Catatan terkini

Kisah Rumah Terbuka Syawal Kami

Imej
Rumah Terbuka kami setelah sekian lama  Assalamualaikum semua, alhamdulillah bulan Syawal dah pun berlalu. Semalam hari terakhir Syawal. Ramai yang masih meraikan sambutan Syawal hingga ke penghujungnya. Syukur jugak tahun ni kita dapat meraikan hari raya Aidilfitri secara meriah berbanding tahun-tahun lepas.  Tahun ni tahun kedua kami raikan hari raya Aidilfitri di rumah sewa kami di Kluang ni. Tiba-tiba pulak tahun ni kami ada kerajinan untuk buat mini rumah terbuka pada hari Sabtu 29 April 2023 bersamaan 7 Syawal 1444. Kenapa namanya mini? Hehe.. sebab jemputannya agak terhad.  Ramai yang kami tak terjemput disebabkan banyak faktor. Salah satunya sebab majlis ditetapkan dalam masa yang terlalu singkat jadi persediaan agak kelam kabut. Senarai jemputan pun main tulis secara rawak je sudahnya.  Asalnya kami nak terima sekumpulan tetamu saja,  tapi bila difikirkan apa salahnya kami jemput je orang lain yang boleh datang jika berkesempatan. Itu yang akhirnya jadi majlis rumah terbuka se

Veterinar : Selamat Hari Veterinar Sedunia

Selamat Hari Veterinar Sedunia


assalamualaikum semua,

rasa macam-macam bila menulis entri ni...Entri mengenai hari istimewa... Hari Veterinar Sedunia...rasa yang paling penting dan sangat menyerlah ialah rasa sangat bangga berada dalam kerjaya yang jarang sangat orang nak pilih ni...kecintaan kepada kerjaya ni insyaAllah akan berada dalam hati sampai bila-bila... biarpun banyak halangan dan dugaan...apa pun yang berlaku niatkan kerjaya ni untuk Allah dan untuk pembangunan umat Islam sejagat... semoga dipermudahkan segala..hari veterinar sedunia
Hari Veterinar Seduniakalau setiap tahun kerjaya lain menyambut hari kerjaya masing-masing dengan pelbagai cara sambutan.. tak terkecuali buat kami yang berada di bidang veterinar ini.. kalau di Malaysia sambutannya tetap dijalankan walau tidak mengikut tarikh yang tertentu tapi di dunia telah disambut pada hari terakhir pada bulan April setiap tahun...namun sambutannya akan dibuat di Perancis pada penghujung bulan Mei 2016.. dengan temanya pada tahun ini  :

CONTINUING EDUCATION WITH A ONE HEALTH FOCUS


tema ini dipilih untuk menghargai jasa yang ditunjukkan oleh veterinarwan yang memainkan peranan dalam kesihatan serantau...dengan adanya pelbagai cabaran penyakit terutamanya penyakit yang berpunca dari haiwan dan berpindah kepada manusia atau lebih dikenali sebagai penyakit zoonotik.. tema ini dipilih untuk mengenalpasti para veterinarwan yang diberi latihan untuk meningkatkan kepakaran mereka untuk menghasilkan fokus kesihatan yang satu..sebagai contoh penyakit zoonotik, kerintangan antibiotik (antibiotik resistant), keselamatan makanan dan juga cara mereka berkerjasama dengan sektor lain terutamanya perubatan manusia bagi mengawal semua isu ini..

sambutan hari veterinar sedunia


dan sempena hari yang istimewa ni ada sedikit ucapan buat semua yang berada di bidang yang sama..buat rakan-rakan seperjuangan yang membaca blog ini secara senyap... dan juga rakan-rakan seperjuangan yang rajin memberi komen...juga buat raka-rakan seperjuangan yang juga seorang blogger..Eintan Nurfurzie... terima kasih kerana anda selalu berada di hadapan hadapan bagi menghadapi apa jua bencana... terima kasih atas kasih sayang yang anda limpahkan kepada semua haiwan yang anda rawat... terima kasih atas semua usaha anda untuk menyelamatkan nyawa insan yang tidak mampu bersuara...  Selamat Hari Veterinar untuk Anda!

APA JUA YANG ANDA LAKUKAN, LAKUKAN IA DENGAN SEPENUH HATI KERANA 'MEREKA' SENTIASA MEMERLUKAN ANDA


dan untuk pembaca lainnya..terutama pencinta haiwan.. terima kasih kerana sudi menyokong kami dalam apa jua cara... tanpa pencinta haiwan siapalah kami.. Selamat Hari Veterinar juga untuk anda!


p/s aku dah kat kampung menikmati suasana bersama keluarga.. ada baby baru bersama kami :)

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Tok Aman Bali Beach Resort Kelantan

Resepi Pau Gebu yang sangat lembut

Resepi Mudah Apam Kukus