Follow my blog with Bloglovin

Rabu, 30 Disember 2009

check up ke 5

pagi tadi aku gi check up ke 5 untuk kandungan kali ni..pepagi dah siap mandikan hakimi dan siap dia nangis2 lagi kena air sejuk...zalim ye ummi dia..hehe

kami daftar dah dekat kul 9 pg..hakimi awal2 dah parking dekat depan tv..pastu masa masuk tu dah ramai org..gi amik air kencing semua then tunggu lak..lepas tu misi panggil timbang dan ambik bacaan hb..pastu tunggu turn nak check perut...agak lama gak sampai hakimi sempat main sembunyi2 dengan kucing lagi...

sebenarnya aku cam risau sikit sebab aku kan tak bape sihat bape hari ni..ni pun masih selsema dan batuk2..antibiotik pun aku baru habiskan..ubat batuk dgn selsema aku tak makan pun..biar la dia baik sendiri..malas nak asyik makan ubat je..sian kat baby dlm perut ni..

sampai la giliran aku check, lepas check darah semua, misi suh aku baring...

dia tanya skrg ni patutnya dah 18 minggu kan..aku jawab la ya..
tapi dia kata tinggi rahim aku dah macam 20 minggu..pastu dia nak check jantung dah ada belum bunyi dia..
bila dia letak je alat tu terus dengar bunyi jantung anak aku yang sangat jelas..kira2 148beat/sec..ok la tu

hati aku lak lega sesangat..alhamdullillah anak aku masih membesar dengan sihat..ummi akan pastikan semangat ummi sentiasa kuat untuk anak ummi ye sayang..

hasil check up hari ni:
hb: 11.3 (dah drop banyak sgt so misi suh makan pil iron 2 biji lak, 1 pg 1 mlm)
berat: 62.5kg (naik 100 gram je..lor mana gi makanan yg aku makan selama ni..?)
blood pressure: tak ingat lak tadi nak tengok tp within normal range la kot sbb tu misi tak cakap apa2 pun..
jantung baby: 148beat/sec

next check up lak 14/1 ni kat jln gambut sbb dr nak scan utk tetapkan edd..dan lepas tu check up biasa 27/1 lak.. Cerita menarik lain

4 Luahan Ikhlas:

yanticomel berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ita..
wah...kira aku dengan ko beza dalam sebulan ek..
aku 14hb Jan baru genap 20 minggu...
eh...ko check up kat spital gomen ek..
bleh plak wat every month ek..
apesal member aku..kena daftar bila genap 4 bulan aje?
konpius haaa...

Rozita berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

tak la yanti..tu kiraan ikut tinggi rahim aku kalau ikut minggu baru 18..lebih kurang dgn ko je..nanti nak scan 14/1 ni tgk doc kata apa..
aku check up kat klinik gomen je, mmg kena buat setiap bulan..
kes member ko tu cam aku penah kena dulu la tp kat klinik gomen lain, ada klinik mmg cerewet sgt2 smpai bwh dr 3 bln mmg diorang x nak terima..tp kebanyakan tu kes dulu2 skrg dah kurang dah kes camtu..sbb byk kes mak baby ada HIV..so diorang kena tau awal dan cegah masalah dr awal..

KesahKu berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ita..
hmmm...aku dijangkakan bersalin 4 hb Jun la berdasarkan pembesaran baby.
tapi..rasa cam hujung bln 5 aje bersalin.

oh..ikut klinik ek.
bagus la dah improve kan skang.

wah..kira kita sama2 suprise ek 14hb nih..
doc aku pun cakap..next check up, maybe baby dah ade gender.

ita..
ko xde sakit2 pinggul ke montot ke?
cite la pengalaman peknen ek...
sronok aku baca blog ko..

Rozita berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

yanti

aku lagi seronok baca blog ko..ammar dah banyak sgt perkembangan dia yek..hakimi baru jek nak belajo2 bercakap..habis semua ku cakap dia ajuk...haha..

pengalaman peknen nanti2 ye aku cite..