Catatan terkini

Kisah Tempe dan Resepi Tempe Goreng Kunyit

Imej
Assalamualaikum semua, ada ke kalangan pembaca blog aku ni seorang peminat tempe macam aku juga? Kalau ada korang komenlah nanti ya korang suka makan tempe dalam masakan yang macamana. Kot-kot la resepi tempe goreng kunyit aku ni nanti terlalu biasa je kan..manalah tau. Contents Tempe Tempe daun Tempe adalah makanan berasaskan kacang soya yang melalui proses penapaian untuk menjadikannya satu makanan yang sedap. Ada yang kata tempe dengan tauhu ni keluarga yang sama. Semuanya gara-gara diperbuat dari kacang soya.Tapi sebenarnya tempe sangat berbeza. Ia lebih keras dan berbau kuat. Korang suka tempe goreng ke, atau suka tempe dimasak sambal pedas tempe goreng yang garing-garing tu ke? Atau korang suka tempe dimasak dalam bentuk kuah macam asam rebus tempe atau masak singgang tempe atau masak lemak tempe atau masukkan je tempe dalam ramuan lain jadi macam kuah lontong. Hish, aku yang tulis ni yang terus rasa macam nak makan tempe. Asal Usul Tempe Tempe berasal dari

Bra Simple Wishes membantu ibu yang menyusukan

assalamualaikum semua,

hari ni belum ada update... takde idea..memula ingat nak cerita pasal anak-anak tapi teringat dalam bulan ni ada kena gi klinik untuk check up jadi cerita anak-anak tanggu lepas check up je la ye...

hari tu aku ada terbaca masalah penyusuan kat kumpulan ibu menyusukan kat facebook...

dan kebetulan ada satu cerita kat dalam blog yang dah lama aku drafkan tapi tak menyempat nak diceritakan pun...

ada yang cerita pasal masalah susah nak pam sebab masalah selalu kena kerja luar kawasan..

untuk pengetahuan korang aku pun ada masalah yang sama... memang selalu bila terpaksa pegi untuk perjalanan yang jauh aku memang terpaksa pam dalam kereta... kalau naik kereta pejabat takkan asyik nak mintak orang stop tengah-tengah jalan je kan... jadi sebagai alternatifnya kena berada di tempat duduk belakang dan mempunyai alatan yang sesuai..

alatan yang sesuai maksud aku adalah pam susu yang boleh dibawa untuk bergerak kemana-mana.. terutama yang menggunakan bateri... yang tu aku ada cerita kat sini Review pam Unimom Allegro dan korang boleh baca pam apa yang aku guna ok...

kali ni aku nak tambah gajet lain yang perlu untuk sesi pengepaman ni berjaya... kalau nak buat single pumping biasanya memang tak ada masalah tapi untuk yang bercadang nak buat double pumping yang selalunya menjimatkan masa mengepam memang perlukan alat seperti ini.. ada banyak cara nak menyokong payudara semasa proses mengepam.. antaranya memakai baju dalam khas... seperti Simple Wishes Bra...

kita tengok gambar dulu ye...


simple wishes bra 






dan tengok gambar lagi...
cara menggunakannya



pada pendapat aku yang menggunakan bra ni... ianya sangat bagus dan mudah... sambil mengepam boleh buat kerja lain.. dan amat selamat digunakan ketika memandu sebab tak risau corong pam akan tertanggal jika ada gangguan terutamanya hentakan di atas jalan..

nak tengok saiz mana yang korang patut guna... dia ada sediakan chart sesuai untuk ukur.. macam kat bawah ni...

simple wishes bra chart


nak tengok jelas tentang ni boleh pergi sini... SIMPLE WISHES BRA

pada aku harganya masih mampu milik jika korang betul-betul bersemangat nak menyusukan anak selama mana yang anak perlukan... Harga Simple Wishes di Malaysia dalam lingkungan RM120 hingga ke RM135 sahaja... sangat berbaloi jika dibandingkan dengan keperluannya...

kalau nak beli kat Malaysia boleh pergi kedai online di bawah ni...

1. http://www.onebabyworld.com/simple-wishes-hands-free-double-pumping-bra-p-2810.html
2. http://www.applebabyhouse.com/goods.php?id=4490

dan kalau yang ada saiz terlebih baja macam aku kena beli kat oversea ye... tapi jangan risau aku bagi link kat korang kat mana yang aku beli dan boleh percaya company ni...siap boleh bagi kupon voucher untuk pembelian seterusnya lagi...

http://stores.ebay.com.my/Elite-Breastfeeding-Supplies






p/s aku berani tulis ni pasal aku pun guna... kalau tak tak leh nak komen lebih-lebih.. dan aku amat menyesal tak beli masa awal-awal dulu...

Ulasan

  1. baca jelah ye..kak dah pencen :D))

    BalasPadam
  2. assalamualaikum,

    Saya iffa dr selangor.. sy baru 1st time mengandung.. baby nk masuk 6 bulan..saje2 survey breastpump.. utk set simple wishes ni..dia hanya bra shj atau bra dan pump mcm dlm gambar tu? terima kasih..

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikumusalam iffa,
      terima kasih sudi singgah sini dan baca.. simple wishes ni hanya bra sahaja..

      Padam

Catat Ulasan

Terima kasih sudi tinggalkan komen :)

Catatan popular daripada blog ini

Tok Aman Bali Beach Resort Kelantan

Resepi Pau Gebu yang sangat lembut

Resepi Mudah Apam Kukus