Logo KBBA

Khamis, 30 Disember 2010

perkembangan terbaru anak2

salam sekali lagi...

hari ni sesaja nak tulis 2 entry sebelum memulakan tugas..
tetiba lak ada orang bagtau..esok cuti ek...alamak..kena tulis lelaju ni...

abg long:

sekarang ni abg long dah mula sibuk main dengan buku..pensel...dulu lagi dah camtu tapi dulu dia tak perihatin sangat lepas main semua sepah2...sampai dah 4 kotak kaler pensel dah tak tau mana pegi...tadi pagi pun siap nangis nak bawak kaler dengan buku...ayah dia malas nak bagi bawak taska takut jahanam nanti...sudahnya cikgu dia kata bawak je la cikgu jaga...sebab dia kata time cuti2 ni ramai kakak2 abg2 yang duduk kat tadika tumpang kat taska..semua orang main dengan buku...dia pun nak gak la...

tapi alhamdulillah dia dah leh buat abc ikut garis putus2...rajin lak tu..suka aku...

cakap lak, dah leh diajak berlawan cakap..bergaduh mulut...walaupun kekadang ada gak perkataan yang aku masih tak bape nak faham...tapi bagi budak yang berumur 3 tahun 2 bulan baru nak bercakap...perkembangan ini sangat2 ok..

adik:

adik sekarang dah mula pandai angkat2 buntut...comel lak bila tengok dia angkat buntut...duduk atas lutut pastu goyang2 buntut dia..hehe...cute...siap senyum2 lak bila orang panggil...

dia dah tau nama dia..bila orang panggil cepat je dia pusing...mencari...

kalau aku pakai tudung...cepat je nak kejar..sure nak jalan kan...hehe..pernah tu siap menangis2 sambil peluk kaki aku...drama tul...

sekarang lak kalau aku nak mandi ke nak buang air ke...susah tul...pantang ummi dia hilang..mesti nak nangis dah...

makan la..alhamdulillah...dah dekat 2 bulan dia makan..selera je..siap tambah2 lagi kalau tak cukup....memula aku bagi nestum yang beras biasa..pastu dia dah taknak...tukar beras soya..loya2 la pulak...pastu sekarang aku bagi yang neslac gold oat dengan prune tu...laju je dia makan...aku rasa sikit..memang sedap ko..rasa cam nestum kita yang dewasa tu kalau kita tambah kurma kisar...

susu...masih rutin yang sama lagi aku masih bekal dia susu hari2...walaupun kena berusaha keras sikit...kerja dah banyak..masa mengepam dah tak macam dulu...tapi alhamdulillah Allah masih murahkan rezeki adik lagi...

k...chaios...nak sambung keja lak..

Piala AFF Suzuki

salam semua,

walaupun aku x tau apa makna AFF tu dan selama ni tak minat tengok bola...semalam pecah rekod rumah kami tengok bola Malaysia melawan Indonesia...hehe..

macam nak roboh rumah...ye la..kami ni duduk rumah semi-d...sebelah tu orang bujang sewa...gamat ko diorang siap bawak kekawan balik rumah lagi...rumah diorang jangan cakap la kan...rumah kat simpang tu pun rasanya leh dengar bunyi tv diorang...huhu...
rumah kami lak..sedang2 saje...nasib baik lak abg long pun sporting lak...semalam off x tengok ultraman...

aku pun bukan mengadap benor nye...cuma tumpang2 dengar sambil main masak2 kat dapur...
semalam aku buat 2 dalam 1...spaghetti dan makaroni dengan kuah bolognese plus mushrooms...
sedap ko...lama x buat...makan lak time hujan2 kan...perghhh....ada yg dah menitis air liur...? bawak la kesat2 ye... ;)

cuma sayang sikit pada masa pertama tu channel hilang jap sebab hujan + angin kuat...biasa la astro kan...bayor je mahal...
lagi satu tension gak bila gol, pasal orang sebelah dah jerit dulu....kitorang leh sempat ready dulu nak tengok..mesti gol...lagi sekali....biasa la astro kan...lambat dari tv biasa...ceh..bayor je mahal...

apa pun, Malaysia menang akhirnya dengan 4-2.....(tak pernah aku dengar final ada lawan sampai 2 game.... ;) )
aku salute la dengan team Malaysia...bravo....tahniah ye...

