Follow my blog with Bloglovin

Khamis, 31 Mac 2011

sapa nak update kalau ......

salam semua,

korang yg berblog dan rajin berjalan2 kat blog orang mesti tau pasal pemergian blogger abah_izz kan?

tadi aku sesaje singgah kat blog dia... dah update sejak 20 mac 2011 oleh ummi_izz... sangat tabah orangnya.... leh baca kat SINI..

kalau aku takde lak nanti sapa nak update blog ni agaknya ye...?
This entry was posted in

lambatnya...

salam semua,

sekarang ni jam dah pukul 5.42 petang... selalu waktu camni buah hati pengarang jantung aku dah sampai dah... ni tak nampak bayang pun lagi...

masa pukul 5.36 tadi lagi aku dah call... dengar suara bising2... cam suara cikgu taska... suara anak... sah dia jawab baru nak ambik anak... lega... aku ingat dia tidur tadi... hehe.. selalu camtu tau... kalau aku call nape lambat mesti alasan dia tertidur... cett.. lelaki memang camtu ek?

lambat betul nak tunggu diorang sampai... tu yg update blog dulu tu....rindunya dengan anak2... anak2 je tau... bukan ayah anak...kalau ye pun ayah anak apa salahnya kan...hehe..
This entry was posted in

Serangan Adenovirus di PULAPOL 2

salam semua,

semalam aku tertengok berita kat tv3 lagi...jarang2 dapat tengok tv sebenarnya.. tapi bila tengok je mesti ada berita hangat... semalam lak ada berita lagi kematian disebabkan Adenovirus kat PULAPOL sejak kematian pertama yang aku ada cerita kat entry ni Serangan Adenovirus di PULAPOL dulu..

dilaporkan sekarang ni dah tak ada yang dalam ICU...

korang boleh baca berita penuh kat sini... Korban ketiga Adenovirus selepas 25 hari di ICU ... kesian mak dia... semoga niat arwah tu dikabulkan ALLAH dengan cara yang lain... amin.. dan didoakan juga supaya semua yang dijangkiti dan sekarang dikuarantin akan cepat sembuh... amin...

Malek Noor diserang sakit jantung ketika bermain bola

salam semua,

tetiba je aku nak cerita pasal artis kan? pelik ke? jangan pelik dulu... artis ni bukan sebarang artis tapi artis yang dah insaf...biasa semua orang cerita keburukan artis je kan..

korang kalau nak tau lanjut pasal cerita dia insaf tu leh baca kat beutifulnara.com

hari ni pulak aku baca paper, dia kena sakit jantung pulak... Malek Noor diserang sakit jantung ketika bermain bola ... kesian kat dia.. tapi kalau korang baca cerita kat link aku kat atas tu mesti kita boleh agak pasal apa dia boleh sakit jantung... sedangkan kita yang makan benda2 biasa je ni pun boleh sakit macam2 inikan pulak yang makan benda2 haram kan... tapi syukur dia dah insaf...alhamdulillah...

semoga ALLAH jauhkan benda2 tak baik ni dari kita semua...amin...

Rabu, 30 Mac 2011

mencurik jap...

salam semua,

cemas baca tajuk kat atas tu...? jangan la panik aku cuma nak curik masa je kejap...bukan curik duit pun...

jap lagi aku nak gi mesyuarat agong kelab kat bengunan sebelah ni...

asyik mesyuarat je kan keja gomen ni...macam cerita hantu kak limah tu... ingat tak apa MA dalam cerita tu kata... "sy ada seminar ni" ...pastu reramai lak jawab... "ooo seminar..." cisss terasa i tau...

ok... sebenarnya entry ni keluar pasal nak meluahkan rasa jeles pada orang yang dapat rm35,700.oo pagi ni kat suria fm... kalau aku la dapat duit tu aku nak hantar mak abah naik haji la...tapi errr... berkat ke duit tu ek? tak macam judi ke?

korang nak tau apsal aku jeles..pasal semalam aku hantar dekat 80 sms nak menang lagu berduit kat suria fm tau...tau2 je yg menang tu cuma hantar 20 sms je...cett..malas dah nak masuk benda2 gini lagi...buat menambah bil tepon je la...

Selasa, 29 Mac 2011

tanpa sahabat...siapalah aku...

salam semua,

entry ni ditulis atas sebab untuk mengenang jasa sahabat yang selama ni banyak menyokong...

terima kasih ya sahabat...

IDAH LAILI

YANTI COMEL

MAMA PIPIE

OZZY ORANGE

KAK IEDA

terima kasih tak terhingga untuk kalian semua...



klik gambar utk pembesaran...

Berkongsi Trafik dari Bangku Kosong



salam semua,

nak curik masa sikit join segmen dr bangku kosong ni.. kalau nak join jugak meh join kat SINI YE..

kenapa aku suka join segmen BK ni...pasal sejak bulan lepas aku join segmen beliau korang tengok hasilnya ni..


walaupun tak banyak tapi dia antara penyumbang terbesar trafik aku..

tuan tanah suruh cerita apa kepentingan trafik atau pengunjung pada blog aku ni...

ok ni jawapan aku ye...secara ringkas ok... aku rasa sangat perlu ok... kenapa? korang mesti nak tau kan? sebab duit ke... jawapan aku tentulah tidak sebab sepanjang2 aku tepek iklan memacam kat blog ni aku cuma dapat rm1.80 je dari NUFFNANG..dan rm0.99 je dari ADVERTLETS... jadi tentulah bukan kerana duit...

tapi apa maknanya blog kalau takde pembaca kan...

Isnin, 28 Mac 2011

SewandCut 1st giveaway

salam,

jejalan jap tadi ternampak la ada org join contest ni...pasal minat tengok kraf ni aku pun nak join la... kot- kot ada rezeki...mana tau kan...




korang yg nak join kalau sempat la sebab tarikh tutup dia hari ni...

kat sini ye...

Earth Hour..korang join tak?

salam semua,

korang join tak kempen Earth Hour baru2 ni? aku? setiap kali kempen ni berlangsung mesti aku tengah ada kat umah mak abah aku...

dan masa kempen baru ni pun kami ada kat kampung...

mak abah aku lak memang setia bab2 camni..mesti diorang akan ikut sama punya... walaupun dalam felda tu cuma rumah diorang je yang bergelap..diorang tak kisah... yg penting diorang sama2 menyertai kempen tu...

tapi kan... korang tak pelik ke? kempen tutup lampu sebab nak elak light pollution = pencemaran cahaya, tapi diorang buat pulak i city dengan lampu berwarna-warni sana sini... releven ke tu? itu cuma pendapat ok.. sesama kita fikir2 kan...

nak layan gambar masa earth hour tu leh tengok SINI...

GEGAR BLOGGER BARU : BEN ASHAARI

salam semua,

nak join segmen en ben kita ni lagi...

dia kata blogger baru je.. tapi dia ada sambung lagi ayat tu... nak yg ada follower bawah 500 je... of course la aku termasuk senarai dan rasa terpanggil kan... sesapa lagi masuk kategori aku... mari menjoinkan diri kat SINI ye...

ok...kita tengok apa dia nak ok...

dia suruh cari gambar memana dan tepek kat sini...


dan storynya kat SINI ye...

kenapa aku pilih gambar ni...pasal kat entry ni aku tau nama ben tu nama sebenar ben ashaari tu... aku ingat dia saje letak nama glamer je...

kenapa aku jadi blogger?

memula aku buat blog dulu pasal aku suka menulis...semua aku tulis ok.. sampai sapa aku call tiap bulan pun aku tulis... last2 aku tulis diary.. ciss ni masa cintan cintun x jadi dulu la... pastu aku sibuk lak nak tulis pasal anak aku..ye la excited dapat anak.. ditambah lak duduk jauh dengan husband... lagi la..layan la dengan blog akhirnya.... pastu cam ketagih la pulak.. eh ye ke?

blog yg aku masuk ari2? aiseh..asyik tanya soklan sama je setiap segmen? apa rasional dia ek? ok aku jawab la juga... buat masa skrg ni blog en ben la..

aku merajuk...

salam semua,

aku dah merajuk ni...jangan dekat... ceh..ceh... nak merajuk konon...

ada orang kisah?

aku tak kisah kalau orang kisah ke tidak...

aku nak cuba nasib je kan...

aku dah merajuk dengan ni...


dan sekarang ni aku tukar lak yg ni...


kita tengok apa hasilnya nanti ye...
This entry was posted in

terima kasih

salam semua,

terima kasih pada yang masih sudi mengunjungi blog ni walaupun xde entry 2 hari lepas...

maaf la ye...sebab kami sekeluarga balik ke johor lepas balik dari cherating ari tu...

sesampai kat johor lak... aiseh talian broadband dah jadi beruk lak bila balik kampung... kalau beruk muda takpe la jugak...aktif...

ni sekali jadi beruk tua dah...nak kuar tulisan pun cam siput...

tapi semua orang dalam mood merundum ke? aku tengok semua tak update?
This entry was posted in

Isu Kluang Railway Station..

salam semua,

selama aku tak berblog 2 hari ni..aku mengikuti jugak isu semasa camni...sebabnya aku asal dari kluang cuma lahir je kat kota tinggi...tapi membesar di kluang la dr 3bln++..

sedih bila isu ni keluar... korang leh baca SINI dan SINI... memula aku pikir org aniaya ke? ada banyak komen di rujukan aku tu...korang fikirkan la sendiri...

tapi bila bincang2 dengan family masa aku baru balik hujung minggu lepas aku tau betapa tak sensitifnya orang kita...

