Follow my blog with Bloglovin

Khamis, 17 Januari 2013

Zoo Negara kami datang....

assalamualaikum semua,

aku suka gambar ni... 

seminggu dua ni aku tengok banyak orang buat entry pasal .... aku datang.... pastu tengok blog orang lain pun... ada .... aku datang... tengok facebook pun sama... ada gak ..... aku datang....

ni mesti dah kena sawan Istanbul aku datang kan?

aku tak pernah pergi istanbul tapi tengok cerita dia tu ada la... memang best ceritanya...enjoy la...


FM Istanbul


jadi disebabkan kena sawan aku datang ni jugak aku nak buat entry aku datang jugak la ye....

ada yang kata tak boleh ke? ngengada la tu....

aku nak cerita pasal kami gi Zoo Negara bulan lepas..... hahaha... ye korang tak tersalah baca ye.... bulan lepas... cerita dah basi ok.... tapi disebabkan aku tak pernah cerita lagi maka belum lagi dikategorikan sebagai basi ye....

al kisahnya kami balik dari Nilai hari tu terus teringin nak singgah zoo ni... plan last minit... malam dari nilai tu (ada cerita pasal nilai yang tak abis lagi, nanti-nanti la ye..) terus kami menghala ke Gombak... umah adik aku yang no 4, andak.... dia dengan paksarelanya  menerima kehadiran kami... hahaha... ko lari pun aku pecah rumah ko tau ndak....

selepas bermalam di rumah andak... kami meneruskan perjalanan ke Batu Caves.... eh ni bukan terus hala ke Zoo tau.... kami menghala ke showroom PTS tau.... diorang ada buat sale yang ada aku cerita kat sini tu.... aku tak menyabornya terus paksa shah drive ke sini....


Showroom PTS



dan sudahnya aku memborong.... walllaaa.... buku murah je pun... RM5 satu novel best-best.. rugi kalau tak ambik kan? buku yang aku cari pulak takde kat situ.... aku cari buku cara mendidik anak gaya Rasullallah, cara mendidik anak perempuan dan cara mendidik anak lelaki... yang aku dapat cuma satu je..cara mendidik anak perempuan je... yang lain diorang kata dah abis stok... takpe la boleh beli online nanti... yang ada tu pun tak abis-abis lagi baca....


huhu... sikit je pun bukunya...cerita je lebih...


anak bujang melaram dengan buku free


lepas je abis memborong buku... kami teruskan perjalanan ke Zoo Negara... sampai sini dah dalam pukul 3 lebih dah... masa ni tengah elok je hari panas....

kami memula sampai kat pintu masuk dia.... eh bukan... kat kaunter tiket dia dah rasa nak tersembul biji mata dah..... tengok Harga Tiket dia tu..... sambil terlopong dan sebut......APA???? Wah.... mahal gila!


nampak tak? kalau tak nampak klik besarkan ok? 


korang tengok sendiri la ye.... memang alamatnya dua puluh tahun sekali la aku pergi Zoo Negara kalau macam ni.... mahal beb... sah-sah gigil-gigil masa nak bayor....

last sekali aku pergi zoo masa baru kahwin dulu.... dulu la... 7 tahun yang lepas... masa tu kena bayar dalam RM20 kot... itu pun orang kaunter kena marah dengan aku pasal jual tiket mahal tapi tak beritahu yang bahagian akuarium kena tutup... dah la aku berangan-angan nak bergambar dengan ikan kan.... kecewa wooo... rasa macam kena tipu je... nasihat aku lainkali kurangkan harga tiket kalau ada tempat tak berfungsi macam genting highland buat tu ke.....

ok...kita sambung cerita.... abis disebabkan dah sampai nak beli tiket kan.... anak-anak pun dah teruja gila nak tengok beruang...gajah.... harimau.... maka kami pun dengan pasrahnya melangkah ke kaunter untuk melaburkan duit kami pada petang tu....

tiba-tiba..... hihi.... dah macam cerita seram yang ni pulak kan?....

ada la pulak sepasang pasangan Cina menahan kami....

Pasangan : hello... you nak bayar tiket ke?

aku : ye la... kenapa ye?

pasangan : tak payah bayar la... you bayar untuk budak saja.. kita ada 3 tiket belum guna ni...

aku : eh... ye ke you nak bagi ni?

pasangan : ye la... you ambik la....(sambil hulur tiket kat shah dan nak berlalu pergi)

aku : eh berapa kami nak kena bayar ni?

pasangan : eh tak payah la.... ini company punya maa.. kita pun dapat free...

aku : speechless woooo.... terus sebut... eh... thank you... terima kasih ye....terima kasih banyak-banyak....



kesimpulannya..... hahaha.... kami dapat tiket free.... alhamdulillah selamat RM60 tau!


tiket zoo negara percuma kami 


dan dengan senang hatinya aku cuma pergi bayar untuk abg long je RM8 untuk tiket budak.... dan yang terlebih satu tiket tu aku sedekah pulak kat budak perempuan yang tengah tunggu ayah dia nak beli tiket....

ayat aku sama je.... "tak yah bayar...company punya...." hahaha.... company mana? mana aku tau...

dan dengan senang hatinya juga kami masuk ke dalam zoo negara....