Rabu, 22 Disember 2010

alahai abg long.....


selamat malam..

jarang kan aku buat entry memalam? sebab tu la nak kena tulis selamat mlm tu...hehe....
banyak lak entry hari ni ye? pelik? tak yah pelik la...
sebenarnya tadi sepupu shah datang ajak dia balik umah mak shah jap, nak ambik barang...dia ajak aku ikut tapi aku malas nak bawak adik jalan memalam...lagi tak sihat budak tu kang...last2 dia tanya hakimi nak ikut tak...abg long excited betul...sebelum ayah dia keluar dia dah keluar dulu dah...siap2 dah pakai selipar...ceh...cepat je kalau ajak berjalan...

disebabkan aku dah kena tinggal maka banyak la entry yang boleh ditulis ini malam....hehehe....

kali ni aku nak tulis pasal aktiviti hakimi lak....
sekarang ni dia amat pandai berkawan..kat memana je dia leh ada kawan...aku tak kesah asal dia pandai bawak diri..setakat ni dia takde la pulak aku tengok pukul2 atau buli2 budak lak...
tadi lak tak penah hayat ramai bebudak main kat dalam umah aku ni....abg long la yang ajak...yang tak bestnya tu sampai tak nak balik lak...abg long jadi lupa makan minum...tidur semua...parah tul...nak suruh balik kang tak patut lak...camne nak buat ye?

last2 shah balik tadi dia suruh semua bebudak main kat luar...alasan adik nak tidur..hehe...tu pun dah kul 5 lebih dah...letih aku, dah macam taska dah umah ni....
esok tah macamana agaknya....

abg long sekarang ni payah nooo nak mandi...kalau nak mandi pun beria dia kata nak air panas...siap rasa2 ko air dalam besen yang aku isi..sejuk sikit pun tak leh...tapi kalau dah berendam tak ingat dunia...
kadang2 dia buat perangai lak tak mau mandi..terpaksa la aku ajak dia mandi kat kolam plastik yang shah beli...tak larat la kan aku nak main tarik2 ni...dia dah beso dah...sekali dia meronta...hilang tenaga aku tau....tapi yang aku pelik kalau dalam kolam tu air sejuk takpe je......hmmmm..saje je kan...

eh aku kena stop la nak bagi adik makan ubat lak...

Selasa, 21 Disember 2010

upah bersalin..

salam semua,
hari ni aku lepak dengan anak2 kat umah sebab kena jaga adik...
sebenarnya malam semalam kami gi klinik ingat nak ambik nebuliser untuk adik..tup2 doc tu kata tak yah ambik tapi dia nak refer gi spital lak...haah? hospital lagi? panik tau aku dengar...
doc tu kata supaya doc kat hospital leh monitor dia sebab dia penah masuk wad sebelum ni...memula dia nak refer KSH lagi la kan...pastu aku jawab lak kami bayar sendiri yang dulu tu doc..bukan apa rasa tak sanggup lak nak melabur lagi rm4k kat situ lagi kan..

huhu yg kat atas nuu aku taip semalam...pastu adik nak susu aku terus tinggal..shah balik keja malam baru dia matikan..sib baik dia nak save draft, kalau tak jenuh nak menaip balik..
hari ni masuk 2 hari aku x keja...selsema batuk adik dah ok sikit...selsema kering...batuk kadang2 je...cuma demam tu ada lagi..sekarang ni aku bagi ubat setiap 4 jam sekali..ni dia dah tidur dah..jap lg kul 10 nak kejut lak bagi ubat demam...kul 12 kang kejut lagi bagi ubat batuk, selsema, antibiotik...kul 2 kang kejut lagi bagi ubat demam lagi..gitu la seterusnya...sian dia..memula dulu meronta- ronta dia..sekarang aku dah pandai..aku bedung dia dgn selimut tebal pastu aku cuma control muka dia je...mengalir air mata dia menangis...sian lak aku tengok tapi kalau tak buat lagi kesian kan?

eh melalut lak...aku nak bagi tau mengenai tajuk dia atas tu...
entry ni sekali dengan gambo tau..baru menarik...

sebelum tu aku nak tanya ada sapa2 kat sini penah dapat upah bersalin? angkat keyboard? kalau dari suami...bagus suami korang..aku? honestly tak penah sekali pun...tapi kali ni murah rezeki lak...tahun lepas kami ada masuk insuran untuk 1 family...so ada lak dia state kat situ dapat rm500 kalau bersalin...dan aku dah selamat claim dah..dan ini buktinya...tarra....