kadang2 dalam kita sibuk mencarik makanan kita lupa semua ni... kita sibuk tanya organik tak organik... ada racun atau tak.. tapi yg nyata kita lupa ...adakah ia halal atau tak? tak guna juga kalau organik tapi tak halal kan? sesama la kita fikir2 kan...

buat pengetahuan korang, aku membesar di kluang... kedai kopi ni adalah laluan aku hari2 masa aku gi sekolah kat sekolah tinggi dulu..tapi ntah kenapa aku tak penah rasa nak singgah...
sehingga umur aku dah mencecah 32 tahun ni pun, sekali pun aku x rasa nak singgah...
mungkin sebab mak abah aku tak ajar... satu lagi abah aku sangat2 menjaga bab2 benda ni... korang mesti x caya kan kalau aku cakap abah aku tak penah sentuh KFC... bukan sebab abah aku kolot tapi pendirian dia.. dia hanya makan ayam yg betul2 disahkan sembelihannya sahaja...

selalu dia cakap dengan kami... bukan sesekali je.. banyak kali... dia kata ayam yang disembelih di kilang tu sempat ke tukang sembelih tu nak baca bismillah sampai abis? dia memang baca tapi bila nak abis je bismillah ayam tu dah sampai ke ayam ketiga atau empat agaknya.... mungkin kan? ada kita penah tengok diorang sembelih? tak penah kan... tapi kami degil gak.. tetap nak makan... jadi sebab tu kot isu2 cam ni timbul...

tapi satu je yg kami ingat pesan abah... kalau kedai tu tuan dia bangsa lain jangan singgah... insyallah selamat... bukan kami tak sahut seruan 1 malaysia sekadar menjaga makan dan minum sebagai seorang islam..insyallah... korang camne?
This entry was posted in

Jumaat, 25 Mac 2011

malam seribu bintang

salam semua,

korang minat artis? suka tengok konsert?

kalau ye korang leh la gi esok kat teluk cempedak kuantan.

ada konsert malam seribu bintang kat situ...artis aku x bape pasti tapi kalau ikut banner merata2 ni ada muka david alleycats tu...bintang lain aku x pasti..

ok ingat...
malam seribu bintang
26 mac 2011
8.00 mlm..

aku nak jenjalan ni...see u..


gambar curi dr walao-wei.blogspot

makan2 kat cherating

salam,

malam tadi aku try jejalan kat area cherating ni haa...pastu ingat happening la kan.. nama je aku ni dok kuantan cherating ni boleh bilang dengan jari kami gi...kalau ada pun masa hari siang je...malam tak penah...

memula kami gi tempat pemuliharaan penyu...sekali gi tengok gelap je...tengok2 kat signboard dia dilarang berada di kawasan pantai dia dr pukul 7.30 mlm hingga 7.30 pg...kalau tak kena saman ko..pastu kami cabut la cadang nak gi pagi ni.. so nenanti la aku update ye..

skrg nak cite sal makan malam tadi...memula ingat nak makan ikan bakor..sekali masuk je keta semua anak2 pakat tidur reramai..aku terus singgah kat sini...


restoran sri mahligai...nama cam best je kan...memula aku nak singgah kat kedai paksu sea food...sekali ternampak lak signboard dia ni lg jauh tulis tomyam dan sup ekor...tu yg tak sedar terus terparking sini tu...

makanan dia pulak aku order mee hoon tom yam dengan air fresh oren..shah beli air epal je pasal dia dah mengabiskan nasi arab 1 mangkuk setengah jadi dia x mau makan...balik hotel je aku curah dalam mangkuk plastik kedai arab bg free tadi...nah tengok la ye...


ada yg terliur atau menitik air liur dah? hehe...serius sedap betul ko...x rugi kami singgah sini...servis pun sangat cepat ok...
tom yam pedas, masam..perghh...memang marveles la...air dia pun sedap tau..nasib dia xde gelas besar punya... kalau korang gi cherating meh la singgah sini..
This entry was posted in

Khamis, 24 Mac 2011

legend resort cherating lagi..

salam semua,

masa aku update entry ni shah dah muncung...kalau dah ngadap laptop mesti lama..huhu..jap je bang..nak tunaikan janji kat blog ni jap jer...hehe..ye ke..sempat lg jalan2 kat blog org lagi tu...

k nak sambung entry bergambar kat legend lagi ni...

ni gambar bilik dia..


katil dia besar..puas hati..aku siap leh guling2 dengan anak2 atas katil ni..besar dr katil puspanitapuri dulu...bilik pun leh tahan..siap ada balkoni hadap ke laut tapi cettt mentang la aku ni dpt kupon free diorang bg hadap ke dewan tu haa..nampak pool sipi2 je bila dok kat balkoni tu haa...

aku sampai sini tadi kul 6..lepas check in tadi bantai nasi arab tapau dr sungai isap tadi..lapor woi...dah tu kami gi teman abg long mandi pool jap..penakut budak ni..gambar aiseh dlm dslr la..kalau dlm phone senang aku upload sikit leh main pakai gigi2 je dengan laptop...

apa lagi yg aku suka pasal legend ni ye..ada bath tub..leh berendam lelama...nak mandikan anak pun senang..tapi satu je la..tandas dia tu xde hos..susah woo kalau anak berak...terus mak bapak jadi kreatip..

tapi terpaling suka pasla tenet free la kan..WIFI ada beb..x yah nak cucuk wayar bagai...k sambung esok lak ye..shah dah jeling2 tu haaa...gua nak honey mooony dulu ni...ahaksss...anak2 dah tidur la katakan....
This entry was posted in

legend resort cherating

salam,

sebenarnya nak bg tau aku cuti ni nak mengunakan peluang kupon percuma legend yg aku dpt lepas berjam dengar taklimat pelaburan dengan legend holiday aritu...

kupon dia tamat esok jadi kami book hari ni la kan...esok leh terus cabut balik kg...

cite sal legend holiday ni..puas diorang pujuk kami join jadi member tapi aku bukan tak mau join tau..tapi bila kira2 setahun bape kali je aku gi jejalan...kalau ada pun yg bajet punya ada la...tak berbaloi ok..

last2 aku dengar pun pasal nak kupon ni je...penginapan percuma 1 mlm..ok la tu kan..?

ada satu lagi...damai lumut ada call gak..simpan thn depan aci tak?

p/s memalam ke esok ke aku akan update cite legend ni k..edisi bergambar punya...
This entry was posted in

apa korang rasa bila......

salam,

korang penah tak rasa cam aku? kekadang aku takut sangat tau bila cuaca keliling gelap je...

cam semalam...hari betul2 gelap tau...mendung dan suram je...

bila aku kira...rabu...lagi 3 hari nak jumaat...serius aku takut...

selalu kalau gelap2 camtu aku selalu terpikir kiamat akan jadi insyaallah hari jumaat...dan sebelum kiamat tu matahari akan hilang dan timbul terbalik...yakni dari arah barat...

terpikir lak aku cukup ke amalan aku selama ni??? korang rasa cam aku tak?

Maher Zain dapat anak?

salam,

korang kenal tak Maher Zain?

aku dulu memula tak kenal mamat ni...tapi bila dah dengar lagu dia..memang marveles la lagu2 dia...

sampai abg long pun suka nyanyi lagu dia ni...

semalam aku bukak kat facebook...

aku terbaca ni...klik gambar untuk besarkan ok...




alhamdulillah...tahniah Maher Zain... (cam la dia baca blog aku ni)
anak dia lelaki ke perempuan ye? ada sapa tau?

mana duit tu pegi...

salam,

pepagi ni ceria je kan pasal gaji.... hahaha...sapa tak suka perkataan tu, sila angkat tangan? aku rasa yg angkat tangan mesti majikan2 je ni...so bolayan ok...

aku rajin la pulak tengok maybank2u.com tadi... tetiba lak tengok wa punya gaji luak lagi rm600... laa mana duit ni pegi....

terus aku cek lak kat AG online... tengok slip gaji...senang kan semua boleh online..
tengok2 je memang ada pemotongan...sekali dia kata pinjaman perumahan daa..bila lak kena potong ni...aku panik...call HQ... org x jawab...call perumahan diorang kata akan bagi notis kalau nak potong....last2 aku call HQ balik...sah diorang salah potong dan akan pulang duit tu dlm minggu ni atau minggu depan...fuhhh...nasib baik...kalau tak kacau lagi bulan ni...

semua moa kena tu....korang kena cam aku ke?

lepak2 je...

salam semua,

hari ni sesi hari lepak2 sedunia....nape? sbb aku cuti....yeeeehaaaa...

best tu beb..cuti hari ni dan esok...ni tgh mengadap laptop sambil tunggu mesin basuh siap...
jap lagi leh gi idai lak...

anak2? aku hantar kat taska jap tadi..tengahari kang baru ambik..ummi dia nak mengemas umah dan mengemas baju nak bawak balik kg dan main laptop...hahaha...

korang keja ke? ala apa barang keja...meh la lepak2 sama...

Rabu, 23 Mac 2011

dah 63? alhamdulillah...

salam semua,

ingat tak entry aku yg ni akhirnya aku dah tau.... kat situ aku ada letak gambar ni



korang tengok kat follower tu ye... masa tu cama ada 47 org je kan? tu masa entry 15 hb Mac 2011

dan korang tengok pulak gambar ni pulak ye....ni pulak gambar hari ni ye 23hb Mac 2011


ada peningkatan kan?

alhamdulillah...terima kasih yg terhingga pada semua ye....
This entry was posted in

Selasa, 22 Mac 2011

Aku Benci Rokok! : Ben Ashaari

salam,

aku tak dapat menahan diri dari menjoinkan diri bila tengok dia punya tajuk kat atas tu....en ben sy mesti join...ceh macam iklan bank rakyat pulak kan...

memula aku nak tepek gambar en ben dulu...



pastu jawab soklan2 santai dia ok...

