Road to MAHA Zon Timur - Cerita Ita                                                             Road to MAHA Zon Timur Langkau ke kandungan utama

Road to MAHA Zon Timur


Assalamualaikum semua,

semoga semua orang sihat pagi ni hendaknya... aku nak cerita pasal Road to Maha Zon Timur yang aku berpeluang pergi pada hari pertama perasmiannya Jumaat baru ni...  sebenarnya aku pergi atas sebab jadi eskot untuk bos aku je yang dijemput hadir untuk majlis perasmian tu... 



disebabkan hari tu hari Jumaat, jadi kami bergerak dari pejabat selepas solat Jumaat... Sampai je sana dah lebih kurang jam 3 lebih dan perasmian dah bermula... jalan dah mula sesak dengan kenderaan yang mula berkunjung ke Road to Maha Zon Timur ni... orang sanggup berjalan dari tempat letak kereta yang agak jauh dan kaki jauh dari pintu masuk semata-mata nak berkunjung ke pameran yang julung kali diadakan ini...



sebenarnya ada kenderaan disediakan iaitu tram untuk pengangkutan pengunjung ke tapak pameran... itupun kalau korang meletak kereta di kawasan yang memang disediakan khas buat pengunjung...tak pasti pulak aku macamana penyelarasan tram ni... yang pastinya kami hari tu pemandi turunkan kami betul-betul di hadapan pintu masuk... almaklum datang dengan bos kan?..hehehe...

apa yang menarik ada di Road to Maha Zon Timur ni? haaa...meh aku cite... memula lepas abis perasmian tu aku sibuk selfie depan booth Kementerian Pertanian Malaysia (MOA)... 



Lepas tu aku merayap kat booth Jabatan Perikanan... ada banyak jugak benda dan aktiviti menarik dalam booth ni... antaranya macam gambar kat bawah ni...

oh lupa nak kongsikan harga durian yang ada di pameran ni... harganya macam korang tengok kat bawah ni ye...

harga musang king

harga durian klon

harga durian kampun ~abang tu sibuk gak nak nyelit...hahaha



ada jugak buah dokong dan manggis RM5 sekilo...aku beli jugaklah manggis sekilo...sekelip mata je anak makan...haha...

datang kali kedua dah abis dah... :'(


dan lepas tu aku pun bergerak ke gerai lain yang ada situ...macam gerai nenas ni... eh gerai pulak...khemah la...hehehe... khemah untuk madu kelulut pun ada tau...

cantik kan nenas tu?

lebah terbesar di dunia... haha...


dan lepas tu aku menjelajah pulak kawasan jabatan aku bekerja sekarang ni... Jabatan Veterinar Malaysia... ok korang...kakak kawasan dah sampai ni...hehehe... di laman veterinar ni korang boleh dapat macam-macam produk oleh usahawan bimbingan jabatan macam kuih baulu, daging salai, puyuh dan ada jugak susu segar dan kambing bakar... 

model tak berbayar... 

antara aktiviti di Laman Veterinar


dari segi aktivitinya pulak ada bermacam aktiviti yang boleh korang dan keluarga  buat... ada aktiviti tunggang kuda, ada taman arnab, ada lembu liar jugak untuk korang tunggang... tapi bukan yang hidup dan real punya cuma yang dummy je...hehehe..jadiklah kan...

ada jugak pameran haiwan ternakan macam kambing dan lembu dari baka yang jarang sangat nak dapat kita jumpa... kat pameran macam ni la peluang dapat tengok baka rare macam ni...

maaf model menahan panas... huhuhu...


ok acara masih berlangsung sampai hari ni tau...nanti aku kongsikan lagi apa yang menarik kemudian ye...payah menaip sambil memangku hadi yang tidur dan dalam kereta yang bergerak ni... gigihnya seorang blogger ni kan....huhuhu...

p/s kami sebenarnya dalam perjalanan ke Road to Maha ni...kali ni aku gi dengan family pulak... line tak ok pulak ni..nanti aku update gambar..