jom layan gambar lak ye....


ada tambahan kat dalam tu... ada tempat-tempat yang best...


taman rama-rama


abg long tengok kepopong...ooo... ini yang cerita upin ipin tu ye... 


taman burung 


dunia kanak-kanak 
sorang pun anak-anak tak nak bergambar kat sini... tumpang anak orang lain je la....




muzium lebah 

haa... ada sesiapa nak jadi spiderman? 


cantik kan? 



kami ronda semua tempat dengan berjalan kaki.... aku memang kagum dengan bebudak berdua ni.... aku pun dah naik lenguh kaki tau.... rasa dah macam nak surrender je duduk kat kerusi memana....


nak buat peace tak sempat... 

si kecik yang sporting 



cewah... YB melawat tapak...

                                         


eh... eh.. tetiba je terselit gambar ummi dia... dengan tudung baru dari Nilai 3 tu...


pastu kalau berjalan memang tak sah kalau tak menyinggah beli makanan kan....


kedai mahal... 


haa... kan aku kata depan zirafah.. 


nasihat aku jangan beli kat sini ok... kedai dia duduk depan Zirafah tu....

simpan duit korang dan jalan sikit kat depan tu ada kedai jual lagi murah.... menyesal aku beli....

pastu dah abis meronda dengan jalan kaki.... kami menghala ke sini pulak....


kaunter tram 


ingatnya nak naik benda alah ini la.... anak-anak dah merengek sepanjang jalan.....


tram zoo negara...  


sekali bila pergi tanya kat kaunter... kena bayar daaa.... dewasa RM3 dan kana-kanak RM2 semua sekali kena la kami RM10 pasal abg ngah dia dah kira... harga kanak-kanak bermula umur 2 tahun... cisss.... apa daa....


kat atas tram 



pastu aku rasa macam tak best sangat la... pasal bayar sekali tu untuk naik sekali je tau... kalau korang turun kat hentian dia yang kat dalam tu... korang kena bawak tiket tu... dan balik nanti boleh naik sampai depan....guna tiket yang sama... tapi kalau korang yang macam kami nak pusing keliling je dia akan ambik tiket terus....

pastu tak boleh nak berhenti di mana-mana yang anda suka ok... hanya berhenti di perhentian yang dibenarkan sahaja....

kalau bawak stroller bayi macam kami ni boleh letak kat hentian dia yang ada kaunter tiket tu atau bawa bersama korang naik tram tu...

tempat letak stroller bayi 


lepas berjalan semua tempat..... dan kami abis ronda dalam pukul 5 lebih.... berbaloi berjalan-jalan dengan tiket free.... hihi....



zoo negara...kami tak sure datang lagi... 


sudahnya.... semua.... tumbang dalam perjalanan balik....


hero dah tumbang... tapi masih nak pegang cermin mata..hihi..


heroin pun sama...


letih woooo....masa kami balik tu berebut-rebut nak balik kat parking sebab hujan tiba-tiba lebat... nasib baik sempat....

p/s sebab tu jadi entry tertangguh.... penat gila nak menaip....fuhhh....


Cerita menarik lain

10 Luahan Ikhlas:

Anum berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

layaaaaaaaaaaaaaan

:: Mrs.Eady :: berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

wahhh rezeki tu!

✿A I N A A✿ berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

perghh free ticket tu.. perghhhhhh bestnyaaa.. ena dah lama x g zoo, x kisah la mana2 zoo.. bila ajak parents, dorang tak nak sebab fobia dlu pernah kena kejar ngn monyet liar.. hahaha... one day, nak pergilah

IndaMarya berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

zoo memang tmpat budak2 enjoy.msti anak2 you suka kan?

Rozita berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

tqqqq..... ;)

Rozita berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

alhamdulillah.. hihi..

Rozita berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

kena kejar monyet? wah.. bahaya tu... tapi kat zoo negara ok kot.. xde nampak yang berbahaya camtu.. gi la aina..

Rozita berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

bukan bebudak je yg enjoy sis.. mak dan bapak budak pun sama..hihi..

Ocean Fire berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hahaha, aritu baru je pegi zoo negara time chinese new year 10.02.13..bwk ank2 jalan2 coz boring sesangat duk umh x buat pe2..mmg terkezut sesangat bile nk byo tiket tuh org kaunter 2 ckp RM 96...(3 Dewasa 1 kanak2)...mahal giler kan...nsb ank yg kck 2 bwh 3 tahun x pyh bayo...so, buat jelh muka selamba n bayo...xpelah, yg penting ank2 hepi terutamanya si kakak terus jd hyper...hehehe...

Ocean Fire berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hahaha, aritu baru je pegi zoo negara time chinese new year 10.02.13..bwk ank2 jalan2 coz boring sesangat duk umh x buat pe2..mmg terkezut sesangat bile nk byo tiket tuh org kaunter 2 ckp RM 96...(3 Dewasa 1 kanak2)...mahal giler kan...nsb ank yg kck 2 bwh 3 tahun x pyh bayo...so, buat jelh muka selamba n bayo...xpelah, yg penting ank2 hepi terutamanya si kakak terus jd hyper...hehehe...