Kenapa aku benci rokok? Korang betul-betul nak tau? Silap la.. mesti korang letih baca nanti... amaran ni tau... aku memang tak suka rokok @ orang yang merokok @ apa-apa la yang berkaitan dengannya...

Aku mula tak suka pasal masa aku kecik abah aku kuat merokok... dah la kami masa tu susah kena lak abah spend duit nak beli rokok.. makin la tambah susah kan? Dah tu abah aku pulak cuba berhenti merokok... kejadian tu masa aku sekolah rendah... masa tu bukan aku ada ilmu macam sekarang ni.. abah aku pun main cuba-cuba berhenti camtu je.. sudahnya abah aku terbaring lesu tak leh nak buat apa-apa ko...sebabnya pasal simptom ketagihan nikotin... lagi buat aku menyampah dengan rokok.. lepas tu abah terus isap rokok balik.. bila isap dia ok la kan? Ye la pasal nikotin dalam darah dia ada balik.. pasal rokok juga abah aku terlantar kat hospital tahun 2009 tau... malas dah nak cakap... orang tua ni sensitif..

Lepas tu bila aku dah kerja pulak... aku memula kerja kat ladang ayam... dikelilingi oleh orang yang kuat merokok... alasan mereka nak lepaskan lelah kerja berat... ceh alasan tu... aku pulak sangat-sangat menyampah ok... aku memang benci rokok!

Last-last aku buat peraturan kalau nak ada dekat-dekat area aku duduk sila jangan merokok... diorang ikut ok... pasal masa tu aku gadis lagi kan.. strategi nak memikat tu kot... ceh perasan lak kan...

Dapat pakwe lak sama je merokok jugak... aku letak syarat lagi kalau nak aku kena berenti...  dan dia memang berenti... lelaki sanggup buat apa saja untuk perempuan kan?

Nak tanya pesanan aku pada yg merokok dan bakal merokok...? aku malas nak tulis pajang lebar... korang leh tengok entry aku kat SINI ok..

Dan pendapat aku lak korang leh tengok kat SINI pulak ok...

Kesimpulannya AKU MEMANG BENCI ROKOK!

rimasnya bila ada lagu2...

salam,

entry ni bukan nak kacau korang punya kebebasan...ataupun nak jaga kain sapa yg carik ke tak ke ye....

sebenarnya aku cuma nak luahkan rasa hati je...

aku rimas la bila jalan2 ke blog orang pastu diorang ada lak pasang lagu2 background kan.....kena lagu2 yg aku minat ok la lagi...lagu2 syahdu ke tangkap leleh ke...tapi bila kena lagu2 tetiba je kuat....hah....ambik ko...boss aku kat sebelah pun boleh dengar tau....sakit telinga ni haa...terus aku tutup la kan...tak sempat nak menjenguk pun lagi....

ni pengalaman aku la kan...orang lain aku x tau...tapi aku memang cukup rimas...

dulu2...diulangi...dedulu memang aku ada pasang lagu gak..lagu sapa tu Adi Putra...yg cite tanggang tu...masa aku minat la kan...last2 aku pikir lak...sapa yg nak baca blog aku ni? aku sendiri ke orang lain? kalau org tu anti giler dengan Adi Putra camne? mesti dia tutup terus kan....aiseh...camne tu...sudahnya aku jadi la blogger syok sendiri....tulis sorang2 baca pun sorang2 gak.....

korang rasa camne?
This entry was posted in

Hari Air Sedunia, Korang tau ke?

Salam semua,

aku nak citer pasal hari air sedunia ni....ada korang yg tau ke hari ni hari air sedunia? aku? selalu bila nak pegi keja aku lalu kat bangunan MPK tu memang nampak ada banner hari air tapi serius aku adalah manusia yg tak mengambil tahu dan dan sangat mementingkan diri sendiri....

sebabnya selalu lalu kat situ time aku tengah berhempas pulas nak mengejar punch card kan...terus tak sempat nak tengok...ceh...alasan....lagi pulak aku pekerja baik jarang nooo kuar gi ngular memana...mana la sempat nak baca banner sana sini kan....ceh alasan lagi...tapi peliknya kalau banner SALE tu aku nampak la pulak kan...nampak nooo alasan kan...?

korang tau tak hari air sedunia ni dah disambut sejak tahun 1993 lagi...? aku ? sekali lagi aku tak tau ok...ceteknya ilmu aku kan....? nasib baik masa interview dulu dia tak tanya benda2 camni...kalau tak teruk la nak jawab...

korang yg sama cam aku dan nak tau sejarah hari ni leh gini SINI.. yg dah tau tu x yah la sebok2 nak tekan..untuk yg tak tau je ok...

kalau tengok kat situ...walaupun dah lama sejak 1993 lagi dah ada kempen ni tapi ianya nampak serius hanya pada tahun 1997 bila ada organisasi yg besar nak mengepalai benda camni...

diorang ada slogan setiap tahun dan untuk tahun ni :

World Water Day. Water for cities: responding to the urban challenge

kalau tengok pada slogan tu cam tak terlibat je kita2 yg duduk kampung ni kan...(aku duduk kg ok..kg kempadang)


tapi apa yg penting bukan slogan tu tapi cara kita manfaatkan kegunaan air sehari....dan aku rasa insaf balik ni nak suruh shah tukar paip kat bilik air yg menitik2 tu la...

 

kemalangan di Lampu Isyarat Yayasan Pahang

salam,

pepagi tadi nyaris lagi punch card lambat...nasib baik sempat sampai sebelum 8.30pg...

sebabnya...pertama tentu la keluar rumah lambat kan...hehe...tapi kat bawah ni alasan baik punya....

ada accident kat Yayasan tadi....aku x tau camne keadaan pemandu keta ni tapi yg pasti keta ni dah melanggar keta lain sebelum dia naik atas divider ni....


amacam leh jadi wartawan tak?

bila adik silau...

salam semua,

untuk entry pagi ni nak letak gambar je...

ni gambar adik bila ayah bukak lampu masa adik tengah tidur....




"adik silau la ayah!"
This entry was posted in

Ahad, 20 Mac 2011

Al Fatihah buat baby Adelia

salam semua,

aku terpanggil nak buat entry memalam ni...kebetulan pulak adik dah selamat tidur....

tadi lebih kurang pukul 10 mlm aku dikejutkan dengan sms dari sahabat sekolah lama...dia bgtau anak pada rakan sekolah kami meninggal dunia kerana tersedak susu...berita keluar dalam paper utusan hari ni...aku tak tau pun kawan aku tu baru melahirkan...baru je dua bulan...kesian dia...

korang leh baca berita penuh kat sini.... MALAYSIA ZOOM ...

ni pulak cerita dr mak dia....aku tak leh nak tahan air mata aku....korang baca la sendiri ye...

PERMERGIAN ADELIA...16 MARCH 2011

Innalillahi wailla hiraji'un....semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh Adelia...amin...

Jumaat, 18 Mac 2011

demo masak Chef Hanieliza

salam semua,

haa...nak story mory pasal demo masak Chef Hanieliza ni...esok dia buat kat kuantan dari kul 2-4 petang...harus pegi ni...
selalu sangat ada hal yang menghalang...tapi kali dah cakap siap2 dengan shah nak gi...sambil2 tu leh la gi round sekali pesta buku popular kat megamall...dengarnya ada diskaun sampai 70%...best tu...kalau korang yang dok kat tempat lain tu leh la tengok kat SINI jadual dia ye...





jom masak...masak...aku makan je... ;)

nak sikit ke? mana boleh....

salam semua,

sorry la semalam x sempat nak update ye...aku kuar umah pepagi lagi...sebelum subuh ko...kami gerak dari rumah kul 4.30 pg untuk ke subang jaya semalam...ada seminar kat holiday villa....

ok leh ye...aku nak gi program baca yassin jap kat sebelah....sebelum tu layan gambar ni ye....

kotak dia....

ni lak isi dalam dia.....


amacam sedap tak? memang sedap ko...tak sesia aku beli dah bawak balik kuantan....

diorang sekarang ni ada promotion tau...diskaun separuh harga 50% tu....harga biasa rm9.00 satu slice..so semalam aku bayar dua ni rm9.55 termasuk tax...

sedap ko...yg ada kiwi tu cheese fudge di...sedap base dia ada kacang2....yg ada strawberry tu cake of the month dia...rasa? macam indulgence secret recipe je cuma kurang manis sikit....korang nak try gi la kat Palm Terrace kat Holiday Villa Subang....
This entry was posted in

Rabu, 16 Mac 2011

cam tak caye je...

salam,

caye tak? percaya la...

nak percaya apa lak kan? lum tulis apa2 lagi ni pun....kitorang skrg kan gi keja naik motor kan....ye la minyak dah naik jadi kena la ubah cara hidup...

tapi aku bukan nak cakap pasal minyak naik ke pasal naik motor ke...tapi pasal jalan kat kuantan ni...

macam pelik lak tetiba tengok jalan kuantan lenggang je tetiba...mana semua orang pegi???
siap semalam petang shah leh buat lap baik punya kat depan Sara Tom Yam depan RHB bank lama tu....wah selalu kat situ la selalu terpaksa slow2 nak cilok celah2 keta....pelik kan? dah bape hari camtu...sejak cuti sekolah la kot....

tapi yg lagi pelik bukan setakat jalan je kosong tapi dengan opis2 sekali kosong...tu apa cite lak tu?
This entry was posted in

rasa nak marah kan?

salam semua,

sesaje buat entry untuk petang ni...jap lagi nak makan nasi jap..tak sempat makan lg ni...shah dah belikan nasi ayam tadi...aku masuk2 je bilik bau sup semerbak...sah ada makanan...sian dia penat2 hantar aku takde lak..selalu camtu la dia tau bini dia jenis suka ke sana ke mari...kalau takde kat bilik tu dia dah faham benor dah...

mekasih ye abang susah payah hantar makanan kat ita...i love u so much...muaaah...kang kat umah ita bg upah ye.....haaa...pikir lain dah tu...bg upah cium je la... ;)

ceh melalut lak daa...

ni nak tanya korang sikit ni....korang tengok muka aku dengan anak2 aku tu lain sangat ke? terutama si kecik tu...? korang ingat tak entry ni...masa tu aku lupa nak cite pasal org tak caya aku ni mak pada adik....waaa...buruk sgt ke rupa aku ni weiii....?

aku tau la aku ni tak seputih anak2 aku tapi perhatian ye...diorang tu semua penah duduk dalam perut aku ni haa...penat woo bawak diorang ke hulu hilir sepanjang 9 bulan tu...
tapi apa nak buat kan....aku tetap pasrah....waaa....

