Selasa, 26 April 2011

tips siang siput...

salam semua,

hari ni singgah blog CMG sekali dia buat masak siput daaa.... meleleh air liur dah ni..... cisss...

ni nak bagi tips sikit pada orang yang suka sangat makan siput ni tapi species cam aku yang malas nak siang dan malas nak keja susah....

huhu... dulu-dulu kami pakat hentak pakai anak batu lesung je.... tu anak batu lesung dulu2 yang keras tau... sekarang punya batu lesung gerenti batu yang pecah...

lepas tu kami kerat2 pakai pisau sembelih yang besar punya tu... sudahnya tangan sakit dan dah malas dah...

sekarang ni ada tips baru yang tak payah susah payah cuma anda kena keluarkan duit sikit dalam bawah rm5 untuk beli plyer.... plyer yang boleh guna untuk repair keta tau.... kalau boleh lagi pinjam je plyer suami anda untuk jimat... hehe... macam aku selalu buat ni....

lepas tu masukkan belakang siput tu kat celah plyer tu....dan kepit.... mudah kan?

macam gambar kat bawah ni ye....


kalau tak faham jugak sebarang pertanyaan dialu-alukan...

p/s kalau dah guna sila terus basuh ye bersih-bersih ye... kalau tak karat macam plyer shah dulu...huhu...kena lak beli baru... Cerita menarik lain
This entry was posted in

4 Luahan Ikhlas:

ukht iza li berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ohhh...terima kasih ye akak..

ni kena beli plyer khas untuk dapur ni...plyer abah berminyak hitam...susah nak cuci...hehe...

Rozita berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sama2..
kongsi rahsia yg senang2 ni dgn kawan2 ye..

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

salam ita...

akak lompat dari blog CMG.. ingat CMG ada jwb pertanyaan akak.. rupanya bila check balik.. ita yg baik hati bagi tips nak kerat siput ni.. hehee..

terima kasih utk tips tu yer... kalau kt kg MIL..biasa tengok dia potong ketuk dengan pisau/parang kontot.. tp mcm tak sesuai pulak kat nak buat gitu kat rumah sendiri.. nnt habislah merecik satu dapur.. kat kg takpelah boleh buat kat open air... hehehe...

Rozita berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

akak madiha,

malunya saya... akak yg pandai masak ni dtg ambik tips saya... saya sangat berbesar hati ok...mekasih kak sudi singgah...

sebab taknak berkecah camtu la saya pakai plyer je... cepat dan mudah kak...