Socialize

Follow my blog with Bloglovin

Jumaat, 30 November 2012

Adakah berat lahir bayi anda mempengaruhi berat ketika membesar?

salam sejahtera semua,

rehat yang panjang membuatkan aku membuat kajian sikit... sebenarnya aku risau sebab umur adik husna dah nak menjangkau 12 bulan atau setahun pada 11/12/12 ni...



tapi setiap kali balik dari klinik aku pasti dalam dilema.... selalu tertanya-tanya "adakah susu ibu dan makanan rutin seharian husna mencukupi untuknya".... lebih dilema lagi bila ada soalan macam ni "badan dia ni kecik je...tak nak try bagi susu formula ke?".... kekadang rasa kecewa dengan orang sekeliling yang tak memahami... stress jugak dan kadangkala memang boleh beri kesan pada penghasilan susu....

jadi tengahari ni aku cari maklumat untuk persediaan sebelum ke klinik.... dan aku dah dapat pun sumber yang boleh menenangkan sikit hati yang dah gundah gulana ni.....

apa yang aku dapat ni aku nak cuba kongsikan, semoga dapat jugak menenangkan hati ibu-ibu di luar sana yang mengalami masalah yang sama....

ok, macam ni....setiap kali kita ke klinik kita akan diberikan carta seperti ini...

Graf berat bayi  Sumber dari WHO

aku guna carta perempuan untuk merujuk adik husna...

dan berat bayi itu akan ditanda mengikut pergerakan umur bayi tersebut..... tapi korang perasan tak satu benda yang pelik... ? setiap kali timbang nurse cuma akan concern samaada berat anak anda berada di line KUNING atau HIJAU je kan?

korang tak rasa pelik ke? sedangkan dia sepatutnya merujuk pada berat sewaktu kelahiran....

aku dapat sumber ini pulak....


Here are general guidelines for growth from six months to 36 months of age:
Age
Weight
Length/Height
6 months
Birth weight has usually doubled by 6 months
Average length:
55–57 cm (21.5–22.5 in.)
12 months
Birth weight has usually increased by 2.5–3 times by 12 months
By 12 months, average growth is
25.5 cm (10 in.) in length since birth
12‑24 months
Between 12–24 months of age toddlers gain an average of 1.4–2.3 kg (3–5 lb.)
Average growth is 7–12 cm (3–5 in.) between 12–24 months
24 – 36 months
Between 24–60 months (2–5 years) of age children gain an average of 1.5–2.5 kg
(3.3–5.5 lb.)
Average growth is about 8 cm (3 in.) between 24–60 months (2–5 years)
If you are concerned about your toddler’s growth, talk to your doctor or public health nurse.


sumber ini dari The Best Chance menunjukkan yang bayi berumur 11 bulan macam adik husna akan meningkat sebanyak 2.5 hingga 3 kali ganda dari berat kelahirannya...

ok kita cuba tengok berat husna masa lahir... dia cuma 2.5kg je dan bila dibuat kiraan..

berat lahir x 2.5 = 2.5kg x 2.5 = 6.25kg
berat lahir x 3 = 2.5kg x 3 = 7.5kg

jadi merujuk pada sumber kedua tu...berat ideal adik husna sepatutnya adalah di antara 6.25kg hingga 7.5kg...

terbaru ni semasa aku timbang adik husna berumur 8 bulan... beratnya adalah 6.4kg dan dia dah berada di garasan bahaya dah tu kalau mengikut graf berat yang sumber pertama tu...line MERAH terus.... dah tu nak kata anak aku malnutrition ke? adil ke main judge macam tu je... sedangkan berat masa 1 hari memang dah duduk line MERAH tu pun.....?

aku suka ayat ni....

Each baby is unique and develops and meets growth standards or cognitive milestones at her own pace. The standards for growth and development are given as guidelines to detect potential problems in a baby's growth. 

Read more: http://www.babycenter.in/baby/development/growth-chart-girls/#ixzz2DgWMQaba


memang berat semasa kelahiran amat penting...

How could having a low birth weight affect my baby? 

It’s different for every baby. The outlook depends on what caused the low birth weight and whether your baby was premature when she was born.

A low-birth-weight baby can face some problems. She may have:
  • too many red blood cells, which can make her blood too thick (polycythaemia)
  • inhaled some of her first poo (meconium), causing breathing problems
  • low blood sugar (hypoglycaemia)
  • difficulty keeping warm


Read more: http://www.babycentre.co.uk/baby/health/low-birth-weight/#ixzz2DgTlRMGX


jadi jaga la pemakanan semasa mengandung ok...juga jaga emosi anda...

tapi kalau dah lahir-lahir je memang dah bawah 2.5kg macamana? jangan risau... anda boleh bantu dengan ini....