Selasa, 15 Mac 2011

akhirnya aku dah tau....

salam,

ye...akhirnya aku dah tau dan dah pandai guna tau....

korang nak tau apa? butang print screen kat keyboard ni haa...hahaha...kelakar kan?

baru je nak belajar guna ni....korang yg masih tak tau guna cam aku leh belajar kat SINI ...

yg dah tau tu duduk diam2 ok...

ok kita cuba try test tengok.....

yg ni pakai photoscape


yg ni lak aku cuba pakai print screen biasa...


menjadik kan?...huhu tak sesia belajar...selama ni aku ingat benda tu x leh berfungsi...adeh...sekali aku yg x pandai daaa.....
This entry was posted in

BEN ASHAARI : BLOGGER IKUT NEGERI KELAHIRAN

salam semua,

curik masa lagi nak join segmen en ben....manjang je tumpang populariti en ben kan...? dia bg can apa salahnya kan? meh join reramai kat SINI ye...

en ben suh cite sikit pasal latar belakang......hmmmm...meh baca meh...

aku anak org Felda....asal nuuuu haaa kat Johor...sekarang ni dah kawin dan dah bekerja dah pun....hasil orang tua hantar belajar dulu2 dan sekarang dengan rasminya aku pegang dua title...satu sebagai pegawai veterinar kat makmal veterinar kat kuantan....korang tak tau apa pegawai veterinar...? aku dah biasa dah org tak kenal keja aku apa...ala short name dia doktor haiwan la...profesion satu lagi tu...yg paling besar pangkat dia ok...surirumah! kalau leh aku nak buat keja ni sepenuh masa ok...i like!!

blog kegemaran aku lak dan selalu aku jengah....kalau dia tulis entry baru memang aku singgah...aku dah tulis banyak kali dah rasanya nama dia ni....entry khas tentang blog dia pun penah aku buat...blog Genta Rasa ok...gi la singgah...banyak menyedarkan kita sebagai hamba Allah kat muka bumi yg fana' ni...

blog yg paling aku tak suka singgah....nak tau? ada 2 ok....tapi 2-2 ni aku follow...

1. blog hana - tau nape aku tak suka? pasal selalu je dia letak entry ada gambar makanan yg sedap2 ok...buat aku yg leh pegang periuk belanga sekali-sekala ni, jeles tau....bikin air liur meleleh je la...

2. blog juaimurah - aku ada 2 anak2 yg comel2...jadi aku suka beli mainan yg leh bagi pelajaran sikit2 kat anak2...banyaknya brg camni mahal2...so aku kena ambik alternatip lain dengan beli yg second hand...alhamdulillah anak2 aku tak banyak kerenah dan mereka suka dan sangat menghargainya...
tapi kenapa aku tak suka jenguk blog ni pulak sebab dia jual brg2 cam aku cakap tu tapi selalu bila aku jenguk je...mesti brg2 tu dah sold...keciwa tau...

impian aku terhadap blog aku sendiri? owwwhh...en ben suh meluahkan rasa hati lak....

banyak impian ni...leh list sesatu tak? tak leh...? tak kira nak list jugak...baca je la ye...

1. aku berangan nak ada follower reramai cam en ben kita....huhu tak dapat ribu2 ratus2 pun jadi la...
2. aku nak ramai kawan2 leh dapat banyak info dari blog aku...so kena rajin la kan?
3. aku berangan nak bagi reward kat semua pembaca setia blog aku....nanti2 aku buat contest korang join ye...
4.  berangan blog aku jadi list blog popular....leh tolong promote? seterusnya menjana pendapatan sampingan cam org lain buat...(so rerajin la klik iklan kat blog aku ni ye...) ;)
5. last sekali aku berharap sangat yg aku boleh berblog sampai bebila....selagi kudrat aku masih ada...insyallah...

kenapa perempuan suka membebel?

salam,

pelik kan soklan kat atas tu?

sebenarnya semua orang aku rasa mengaitkan perempuan dengan bebelan....ok kalau tak semua pun tapi hampir semua la kan...tak gitu?

aku suka membebel ke? of course la suka ok...kalau tak, tak kan ada blog ni...dah xde org kat sebelah menyebelah ni nak aku bebel, kena la bebel dengan blog kan...nasib ko la blog....

kalau pepagi aku selalu membebel...lambat la itu la ini la...bukan apa senaman mulut....
kalau aku tak bebel sunyi ooo rumah...tak caya ce tanya shah....
mesti dia cari jalan je nak bagi aku bising pepagi...haa...tengok tu sapa jadi penyumbang suruh perempuan ni membebel? lelaki kan?

tapi kalau tanya aku la kan....aku tak kata perempuan suka membebel pasal dari aku kecik sampai besar....mak aku jenis silent mode...abah je yg selalu membebel....pasal abah aku mmg jenis suka bercakap...kalau dia ada pelajaran tinggi aku rasa dah lama dah dia jadi ahli politik...tah2 aku dah jadi anak datuk tah kot...ceh...

bila aku kawin lak, dapat mak mertua pun sama gak jenis silent mode....so korang rasa sapa yg patut bising?
haaa...kat situ la peranan aku...hehe...

tapi aku rasa la orang yg suka bebel ni jarang ada penyakit kot...abah free dari pakej penyakit biasa yg terdapat di pasaran sekarang ni....mak dan mak mertua aku ada semua penyakit tu...ada plus minus aaa...
tapi keburukan tetap ada kan? aku rasa jenis org suka bebel ni akan bagi penyakit kat orang sekitar lak...ceh cam orang merokok je kan....

kalau la isteri abg tu....

salam semua,

terkejut lak tengok setting kat new post sini dah berubah...cam pelik je rasa...tapi cantik dan kemas jugak kan?

lepas baca entry ni kat blog en ben...tetiba aku teringat lak cite semalam...

semalam tengahari aku gi pejabat pos buat urusan ASB dgn shah....tengah boring2 tunggu giliran tu terpandang la sorang cik kak ni...memula dia duduk area belakang2...pastu bila nombor dia naik...dia gi la kat salah satu kaunter kat pejabat pos tu...dia berdiri ok...cik kak ni pakai baju serba hitam, pakai selendang tapi nampak sepit rambut dia, pakai t-shirt dengan seluar tap cukup2 je masuk dengan badan...sangat sendat ok..kasut lak aku x nak komen...

umur dia lebih kurang dalam late 30 atau awal 40 kot....badan sederhana besar dan rendang....

bukan la aku nak komen pasal badan dia...dan juga pasal baju or kasur dia....aku pun pakai baju biasa2 je...selalu carik yg murah2 dan takde brand pun...

tapi yang aku nak komen ialah apa yg shah cakap...korang nak tau apa shah cakap?

" kalau la isteri abang pakai macam tu....abang tarik balik masuk rumah suruh tukar baju...tak pun terus tak yah kuar pun tak pe..."

hmmmm....kekadang kita rasa kita pakai cantik tapi di mata org lelaki camne pulak kan? penah kita tanya pendapat suami kita? ke kita main taram je pakai apa pun boleh...

p/s teringat kat sorang makcik kat kg, pakai baju ketat lepas tu sambil2 berborak dengan kami sibuk tertarik2 baju tu...hehehe...kesian kan?

