Catatan terkini

Kedai Keropok Lekor Sedap di Mersing

Imej
Kedai Keropok Lekor Sedap di Mersing Kedai Keropok Lekor Sedap di Mersing - gambar ni kredit google ya Assalamualaikum semua, dulu aku pernah cerita pasal kedai jual keropok lekor sedap di Mersing dalam blog aku ni. Masa tu aku perkenalkan satu kedai keropok kat Mersing la. Bukan kedai keropok lekor popular dan viral di Mersing pun masa tu. Tapi aku cerita sebab dia jual keropok sedap. Kali ni aku nak cerita pasal kedai keropok sedap yang lain pulak. Lokasinya masih lagi di Mersing. Tak berubah ke daerah lain lagi la. Setakat ni kalau dalam Johor ni keropok area Mersing la yang menjadi pilihan kami sekeluarga. Pada kami, keropok daerah lain di Johor ni bukanlah tak sedap, cuma tak menepati selera je. Gambar lama dia, masa ni takde lagi papan tanda kuning kedai dia Ni gambar baru, adik aku ambik dari dalam kereta Kedai Keropok Lekor Sedap di Mersing Eh yang aku cerita ni pasal keropok lekor sedap tau. Bukan keropok keping. Karang ada yang salah faham pulak. Kadang-kadang ada keropok lek

merajuk

kelmarin aku merajuk dgn shah..masa petang kami balik keja tu shah ajak beli donut yg aku nak sesangat tu (big apple donut)..bila dah beli kami makan sambil balik ke umah..
sampai umah je lepas mandi semua aku tetiba terasa nak makan ikan bakar..terus la suggest kat shah nak makan kat tg lumpur..

dia kata yang dia penat sangat..mmg aku faham dah 2 malam berturut2 dia kena keja malam, tambah lak dengan takde cuti sekarang ni..cam kesian gak tapi hati aku ni haa..meronta2 nak rasa ikan bakar...camne ek..?

aku pun terus suh dia beli ikan kat pasar jaya gading yg dekat dgn umah aku tu je..aku suh dia cari ikan cencaru...dah macam terasa2 cicah dengan air asam..sementara tunggu dia balik umah aku dah siap masak nasi, goreng sayur kacang dgn tomato dan siap buat air asam dah..aku pikir nanti kalau shah balik tinggal bakar ikan je..sedap tu cicah dengan air asam..cam dah meleleh air liur dah tu...

tetiba lepas sejam shah balik dgn hampanya dia kata xde ikan cencaru...la..sedih tul rasa hati ni..cam nak je drive sendiri keta tu gi carik kat mana2 pun...pastu dia bising2 nape aku x ckp awal2 nak makan ikan cencaru bakar la...lepas dia bebel2 aku terus buat tak tau hidang nasi semua hadap makan dengan hakimi...sambil makan tu menitik air mata aku terkilan..sedih tau aku dah siap prepare air asam lg tu...

bila dia tgk aku menangis lagi la dia bising2..terus aku kata kalau ita menyusahkan abang dan ita salah, ita mintak maaf...terus dia diam dan kata bukan nak carik salah sapa2..last2 dia kata esok abang carikan..

memang betul semalam dia gi beli ikan tu kat giant tp kan betul orang cakap orang mengandung ni memang pelik agaknya..aku tak lak terasa nak makan lagi ikan tu dah..dia bawak balik pun aku tak sibuk2 nak siang ke apa ke...last2 aku tidur je tanpa makan apa2 pun malam tadi..pelik kan...hai..dugaan untuk dia la kot agaknya...sabar je la ye bang...pembawaan budak tu...hehe(aku pinjam ayat yanti ni)..

Ulasan

  1. isk...aku kali nih cam serik nak berangan2 bayangkan makanan..
    tapi kan...
    ade skali, aku mimpi..
    mak aku ke MIL masak siput sedut masak lemak cili api ngan batang keladi..tp aku x sempat rasa, abis kena makan ngan anak buah aku.
    menangis2 aku dalam mimpi tu...

    sampai skang...aku pendam aje siput tu jauuuhh dalam ati tau...
    kang kalo aku mintak2, takut asben aku bagi 'siput' dia lak
    huwaaaa...waaaa..
    eh..terlucah plak..

    isk...aku dah 4 tahun x jumpa cencaru tau..
    ari tu balik, ade aje aral melintang nak makan cencaru tu...

    BalasPadam
  2. aku pun sama la ngidam nak makan siput masak asam pedas dengan keladi..tapi time aku nak manjang je xde siput tu..last2 abah aku suh aku balik je johor nanti dia ajak shah cari sama2 siput tu..harap2 ada la rezeki masa aku balik nanti..

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih sudi tinggalkan komen :)

Catatan popular daripada blog ini

Tok Aman Bali Beach Resort Kelantan

Resepi Pau Gebu yang sangat lembut

Resepi Mudah Apam Kukus