Khamis, 16 Disember 2010

aku kena buat???

salam semua,

semalam ingat nak buat entry gembira lagi tapi gambar lak x leh nak masuk...x best entry tu kalau xde gambar...so nanti2 la ye..

hari ni aku nak buat entry berkenaan tajuk nun kat atas tu...

korang mesti pelik kan?

alkisah macam ni ceritanya...tadi ada kwn seopis aku ni haa..dia kesian tengok aku sakit kepala lagi..sampai merah2 dahi belah kiri aku ni aku tekan....sakitnya Tuhan je yang tau...last2 dia mintak nama mak aku..dia send sms kat kawan dia...

dah tu tengahari lak dia ajak aku gi kedai makan kawan dia tu..
terbukak la kisah...dia kata ada benda dalam perut aku ni haa...dia tanya aku pregnant ke? cepat aku jawab..takkkkkkk....hehe...sila lihat jawapan aku yang panjang tu konpiden ko...

pastu dia kata kalau camtu mungkin betul apa yang dia nampak..ada benda dalam perut aku yang orang hantar...orang tu org opis aku gak.....eh? aku cam pelik la...sapa nak sakit hati dengan aku...shah dah meruap2 dah marah dia...aku still cool je...aku kan cool...hehe...

pastu dia kata benda ni baru je...orang yang hantar kat aku tu dia tak bagi aku keja...dia x suka aku arah2 orang buat keja...hmmm..ye la kot..aku ni kalau nak semua ok..aku cakap je...berterus terang pun kadang2 buat kita susah gak...aku kata kat dia nape aku selalu kena bila dah bangun pagi dan peak dari kul 10 pagi sampai kul 12 tengahari..petang camni aku ok lak..cuma denyut sikit2 la..dia kata tu sebab orang tu x nak aku buat keja la...kalau sakit kan aku kena berenti buat apa2..hmmm....

susah kan jadi ketua ni....serba salah dibuatnya...

org yang aku jumpa ni kata leh ubat...dia buat air penawar untuk aku..dia suruh minum dan sapu kat kepala..insyallah dia kata dalam 3 hari leh sembuh...

kan dulu aku pernah cerita kepercayaan aku pada semua ni kan...tapi apa salahnya kita usaha selagi tak memudaratkan kan? dia pun kata dia pun tolong doakan supaya benda tu hilang tapi kalau Allah tak izinkan tak jadi gak..so aku pun kena doa gak...

then dia cakap tak nak bagitau sapa yang buat...aku pun sebenarnya tak nak tau...seriously aku jenis orang yang sangat2 pemaaf...kalau betul orang tu dah buat aku...biar je la...sekurang-kurangnya dia dah lega kan sebab dah lepaskan terbuku kat hati dia...tapi aku lak nak balas apa yang dia buat tidak sekali2...semua orang yang pernah buat aku marah pun aku x simpan dalam hati...biar je la semua tu berlalu camtu....shah lak memang marah sesangat...hehe...sifat dia memang camtu...kalau dia tau sapa sure dia serang orang tu...jadi elok la tak tau kan?
kalau fikirkan sakitnya kepala ni mesti nak balas balik..tapi kan...aku kan hati baik...hahaha...

ke korang fikir camne?

Selasa, 14 Disember 2010

migraine

salam semua,

aku nak kongsi sikit..sejak hari sabtu baru ni aku dah kena sakit kepala...sakit dia kat belah kiri ni je...sakit nooo...ni pun aku taip sambil terpejam-pejam mata nahan sakit...migraine ke ni?

aku tak tau la..tak de pengalaman..tak pernah kena sakit gini...aku makan panadol pun tak jalan..ada gak shah beli ubat tahan sakit tapi aku yang takut nak makan pasal najmi masih menyusu badan kan..semua yang aku makan akan dapat kat dia..nak makan ubat batuk tu macam was-was...

aduh..sakitnya..camna nak buat ye?

Ahad, 12 Disember 2010

gambar terbaru...

salam,

entry ni nak letak gambar baru je...

gambar ni terbaru tuan punya blog yg diambil oleh abg long...nice photographer kan? hehe...

yg ni lak abg long lepas kena potong rambut senget dengan apek kedai gunting...dulu apek tu gunting ok tau..kali ni dia dah x bape nampak dah kot...ni je gambar yg ada...susah betul nak snap muka dia skrg ni...ni lak gambar adik...baju biru tu sebelum dia masuk spital...yg baju meroon tu dia dah kuar spital...yg baju biru tua tu terbaru...kantoi tengah berhempas pulas nak capai milo...

Mail ikan bakar




salam semua,

malam semalam kami makan seafood...tak jadi lak nak gi SR...tekak aku ni teringin noooo nak makan seafood lak...kami gi la kat Mail Ikan Bakar...dekat gak dengan umah...kalau dari umah kena u turn sikit la tapi disebabkan kami keluar gi beli botol susu baru kat najmi so balik tu leh la menyinggah...

citer sal botol susu ni nak tau sebab apa aku tukar...dulu dia pakai brand 1st year yg ada 2 lapis tu..tapi sejak cikgu lama berenti..berkakah botol tu bila balik ke rumah aku tengok...ngeri...tu yang buat keputusan tukar botol lain tu..kali ni ambik botol MAM tapi aku tukar puting safety first yg wide neck..alhamdulillah tadi dah try dia ok je...

eh sambung balik citer sal seafood tadi...restoran Mail Ikan Bakar ni kalau dari bandar sebelah kiri jalan kat simpang sebelum masuk ke tanjung lumpur...

ni kali kedua kami gi sini...masakan dia tip top gak la..dulu kami try tomyam dgn ikan bakar..aku suka tomyam dia..

kali ni kami ambik ikan bayang merah buat stim halia, ketam berlada, kerang rebus, sayur campur dan sup kosong...nasi kosong 3 dan air sirap, fresh oren dan 2 air suam...semua tu RM36.60...sangat2 berpatutan kan...mesti kami datang lagi pasni...ikan stim tu pun marveles ko...tak sesia menerai....kalau datang kuantan jangan lupa singgah sini ye...

meh layan gambar...

Jumaat, 10 Disember 2010

crocodile rock

salam semua,

baru2 ni kami penah nak try makan kat sini tapi tak jadi...hehe..sebab segan tempat tu cam xclusive sangat ler...

dahtu kami take away je la...

restoran ni dekat je dgn umah kami ni ada la dalam 10 minit kot..
dia serve western food...

so menu yg kami try bawak balik ialah lasagna dan signiture pizza dia sunset delight kot nama dia..tah tak ingat...

komen?...hmmmm...pizza jauh lg sedap dari pizza hut...
lasagna dia sedap lagi yang secret recipe kot...tekak aku rasa la ye...hehe...

harga lak...hmm...cam mahal sikit...pizza tu dlm rm26 kot...lasagna dia dah lupa lak harga dia...
gambar sorry ye xde sebab lapar sangat dan licin sebelum leh ambik gambar..hehe...

sebut2 lasagna ni...cam nak meleleh lak air liur...harus singgah kat SR balik ni kang....hehe...

rezeki..

salam semua,

2-3 hari ni asyik cerita berita baik je kan...? hehe..alhamdulillah..

pepagi tadi aku ditahan oleh staf kewangan kami..alhamdulillah...bulan ni dapat duit untuk tanggung keja...lega..

dapat la cover duit untuk wad najmi ari tu.. nak tau bil dia bape? wad 5 hari 4 malam termasuk rawatan untuk outpatient dia selama 3 hari adalah...rm4722.95...boleh tahan kan?

fuh..anak punya pasal...tapi kami puashati adik dah sihat...lainkali nak try KMC lak la..hehe..