Isnin, 14 Mac 2011

Segmen SOAL CINTA - Ben Ashaari


salam semua,


sekali lagi nak join segmen en ben fofular...

kena jawab semua di bawah:

  1. Jika anda blogger PEREMPUAN maka inilah soalannya ..
    1. LELAKI pilihan anda ? - tentu la cam suami i ok....(jawapan takut cik abg kecik ati)
    2. Perlukah lelaki SEKSI ? - x perlu....i geli la...
    3. Definasi SEKSI seorang lelaki bagi anda ? - lelaki seksi? yg badan ketul2 kot....
    4. LELAKI pastinya sanggup berkorban demi cinta .. Apakah anda rasa LELAKI hanya berkorban sebelum memiliki cinta anda ? Apa jadi selepas dah miliki cinta anda ?- YA (sila perhatikan huruf besar ok...) , bila dah dapat biasa2 je...hari kawin pun leh lupa...apa daa....
    5. Pastinya anda tidak sanggup BERMADU bukan ? Kenapa ?- SURE LAH! nak tau nape? ok...contoh...kalau lelaki dah kawin 2 balik umah memana pun tetap ada bini kan? so tetiap malam leh peluk bini kan? kalau ppuan lak? lelaki takde balik umah satu lagi....tidur malam nak peluk sapa wei????
    6. Jika anda mengetahui pasangan anda punya teman wanita lain , apakah yang akan anda lakukan ?- COOL je....tanya dia elok2...dia nak kawin ke dgn ppuan tu...kalau nak silakan....tengok dia jawap apa lak???
    7. LELAKI atau PEREMPUANkah mudah berlaku curang ?- sama je....pokok pangkalnya jaga nafsu dan iman....
    8. SETIA... pada pendapat anda , siapakah yang lebih setia pada cinta ? Apakah buktinya ?? setia?....my fren said loyal is subjective.....that my fren said...aku kata lak...pada aku ppuan lebih setia pasal banyak yg aku jumpa = mati laki tapi tak kawin tapi kalau laki mati bini...huhu...bln depan dah ada calon2...nya...
    9. Apakah anda seorang yang mudah cemburu ?- boleh tahan la.....aku nak cemburu ke tak ke....ada ko kesah???...
nak join meh klik SINI...

salah lak....

salam semua,

hari ni aku masuk opis lambat sikit...tadi bersiap sakan kat umah nak hantar adik klinik..sebenarnya untuk 9 bulan punya...pasal adik lambat sebulan hari tu...dah masuk 10 bln baru kena gi...ingatkan nak kena cucuk vaksin hari ni...pi la menonong gi ke klinik tu tadi...sampai kat situ gi la ambik no semua...

tunggu 2 lebih kurang 1/2 jam diorang panggil untuk timbang...alhamdulillah adik dah ada kemajuan sikit...

berat (BW) = 8.3 kg
tinggi = 72 cm
lilit kepala = 42.5cm

adik dah makin besar dan sihat..insyallah...

rupanya tak kena cucuk hari ni...12 bulan nanti baru kena...aiseh salah lak...lama xde anak kecik kan...? ehemmm....

dah tu yg 12 bulan tu termasuk vaksin campak tau...abis adik kan dah kena...nak kena cucuk gak ke? aku rasa la kan...diorang kena tukar jadual tu...kalau kat sabah tu campak diorang bagi masa umur 6 bulan tau...apa rasionalnya ye? nape tak sama dengan semenanjung lak? aku rasa kena buat 6 bln jugak la..12 bulan tu lama sangat...sempat diorang kena vaksin sendiri cam adik ni...korang rasa camne?

adik sekarang ni dah pandai panjat kusi, kotak...mcm2 benda2 yg sama level dengan dia la...letih ko.. x leh lepa langsung dah...
dah 2 kali terhempap barang...sekali dengan stroller...sekali tu dengan pagar pintu...camne nak buat tu....?

dah pandai lak tu tolak bakul baju kosong dan jalan bertatih slow2...kita lak yg cemas takut dia terbalik...kalau bergayut kat badan orang lak pepandai je dia buat2 lepas2 tangan...cam cepat jalan je budak ni...

gigi dia lak...kalau abg long dulu baya dia ni dah nak tumbuh 5 btg dah...dia ni langsung xde...gusi je nampak cam putih2 sikit...tapi eksyen ko...x nak dah makan benda lembik2 sangat...aku bagi dia bubur letak isi ikan...bukan main lagi dia mengunyah...ceh...berlagak....
This entry was posted in

review kek baldu merah...awww..

salam semua,

kali ni aku nak bagi review sikit pasal kek baldu merah yg aku buat hari sabtu lepas tu...yang terlepas leh tengok entry ni...

aku sebenarnya taknak cite tapi pasal ko dah tanya kan faiz so aku cite kat sini...sebenarnya tertinggal nak bg review aritu.. ;)

rupa : ala kadar je...org x cukup peralatan kan...huhu..aku dah kenen2 shah nak beli memacam ni...dia mcm ok je...mestilah kan..suami mana tak suka kalau wife boleh buat benda2 camni kan...

untuk rasa mmg personally....aku sebenarnya tak bape suka rasa kek ni...aku terangkan satu2 ok...

1. rasa kek dia je tau - kek dia cam kering sikit...kat tengah2 gebu dan memang lembut...tapi kat base dia macam berkerak sikit...dan agak keras...tapi tak tau la kalau kek aku tu terlebih masak ok...lain kali aku nak set 30 minit je..aritu aku buat 40 minit..kalau dr segi rasa kek ni aku lebih suka kek coklat moist...pasal dia lagi lembap...cuba lelain kali aku try kukus lak kan...tengok camne hasil dia...

2. bau - kek dia ni tak bau kuat sgt pun...abg long pun pelik pasal selalu dia yang ingatkan kek dah masak pasal dr jauh dah bau kan...kek ni dah dekat pun cam x bau wangi sangat la...

3. warna - asal la diorang pilih warna merah ek...aku letak sikit je dah merah menyala..kalau ikut diorang letak sampai 4 sudu tu..pengsan nak makan...lainkali aku nak try letak warna lain lak la...aci tak? nak try hijau lak ke...

4. frosting - yg ni la yg buat kek ni sedap dan rasa mahal tau! lelain tu biasa je...lainkali aku rasa lebih elok kalau aku letak strawberry kat celah2 cam kek yg faiz buat ni...lebih best lagi kalau aku leh masak strawberry tu dgn gula..pastu letak kat celah lapisan...wow..mesti marveles kan...

apa pun terjadi korang jgn terkejut tau kek yg mengabiskan masa aku selama 4 jam ni berbaloi-baloi...habis dalam masa tak sampai 2 hari! tapi serius aku cuma makan 1 1/2 potong je..itu pun dah muak...diorang dua beranak tu yg beria2...tapi best kan camtu???

Sabtu, 12 Mac 2011

Kami makan kek mahal! : Red Velvet Cake



gambar dari blisstree.com
assalamualaikum semua,

tengah menaip entry sambil mendengar berita pasal gempa dan tsunami kat jepun ni...semoga Allah swt lindungi sahabat2 kita yg berada di jepun terutama kawan sekolah lama aku Azah dan tuan punya resepi yg aku ambik dan cuba ni...Hana..dan juga semua rakyat malaysia yg berada kat sana..semoga korang semua dilindungi olehNya hendaknya..amin...

korang mesti gempak kan tengok gambar memula tu? ceh tu bukan kek yg kami makan la...tu aku copy dari blisstree.com. kalau yg tu kami makan mesti la dah beratus2 dah harga dia kan? tapi memang serius kek ni mahal...

kek yg kami makan ni aku buat sendiri tau...ceh...berlagak lak tu...terima kasih la untuk hana pasal menyumbang tenaga untuk terjemahan dan ia amat membantu ok..dan kat sini aku nak mintak kebenaran utk copy paste dan adjust2 sikit k...ok utk resipi asal leh check SINI...

yg ni yg aku buat ikut cara aku, korg leh try terutama kat org yg xde penimbang tu...

RESEPI RED VELVET CAKE
digodeh oleh : cerita ita

Bahan-bahan
Bahan Untuk kek
  • 250gm tepung kek *
  • 1/2 sk garam *
  • 15gm @ 2 sudu besar serbuk koko * (bahan2 * kena ayak, 1st time aku buat ni)
  • separuh butter 250gm butter (jadi kira2 dlm 125gm) - resipi asal 113gm @ 1/2 cawan
  • 1 cawan gula kastor - resepi asal 160gm
  • 3 biji telur size M
  • 1 tutup esen vanila - resipi asal 1 sk
  • 1 cawan susu segar + 1 sk jus lemon (cam cara hana) utk ganti buttermilk
  • 1sm liquid merah (aku letak 1 1/2 sk)
  • 1 sk jus lemon - resipi asal 1 sk cuka
  • 1 sk soda bikarbonat
Cream Cheese Frosting
  • 227g +227gm cream cheese - aku pakai cream cheese 200gm x 2 bekas
  • 1 cawan gula kastor
  • 360ml @ 11/2cawan whipping cream - aku pakai 1 kotak yg 200ml
  • tambah susu segar sedikit utk frosting yg agak lembut - aku tak letak pun..
ni gambar bahan2 yg aku guna dan costing sekali ok...rujukan harga giant ok..


gambar dari atas sampai bawah:
1. jus lemon = rm5.99
2. cream cheese = rm7.99
3. whipped cream = rm 7.59
4. susu segar = rm4.99
5. tepung kek =rm3.99
6. serbuk koko = rm 3.79 (ni bukan kat giant)

Cara-cara korang boleh tengok kat blog hana...aku malas nak tulis...aku ikut sebijik2...

ok..ni hasil dia tarra...

ceh faiz ko jgn gelakkan aku....ni 1st time ok...

dan ni jugak selepas di deco2...



again faiz..ko jgn gelakkan aku ok....aku xde guru ni woi...waaa...belajor sendiri2 je..dah tu main lumur pakai pisau jem je ko...

yg ni lak lepas letak peti selama 1/2 jam dan potong lepas abg long tak sabar nak kek berry2....


layan gambar ye...aku nak layan kek mahal ni jap...

