kuantan terbakar lagi! - Cerita Ita                                                             kuantan terbakar lagi! Langkau ke kandungan utama

kuantan terbakar lagi!

assalamualaikum semua,

tetiba je ada entry lewat malam lak kan?

aku sebenarnya nak tidur tapi tak tak sedap hati pulak..

cerita dia gini...tadi kami keluar ke Giant beli barang sikit...pastu balik rumah dalam pukul 9 malam camtu la...sampai je kat taman kerang dekat masjid negeri tu shah lalu kejap kat parking dia tu..pastu ada la lalu sebuah motor dan sebuah lori bomba lalu terus menghala ke jalan teluk sisek...

dalam hati aku dah berkata..'mungkin ada kecemasan'

lepas tu shah pun cakap.. 'ada kes ni'

kami terus jalan balik ke rumah...sampai kat lampu isyarat jalan teluk sisek kami berhenti sebab lampu merah..

lepas je lampu hijau kami jalan terus ke rumah...shah ada tanya gak nak singgah tunas manja beli pampers anak ke tak..aku kata ikut la...dan akhirnya shah buat keputusan nak balik sebab dia ada game futsal esok..nak tidur awal katanya...

masa nak masuk simpang rumah kami aku suruh shah masuk ikut simpang kedua...sebabnya simpang pertama tu kena tempuh 2 bulatan yang berbonggol-bonggol...penat wooo aku tengok shah asyik main gear je..aku kalau bawak kereta pun aku elak lalu situ...menyampah...

nape la PASDEC buat jalan macam tu? masa diorang pantau ni ok la lagi...esok-esok masa dah tak pantau? mesti jadi macam jalan kat depan bangunan telekom tu haaa...

yang jadi mangsa siapa tau? orang ada kereta murah macam aku ni haaa...bila jalan kat situ je mesti bergegar seluruh kereta macam nak runtuh...anak-anak pun pandai buat bunyi macam ni... "grrrrrrrrrrrrr.....grrrrrrr..." saje kan? yang naik keta mahal mana rasa camtu? sabor je la...

eh...aku sambung cerita tadi..yang terbakar ni nampaknya aku dah ni...hihi...

lepas kami jalan terus sebab nak ikut simpang kedua tu terus kami nampak lori bomba keluar dari simpang yang kami nak masuk tu...pelik gak...kat mana la yang terbakar...dalam hati dah berdoa...janganlah rumah aku harapnya...

shah kata, " kita ikut lori tu la ye"

kami ikut sampai depan sikit dan dah nampak macam banyak asap...lori bomba tadi berhenti betul-betul kat lepas sikit dari tempat nak u turn..kat situ api dah marak dah...sepanjang dari belakang sikit kat kawalan tnb kat depan sekolah menengah tanjung lumpur terus ke tapak projek simpanan kereta yang dah dirasmikan oleh Menteri Besar Pahang satu masa dulu.. besar jugak apinya...

kami tak berhenti dekat pun..seran tengok api tu...dengan angin yang kuat lagi tu..sapa la yang mulakan api...kesian bomba nak memadamkan..

last sekali kami balik rumah dan berdoa supaya bomba dipermudahkan Allah tugasan mereka tu...

tak lama tadi hujan turun dengan lebat secara tiba-tiba...Alhamdulillah...lega la sikit hati..harapnya api tu tak terus marak dan tugasan bomba dipermudahkan...

ok layan gambar je la ye...

p/s cerita x man kat tv ni best la pulak...tapi sensored...nasib baik bebudak dah tidur...

Ulasan

  1. masyaAllah, teruknyaa kebakaran tu.. semoga kita terhindar dari bencana ni..

    BalasPadam
  2. Laa...akak tak tahu langsung pun... Jalan kat rumah Ita tu memangs edih jer tengok kan. Padahal Bandar Putra tu patutnya kawasan yang terjaga infrastrukturnya. Bukan murah rumah2 kat situ.

