Follow my blog with Bloglovin

Jumaat, 13 September 2013

PERHATIAN : Menonton tv terlalu lama menyebabkan masalah kesuburan lelaki

assalamualaikum semua,


masa rehat tadi aku dah sempat pegi ke kedai Barang Kita tadi untuk dapatkan barang untuk projek esok ni... projek juta-juta... hahaha... takde la juta-juta pun tapi angan-angan nak ler dapat juta-juta tu kan... doa-doakan ler ye...

nanti aku cerita balik tentang projek ni ye... tapi akan ada udpate di Koleksi Cik Ta nanti la....

korang rasa dah nak terlelap je ke petang-petang ni? atau mood dah merundum pasal nak cuti 3 hari ni...?

kalau ya ini ada berita penting nak kongsikan dengan semua...pasti korang akan terbukak mata punya la... terutama lelaki yang ada tabiat tengok tv lama-lama.... tak pun si isteri yang suaminya memang takde keja lain... asyik duduk hadap tv je tu....

meh baca meh....

London: Pemuda yang menonton televisyen cuma tiga jam sehari berisiko kehilangan kualiti sperma sehingga separuh. 

Kajian menunjukkan kualiti sperma terjejas kerana kurangnya seseorang itu melakukan aktiviti fizikal. Lelaki yang suka lepak pasti kalah kepada orang sederhana aktif, menurut kajian Universiti Harvard yang diterbitkan dalam Journal of Sports Medicine di sini. 

Pakar berkata, kesannya boleh disebabkan kurang bersenam atau kepanasan melampau buah zakar disebabkan duduk lama. 

Lelaki yang mahu memiliki anak kini digalakkan tidak memakai seluar ketat untuk menjaga kualiti sperma. Pemandu dan penunggang basikal juga berisiko berdepan masalah kesuburan. 

Dalam kajian terbaru Sekolah Kesihatan Umum Harvard (HSPH), lelaki yang menonton televisyen lebih 20 jam setiap minggu memiliki kadar sperma 44 peratus lebih rendah berbanding mereka yang hampir tidak menonton televisyen langsung. 

Lelaki yang bersenam 15 jam atau lebih seminggu pada kadar sederhana dan kuat memiliki bilangan sperma 73 peratus lebih tinggi berbanding mereka yang bersenam tidak sampai lima jam seminggu. Senaman ringan tidak menjejaskan kualiti sperma. 

sumber dari sini 

ada yang sangsi lagi... kalau yang sangsi tu lelaki...meh la buat ujikaji kat diri sendiri... jangan nak menyalahkan perempuan je bila tak dapat anak atau gagal hamil kan? >_^

ke jadikan itu alasan je nak tuai "madu"... hehe...



p/s kena rebut remote dari shah selalu ni... jgn bagi dia tengok tv... boleh kan bang? hehehe...  >_<


Cerita menarik lain