Jumaat, 11 Mac 2011

jangan dekat dengan pantai ni...

salam,

sila jauhi pantai2 ni untuk keselamatan anda ye.....



tadi aku terbaca kat tv3 ni haa....sempat lagi ko nak update kat blog....ye la kan...kot2 la kekawan tak tau kan....semoga dapat menghidarkan apa2 musibah yg tak diingini...insyallah...

so kekawan laut bergelora dan paras air lebih tinggi akan dijangkakan berlaku di pantai sekitar labuan dan sabah dari jam 6 petang ni hingga 12 tengah malam ni...dan dinasihatkan tidak berada berhampiran kawasan yang dinyatakan....

kalau yg berumah tepi pantai tu takleh la nak buat apa kan? pepatah pun dah cakap kalau takut dilambung ombak jangan berumah di tepi pantai...apa pulak gi pepatah pulak daa...ok apa pun jauhi pantai2 ini ok!
This entry was posted in

Terima kasih daun keladi...Part 2

salam,

tak menjadi keja aku ari ni...dah melambak keja kat sebelah utk diabiskan ni tapi udahnya mengadap blog lak aku ni...ok2...ni entry last ptg ni kot...pasni jap lagi nak siap2 gi ambik anak dan nak keluar jap beli barang buat velvet kek...huhu...resipi hana buat tu dah aku print dan bawak merata ko takut lupa brg apa nak beli..naya kalau tak ingat nanti, tak menjadi ler kek best tu nanti...mekasih hana..

yg aku nak berterima kasih sebenarnya ni kat mamat ni : en hasrul hassan...

mekasih ler sudi buat review dan terjah blog aku yg tak seberapa tapi best ni...ceh sempat gak tu..sekali lagi korang leh tengok kat SINI..
jasamu kukenang ok...korang memang menjadikan suasana memblog aku jadi best dan makin bersemangat ok...errr aa tak bunyi2 cam david teoh buat komen kat raja lawak...? abaikan je la yek..

jap2 ada komen dr david aku nak tepek kat sini...kalau diamond dikeluarkan dari tanah tidak diasah ia tidak akan berkarat....dia maksudkan 'karat' = nilai diamond tu ok..so do i.. ;)

Terima kasih daun keladi...: Part 1

salam semua,

baru je sempat nak menyinggah ni...tadi pagi ada meeting puspanita...cam aktip je kan? tapi benornya nak kejor kan door gift tapi tup2 pengerusi kata tahun ni kita belajar berhemat lak...dorg bagi pen jek...aiseh...pen pun jadi ler kan...

sebenarnya entry ni untuk ucpan jutaan terima kasih buat adik irwan norasraf atas kesudian dia nak review blog akak yg tak seberapa ni...waaaaaaa sungguh terharu tau....mekasih la bebanyak....jadi yg pertama lak tu...

aku tak pandai nak buat print screen bagai tu...buat pun tak penah jadi....
jadi korang tengok kat SINI sendiri la ye....

tak penah org buat review pun sebelum ni...org tak sampai hati kot...
segala komen membina ko tu akak terima dengan baik dik...

1. shoutbox tu...akak penah letak dulu..tak daya dah nak layan iklan tah apa2 tah...tu yg akak buang tu...ko tgk entry ni..
2. gambar 3 yg terlebih tu ye....haaa..yg tu akak drag dr atas tu aaa..pastu tepek kat tepi..tak sempat nak tuko gambar lain..nenanti la akak buat ye..

apa pun akak hargai masa yg ko sumbangkan utk akak ye dik irwan..jasamu kukenang....

Khamis, 10 Mac 2011

BLOG AKU CANTIK, ADE AKU KISAH??


salam,

blog aku cantik? haaa...ada yg kata tak?

ade aku kisah?

huhu...jangan lari dulu.....

aku belum abis tulis lagi ni...

aku nak join segmen oleh blogger khumaera ismail ni...

kat bawah ni ayat promo yg dia suruh letak ok...bukan aku sesaje nak letak....

blog aku cantik pasal aku guna warna hitam...dan terang2 dah orang cakap yg hitam tu menawan kan....?

Saman PDRM : last day!

salam semua,

korang tau tak hari ni hari last untuk bayar saman2 tertunggak PDRM yg dok sibuk2 kat tv dan suratkhabar tu...

tapi kan..bila tengok tv3 semalam..diorang cakap x leh bayar pasal line tak ok dan beratur panjang...dan masalah ni bukan dalam 2 minggu penyambungan ni je tp mmg dah lama dah jadi camni...

abis tu camne orang nak bayar ek?

dah tu kat tv tu ada lak berita sekerat2 kat bawah2 tu kan....dia kata anda boleh membayar saman PDRM melalui online...tapi kan dah bape hari ni aku nak try masuk...tapi dia asyik kuar camni je....

Dear valued user,
The Government agency's servers are experiencing difficulties at the moment.
MyEG have highlighted the matter to the relevant authority and should be resolved soon.
We apologise for the inconvenience caused.



camne nak tolong tu ye? nak check pun x leh lagi nak bayar kan?

rokok ke merokok? Part 2

assalamualaikum semua,

sambungan yg tadi lak ye...Part 1

yg ni cite peribadi aku lak...pengalaman aku sendiri? korang mesti nak kata aku penah merokok dulu kan? eh...cepat sgt meneka tu...

bukan..ni pengalaman aku dengan shah la...dia dulu adalah salah sorang perokok tegar gak...leh la abis satu kotak sedang2 tu sehari..

sekarang ni dia dah stop dah..dia dah kata TAKNAK kat rokok dah...
apa yg buat dia semangat nak berenti? pertama2nya aku la....syarat aku dulu kalau sesiapa yg dah merokok nak serius dengan aku dia kena berenti...jadi dia ikut...dia buat cara senang la..cuba2 berenti sendiri...aku percaya la sbb depan aku dia tak hisap kan?

pastu dah tunang dia kantoi pulak...adik dia bg tau aku..bocor rahsia dia, last2 dia mengaku dia mmg tak berenti lagi..hisap bila aku xde...ceh...

Cara nak berhenti merokok


pastu aku nekad...aku gi farmasi Kuantan, ala kat jalan besar tu...tanya kat diorang ada x ubat utk org berenti ni...diorang kata ada...satu brand je ada..nama dia Nicoratte...korang leh baca info kat sini..

diorang pun terangkan dengan terperinci...ada 3 jenis:

1. jenis hisap punya cam rokok kecik - didatangkan dengan 10 refill nikotin kat dalam kotak cantik...leh simpan rokok plastik tu dengan refill dia dan boleh bawak kemana-mana...tapi sayang company ni dah tak keluar benda alah ni lagi...

2. jenis gum - cam gula2 getah

3. jenis pil - ada 2 pulak satu kuat dan satu lagi kurang sikit dos dia...

setelah ditimbang2kan maka aku beli la yg no 1 tu kat shah pasal dia kata habit menghisap tu yg susah nak buat....diingatkan ye masa aku beli ni thn 2005...aku tak pasti skrg ni ada lg tak sbb kat website kompeni dia dah xde...korang try la tanya farmasi...

harga masa aku beli tu cuma rm47.90 je....tengok tak sampai pun rm50...rokok korang dah bape kan?

yg gum dan pil tu lagi murah...

dan bermula la sesi perawatan...dia suggest kena sambung treatment berminggu2....tapi shah buat cuma seminggu je...2 hari pertama dia abiskan refill satu sehari...memula kan...pastu dah slow..satu refill 2 hari..refill ni bertahan bergantung bape kerap korang hisap..makin kerap makin kerap la kena tukar...pastu masuk refill keempat dia dah taknak dah merokok...orang bagi kat dia dan dia try..korang tau apa jadi? dia mabuk cam orang baru belajar merokok...siap batuk2 muntah2 lagi....memula dulu bau rokok pun dia tak tahan tau...

dan akhirnya rasmi la aku mengahwini seorang lelaki yang tidak merokok...korang tunggu apa lagi? meh la cuba...bagi kat boyfriend ke, tunang ke....suami ke..tak pun diri sendiri...lai..lai...

update 7/2016 : sekarang dah ada klinik berhenti merokok di mana-mana hospital kerajaan tau... rujuk je la klinik kesihatan berdekatan dengan korang...

rokok ke merokok? Part 1

salam semua,

merokok? adakah korang merokok? suami korang merokok? isteri korang merokok? anak2 korang merokok?

korang tau tak budaya menghisap rokok ni dimulakan pada 5000 sebelum masihi lagi? tak tau? aku pun baru tau... sumber WIKI

sebenarnya dah banyak org cerita keburukan merokok...

tapi korang tau tak ada blog pasal bahaya rokok...? meh klik sini..

kementerian kesihatan tu pun dah letih kot asyik kempen pasal ni... meh kita tengok sini..

tapi apa perokok tegar kata? aku penyumbang utama ekonomi negara! ye la korang kan bayar tax rokok yg mahal kan...

tapi sedar la wahai perokok di luar sana, korang pun boleh menjadi salah satu penyumbang kepada kemlesetan ekonomi negara bila ramai rakyat menjadi sakit akibat rokok yang korang hisap tu...jadi fikir-fikirkan ye...

Serangan Adenovirus di PULAPOL

salam,

semalam tertengok berita kat TV3..buletin utama...pasal jangkitan Adenovirus kat pusat latihan polis PULAPOL...dah ada sorang yg meninggal dan sorang lagi tgh kritikal...dari 20 yang diperiksa terdapat 18 org yg dikesan dijangkiti Adenovirus...

kalau nak tau lagi pasal Adenovirus ni leh tengok kat Wiki ni...

kalau kat haiwan pun virus ni biasa menyebabkan penyakit berkaitan pernafasan...kecuali penyakit yang biasa vet jumpa pada anjing adalah kennel cough dan infectious canine hepatitis...tapi dia ada jenis2 jugak...tak yah cite la ye..kang cam pensyarah veterinar lak aku ni nanti...korang leh sambung baca kat sini kalau penyakit untuk haiwan lak ye...VETERINARY MERCK MANUAL rujukan semasa kami ni....

tapi utk penyakit ni sbb dia virus selalunya mmg takde ubat...kesian kan...? cuma leh rawat simptom yg pesakit tu tunjuk je...kita doa bebanyak ye semoga pesakit ni semua sembuh sepenuhnya...amin..

