Selamat Hari Raya Aidiladha 1436H - Cerita Ita                                                             Selamat Hari Raya Aidiladha 1436H Langkau ke kandungan utama

Selamat Hari Raya Aidiladha 1436H

assalamualaikum semua,

lamanya tak update blog ni...
kami balik beraya di johor kali ni...alhamdulillah meriah...

dan yang paling best cucu mak abah bertambah lagi dengan kehadiran sorang lagi cucu perempuan...setakat ni mak abah dah ada 5 cucu perempuan dan 7 cucu lelaki...dan keseluruhannya 12 orang..huhuhu..meriah rumah kalau semua berkumpul...

semoga Allah panjangkan umur mak dengan abah serta bagi kesihatan yang baik untuk tengok semua cucu membesar...amin..

cucu terbaru ni lahir pada hari raya kedua..setelah penantian selama 5 tahun..adik aku ni kawen tahun yang sama dengan abg ngah lahir..alhamdulillah...semoga Allah beri lebih kebahagiaan buat mereka..

hari ni masih ada umat islam yang menjalankan ibadah korban..dalam kegembiraan menyambut hari raya terselit jugak duka dengan bermacam insiden berlaku di sana sini..tragedi kren jatuh di Mekah dan rempuhan di Mina sedikit menganggu emosi kita sebagai umat Islam..tapi yang patut kita ambil iktibar ialah peringatan apakah yang hendak disampaikan olehNya...

di kampung aku sendiri..tiga hari berturut-turut ada yang meninggal sejak dari hari raya pertama..kampung makin sunyi...terasa makin dekat dengan mati...

p/s hari ni sarap lempeng cicah kuah asam pedas kerisi bagi kelangsungan hidup...korang makan apa?

Ulasan

  1. selamat berjumpa kembali ita..
    akak pun baru nak "bernafas" semula ni..

    BalasPadam
  2. Hi Rozita, love your beautiful name. This coming to you from Canada. Thats a beutiful pic of you and family. Really good looking kids you have.
    Noticed you in Kuantan? I have always suka tu Telok Chimpedak...used to makan rojak, mee rebus tepi laut.
    As well tu Kota Baru Pantai Chinta Berahi.
    You have a nice day, simpan satu lagu dalam hati.
    Lee.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Uncle Lee...long time no see... rindu your comment la...where have u been? blog also cannot access...miss your wonderful stories...keep in touch ok...

      Padam

Catat Ulasan

Terima kasih sudi tinggalkan komen :) Link blog tidak dibenarkan sama sekali. Jika ada, komen anda akan dibuang atau ditandakan spam.

Catatan popular daripada blog ini

Beza Pra Sekolah, Tabika Perpaduan, Tabika Kemas, Tadika ?

assalamualaikum semua, aku ingat dulu pernah terima soalan dari blog ni la.. lama dulu.. pasal perbezaan antara Pra Sekolah, Tabika Perpaduan, Tabika Kemas dan jugak Tadika biasa.. memang lama aku menung bila baca soalan tu.. pasal masa tu aku memang tak tau nak jawab apa.. hahaha.. serius ko.. masa tu aku baru je ada anak sorang dan aku hentam je hantar memana ikut kemampuan kami masa tu.. Apa Beza Pra Sekolah, Tabika Perpaduan, Tabika Kemas, Tadika ? memang tak pernah la terfikir pun nak cari info atau nak tanya sapa-sapa pun masa tu.. bila fikir-fikirkan balik terasa jugak masa alahai teruknya kami sebagai ibubapa.. dan kami terasa jugak semakin teruk bila abg long dah masuk 2 tahun kat salah satu tadika swasta ni.. tapi nampaknya kenal huruf pun tak tau.. pengsan aku bila ingat balik.. aku mula fikir mungkin sebab abg long sendiri jenis budak yang ada masalah dyslexia.. tapi minor la.. nanti la aku cerita pasal dyslexia tu.. lepas tu kami buat keputusan pu

"Dia r*gol-r*gol saya..."

assalamualaikum semua, alahai payah betul nak menulis sekarang ni...macam-macam halangan ada.... tapi hari ni nak jugak cari kekuatan nak menulis...sebab apa tau? haaa... cuba tengok tajuk tu haa... pengsan tak kalau baca tajuk tu? kalau korang nak pengsan baca tajuk aku lagi la tau... sebab apa tau? yang sebut tu anak aku....diulangi ANAK AKU ....adoiiii la... apa la nak jadi dengan budak-budak sekarang ni ntah...kecut perut ummi kau dengar ni nak oiiii.... nak tau lanjut? ok meh aku cite... ceritanya gini.... semalam waktu balik keja aku ajak la shah singgah Giant beli barang sikit...dalam perjalanan dari dalam kereta tu biasalah kan kami memang akan pimpin anak-anak jalan sampai masuk dalam... dan kebiasanya bagi anak 4 macam kami ni bahagi-bahagi lah siapa nak pimpin siapa... dan biasanya aku akan dukung adik hadi sambil pimpin kakak husna... yang abg ngah dengan abg long terserah pada shah la pulak.. tapi kalau ikut anak-anak semua nak ummi pimpin... ajer rebeh ba

Rayuan untuk kakak husna..

assalamualaikum semua, aku nak sambung cerita pasal permohonan sekolah kakak husna yang tak berjaya aritu.. ada ke yang berminat nak tau cerita lanjut? kalau takde pun aku saja je la nak kongsikan kot-kot akan ada ibubapa yang mengalami nasib sama macam aku nanti kan... jadinya ini panduan untuk korang yang bakal ada anak berumur 6 tahun akan datang... Rayuan ke Pra Sekolah inilah pra sekolah idaman kakak.. ni namanya mengintai dari celah tingkap.. hehe macam aku ceritakan dalam entri sebelum ni, kakak husna tak berjaya nak dapatkan tempat ke Pra Sekolah di sekolah yang sama dengan abg long.. dan aku pun pergi ke sekolah keesokkan harinya selepas menerima surat penolakan tu.. Usaha merayu untuk prasekolah aku pergi dalam waktu pagi.. waktu orang tengah sibuk nak hantar anak-anak masing-masing ke sekolah.. kalau ikutkan waktu tu memang macam tak berapa sesuai memandangkan cikgu-cikgu sedang agak sibuk menguruskan anak murid masuk ke kelas masing-masing.. belum