Socialize

Follow my blog with Bloglovin

Jumaat, 8 April 2011

Filling strawberry masak


salam,

tajuk kat atas tu nampak macam pelik kan? kalau agak2 lepas korang baca entry ni macam tak kena je nanti korang buat tak tau je la ye... sebenarnya aku tak tau nak letak nama apa dah... taram je la...

sebenarnya ni projek yang aku buat hujung minggu lepas..

aku beli strawberry yang dari CH kat Giant...sekali dia masam daaa...

taknak membazir... pasal abg long taknak makan... maka aku bercadang la nak buat filling dalam kek coklat velvet aku... konon2 ala2 Secret Recipe la kan... ecece...

pastu sekali aku nak letak je...dia jatuh daa... terus tak jadi... terus aku tepek je belah atas kek tu... pastu ada lagi belen kat dalam peti tu... aku gi pulak beli cheese kek yang kosong kat Giant... potong belah atas...letak filling ni atas tu... sehari je kek separa bulat tu abis...hahaha.... sedap la maknanya tu kan?

jangan nak kata aku perasan pulak ye... pasal selalu kek tu aku je manjang kena abiskan... tu pun dah simpan keluar..simpan keluar peti tah bape kali tah....

ok.. bagi sesiapa yang nak resepi dia...ni haaa... senang je...aku biasalah kan benda tak senang aku tak buat...hehe...

Filling Strawberry Masak

Bahan2
Strawberry 1 kotak...korang beli je yang masam2 ok je...buang daun dulu tau..
Gula 5 sudu makan...kalau nak manis lagi leh letak lebih..
Air suku cawan..

Cara2
Masak semua atas api sederhana...
Bila dah mendidih air tu perlahankan api sampai agak pekat ye...
Jangan pekat sangat...nanti jadi macam jem pulak... agak2 korang angkat dengan sudu dia boleh menitik2 camtu...
bila sejuk boleh hidang....

simple kan? boleh juga makan dengan aiskrem vanilla tau...best ni macam eskrim McD... Cerita menarik lain
This entry was posted in

7 Luahan Ikhlas:

Ozzy Choc D'Luscious berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

kalo nak bagi dia keras ala2 mcm sr tu, kena letak gelatin sket..ada resepi kat blog CMG

ariana's berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Ita, sedap benor nampaknya tu..guna kek beli kat giant pun ok yek..kena try ni..:)
ita jom join 1st GA akak..

ariana's berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Ita, akak tag lagi http://frommetoyou85.blogspot.com/2011/04/jom-join-bloglist-frommetoyou.html

Rozita berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

faiz,
camtu ke? nanti aku gi tengok...
nak cari gelatin bagai tu yg malas...

Rozita berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

kak ariana,
huhu GA? ok2 nanti sy jengah.. tunggu x sibuk sikit ...

Tanpa Nama berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

betul betul betul i setuju sgt .........

Tanpa Nama berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

betul ...betul.... betul.... i setuju sgt