Blogger Baru Berkumpul di Bangku Kosong


salam semua,

pertama-tamanya nak ucap terima kasih la pada blogger2 di luar sana yang sudi buat segmen macam2 utk support blogger lain...alhamdulillah dengan usaha kalian jugak bermakna bagi idea kat orang utk update blog selalu...

satu lagi segmen dianjurkan oleh seorang blogger di Bangku kosong...

dengar tajuk ni mesti korang kata nape aku nak join...dan aku tak layak nak join pasal aku berblog bukan baru ni lagi...tapi sila la baca sampai abis ye...nanti korang tau nape aku nak join...

aku berblog dah lama dah....memula masa friendster adakan slot untuk blog lagi iaitu pada 25 Disember 2006...tajuk blog aku masa tu Cerita ieta masa tu entry pertama aku cerita pasal kehidupan aku sebagai isteri di rantauan orang bersama kandungan yang baru berusia lebih kurang 5 bln...dan cerita pasal pertama kali kami scan baby kami...excited..

lepas tu thn 2008 semua org (kekawan rapat) mula mengabaikan friendster blog dan bertukar kepada blogspot...masa tu rasa cam best je sebab blog mereka cantik2...lagipun aku dah rasa x best pasal kawan2 dah taknak update kat friendster mereka...lepas tu aku buat keputusan nak tukar ke blogspot pada Disember 2008...masih lagi dengan nama yg sama Cerita Ita bersambung di sini....dan ni entry pertama aku kat situ...eh apasal aku suka start disember ek? aku baru perasan...ni bukan kisah tragedi disember tau...

bila aku join kat sini pun aku masih tak aktif...kekadang je ada story mory pasal kehidupan...terutamanya pasal anak...

cuma bebaru ni je aku rasa cam berblog ni banyak membantu...dan aku pun BARU nak aktifkan
diri...asalnya bila anak aku yg kedua ni ada masalah masa berusia 2 bulan...aku mula start blog walking kat semua blogger2 yang ada masalah dengan anak2 mereka...diorang semua bagi semangat kat aku bila aku tengok masalah mereka lagi besar dari apa yg aku hadapi..
jadi setelah semua di atas aku nak mengumumkan yg aku ni blogger lama yg baru nak berjinak2 belajar tentang blog dengan semua yang dah terrer di luar sana...harap dapat tunjuk ajar ye...

apa yg aku nak capai sebenarnya selama aku berblog ni? aku nak kepuasan menulis dan mencurah isi rasa hati (pasal aku dah lama xde kawan baik yg duduk dekat2 :( ..), mencari pengetahuan sebanyak mana dan jugak menambah kenalan dari mana jua(ini yg susah nak cari)...

Rabu, 9 Mac 2011

main masak2 jap jom...


salam semua,

meh kita main masak2 nak? entry sesaje ni sebab nak tepek gambar masakan yg aku rasa best dan simple..korang mesti cuba tau...

gambar tu sory la ye sbb gambar dalam kuali...takde gambar masuk mangkuk pasal masuk je mangkuk..terus abis...camne nak ambik gambar kan?

Nama resepi ni: Sambal hiris berbunga2...

resipi dia simple je...camni:

bahan A
bawang besar 1 biji je cukup, tapi kalau suka bawang leh letak banyak2
bawang putih 3 biji, pun sama seperti di atas tu ye...
cili padi 10-15 batang...kalau nak pedas leh tambah lagi...
semua diatas hiris2 kan ye...
ikan bilis, segenggam

bahan b
tauhu 3 keping, potong nipis2
kentang 3 biji, potong nipis2 gak...
semua bahan b ni goreng dulu dan tepikan...

bahan c
bunga kantan 3-4 kuntum, hiris2...
kucai seikat, hiris2 gak (kalau takde pun tak pe, aku tak letak susah nak cari)

cara2 dia,
tumis bahan A sampai wangi, pastu letak garam..en aji...secukup rasa...
dahtu masukkan semua bahan c tadi...letak air barang semangkuk..agak2 ye...
agak2 cam 5 minit gitu bubuh lak bahan b ok...
tunggu sampai kuah agak2 kering sikit dan...dah siap dan boleh dihidangkan....

cadangan untuk makan:
1. leh makan dengan nasi panas...sure x yah lauk lain
2. makan dengan lempeng kosong...best..cuba la...
3. makan dengan roti...
4. buat inti karipap...marveles...

sedihnya...

salam,

huk...huk...tengah sedih ni...baru je lepas pam susu...dan susu aku kang sekanag ni dah tak banyak kan? tadi pam2 dapat la dalam 2oz sebelah...so total ada lah dalam 4 oz...tapi mungkin sebab takde rezeki adik agaknya...terlepas satu botol tu dari tangan..tertumpah susunya...yang dapat diselamatkan tak sampai pun 1 oz...sedih tul...rasa menyesal sesangat...

tapi nak buat camne kan...benda nak jadi...tapi sedih sangat...rasa cam nak nangis je...
This entry was posted in

PC FAIR @ KUANTAN :

salam semua,

ni nak sory mory pasal PC fair kat kuantan yang kami pegi baru ni....kami cuma nak cari mouse je pun bukan apa.... tapi layan je la ye gambar2 ni....

yg ni gambar tempat dia...


ni gambar mangsa yg kena heret sama...



ni lak gambar dr dalam dan nampak east coast mall dan tempat kitaorang menyinggah untuk beli makanan lak...

marah je...letih la...

salam,

banyak benda asyik nak buat aku marah je...letih la...

pertama: hari isnin baru ni...aku ada meeting kat putrajaya kul 9 pg...so aku kena bertolak selewat2nya kul 4.30 pg dari kuantan ni...tapi korang tau apa jadi?

aku dah siap2 dari kul 3.30pg lagi dah siap semua dan siap susukan adik lagi tu...tengok jam dah kul 4.35pg tapi driver opis tak nampak bayang lagi..aiseh..sekali aku call dia kata dia tak sedar...sudahnya dia sampai umah aku kul 5.10pg berasap aku nunggu...letih...

dalam keta aku diam je....dia bawak anak dia, so aku duduk belakang pasang seat belt dan duduk diam2...dia speed sampai 140-150km/jam...aku tak kira pasal aku nak sampai sebelum kul 9pg..aku mmg diam je..tak bunyi2 kat belakang...kecut perut ko..pasal kalau aku tak sempat sampai nanti sure kena marah dengan bos aku nanti...waaa..kecut...

tapi alhamdulillah aku sampai jam 8.50pg..sesampai je aku dah sesiap letak lesen dalam poket, terus mintak pas dan jalan...tak sempat nak tulis kat buku pun..sorry la ek...dalam masa 5 min aku rush gi ke bilik meeting sib baik sempat ko...

kedua: dah la aku penat hari isnin tu sampai umah kul 10 mlm..semalam jaga anak demam lak...tetiba pagi ni elektrik lak buat hal, tetiba je aku terjaga kul 2pg tengok2 umah gelap..kipas senyap..ceh...takde elektrik...aku terus dail 15454....buat report...bila aku call je diorang siap dah ada rekod aku tu...tengok bape kali dah jadi camni? fed up kan?

pastu org TNB dr kuantan lak call...leh diorang tanya camni "alamat kami dah tau cuma nak tau lokasi"...ceh bukan alamat tu lokasi ke? ke diorang nak tau lokasi tandas umah aku kat ne?

aku dah la lalok pepagi buta tu...kena kipas anak2 lak..dengan sorang kena demam campak..sorang dok ngadu saya panas ummi..saya panas...tak ke panas aku masa tu?

last2 aku bagi kat shah je hp suh dia cakap, karang tak memasal lak kena maki pepagi kan?

pastu leh diorang cakap diorang gi cek kat pencawang dulu kalau kat situ ok maknanya kat tiang umah aku yg rosak, kalau kat situ time ujan2 ni diorang tak leh buat...esok pagi baru diorang buat..tapi setau aku elektrik tu ok pada jam 6.30 pg...masa tu hujan lagi kan?????...hhmmmm...entahlah labu...

demam campak : apakah ubatnya?


salam semua,

hari ni aku baru masuk keja, isnin kena gi meeting ke putrajaya....ada kes ni nanti aku cite...

semalam lak aku kena cuti pasal adik kena demam campak...sebelum tu hari jumaat lagi dia dah start demam panas, kami bagi ubat selang 4 jam sekali...letih ko aku tak cukup tidur gak...

sampai hari ahad tu panas tu dah kebah tapi pepagi tu lak ada kuar cam bintik2 kat muka dia lepas dia mandi...panik aku siap aku mms gambar dengan shah lagi suh dia tengok...aku terus call mak kat kg..mak kata kena campak keladi kot...

mak pesan suh bagi air kelapa..shah balik keja dia beli sampai 3 bijik sekali air kelapa tapi aiseh kena tipu sudah..sekali dibagi kelapa tua daa....

dah tu shah terpaksa la ambik cuti isnin tu pasal kena jaga adik...semalam aku lak cuti..kena gilir2 la kan...

alhamdulillah pagi ni hantar dia ke taska pasal tinggal kat tangan dengan kaki je kesan sikit2 bintik2 tu..kat badan dan muka dah surut dah...

p/s ada org ajar letak daun semambu kat bawah tempat tidur dia...membantu ke ek? aku tak tau pasal tak sempat cari dia dah baik...hehe..
This entry was posted in

JELAJAH BLOG KATEGORI IBU 2011@ BEN ASHAARI


salam semua,

baru je sempat menjengah ni haa...tau2 je ada en ben buat jelajah...tapi dah tutup dah...tapi tak kira gak aku nak join...mana la tau kot2 dia kesian lak kan...

