Follow my blog with Bloglovin

Selasa, 20 Ogos 2013

Antara sebab anak nakal...

assalamualaikum semua,

sihat semua? aku dalam mood kelam kabut lepas naik cuti raya...

ditambah pulak dengan pelbagai program yang dijadualkan dibuat selepas raya ni... Ya Allah berikanlah aku kekuatan untuk hadapi semuanya...amin..

tadi baru je lepas menghadiri jamuan raya satu bahagian kat opis ni... yang bahagian kami punya pulak inshaAllah dijadualkan pada Jumaat ni.. semoga dipermudahkan Allah hendakNya....amin...

semalam ada terbaca tentang penawaran dari blog DenaiHati.com untuk menulis entri menarik berdasarkan entri yang ditulis beliau pada bulan Julai hingga Ogos 2013...

ada satu entri yang memang menarik perhatian aku sejak dulu lagi...

mengenai ROKOK...

dan entri yang ditulis oleh denaihati ialah

Sebab Doa tidak diterima dan zuriat nakal



apa yang menarik dalam entri ini adalah video himpunan petikan ceramah ustaz-ustaz dalam membicarakan hukum merokok dalam Islam...

aku dah terpandang video yang diupload oleh Denaihati pada 31 Julai 2013 di facebook beliau...
terkedu bila melihat video itu sampai habis... Ya Allah.. abahku seorang perokok... moga dijauhkan yang buruk-buruk dari kami sekeluarga...amin

sesungguhnya aku adalah orang yang sangat membenci Rokok... sewaktu berkenalan dengan shah dulu pun aku dah letakkan syarat supaya dia kena berhenti merokok sebelum kami diijabkabulkan... walaupun masa tu belum diputuskan rokok itu HARAM... alhamdullillah dia berjaya berhenti dengan usahanya...

ada jugak beberapa entri di dalam blog aku ni yang ditulis khas di bawah tajuk Rokok...

antaranya....

segmen oleh Blogger terkenal Ben Ashaari

Aku Benci Rokok! : Ben Ashaari



dan dua lagi entri yang memang aku tulis sendiri khas buat mereka yang bercita-cita untuk berhenti merokok... walaupun aku tak berjaya memujuk orang yang terlalu hampir dengan aku untuk berhenti...

1.  rokok ke merokok? Part 1
salam semua,

merokok? adakah korang merokok? suami korang merokok? isteri korang merokok? anak2 korang merokok?

korang tau tak budaya menghisap rokok ni dimulakan pada 5000 sebelum masihi lagi? tak tau? aku pun baru tau... sumber WIKI nak baca seterusnya... boleh tengok di bawah ni...

   http://rozita-ceritaita.blogspot.com/2011/03/rokok-ke-merokok-part-1.html

2. rokok ke merokok? Part 2
salam,

sambungan yg tadi lak ye...

yg ni cite peribadi aku lak...pengalaman aku sendiri? korang mesti nak kata aku penah merokok dulu kan? eh...cepat sgt meneka tu...

bukan..ni pengalaman aku dengan shah la...dia dulu adalah salah sorang perokok tegar gak...leh la abis satu kotak sedang2 tu sehari..
nak baca seterusnya... boleh tengok di bawah ni...

    http://rozita-ceritaita.blogspot.com/2011/03/rokok-ke-merokok-part-2.html

aku amat teringin melihat negara kita ni bebas dari asap rokok.... sedarilah wahai perokok anda sebenarnya bukan membunuh diri anda dengan rokok itu sendiri... tapi juga membunuh orang tersayang di sekeliling anda...

dan sesungguhnya aku amat menghargai orang yang membuat video ini jugak entri hebat dari denaihati.com ini... semoga ianya boleh dijadikan iktibar buat semua... juga untuk aku sebagai panduan mendidik anak...



p/s hati nak berpuasa tapi open house merata-rata... hmmmm....tepuk dada tanya iman...




Cerita menarik lain

3 Luahan Ikhlas:

Denaihati berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Bilion terima kasih sebab sudi sertai contest #‎DuitRaya‬ dan semoga berjaya. Sentiasalah melawat Denaihati yer untuk mengetahui update terkini contest dari masa kesemasa.

Nurzakiah Hanum berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

thanks for sharing

Rozita berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

billion terima kasih kembali sebab sudi buat contest ni... ok!