Socialize

Follow my blog with Bloglovin

Jumaat, 7 September 2012

kuih bakar

salam sejahtera semua,

hari ni kita cerita pasal makanan je la ye....hehe... dah baca ke belum entry aku pasal pizza tadi? kalau belum gi la tinjau, aku ada letak resepi senang yang tentu jadi punya... sampai sejuk pun tak kerak pizza tu...insyallah...

kali ni aku nak kongsi pasal kuih bakar yang aku buat pertama kalinya....
percubaan pertama ni... jangan tak caya tau...tak pernah hayat aku buat... selama ni makan je tau... hahaha...

seperti biasa.... layan gambar dulu....


ada 2 siri ni... satu siri yang elok je cantik... macam kat atas tu...yang satu lagi....aiseh ternipis la pulak...dah la tergaring sangat... dapat kulit je lebih... memang sah kuih bakar!



nak resepi lagi?

boleh.... boleh... tak de hal.... benda yang tentu jadi tentu aku nak kongsikan.... aku lupa dah aku ambik kat mana ntah... internet lerr... hehe... mak-mak zaman IT... gitu lerrr...

Kuih Bakar:
Bahan dia sangat senang ok...
Santan 450ml
Tepung Gandum 2 cawan (ni aku kena double cek buku resepi aku kat rumah..nanti aku update)
Gula 1/2 cawan
Garam 1 sudu teh
2 sudu marjerin atau butter
Air pandan- 1 cawan (ni aku ambik daun pandam dalam 4 helai.. blend dan tapis ambik airnya..)
telur 3 biji
sedikit bijan (utk topping)

cara-cara dia lagi senang...
ambik semua bahan di atas, masuk dalam blender dan blend je...
kemudian curah dalam loyang.... opsss sebelum tu sapu loyang dengan minyak masak dulu ye...pastu tabur bijan atas adunan tu...
bakar dalam oven... suhu aku try 180 darjah.... sampai dia garing tau... aku memula try 20 minit pastu kena tambah lagi 20 minit...

ini kaedah cuba jaya tau... bukan cuba tak berjaya-berjaya jugak.... ;)

p/s akhirnya selamat anak-anak makan termasuklah adik husna....bravo ummi! eh bukan aku kata nak berhenti baking ke tadi? Cerita menarik lain

4 Luahan Ikhlas:

Faiz berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

aah..tu aku pelik tuh. kata nak stop jap, tapi apsal ada entry makan lagi nih?

:: Mrs.Eady :: berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

wahhh senang!tapi nape daku malas jugak nak buat nyer...

Rozita berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

eh...eh....eh....hehe... takleh tak membako...
cuma stop sekejap bake yg beso2 je la..

Rozita berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sangat senang dik..elok ko try buat... berbaloi makannya..bahan pun tak mahal mana pun..psssttt iklan nuff best2 kan skrg ni?