How can I help my baby? 

There are many positive steps you can take to improve your baby’s chances for a healthy start:
  • Breastfeed your baby – it’s one of the best things you can do to help her grow up to be healthy. Ask your midwife, health visitor or doctor for advice.

  • Make sure your baby has all her growth and development checks.

  • As she gets older, a nutritious diet can help your baby to catch up on her growth.


Read more: http://www.babycentre.co.uk/baby/health/low-birth-weight/#ixzz2DgTuxwdI



jadi... aku buat kesimpulan...anak aku in sha Allah masih sihat selagi dia bergerak aktif dan mengikuti perkembangan bayi seumur dengannya.... bukan sebab aku degil tapi fakta-fakta ini perlu untuk menenangkan hati ibu-ibu sepertiku.....

dan.... untuk mana-mana pengamal kesihatan di luar sana...aku seru...sokonglah penyusuan susu ibu selagi korang rasa boleh menyokong...dan sekiranya tak mampu atau tak sanggup menyokong...sila... jangan bagi cadangan untuk menggantikannya dengan susu formula kecuali atas sebab-sebab kesihatan yang memang tak  dapat nak dielakkan....

juga.... seruan ini untuk suami, ibu bapa serta ahli keluarga juga masyarat setempat.... sokong la penyusuan susu ibu..... anda tak rugi apa-apa  pun kalau menyokong....
kalau yang jual susu formula mungkin ya... rugi.. ;)

adik husna

p/s sambil-sambil berusaha...jangan lupa berdoa.... usaha... doa dan tawakkal.... pasti kejayaan tergenggam jua... semoga usaha menyusukan adik husna selama 2 tahun menjadi kenyataan...amin...

Cerita menarik lain

13 Luahan Ikhlas:

Anum berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

doa itu penting

Rozita berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ya..sangat penting..utk keyakinan diri..

Faiz berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

aku sokong! hehe menyibuk je yerr

tak sure ada kaitan ke tak, tapi nak share juga..hihi ambil yg perlu
http://teratakhami.blogspot.com/2012/11/susu-ibu-vs-susu-formula.html

Rozita berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

bagus! ko selalu bagi link yang meruntun jiwa tau... hukhuk..sedih.. tapi memang boleh bagi aku semangat..thanks..

Teratak Hami berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Tq sudi hadir di teratakhami. Maybe akak boleh ambil tips dari blog ini untuk berjaya susukan baby sampai 2 tahun.

Rozita berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

malunya saya.. xde tips sangat yang boleh dikongsikan kak.. cuma kongsi pengalaman saya je..

Tanpa Nama berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Assalam.memang risau kan bila anak ada masalah kurang berat.Anak kedua saya pun sama macam tu..lahir hanya 2.15kg dan sekarang usianya 3 tahun 2 bulan,beratnya hanya 10kg.Anak saya fully bf hanya selama setahun,saya terpaksa campur dengan susu formula kerana susu semakin kurang,apatah lagi masa tu bulan puasa.Saya terpaksa redha,dan fikir positif.Tapi walaupun dah campur susu, saya tetap bagi keutamaan pada susu badan saja..memang ada doktor yang suruh saya campur susu dari awal lagi. Tapi saya rujuk pada doktor yang lebih pakar dan ternyata masalah berat badan anak saya bukan berpunca dari susu. Selagi anak kita sihat dan aktif tak perlu risau...opps lupa nak bagitahu..anak saya ni lelaki dan semasa pregnant saya mengalami asma yang teruk.mungkin ni salah satu faktor baby saya kurang berat badan.sekadar pendapat saya :)

ANIM berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ita, kak dah pencen lah nak "study" lagi, heee

Rozita berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

terima kasih kerana berkunjung dan memberi pendapat..

Rozita berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

huihh...dah pencen kak? awal lagi tu...

Tanpa Nama berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Samala..anak sy pon lahir 2.18kg..da hampir 1y6m pon masih 8kg...lelaki kan..jenis aktif x reti dok diam..lg pon mmg ikut belah sy..gene kecik2 je

Tanpa Nama berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Samala..anak sy pon lahir 2.18kg..da hampir 1y6m pon masih 8kg...lelaki kan..jenis aktif x reti dok diam..lg pon mmg ikut belah sy..gene kecik2 je

Rozita Abdul Rahman berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

jantina kadang-kadang tak main peranan sgt.. yg penting keaktifan anak tu sendiri..dan selera mkn minum dia...hehehe..