pasal aku bergelar ibu dan aku nak cerita pengalaman pahit dan manis menjadi seorang ibu jadi aku tak kira, aku nak masuk gak...

aku anak no 2 dr 7 beradik, ada 2 je adik-beradik ppuan..kuarge kami susah masa kami kecik2...sebab tu kami selalu berangan pasal makanan yg sedap2...hehe...aku kawin thn 2006, dah ada 2 anak2 yang sangat comel hasil perkongsian hidup dengan suami tercinta (siapa tak sayang suami kan) selama nak masuk 5 tahun dah..

dulu.....kalau kami adik-beradik tengah buat degil2 taknak dengar cakap mak, mak aku selalu cakap...."esok kalau korang ada anak, korang tau la apa yang mak rasa"....

dan sekarang ni.....hampir separuh yang mak aku cakap tu dah nampak kebenarannya...huk..huk...maaf mak kerana mengabaikan apa yg dikata selama ni...degil noo...

selama menjadi seorang insan yang bergelar ibu ni sebenarnya banyak sangat pengalaman manis...ceh ayat cam menjawab soklan wartawan je kan...formal gila....
tapi aku serius part pengalaman manis yang banyak tu...pasal apa tau...tengok anak senyum dan dia pandai ketawa pun manis....
tapi dalam byk2 pengalaman tu....pengalaman yg takleh lupa la sampai bebila ialah pengalaman melahirkan abg long dan adik adalah pengalaman manis paling best...

kenangan pahit? woooo...ni isu sensitip ni en ben....aku mmg ada kenangan pahit..sebagai ibu sangat pahit bila tgk anak sakit..abg long dan adik pun penah sakit yang mengundang hati aku gundah gulana...dan yg paling pahit dan kelat adalah di sini....maleh nak cite....kang tak rasa lak air depan mataku ni manis lak lagi...

pesanan untuk en suami? aiseh..kena cakap ke? hehe...cam malu la pulak....mekasih bang selama ni sudi membantu ita jaga anak2 kita termasuk la jaga ita sekali...meh kita tambah anak reramai nak?.......

nasihat untuk anak2 ummi semua...semoga korang semua selalu dengar kata ummi dan ayah...dan jadi anak yg baik ye nak....

nasihat untuk anak gadis di luar sana?...ehemmmmm...yg ni aku suka...jadi diri, hiasi peribadi dan JGN AMBIK LAKI ORG TAU!!!

Sabtu, 5 Mac 2011

1st GA from Cik Liz

salam,

aku join contest? aku? hehe...nape tak percaya? contest senang join ler...mekasih kak ieda sudi tag...

contest dia tersangat la senangnya,...cuma tulis pasal blog cik liz ni je...nak follow ke tak ke ikut suka...hehe..bagus kan?

aku nak try copy header tapi tak leh...nak print screen tak penah pandai pun...so aku buat link je la ye cik liz...ampun...aku memang tak tau ni.... sungguh! nanti cik liz buat tutorial camne nak print screen ek...

hadiah
customize full blog + header

menarik tu pasal header dia pun menarik tu...comel dan simple...k aku tag korang semua la yang nak join...

SAS Convention Center: Satu Perubahan

salam,

korang dah dengar tak pasal Sultan Ahmad Shah Convention Center? skrg kami kat kuantan ni dah ada pusat konvensyen yang besar..pusat ni kat bawah kelolaan The Zenith..hotel paling cantik an mahal kat sini...huhu...pusat ni leh muat dalam 6000 seat...besar kan? paling besar kat pantai timur tu...cam exclusive je tempat dia tu..lebih2 lagi hotel dia...segan nak masuk...

hari ni kami cadang nak gi SAS CC jap la..lepas shah balik keja kang..nak gi PC Fair kat situ..start dari semalam sampai esok...sekali dengan karnival pengajian tinggi....eh kak ieda ada sekali kat situ ek?
nasib baik diorang buat event camni kan..kalau tak mesti takde peluang nak jejak tempat camni...

eh...dah ada pusat konvensyen besar2 ni leh la buat pesta buku kat area sini lak kan? asal kan kl je.....ceh...mengharap...

demam lagi..

salam,

sekarang ni musim demam kan? abg long demam+batuk+selsema selasa baru ni...dan skrg ni adik lak kena....aku? cam biasa la anak2 sakit mana leh tidur lena...

angin kuat betul kat area umah aku ni...kami kan duduk dekat dengan pantai..boleh dengar dengan jelas bunyi ombak...selalu kalau musim angin kuat camni mesti anak2 aku sakit..dah boleh baca dah...ok..nak bagi tidur adik jap...
This entry was posted in

traffic meningkat? wow! mekasih Ben Ashaari

salam semua,

pelik tak aku buat entry hujung minggu ni...? pepagi lak tu...tapi jgn tak caya kat sebelah ni dah ada yg tunggu turn utk laptop ni...aiseh...

aku nak ucap terima kasih..thank you...arigato...En Ben Ashaari....nak tau pasal apa?

sebab aku join segmen dia (baru 2 kali pun) traffic dan follower makin meningkat...walaupun sikit tapi alhamdulillah...mekasih gak pada yang sudi baca, sudi singgah dan yg sudi follow...i will follow u too...yg singgah tu nanti i singgah gak ye....

aku tgk traffic tadi..kelmarin baru 9 views...lepas segmen di sebalik tabir ada 31 views semalam...menarik kan?

Jumaat, 4 Mac 2011

Cameron Highlands Part 1 Rumah Peranginan Persekutuan

Salam semua,

ni entry untuk tebus hutang, aku nak cite pasal percutian kami ke Cameron Highlands baru ni...
best woo...cam nak pegi lagi tu...aku dgn shah siap dah cadang nak gi hujung2 minggu je, tidur semalam je...aci tak? hehehe...dari kuantan tak jauh pun dalam 5-6 jam je...leh aa..jalan pun dah tau kan...

kali ni aku nak cite sal Rumah Peranginan Persekutuan Cameron Highlands...alhamdulillah aku sangat2 bersyukur dapat jadi kakitangan kerajaan dan dapat peluang bercuti dengan kadar yang sangat murah...sewa bilik dia cuma RM25 je semalam, kami ambik 2 malam kena la RM50 dan tanpa bayaran deposit...

bilik dia tersangat la luas, sampai aku boleh lari2 berkejaran dengan anak2 aku kat dalam tu...

korang layan la gambar bwh ni ye...



nampak tak gambar atas tu...haaa..kan aku kata anak aku leh lari2 dalam tu...aku tak tipu kan?
yang bawah tu taman permainan kat dlm tu...best ni abg long suka tapi dia boring sikit pasal asyik kena tunggu hujan teduh je...gambar bawah tu gak aku nak tunjuk bilik kami tu..diorang bg bilik tepi sekali...permandangan tak bape ok..tengok org buat penolakan bukit kat sebelah, dan tengok org renovate rumah kat depan..tapi ok la...sejuk je...

korang mesti pelik kan camne nak tidur katil kecik tu...mana muat kan...?

memula kami bukak tilam angin kami, last2 kami dapat idea buat katil kecik..nampak tak kusi belang2 kat hujung bilik tu...dia ada 2 bijik, sekali kami cantum jadi katil kecik...hehehe...sangat sesuai untuk abg long...dan paling penting dia sangat suka ok...bila malam je request buat rumah abg long...bagus tak idea kami?

kesian dia...

salam semua,

baru ni aku balik kampung shah....cam biasa la kan shah dok gi jumpa kawan2 dia...lepas dia balik tu terkeluar la cite2 sal kawan2 dia kan...

mesti korang kata kitorang ni jahat kan..dok mengumpat je...huhu...mana ada...kalau ada rahsia mesti kena kongsi laki bini kan? hehe...saje je kongsi2 cerita...

pastu tetiba la terkeluar cite sal sorang kawan dia ni....korang ingat tak entry aku ni : tak sedap hati ? kalau tak ingat pun gi la baca untuk ingatkan semula ye...

ada lakawan satu kg dia ni yg join benda2 tu...last2 korang nak tau apa jadi? kesian dia tau...dulu dia pakai keta wira, dia beli cash, keja dengan Mara Liner...dia dah kawin n ada anak sorang...wife lak tak keja... bila dia join tu dia jual keta dia rm24k, dah tu semua dia lebur (bukan labur tau!) dekat One Team tu...kesian betul ko..kena tipu bulat2...dah tu bila asyik sangat join skim ni keja pun tak betul dah...kena buang keja lak...last2 sekarang ni dia balik kg...beli motor murah2 buat ulang alik keja...keja lak ambik upah buat rumah orang n menoreh...memang la masa ni dia senang sikit pasal getah mahal tapi part aku kesian tu termakan janji2 kosong skim2 camni...ditipu oleh kwn baik sendiri lak tu...

kawan dia tu lak (kira 2 pupu kot dgn shah) dah ikut bini dia gi perak ke kedah tah...tak pasti...dia blah pasal malu..masa kawin pun dia tak jemput kawan2...malu bukan pasal tipu kawan tu tapi malu pasal cakap bukan main lagi...konon nak beli keta subaru...ceh suburuk pun tak mampu tau!

korang mesti kata asal aku lak nak marah kan? mesti la ada ke patut masa diorng ajak shah join tu n shah tak nak diorang kata shah ikut kata bini...ceh! asal kalau shah ikut kata aku pun, ada effect ke kat diorang tu...ada shah mintak duit diorang pasal ikut kata aku? ada? ada?

last2 aku lak cakap kat shah, mcmana kalau skrg ni aku n shah lak ajak diorang semua gi kopitiam..takpe2 kali ni bior kami je yang belanja...hehehe...biar aku basuh diorang lak...amacam ada berani???