Kuih Raya ke 4 dan penukaran jalan di Kuantan lagi? - Cerita Ita                                                             Kuih Raya ke 4 dan penukaran jalan di Kuantan lagi? Langkau ke kandungan utama

Kuih Raya ke 4 dan penukaran jalan di Kuantan lagi?

assalamualaikum semua,

korang sihat hari ni? harap semua sihat sejahtera hendaknya ya...

semangat betul Cik Ta ni nak raya kan? hehe...bersemangat sebab adanya anak-anak...kalau tak...takdenya nak susah payah pun.. setengah orang cakap.. baik beli je...ya...memang kalau nak buat ni meletihkan kalau yang makannya seciput je..sangat tak berbaloi..

malam tadi kami keluar gi beli barang basah untuk majlis esok...cadangnya nak masak spaghetti bolognese mushroom yang dimelayukan..hehe... untuk nasi kami cadang nak hidang dengan lauk ikan masak masam manis..ikannya belum diputuskan.. tengah menimbang antara tilapia merah atau siakap... lauk lain pulak nak buat tomyam ayam campur sayur... hidang pulak dengan buah tembikai.. dan ada plan nak buat desert ni... kek vanilla krim berlapis buah segar... wah macam sempat kau cikta.. kalau tak sempat makan je la mana yang ada...ye tak? (sesilap aku hidang kurma dengan air je esok...hajat bukan main tinggi lagi tu...hikhikhik...)

apapun doakan semoga urusan kami nak menjamu orang berbuka puasa ni dipermudahkan Allah hendaknya..amin

haaa..cerita pasal keluar semalam...kami tinjau bandar sekali lagi..konon-konon nak try gi bandar indera mahkota dari tanjung lumpur macam selalu... tapi nak tau bape lama aku sampai?
kalau biasa kami cuma ambik masa 10-15 minit je kalau dari Tunas Manja Tanjung Lumpur tu nak ke IM tapi semalam ambik kau lebih setengah jam tau...

dan biasanya kami memang tak teragak-agak kalau nak pegi Giant walaupun cuma sekadar nak layan anak main kuda goyang free tu je...tapi sekarang ni... aduhai...mengeluh manjang... semalam je shah dah tanya masa naik Jambatan Tg Lumpur...

"cuba tengok...jem tak kat belah sana tu?"

tapi tu la nampak macam lancar tapi rupanya jem lagi kat depan Hotel Megaview.. biasa aku tak perasan pun dah terlepas kedai jual alat bakeri Barang Kita tu tau...tapi semalam siap boleh borak-borak dengan shah bila tengok orang masih ramai kat kedai tu.. (perhatian untuk setiap kali Ramadhan diorang memang buka sampai pukul 10 malam)...

yang aku pelik MPK ni...baru 5 hari beroperasi penukaran jalan baru kat Kuantan ni...tapi nampak sangat takde perancangan rapi..sebabnya hari ni jalan ni tutup atau sehala dari kiri je...tiba-tiba esoknya pulak jalan tu buka atau tetiba jadi sehala dari kanan...tak ke bengong orang dibuatnya tu...aduhai...dan tolong la MPK buat pemantauan sepanjang fasa penukaran ni di waktu malam kerana ramai benar pemandu yang kucar-kacir, buat two way, buat pusingan u ikut suka dan jugak suka-suka alihkan kon yang korang dah letak... kalau korang kata bulan puasa ni korang ada komitmen waktu malam..nak terawih..nak ngaji...letih puasa...abis tu kenapa penukaran dibuat di bulan puasa? carilah bulan lain...atau buat lepas raya ni ke? tolonglah buat penyelesaian sebaiknya untuk konflik jalan ni.. atau beri je kami jalan lama balik tu...takde la teruk mana pun jem kalau dibandingkan sekarang ni... tak gitu orang Kuantan...?

huh..letih la bebel panjang-panjang... kang tak siap kuih aku ni kang...mananya nak kena buat tart lagi ni...

apa pun nak cerita pasal kuih raya ke 4 ni...kuih senang ni je...godak-godak..letak dalam mangkuk kertas cantik dan bakar..

Resepi tak sempat nak tulis lagi...nanti kita cerita ek...

layan gambar je dulu... kuih yang belum jadi pun... hehehe.. kang aku tepek resepi sekali dengan gambar yang dah jadi ok..

p/s aci tak kalau esok pepagi aku dah masak sebab takut tak sempat siap? takpe kannnnn???

eh lupa...sesiapa yang belum mengundi meh la ke link kat bawah ni ye... terima kasih...

link kat post Tolonglah aku ye...