Khamis, 9 Disember 2010

welcome our new family member

salam semua,

hari ni aku excited nak cite pasal ahli baru keluarga kami...

mesti korang semua teka aku preggy lagi kan?....hehehe...tettt....salah...

sebenarnya anak sedara baru...anak along aku...

dia dah letak nama pun...Ra'ees Izz Wa'ie bin Mat Yazid

sedap kan nama dia..tapi terbelit lidah aku nak nyebutnya...ni anak sulong lelaki dia tau..dia dah ada 2 anak perempuan...alhamdulillah ada lak rezeki lelaki...leh kawan dgn najmi sekolah esok..hehe..gambar ada dlm hp ni haa...x leh nak upload la pulak..lainkali ye..

tapi ada masalah sikit la...dia ada G6PD...ada sesapa ada pengalaman x?

apa pun tahniah long!

Rabu, 8 Disember 2010

aiskrim buatan tangan



salam semua,

hari ni aku nak cite sal eskrim yg dah lama aku buat...sebelum najmi masuk wad lagi..

resepi dia aku dapat dari kawan sek lama dulu..awa..mekasih awa..memang sedap!

nak try?

pakai susu segar 445ml..aku pakai yg dutch lady punya botol bulat kecik tu (450ml)..
pastu letak coffeemate yg bungkus kecik 250gm
letak 2 sudu gula..
diorang suh letak esen vanilla tapi aku x letak..aku x suka..buat kek pun aku selalu ngelat...hehe..

pastu korang godak guna mixer atau blender..aku try buat kat kg benda ni pakai mixer mak aku..x menjadik sbb kurang power..berjam aku mix x jadi2..
pakai blender aku x try lg..

Sabtu, 4 Disember 2010

live dari spital...





salam semua,

hari ni secara live dari Hospital Pakar Kuantan...semua anak2 dah tidur...so boleh la menaip entry jap kat blog..ceh..macam ramai sangat lak anak kan..kekeke...alamak hantu game dah bangun lak..sah jap lagi dia nak main game lak ni...jap ye nak bg ummi abiskan entry ni dulu ye...

hari ni dah masuk hari keempat kami kat sini...adik dah makin ok dah leh minum susu dan ketawa2..kalau tak cam kesian sangat rupa dia..

semua org tanya nape kami tak gi Hospital Besar/HTAA..jawapan aku senang dan pendek je..aku serik dengan pengalaman masa abang long dan adik masa umur 3 hari dulu..jadi-jadi la...

kat sini kami ambik bilik single..room 112..boleh tahan harga bilik dia rm160 sehari lum masuk makan lagi...makan kami beli kat luar je...jimat sikit...bil entah berapa tah..tapi tawakal je la...anak punya pasal..keja kuat2 kalau bukan untuk anak utk sapa lg kan? memula aritu dpt bilik 4 org sebilik tapi susah nak control abg long, asyik keluar masuk je..dah la aku nak kena jaga adik lagi...last2 kami tukar ambik single..sudahnya dengan shah sekali tidur berkampung kat sini..hahaha..

rutin kami kat sini pepagi adik kena puasa dr kul 7am sampai 9am..sebelum kul 9am kena pastikan abg long dah mandi...kul 9am kami jalan2 sesama naik tingkat 4 untuk buat physioteraphy kat adik...sian lak bila dia nangis2 bila kena suction tu..apa nak buat dik...ummi terpaksa...tak sampai hati ko...

lepas siap suction kami kena gi bawah lak...ni bukan masuk jadual adik pun tapi jadual wajib abg long..beli jajan n menan...siap dah tau dah nak tekan2 button kat lift tau..dari tingkat bawah dia siap syor lagi "aik angga la mi" (naik tangga la mi)...cehh..metang la ummi ko ni 'lebih besar sikit' ko suruh senam lak ye...sib baik 1 tingkat je...

ehhh...dia sambung tidur lak..leh la ummi taip lelama lagi..hehehe...

dah tu balik ke bilik ummi bagi adik susu, kat sini dia fully breastfeed...aku nak bagi gak botol tapi shah tak kasi..lepas tu aku bagi adik ubat pastu susu lagi bagi pujuk sikit..pastu dia tidur manjang..kena kejut setiap 1 jam untuk bg susu..alhamdulillah dia minum walaupun kejap2..

kul 1 ni lak dah start puasa untuk buat suction kul 3pm nanti..
k la shah dah balik dah bawak barang2 order tadi..ceh mcm budak delivery lak ye..hehe..sorry bang..

k ni gambar anak2 aku kat spital ni..dengan ummi dia interprem sekali...layan..