Follow my blog with Bloglovin

Sabtu, 12 Mac 2011

Kami makan kek mahal! : Red Velvet Cake



gambar dari blisstree.com
assalamualaikum semua,

tengah menaip entry sambil mendengar berita pasal gempa dan tsunami kat jepun ni...semoga Allah swt lindungi sahabat2 kita yg berada di jepun terutama kawan sekolah lama aku Azah dan tuan punya resepi yg aku ambik dan cuba ni...Hana..dan juga semua rakyat malaysia yg berada kat sana..semoga korang semua dilindungi olehNya hendaknya..amin...

korang mesti gempak kan tengok gambar memula tu? ceh tu bukan kek yg kami makan la...tu aku copy dari blisstree.com. kalau yg tu kami makan mesti la dah beratus2 dah harga dia kan? tapi memang serius kek ni mahal...

kek yg kami makan ni aku buat sendiri tau...ceh...berlagak lak tu...terima kasih la untuk hana pasal menyumbang tenaga untuk terjemahan dan ia amat membantu ok..dan kat sini aku nak mintak kebenaran utk copy paste dan adjust2 sikit k...ok utk resipi asal leh check SINI...

yg ni yg aku buat ikut cara aku, korg leh try terutama kat org yg xde penimbang tu...

RESEPI RED VELVET CAKE
digodeh oleh : cerita ita

Bahan-bahan
Bahan Untuk kek
  • 250gm tepung kek *
  • 1/2 sk garam *
  • 15gm @ 2 sudu besar serbuk koko * (bahan2 * kena ayak, 1st time aku buat ni)
  • separuh butter 250gm butter (jadi kira2 dlm 125gm) - resipi asal 113gm @ 1/2 cawan
  • 1 cawan gula kastor - resepi asal 160gm
  • 3 biji telur size M
  • 1 tutup esen vanila - resipi asal 1 sk
  • 1 cawan susu segar + 1 sk jus lemon (cam cara hana) utk ganti buttermilk
  • 1sm liquid merah (aku letak 1 1/2 sk)
  • 1 sk jus lemon - resipi asal 1 sk cuka
  • 1 sk soda bikarbonat
Cream Cheese Frosting
  • 227g +227gm cream cheese - aku pakai cream cheese 200gm x 2 bekas
  • 1 cawan gula kastor
  • 360ml @ 11/2cawan whipping cream - aku pakai 1 kotak yg 200ml
  • tambah susu segar sedikit utk frosting yg agak lembut - aku tak letak pun..
ni gambar bahan2 yg aku guna dan costing sekali ok...rujukan harga giant ok..


gambar dari atas sampai bawah:
1. jus lemon = rm5.99
2. cream cheese = rm7.99
3. whipped cream = rm 7.59
4. susu segar = rm4.99
5. tepung kek =rm3.99
6. serbuk koko = rm 3.79 (ni bukan kat giant)

Cara-cara korang boleh tengok kat blog hana...aku malas nak tulis...aku ikut sebijik2...

ok..ni hasil dia tarra...

ceh faiz ko jgn gelakkan aku....ni 1st time ok...

dan ni jugak selepas di deco2...



again faiz..ko jgn gelakkan aku ok....aku xde guru ni woi...waaa...belajor sendiri2 je..dah tu main lumur pakai pisau jem je ko...

yg ni lak lepas letak peti selama 1/2 jam dan potong lepas abg long tak sabar nak kek berry2....


layan gambar ye...aku nak layan kek mahal ni jap...
Cerita menarik lain

7 Luahan Ikhlas:

ariana's berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

nyum nyum..Best nya Ita..teringin nak try buat lah..Kongsi resepi ekk..:) t.kasih.

luckylizan berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sodap lal aiii.... memang mahal kek ni... nak buat pun teragak2..

ieda berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

wah2 pandainya ita buat kek .. kek mahal lak tuu huhuh
buat lahs atu utk akak .. akak order .. sungguh x pandai buat kek .. selalu kalau terasa nak makan beli jer huhuhu

Ozzy Choc D'Luscious berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

yoo!! cantek arr tuh!!

cemana rasa dia? comment arr sket , aku malas nk buat sebab (sebenarnya takut tgok org lain nye kek smpi banyak sudu kaler merah diorg guna)..

Rozita berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ariana: baca kat atas nu..n sambung baca kat blog hana ye..

luckylizan: memang mahal sungguh! tapi berbaloi2 la..x sampai 2 hari dah abis!

kak ieda: mana pandai kak..huh? nak beli? waaa...jangan la camtu...sy budak baru belajar la..

faiz: aku mmg tunggu ko komen..hehe..cantik ke tu..huhu..mekasih ek..ikhlas ke puji tu...ahaks..camne rasa? nanti aku buat entry lain ek...

Ozzy Choc D'Luscious berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

wahahha ko nih..
iyerrr..lagi2 gambar yg terbaring tuh..

Rozita berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

faiz: aiseh.. ko nak ckp yg gambar baring tu pasal x nampak cacat cela kan...kan? hehe..puas aku godeh x bg nampak tau..
yg gambar kecik kek belum deco tu belah dlm dia tau...merah camtu la..