Ulasan

  1. wahh semangatnyaaaa buat kuih raya.. rumah ena beli je kuih....hurmmm

    BalasPadam
  2. ita...penuh meja tahun ni ya. kak, macam biasa kuih tunjuk2..hee

    BalasPadam
  3. Wahh ... Rajin nya .... Saya dihujung jari jer ...

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih sudi tinggalkan komen :) Link blog tidak dibenarkan sama sekali. Jika ada, komen anda akan dibuang atau ditandakan spam.

Catatan popular daripada blog ini

Beza Pra Sekolah, Tabika Perpaduan, Tabika Kemas, Tadika ?

assalamualaikum semua, aku ingat dulu pernah terima soalan dari blog ni la.. lama dulu.. pasal perbezaan antara Pra Sekolah, Tabika Perpaduan, Tabika Kemas dan jugak Tadika biasa.. memang lama aku menung bila baca soalan tu.. pasal masa tu aku memang tak tau nak jawab apa.. hahaha.. serius ko.. masa tu aku baru je ada anak sorang dan aku hentam je hantar memana ikut kemampuan kami masa tu.. Apa Beza Pra Sekolah, Tabika Perpaduan, Tabika Kemas, Tadika ? memang tak pernah la terfikir pun nak cari info atau nak tanya sapa-sapa pun masa tu.. bila fikir-fikirkan balik terasa jugak masa alahai teruknya kami sebagai ibubapa.. dan kami terasa jugak semakin teruk bila abg long dah masuk 2 tahun kat salah satu tadika swasta ni.. tapi nampaknya kenal huruf pun tak tau.. pengsan aku bila ingat balik.. aku mula fikir mungkin sebab abg long sendiri jenis budak yang ada masalah dyslexia.. tapi minor la.. nanti la aku cerita pasal dyslexia tu.. lepas tu kami buat keputusan pu

"Dia r*gol-r*gol saya..."

assalamualaikum semua, alahai payah betul nak menulis sekarang ni...macam-macam halangan ada.... tapi hari ni nak jugak cari kekuatan nak menulis...sebab apa tau? haaa... cuba tengok tajuk tu haa... pengsan tak kalau baca tajuk tu? kalau korang nak pengsan baca tajuk aku lagi la tau... sebab apa tau? yang sebut tu anak aku....diulangi ANAK AKU ....adoiiii la... apa la nak jadi dengan budak-budak sekarang ni ntah...kecut perut ummi kau dengar ni nak oiiii.... nak tau lanjut? ok meh aku cite... ceritanya gini.... semalam waktu balik keja aku ajak la shah singgah Giant beli barang sikit...dalam perjalanan dari dalam kereta tu biasalah kan kami memang akan pimpin anak-anak jalan sampai masuk dalam... dan kebiasanya bagi anak 4 macam kami ni bahagi-bahagi lah siapa nak pimpin siapa... dan biasanya aku akan dukung adik hadi sambil pimpin kakak husna... yang abg ngah dengan abg long terserah pada shah la pulak.. tapi kalau ikut anak-anak semua nak ummi pimpin... ajer rebeh ba

Rayuan untuk kakak husna..

assalamualaikum semua, aku nak sambung cerita pasal permohonan sekolah kakak husna yang tak berjaya aritu.. ada ke yang berminat nak tau cerita lanjut? kalau takde pun aku saja je la nak kongsikan kot-kot akan ada ibubapa yang mengalami nasib sama macam aku nanti kan... jadinya ini panduan untuk korang yang bakal ada anak berumur 6 tahun akan datang... Rayuan ke Pra Sekolah inilah pra sekolah idaman kakak.. ni namanya mengintai dari celah tingkap.. hehe macam aku ceritakan dalam entri sebelum ni, kakak husna tak berjaya nak dapatkan tempat ke Pra Sekolah di sekolah yang sama dengan abg long.. dan aku pun pergi ke sekolah keesokkan harinya selepas menerima surat penolakan tu.. Usaha merayu untuk prasekolah aku pergi dalam waktu pagi.. waktu orang tengah sibuk nak hantar anak-anak masing-masing ke sekolah.. kalau ikutkan waktu tu memang macam tak berapa sesuai memandangkan cikgu-cikgu sedang agak sibuk menguruskan anak murid masuk ke kelas masing-masing.. belum