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Beza Pra Sekolah, Tabika Perpaduan, Tabika Kemas, Tadika ?

assalamualaikum semua, aku ingat dulu pernah terima soalan dari blog ni la.. lama dulu.. pasal perbezaan antara Pra Sekolah, Tabika Perpaduan, Tabika Kemas dan jugak Tadika biasa.. memang lama aku menung bila baca soalan tu.. pasal masa tu aku memang tak tau nak jawab apa.. hahaha.. serius ko.. masa tu aku baru je ada anak sorang dan aku hentam je hantar memana ikut kemampuan kami masa tu.. Apa Beza Pra Sekolah, Tabika Perpaduan, Tabika Kemas, Tadika ? memang tak pernah la terfikir pun nak cari info atau nak tanya sapa-sapa pun masa tu.. bila fikir-fikirkan balik terasa jugak masa alahai teruknya kami sebagai ibubapa.. dan kami terasa jugak semakin teruk bila abg long dah masuk 2 tahun kat salah satu tadika swasta ni.. tapi nampaknya kenal huruf pun tak tau.. pengsan aku bila ingat balik.. aku mula fikir mungkin sebab abg long sendiri jenis budak yang ada masalah dyslexia.. tapi minor la.. nanti la aku cerita pasal dyslexia tu.. lepas tu kami buat keputusan pu

"Dia r*gol-r*gol saya..."

assalamualaikum semua, alahai payah betul nak menulis sekarang ni...macam-macam halangan ada.... tapi hari ni nak jugak cari kekuatan nak menulis...sebab apa tau? haaa... cuba tengok tajuk tu haa... pengsan tak kalau baca tajuk tu? kalau korang nak pengsan baca tajuk aku lagi la tau... sebab apa tau? yang sebut tu anak aku....diulangi ANAK AKU ....adoiiii la... apa la nak jadi dengan budak-budak sekarang ni ntah...kecut perut ummi kau dengar ni nak oiiii.... nak tau lanjut? ok meh aku cite... ceritanya gini.... semalam waktu balik keja aku ajak la shah singgah Giant beli barang sikit...dalam perjalanan dari dalam kereta tu biasalah kan kami memang akan pimpin anak-anak jalan sampai masuk dalam... dan kebiasanya bagi anak 4 macam kami ni bahagi-bahagi lah siapa nak pimpin siapa... dan biasanya aku akan dukung adik hadi sambil pimpin kakak husna... yang abg ngah dengan abg long terserah pada shah la pulak.. tapi kalau ikut anak-anak semua nak ummi pimpin... ajer rebeh ba

Rayuan untuk kakak husna..

assalamualaikum semua, aku nak sambung cerita pasal permohonan sekolah kakak husna yang tak berjaya aritu.. ada ke yang berminat nak tau cerita lanjut? kalau takde pun aku saja je la nak kongsikan kot-kot akan ada ibubapa yang mengalami nasib sama macam aku nanti kan... jadinya ini panduan untuk korang yang bakal ada anak berumur 6 tahun akan datang... Rayuan ke Pra Sekolah inilah pra sekolah idaman kakak.. ni namanya mengintai dari celah tingkap.. hehe macam aku ceritakan dalam entri sebelum ni, kakak husna tak berjaya nak dapatkan tempat ke Pra Sekolah di sekolah yang sama dengan abg long.. dan aku pun pergi ke sekolah keesokkan harinya selepas menerima surat penolakan tu.. Usaha merayu untuk prasekolah aku pergi dalam waktu pagi.. waktu orang tengah sibuk nak hantar anak-anak masing-masing ke sekolah.. kalau ikutkan waktu tu memang macam tak berapa sesuai memandangkan cikgu-cikgu sedang agak sibuk menguruskan anak murid masuk ke kelas masing-masing.. belum