Rabu, 21 November 2012

Resepi Durian Crepe

salam sejahtera semua,

korang sihat pagi ni? aku alhamdulillah...cuma letih sikit baru balik berjalan jauh...

pagi ni ada program pulak kat tempat kerja aku ni... sementara tu aku siapkan report kejap ni...

esok kalau ikut perancangan akan ke jerantut lagi untuk siapkan kerja audit semalam...

pagi ni kita cerita dulu pasal durian crepe yang aku buat baru ni ye.... saja tinggalkan korang dengan entry pepanjang.... siap bergambar lagi kau.....bersempena anak felda dapat DURIAN RUNTUH ni... hihi...


minggu lepas al kisahnya aku berjaya membuat durian crepe yang ku idam-idamkan selama ini... dah cuba beli 2 bekas dengan kak zati dan 2 bekas dengan  kek comel tapi apakan daya nafsu mengatasi segala... memang ye tau... nafsu makan... makan 4 bekas tu tak cukup... maka aku berhajat nak buat sendiri...

dan setelah mengalami dugaan demi dugaan... maka akhirnya terlaksana matlamatku akhirnya.... hahaha... durian crepeku menjadi....

Durian crepe

 memula aku dapatkan ini di kedai Barang Kita...
whipping cream


pastu aku dapatkan ini pulak.... dekat area Petronas Transit...

durian


pastu mula kerjaku menjadi....

aku ambik resepi dari sumbangan Kak Azlita dari Masam Manis... terima kasih kak ita...

Resepi Durian Crepe (aku buat separuh dari adunan)


250 gm tepung gandum ( aku guna tepung superfine sebab tepung gandum tetiba abis...adehhh...aku cuma guna 125gm je..)
3 biji telur (aku guna 2 biji)
500 ml santan (aku pakai santan 250 ml)
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh pandan emulco (takde ni aku pakai vanilla esen)
1 sudu teh pewarna hijau

Satukan semua bahan di atas di dalam bekas
Kacau rata
Masukkan dalam blender dan kisar
Kemudian tapis (aku skip....memang pemalas..sila jangan ikut..)

Sediakan kuali leper untuk membuat crepe yang tidak melekat
Panaskan hingga kuali benar-benar panas
Oleskan sedikit minyak pada kuali (aku letak minyak dan sapu semua permukaan dengan tisu dapur..)
Kemudian kecilkan api 
Tuangkan satu senduk kecil ke dalam kuali dan masaklah adunan tadi hingga menjadi crepe 
Adunan tak perlu di balikkan
Bila permukaan atasnya dah kering terus angkat
letak je berlapis-lapis...takpe pasal dia ada santan..confirm tak melekat...

memang kena try and error... nasib aku buat try and jadi... tak jadi error... kena try sampai kena api dengan kepanasan kuali korang...

lupa pulak nak kongsikan filling dia tu...
senang je korang pukul whipping cream tu sampai dia naik dan terus boleh guna..tak payah nak tambah apa-apa... kalau ada lebih boleh simpan dalam peti..

ada tips nak dikongsikan...pasal aku derhaka dan buat guna tepung superfine..aku punya crepe tu macam tebal sikit... dan ada rasa liat sikit tapi tak menjejaskan rasa dia...dan dari adunan yang aku buat tu aku boleh dapat 11 biji durian dan blueberry crepe yang gedabak-gedabak...bersaiz tapak tangan aku ok...


lepas semua dah siap aku letak atas meja...dan pergi mandi...siap je aku pakai baju... tengok hasil kerja abg ngah....waaaaa...cam nak menangis....

crepe kena gigit


lepas tu aku asingkan yang kena gigit biar dia makan...

crepe yang cantik...ceh perasan...


pastu sediakan bahan-bahan dia....

bahan-bahan nak buat durian dan blueberry crepe


boleh mula mengcrepe....

cara membuat crepe durian


mula step by step ok...memula whipping cream...pastu durian...pastu whipping cream...pastu lipat...macam nak lipat kuih lepat pisang....
cara buat crepe durian


lepas durian crepe.... aku buat pulak blueberry crepe...

cara buat blueberry crepe


buat macam durian crepe tadi gak..selapis..selapis...

tarrra.... dah siap...!!!

akhirnya... durian crepe dan blueberry crepe


lepas tu makan.... tengok la hasilnya mengancam kan?

blueberry crepe.. tak sempat potong tunjuk gambar kena makan je la..

korang boleh la cuba...berbaloi bagi yang meminati rasa berlemak dan manis.... lepas aku buat ni terus takde yang request lagi dah... hah puas kau buat sendiri! petang kang cadang nak buat lagi dengan lebih whipping cream dan durian yang ada tu....jom mengcrepe....

pendapat peribadi kami yang memang hantu durian... blueberry crepe lagi sedap tau...cuba la...

p/s kalau aku jual blueberry crepe area kuantan ni ada yang nak beli tak? pasal durian crepe area kuantan dah ada kan..takmau la potong line orang....

UPDATE 7/1/2013 : AKU ADA KONGSIKAN RAHSIA DURIAN CREPE...MEH BACA..



Cerita menarik lain

8 Luahan Ikhlas:

♥cikmOt♥ berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

huhuhu,,,teringin nak buat sendiri, tapi takde kuali yang tak melekat...bila tah nak bli...

Rozita berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

cikmot leh pakai kuali leper cam org dulu-dulu..itu tak mahal sangat pun..

Citarasa Rinduan berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

wow....

ayu gak masih belum rajin

ita. ayu nak pindah kuantan boleh.

Rozita berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

boleh...hihi..sebelah rumah ita nak?

Tanpa Nama berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

whipping creme 2 nk wt cm ner??leh wt sndri kn?klu kte xnk bli y dh ready made 2..

Rozita berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

whipping cream buat sendiri? taktau la pulak leh buat sendiri...

Cik Itah berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sedapnyaa...nanti nak try buatla.. tunggu musim durian dulu sebab kalau bukan musim harga durian agak mahal kat sini..nak makan pun fikir dua kali haha

Rozita Abdul Rahman berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

guna blueberry pun boleh cik itah...lagi sedap..