Logo KBBA

Ahad, 28 Ogos 2016

Road to MAHA Zon Timur


Assalamualaikum semua,

semoga semua orang sihat pagi ni hendaknya... aku nak cerita pasal Road to Maha Zon Timur yang aku berpeluang pergi pada hari pertama perasmiannya Jumaat baru ni...  sebenarnya aku pergi atas sebab jadi eskot untuk bos aku je yang dijemput hadir untuk majlis perasmian tu... 



disebabkan hari tu hari Jumaat, jadi kami bergerak dari pejabat selepas solat Jumaat... Sampai je sana dah lebih kurang jam 3 lebih dan perasmian dah bermula... jalan dah mula sesak dengan kenderaan yang mula berkunjung ke Road to Maha Zon Timur ni... orang sanggup berjalan dari tempat letak kereta yang agak jauh dan kaki jauh dari pintu masuk semata-mata nak berkunjung ke pameran yang julung kali diadakan ini...



sebenarnya ada kenderaan disediakan iaitu tram untuk pengangkutan pengunjung ke tapak pameran... itupun kalau korang meletak kereta di kawasan yang memang disediakan khas buat pengunjung...tak pasti pulak aku macamana penyelarasan tram ni... yang pastinya kami hari tu pemandi turunkan kami betul-betul di hadapan pintu masuk... almaklum datang dengan bos kan?..hehehe...

apa yang menarik ada di Road to Maha Zon Timur ni? haaa...meh aku cite... memula lepas abis perasmian tu aku sibuk selfie depan booth Kementerian Pertanian Malaysia (MOA)... 



Lepas tu aku merayap kat booth Jabatan Perikanan... ada banyak jugak benda dan aktiviti menarik dalam booth ni... antaranya macam gambar kat bawah ni...

oh lupa nak kongsikan harga durian yang ada di pameran ni... harganya macam korang tengok kat bawah ni ye...

harga musang king

harga durian klon

harga durian kampun ~abang tu sibuk gak nak nyelit...hahaha



ada jugak buah dokong dan manggis RM5 sekilo...aku beli jugaklah manggis sekilo...sekelip mata je anak makan...haha...

datang kali kedua dah abis dah... :'(


dan lepas tu aku pun bergerak ke gerai lain yang ada situ...macam gerai nenas ni... eh gerai pulak...khemah la...hehehe... khemah untuk madu kelulut pun ada tau...

cantik kan nenas tu?

lebah terbesar di dunia... haha...


dan lepas tu aku menjelajah pulak kawasan jabatan aku bekerja sekarang ni... Jabatan Veterinar Malaysia... ok korang...kakak kawasan dah sampai ni...hehehe... di laman veterinar ni korang boleh dapat macam-macam produk oleh usahawan bimbingan jabatan macam kuih baulu, daging salai, puyuh dan ada jugak susu segar dan kambing bakar... 

model tak berbayar... 

antara aktiviti di Laman Veterinar


dari segi aktivitinya pulak ada bermacam aktiviti yang boleh korang dan keluarga  buat... ada aktiviti tunggang kuda, ada taman arnab, ada lembu liar jugak untuk korang tunggang... tapi bukan yang hidup dan real punya cuma yang dummy je...hehehe..jadiklah kan...

ada jugak pameran haiwan ternakan macam kambing dan lembu dari baka yang jarang sangat nak dapat kita jumpa... kat pameran macam ni la peluang dapat tengok baka rare macam ni...

maaf model menahan panas... huhuhu...


ok acara masih berlangsung sampai hari ni tau...nanti aku kongsikan lagi apa yang menarik kemudian ye...payah menaip sambil memangku hadi yang tidur dan dalam kereta yang bergerak ni... gigihnya seorang blogger ni kan....huhuhu...

p/s kami sebenarnya dalam perjalanan ke Road to Maha ni...kali ni aku gi dengan family pulak... line tak ok pulak ni..nanti aku update gambar..


Cerita menarik lain

0 Luahan Ikhlas: