Follow my blog with Bloglovin

Sabtu, 27 Julai 2013

Kuih Raya ke 4 dan penukaran jalan di Kuantan lagi?

assalamualaikum semua,

korang sihat hari ni? harap semua sihat sejahtera hendaknya ya...

semangat betul Cik Ta ni nak raya kan? hehe...bersemangat sebab adanya anak-anak...kalau tak...takdenya nak susah payah pun.. setengah orang cakap.. baik beli je...ya...memang kalau nak buat ni meletihkan kalau yang makannya seciput je..sangat tak berbaloi..

malam tadi kami keluar gi beli barang basah untuk majlis esok...cadangnya nak masak spaghetti bolognese mushroom yang dimelayukan..hehe... untuk nasi kami cadang nak hidang dengan lauk ikan masak masam manis..ikannya belum diputuskan.. tengah menimbang antara tilapia merah atau siakap... lauk lain pulak nak buat tomyam ayam campur sayur... hidang pulak dengan buah tembikai.. dan ada plan nak buat desert ni... kek vanilla krim berlapis buah segar... wah macam sempat kau cikta.. kalau tak sempat makan je la mana yang ada...ye tak? (sesilap aku hidang kurma dengan air je esok...hajat bukan main tinggi lagi tu...hikhikhik...)

apapun doakan semoga urusan kami nak menjamu orang berbuka puasa ni dipermudahkan Allah hendaknya..amin

haaa..cerita pasal keluar semalam...kami tinjau bandar sekali lagi..konon-konon nak try gi bandar indera mahkota dari tanjung lumpur macam selalu... tapi nak tau bape lama aku sampai?
kalau biasa kami cuma ambik masa 10-15 minit je kalau dari Tunas Manja Tanjung Lumpur tu nak ke IM tapi semalam ambik kau lebih setengah jam tau...

dan biasanya kami memang tak teragak-agak kalau nak pegi Giant walaupun cuma sekadar nak layan anak main kuda goyang free tu je...tapi sekarang ni... aduhai...mengeluh manjang... semalam je shah dah tanya masa naik Jambatan Tg Lumpur...

"cuba tengok...jem tak kat belah sana tu?"

tapi tu la nampak macam lancar tapi rupanya jem lagi kat depan Hotel Megaview.. biasa aku tak perasan pun dah terlepas kedai jual alat bakeri Barang Kita tu tau...tapi semalam siap boleh borak-borak dengan shah bila tengok orang masih ramai kat kedai tu.. (perhatian untuk setiap kali Ramadhan diorang memang buka sampai pukul 10 malam)...

yang aku pelik MPK ni...baru 5 hari beroperasi penukaran jalan baru kat Kuantan ni...tapi nampak sangat takde perancangan rapi..sebabnya hari ni jalan ni tutup atau sehala dari kiri je...tiba-tiba esoknya pulak jalan tu buka atau tetiba jadi sehala dari kanan...tak ke bengong orang dibuatnya tu...aduhai...dan tolong la MPK buat pemantauan sepanjang fasa penukaran ni di waktu malam kerana ramai benar pemandu yang kucar-kacir, buat two way, buat pusingan u ikut suka dan jugak suka-suka alihkan kon yang korang dah letak... kalau korang kata bulan puasa ni korang ada komitmen waktu malam..nak terawih..nak ngaji...letih puasa...abis tu kenapa penukaran dibuat di bulan puasa? carilah bulan lain...atau buat lepas raya ni ke? tolonglah buat penyelesaian sebaiknya untuk konflik jalan ni.. atau beri je kami jalan lama balik tu...takde la teruk mana pun jem kalau dibandingkan sekarang ni... tak gitu orang Kuantan...?

huh..letih la bebel panjang-panjang... kang tak siap kuih aku ni kang...mananya nak kena buat tart lagi ni...

apa pun nak cerita pasal kuih raya ke 4 ni...kuih senang ni je...godak-godak..letak dalam mangkuk kertas cantik dan bakar..

Resepi tak sempat nak tulis lagi...nanti kita cerita ek...

layan gambar je dulu... kuih yang belum jadi pun... hehehe.. kang aku tepek resepi sekali dengan gambar yang dah jadi ok..

p/s aci tak kalau esok pepagi aku dah masak sebab takut tak sempat siap? takpe kannnnn???

eh lupa...sesiapa yang belum mengundi meh la ke link kat bawah ni ye... terima kasih...

link kat post Tolonglah aku ye...

Cerita menarik lain

3 Luahan Ikhlas:

✿AINAA ROSEBERRY✿ berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

wahh semangatnyaaaa buat kuih raya.. rumah ena beli je kuih....hurmmm

ANIM berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ita...penuh meja tahun ni ya. kak, macam biasa kuih tunjuk2..hee

Hani Fadhlina Abdul Rahman berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Wahh ... Rajin nya .... Saya dihujung jari jer ...