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih sudi tinggalkan komen :) Link blog tidak dibenarkan sama sekali. Jika ada, komen anda akan dibuang atau ditandakan spam.

Catatan popular daripada blog ini

Beza Pra Sekolah, Tabika Perpaduan, Tabika Kemas, Tadika ?

assalamualaikum semua, aku ingat dulu pernah terima soalan dari blog ni la.. lama dulu.. pasal perbezaan antara Pra Sekolah, Tabika Perpaduan, Tabika Kemas dan jugak Tadika biasa.. memang lama aku menung bila baca soalan tu.. pasal masa tu aku memang tak tau nak jawab apa.. hahaha.. serius ko.. masa tu aku baru je ada anak sorang dan aku hentam je hantar memana ikut kemampuan kami masa tu.. Apa Beza Pra Sekolah, Tabika Perpaduan, Tabika Kemas, Tadika ? memang tak pernah la terfikir pun nak cari info atau nak tanya sapa-sapa pun masa tu.. bila fikir-fikirkan balik terasa jugak masa alahai teruknya kami sebagai ibubapa.. dan kami terasa jugak semakin teruk bila abg long dah masuk 2 tahun kat salah satu tadika swasta ni.. tapi nampaknya kenal huruf pun tak tau.. pengsan aku bila ingat balik.. aku mula fikir mungkin sebab abg long sendiri jenis budak yang ada masalah dyslexia.. tapi minor la.. nanti la aku cerita pasal dyslexia tu.. lepas tu kami buat keputusan pu

"Dia r*gol-r*gol saya..."

assalamualaikum semua, alahai payah betul nak menulis sekarang ni...macam-macam halangan ada.... tapi hari ni nak jugak cari kekuatan nak menulis...sebab apa tau? haaa... cuba tengok tajuk tu haa... pengsan tak kalau baca tajuk tu? kalau korang nak pengsan baca tajuk aku lagi la tau... sebab apa tau? yang sebut tu anak aku....diulangi ANAK AKU ....adoiiii la... apa la nak jadi dengan budak-budak sekarang ni ntah...kecut perut ummi kau dengar ni nak oiiii.... nak tau lanjut? ok meh aku cite... ceritanya gini.... semalam waktu balik keja aku ajak la shah singgah Giant beli barang sikit...dalam perjalanan dari dalam kereta tu biasalah kan kami memang akan pimpin anak-anak jalan sampai masuk dalam... dan kebiasanya bagi anak 4 macam kami ni bahagi-bahagi lah siapa nak pimpin siapa... dan biasanya aku akan dukung adik hadi sambil pimpin kakak husna... yang abg ngah dengan abg long terserah pada shah la pulak.. tapi kalau ikut anak-anak semua nak ummi pimpin... ajer rebeh ba

Rayuan untuk kakak husna..

assalamualaikum semua, aku nak sambung cerita pasal permohonan sekolah kakak husna yang tak berjaya aritu.. ada ke yang berminat nak tau cerita lanjut? kalau takde pun aku saja je la nak kongsikan kot-kot akan ada ibubapa yang mengalami nasib sama macam aku nanti kan... jadinya ini panduan untuk korang yang bakal ada anak berumur 6 tahun akan datang... Rayuan ke Pra Sekolah inilah pra sekolah idaman kakak.. ni namanya mengintai dari celah tingkap.. hehe macam aku ceritakan dalam entri sebelum ni, kakak husna tak berjaya nak dapatkan tempat ke Pra Sekolah di sekolah yang sama dengan abg long.. dan aku pun pergi ke sekolah keesokkan harinya selepas menerima surat penolakan tu.. Usaha merayu untuk prasekolah aku pergi dalam waktu pagi.. waktu orang tengah sibuk nak hantar anak-anak masing-masing ke sekolah.. kalau ikutkan waktu tu memang macam tak berapa sesuai memandangkan cikgu-cikgu sedang agak sibuk menguruskan anak murid masuk ke kelas masing-masing.. belum