawak balik.... pagi ni aku tapau gak 2 keping buat sarapan....alhamdulillah dah selamat masuk perut aku dengan roomate ni haa...

bebalik cerita rumah.... hari ni aku masuk opis terlambat dah... sebabnya kawan yang nak buat dapur tu call nak mintak kunci rumah dan deposit sekali... kami terpaksa singgah rumah baru dulu bagi kunci dan duit... lepas tu berebut pulak gi ke opis masing2... kawan tu dah kira2 nak buat 2 konkrit dengan upah pasang table top dan sinki... untuk 2 kawasan yang panjang lebih kurang 7' satu... dalam RM600 untuk setiap satu...untuk table top tu kami dah beli yang White Horse punya kaler putih.. ada offer RM13 satu keping... sinki pulak untuk satu lubang RM80 dan 2 lubang RM160... yang ni aluminium gred 07 kata tokey tu... aku pun bukan faham sangat janji ada sinki cukup... sinki yang ada ni ingat nak transfer ke rumah orang tua kami sorang satu...settle bab dapur harap2 boleh siap dalam minggu ni... jadi boleh la basuh rumah dalam minggu depan dan lepas tu nak cari langsir pulak....

duit ooo duit .... di mana kau duit.... korang taknak buat bantuan amal untuk aku ke?.... hehe...

p/s moral of the story ada 2... lainkali kalau nak basuh rumah jangan pepandai nak cerita2 dengan orang... banyak membazirnya...satu lagi kalau nak beli rumah kena la simpan duit banyak2...
This entry was posted in

Update rumah part 4

salam semua,

cerita ni aku karang semalam lagi dah tapi tak sempat publish... sekali bos datang daa....jadi korang buat2 baca macam cerita semalam petang ok... aku malas nak ubah apa2 dah....

hari ni tengahari aku gi kejap kat pejabat pos ... bawak keluar duit lagi.... waaa... tak sanggup rasa tengok duit keluar macam air ni....

bagi yang dah baca ni sila jangan rompak rumah aku ye sebab duit tu aku dah selamat guna buat bayar apa2 lagi yang patut....

semalam tengahari kami sempat gi beli hood dan gi tempah pintu.... hari ni dia kata nak datang nak ukur... jadi kami standby kat rumah tengahari tadi sambil kemas kotak2 dan plastik2 yang bersepah kat rumah selepas rumah selamat siap pasang lampu dan kipas semalam petang.... upah dia semuanya RM830 tapi sebab kawan2 dia bagi RM800 je... ok la tu malas nak berkira sangat janji semua dah beres....

malam ni aku nak buat operasi basuh rumah dengan shah dan geng kecik berdua tu... ntah rupa macamana tah nanti agaknya...

gambar rumah dan lampu dan segalanya aku akan update lepas aku basuh nanti ye... minggu2 depan ke.... minggu ni macam sibuk sikit... tambah pulak nak kena balik kampung hujung minggu ni...

haaa... cerita pasal pintu kami tempah pintu camni sebenarnya....

ingat tak pintu belakang kami yang cuma ada grill dan lopong camtu terus ke dapur? kalau tak ingat meh tengok sini...

haa...kat aku berdiri tu la ada grill besor tu...

dah tu memula kitorang ingat nak buat pintu camni la berangannya... 

gambar ihsan google

pastu gi la tanya2 kat kedai tu... last2 dah siap bayar deposit semua... kira2 dalam RM830 semua la...
tapi bila dah datang ukur2 tadi... tokey kedai tu tepon shah balik kata diorang takleh nak buat pulak... sebab dapaur aku tu terus tepat kat matahari naik... diorang takut pintu tu nanti rosak je... tak berbaloi nak beli memahal kan....huh... beria2 kami pilih design dan kaler... tak jadi pulak....
korang ada cadangan tak camne nak buat?
This entry was posted in